Skocz do zawartości
IGNORED

PC audio a muzykalność. Kompletna klapa.

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

A ja radzę odizolować się z napędem możliwie najbardziej od obudowy PCta. Próbowałeś kiedyś PCLinka? Wpinasz toto przez USB, a wyjścia cyfrowe są już z osobnej skrzynki i dane taktowane własnym zegarem przez PClinka. Jest kilka modeli PCLinków, od około 80zł do ponad 1000zł kosztujących. Szukaj takich na FPGA, bo UDA1321 to lekka lipa i ma małą przepustowość.

A ja z kolei uzyskalem najlepsze rezultaty podlaczajac USB DAC bezposrednio pod komputer, eliminujac kompletnie kabel polaczeniowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Coś jest ponoć spierdzielone w Windowsowym mikserze i ustawienie Master Volume powyżej 50% może powodować zniekształcenia w dźwięku na wyjściu, pomimo perfekcyjnego przesyłu danych. Dotyczy to zwłaszcza połączeń przez USB. Nawet na tej stronie o tym piszą.

Ukryta Zawartość

"You may want to set the Sounds panel to no theme so that computer sounds will not go through your stereo system. Note that the Volume on a PC is at 50%, this is where it is suppose to be. More and gain will be multiplied to the sample, less and it will be subtracted."

Ściągnij player XXHighEnd. Ustaw w nim Digital Volume na -6db i zobacz czy nastąpiła poprawa jakości.

Ukryta Zawartość

Mając Windows Vista nie można regulować głośności całego systemu (Master Volume) mając DAC-a na USB. Można tylko w mikserze systemowym regulować głośność dla poszczególnych aplikacji. Trzeba włączyć jakiś utwór np. w Foobarze a następnie w mikserze ustawić głośność dla niego na 50%. Działa to jedynie z Direct Sound.

Jeśli natomiast korzystamy z pluginów KS, Asio lub Wasapi to jedynym wyjściem jest ustawienie w Foobarze w opcjach. Playback-Preamp na -6db.

post-20297-100006849 1232008827_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Twórcy Yulong DAC, który też jest na USB, również zalecają usawienie głośności na 50%.

"Attention: Please adjust the volume, wave to 50% out of maximum value to prevent distortion in the sound and degradation in overall performance."

rbej - w Viscie jest taki magiczny check box, który umożliwia przejmowanie na wyłączność dźwięku przez aplikacje. Jest to upierdliwe, bo jak zapuścisz Foobara, to tylko z niego dźwięki mogą lecieć, już nawet systemowe brzdękania się nie przebiją, ale zapewnia najlepszą jakość i najlepsze warunki, wtedy Foobar może robić swoje pomijając cały Microsyfowy chłam. Swoją Vistę (Ultimate 64) najchętniej wysadziłbym w kosmos, to totalne nieporozumienie, ale jak już Ty masz, to zmień tak, jak mówiłem. Nie pracuję teraz na Viście, żeby sprawdzić dokładnie, gdzie to jest, poszperaj :-)

Zauważyłem że zazwyczaj tylko produceńci Dac-ów na USB, zalecają ustawienie głośności na 50%, w celu eliminacji zakłóceń. Czyżby sygnał przez USB był za mocny i stąd te zniekształcenia??. Mój Valab Dac, też jest na USB i również trzeba zmniejszyć volume na połowę lub ustawić -6db, żeby było OK. Inaczej będzie można wyczuć sporą metaliczność w górnych pasmach i słyszalne przesterowania w niskich rejonach.

rochu

przestań zrzędzić i sprawdź to ->

Ukryta Zawartość

jest mięciutko i szczegółowo

jak nie masz tych wtyczek i wersji foo to daj znać

pozdro

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

A ja wyjątkowo zgodzę się z tym co pisze Rbej.

Coś musi być na rzeczy.

Wielokrotnie łapałem się na tym, że miałem wrażenie, iż dźwięk podawany z komputera lub SB niesie ze sobą jakiś element przesteru.

I aby była jasność, efekt ten dotyczył zarówno windowsów różnej maści jak i linuxa i BSD.

Przeczytaj dokładnie mój post powyżej. Napisałem jak w Viście zmienić głośność dla poszczególnych aplikacji, przy podłączeniu przez USB. Wszystko widać na zdjęciu. Pewnie masz włączony któryś z pluginów: Ks, Asio lub Wasapi, dlatego regulacja głośności w mixerze systemowym nie działa. Wtedy będziesz musiał ustawić w Foobarze preamp na -6db.

Marcin_gps, 15 Sty 2009, 09:35

>o lol, przecież preamp to samo zło.

Prawidłowe preampy dla Windowsów, które niepowodują degradacji dźwięku to -6db, -12db, -18db, -24db, -30db, -36db i -42db. Wszystkie inne wartości wprowadzają zniekształcenia do sygnału.

Autor playera XXHighEnd pisze o tym na swoim forum.

Nic to nie da. Dlatego powstał XXHighEnd player. No chyba że autor tego playera coś ściemnia. Najlepiej samemu ustawić głośność na 50% lub -6db i przekonać się czy coś się zmieniło. Widziałem niedawno pomiary RMAA zmodowanego Dac Zero i wyniki były słabe. Zwłaszcza w 16/44. Jestem pewny że sygnał był przesterowany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja reguluję głośność we wzmaczniaczu. Vista ma ustawione 100%. Nie mam przesterów. Jak ściszę to jest ciszej, i tyle. Foobar przez ASIO gra tak samo głośno jak winda z mikserem na 100%.

Czyli ten gość twierdzi, że nawet z foobara przez ASIO lub KS otrzymujemy sygnał przesterowany cyfrowo? To jakaś ściema. przester cyfrowy jest BARDZO słyszalny.

>rbej, 15 Sty 2009, 21:30

Coś z tym przesterowaniem jest na rzeczy. Poziom zniekształceń harmonicznych i intermodulacyjnych jest rozpaczliwie wysoki. A może ten sprzęt tak ma?

mam pytanie w takim razie:

wyczytalem ze aby dzwiek byl bitperfect w foobarze playback volume powinien byc ustawiony na maksimum. Teraz czytam ze 50%. Panowie.. gdzie sens, gdzie logika ? :]

-> pr1nce

"wyczytalem ze aby dzwiek byl bitperfect w foobarze playback volume powinien byc ustawiony na maksimum"

Zgadza się. Bardzo łatwo to sprawdzić za pomocą pliku wav-dts. Otóż aby możliwe było odtworzenie takiego pliku (za pomocą foobara i podłączonego cyfrowo amplitunera kina domowego lub jakiegoś innego dekodera dd/dts), nie może mieć miejsca żadna ingerencja w sygnał. Jakikolwiek resampling itd. spowoduje brak dźwięku (tylko głośny szum), zaś dekoder nie rozpozna dts, tylko normalny PCM 2.0.

Jakakolwiek zmiana poziomu głośności (obojętnie, czy w samym foobarze, czy też w mikserze Windowsa) uniemożliwia prawidłowe odtworzenie wav-dts. Wniosek: zachodzi ingerencja w sygnał, na wyjściu nie mamy tego samego, co na wejściu, czyli nie jest bit-perfect.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ponoc ma wyjsc windows 7 ktory ma laczyc stabilnosc xp i wyglad visty :)

Ciekawo jaką jeszcze ideologie wymysli microsoft.

Ja uzywam amaroka i ubuntu i juz nie wroce do windowsa i foobara , amarok jest

o wiele ciekawszym projektem a po drugie nie trzeba stosowac zadnych pluginow

typu asio4all czy kernel streaming.Nie mam tez zamiaru sie bawic w extremalnie

zboczone projekty typu XXHighEnd bo to tez niezle dorabianie ideologi.Juz bym wolal

monkeyaudio ale cale szczescie nie uzywam windowsa do audio.

Mialem na mysli MediaMonkey a nie monkeyaudio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.