Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  321 członków

Kef Klub Kolumn
IGNORED

Klub milosnikow kolumn Kef

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie,bardzo Ci dziękuję.Nie sądziłem,że znajdę kogoś kto zna jednocześnie Harpie i kefy

Miałem 4x razy Amstaffy oraz Kef R700 i mam R900.

Miałem Amstaffy fabryczne , z lepszymi kondami ( tweeter Mundorf Supreme a średniotonowy biały Mundorf ) , z lepszą wersją zwrotnicy tweetera i lepszymi elementami oraz swoją wersją Amstaffów na full bogato .

Na zdjęciu właśnie R900 a obok ta moja wersja ( jeszcze bez nóżek , odwrotnie ustawione i w czasie docierania przez modyfikowanego NADa C320BEE ) . Nieco szersza , wyższa i głębsza ze zwrotnicami w osobnej komorze za średniotonowym i tweeterem . Scianki dwuwarstwowe ( sklejka + MDF ) i z wieloma wzmocnieniami w środku . Zwrotnice , gniazda i okablowanie na wysokim poziomie ( przykładowo oryginalny kond do średniotonowego kosztuje około 60zł a tu dałem 3x Supreme = 900zł na kolumnę ) .

To co zasadniczo różni te kolumny to to że R seria ma lepszą przestrzeń i stereofonię od Amstaffów . Mogą też stać bliżej ścian , nie muszą być precyzyjnie ustawione i można słuchać ich z bliska .

Kefy grają też nieco równiej , bardziej liniowo i mają twardszy bas a zwłaszcza R700 , dla mnie zbyt twardy ( można go zmienić wygłuszeniem ) .

Wadą Kefów a zwłaszcza R900 jest słabe wygłuszenie . Im głośniej gramy tym mniej czysto grają . Kef dał ciała z kubkiem - komorą do coaxiala . Kubek jest średnicy niemal średnicy magnesu coaxiala i jest problem z wygłuszeniem tego co wytwarza tylna strona membrany średniotonowego . Próbowałem to jakoś ominąć a skończyło się jedynie na wymianie watoliny na wełnę owczą i postęp jest duży . Tu przewaga średnicy właśnie LS50 czy Blade gdzie lepiej jest z tym wygłuszeniem .

Poprawa wygłuszenia komór wooferów też wiele daje a koszt niewielki .

Fabryczne Amstaffy zagrają bardzo głośno czyściej od R700 / R900 . Głośno - mam na myśli bardzo głośne słuchanie muzyki .

Amstaffy są bardziej tolerancyjne dla kiepskich realizacji i gorszego sprzętu .

Kefy są lepiej wykonane .

Jeżeli wchodzić w Amstaffy to te z lepszą wersją zwrotnicy tweetera i elementami zwrotnic o czym pisałem i można poczytać w klubie Harpii mając na uwadze to co wyżej napisałem

Amsaffy ze zdjęcia były lepsze od fabrycznych R900 ale po modyfikacji R900 są dużo lepsze od Amstaffów nawet w mojej , bezkompromisowej wersji i można wciskać w nie niemal dowolną ilość watów i grają czyściutko .

Edytowane przez muda44

Tak używki a dokładniej 2 miesiące kartony gwarancja pappiery itp

Tutaj q500 kosztują 700f a r500 1500f to najtańsza oferta jaka znalazłem oczywiście mowa o nowkachw

Na kozysc q500 jest to że mają obudowę zamkniętą bez br a to wydaje mi się lepszym rozwiązaniem do mojego metrażu

Miałem 4x razy Amstaffy oraz Kef R700 i mam R900.

Miałem Amstaffy fabryczne , z lepszymi kondami ( tweeter Mundorf Supreme a średniotonowy biały Mundorf ) , z lepszą wersją zwrotnicy tweetera i lepszymi elementami oraz swoją wersją Amstaffów na full bogato .

Na zdjęciu właśnie R900 a obok ta moja wersja ( jeszcze bez nóżek , odwrotnie ustawione i w czasie docierania przez modyfikowanego NADa C320BEE ) . Nieco szersza , wyższa i głębsza ze zwrotnicami w osobnej komorze za średniotonowym i tweeterem . Scianki dwuwarstwowe ( sklejka + MDF ) i z wieloma wzmocnieniami w środku . Zwrotnice , gniazda i okablowanie na wysokim poziomie ( przykładowo oryginalny kond do średniotonowego kosztuje około 60zł a tu dałem 3x Supreme = 900zł na kolumnę ) .

To co zasadniczo różni te kolumny to to że R seria ma lepszą przestrzeń i stereofonię od Amstaffów . Mogą też stać bliżej ścian , nie muszą być precyzyjnie ustawione i można słuchać ich z bliska .

Kefy grają też nieco równiej , bardziej liniowo i mają twardszy bas a zwłaszcza R700 , dla mnie zbyt twardy ( można go zmienić wygłuszeniem ) .

Wadą Kefów a zwłaszcza R900 jest słabe wygłuszenie . Im głośniej gramy tym mniej czysto grają . Kef dał ciała z kubkiem - komorą do coaxiala . Kubek jest średnicy niemal średnicy magnesu coaxiala i jest problem z wygłuszeniem tego co wytwarza tylna strona membrany średniotonowego . Próbowałem to jakoś ominąć a skończyło się jedynie na wymianie watoliny na wełnę owczą i postęp jest duży . Tu przewaga średnicy właśnie LS50 czy Blade gdzie lepiej jest z tym wygłuszeniem .

Poprawa wygłuszenia komór wooferów też wiele daje a koszt niewielki .

Fabryczne Amstaffy zagrają bardzo głośno czyściej od R700 / R900 . Głośno - mam na myśli bardzo głośne słuchanie muzyki .

Amstaffy są bardziej tolerancyjne dla kiepskich realizacji i gorszego sprzętu .

Kefy są lepiej wykonane .

Jeżeli wchodzić w Amstaffy to te z lepszą wersją zwrotnicy tweetera i elementami zwrotnic o czym pisałem i można poczytać w klubie Harpii mając na uwadze to co wyżej napisałem

Amsaffy ze zdjęcia były lepsze od fabrycznych R900 ale po modyfikacji R900 są dużo lepsze od Amstaffów nawet w mojej , bezkompromisowej wersji i można wciskać w nie niemal dowolną ilość watów i grają czyściutko .

Dzięki ,muda44 powiedz w który zestaw kolumn inwestować r900 czy amstaffy.Z opisu bliżej mi do kefów, ponieważ zależy mi na lepszej stereofonii,przestrzeni i basie.Modyfikacja R900 w moim przypadku ograniczyła by się tylko do lepszego wygłuszenia a jeśli chodzi o amstaffy to jakiś czad-twoja wersja po zmianach to zupełnie inne kolumny i zapewne inne granie.Jeśli możesz powiedzieć ,jaki procentowo rabat mogę uzyskać na R900.

Tak używki a dokładniej 2 miesiące kartony gwarancja pappiery itp

Tutaj q500 kosztują 700f a r500 1500f to najtańsza oferta jaka znalazłem oczywiście mowa o nowkachw

Na kozysc q500 jest to że mają obudowę zamkniętą bez br a to wydaje mi się lepszym rozwiązaniem do mojego metrażu

Muda44 napisł,że r-ki można ustawić bliżej ścian.Dla mnie nie jest to istotne kolumny mogę odsunąć na 1 metr.Q500 można dosunąć do samej ściany. Edytowane przez newadec

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Dzięki ,muda44 powiedz w który zestaw kolumn inwestować r900 czy amstaffy.

Masz opisane różnice , musisz sam zdecydować . Jak zamierzasz zainwestować choćby tylko w wygłuszenie to nawet się nie zastanawiaj nad R900 .

Zresztą to żadna inwestycja ale pracy kupe .

Jeśli możesz powiedzieć ,jaki procentowo rabat mogę uzyskać na R900.

Tu nie pomogę .

Masz opisane różnice , musisz sam zdecydować . Jak zamierzasz zainwestować choćby tylko w wygłuszenie to nawet się nie zastanawiaj nad R900 .

Zresztą to żadna inwestycja ale pracy kupe .

Tu nie pomogę .

Przecież muda kupowales więc na pewno jakiś upust dostałeś , więc dlaczego nie chcesz powiedzieć ? To jaka tajemnica ?

Ogólnie to zawsze 10procent minimalnie dostaniesz czasem więcej

:)

Przecież muda kupowales więc na pewno jakiś upust dostałeś , więc dlaczego nie chcesz powiedzieć ? To jaka tajemnica ?

Nie były kupione w kraju i przez kolegę któremu coś pomagałem więc to bez znaczenia .

witam panowie mam okazje zamienic swoje kef q500 na Acoustic Energy Radiance 2s czy to lepsze paczki?

Z pewnością będzie lepiej są dość łatwe do wysterowania,wzmacniacz w miarę mocny by kontrolował dobrze bas najlepiej nieocieplony.

Sluchales ich może?

Tak słuchałem,znajomy miał je przez rok a grały z jakimś marantzem,nie pamiętam jaki to był model.

I co możesz powiedzieć? Opisz trochę brzmienie czy to wyższa polka od kef?

Generalnie grały OK, niestety już dobrze nie pamiętam,ponieważ już troche czasu upłyneło.Nie będe Cię wprowadzał w błąd,musisz posłuchać.Pamiętam,że miały wylot portu bass reflex z tyłu niespotykanie wysoko.

Witam, zakupiłem kolumny KEF 55.2 z głośnikiem z białą membraną w kształcie 8-kąta. Szukałem w internecie i wszystkie 55.2 miały normalną okrągłą membranę. Może ktoś powiedzieć co to za głośnik (jakaś specjalna "doświadczalna" wersja :) )

• 4 tygodnie później...

W dobrym systemie szczęka może opaść do ziemi...

Jak lubisz równość, rozdzielczość, przestrzeń, i bas który dyktuje dynamikę, warto!

Ale zainteresuj się też LS50...

Także rozważam maluchy ls50 tylko w tej nowej wersji czyli białej, czy w tym nowych ls50 jest w środku to sam co w czarnych?

Boję się trochę, że będzie za mało dołu.

Jest go trochę mniej niż w R300, ale to wcale nie znaczy, że jest go za mało.

Te kolumny mają naprawdę dobre granie, w życiu nie powiedziałbyś że coś tak małego, może tak ładnie sobie radzić.

Jeżeli nie boisz się monitorków, to możliwe że żadna podłogówka do 8tyś ci nie podskoczy.

LS-50 mają wybitną przestrzeń. To jest cecha brzmienia która sprawia, że tu lepiej praktycznie się nie da i można sobie szukać kolumn za 15-20 tysięcy podstawkowych i wątpię aby były lepsze pod tym względem a wiele już słyszałem. To jest cecha tych kolumn wybitna, referencyjna ! Mają lepszą średnicę od R300 i są jeszcze bardziej rozdzielcze. Natomiast są mniej dynamiczne i z mniejszym gorszym basem.

Edytowane przez Iceman007

czytajac ten klub zlego slowa raczej nie uslyszysz o r300 czy ls50 wiec mozna zalozyc ze w wokalach,gitarze i kontrabasie bedzie przeswietnie,referencyjnie wrecz ;)

w uk te kolumny sie uzywa do kina domowego glownie tak na marginesie.

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

*To jest klub miłośników kolumn kef, nie ich wrogów.

*To jest klub dla kogoś komu brzmienie tych kolumn się podoba.

Dźwięk reprodukowany przez R300 jak i LS50 jest bardzo dobry, na dodatek otrzymujemy wzorową jakoś wykonania produktu.

A to, że ktoś gdzieś tam jakieś kefy słyszał, może u siebie na systemie który nie miał prawa się zgrać... Takie opinie to może zachować dla siebie.

atc sa slabe do kina,amplitunery raczej maja problem aby je dzwignac ale na r300 dobrze sie testowalo kino,byl rozmach ktory jest potrzebny.

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

LS 50 to baaardzo słabe kolumienki. Szczerze odradzam.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.