Skocz do zawartości
IGNORED

PCM1704 DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie przymierzam sie do DAC-a i najprawdopodobniej bedzie to DIY i nie ukrywam ze z projektow forumowych najbardziej by mnie interesowal ten DAC na 1704 i mam pytanie czy sa jeszcze chetni do zorganizowania i wspolnego zamowienia czesci do tego DACa?

Jesli tak to napiszcie i czy macie jakis pomysl zeby zlozyc dac na 1704 a wiec zamowic plytki i czesci?

chwilowy brak działalności w audio.

j jakie by wyszły koszta złożenia takiego daca po najtańszej linii oporu? bo wszystkie daci na tym forum są bardzo rozbudowane i nieopłacalne aby samemu kompletować elementy oraz płacić za wysyłki poszczególnych częsći których jest bardzo sporo,powstały fajne projekty dla mniej zamożnych i sprawnych manualnie takie jak karta na pcm2704 dlaczego by nie zrobić jakiegoś daca prostego a jednocześnie przyjemnie grającego? coś w stylu Nos-dac TDA1543 masfalcona projekt i koszt wykonania niewielki a jednak bardzo ciekawy.

kuty, 9 Sie 2010, 19:32

>j jakie by wyszły koszta złożenia takiego daca po najtańszej linii oporu?

W przypadku tego DAC'a nie ma takiej opcji. Lineary do zasilacza i tak trzeba kupić więc tanio nie będzie.

kurcze,

mam sporo pytań, czy nieda się jakoś złożyć tego daca za trzy stówki,

nie bardzo wiem, co mam pisać w takim przypadku,

>saczek_XTRM

ano masz rację,

pewnie sam tego doświadczyłeś

:-)

>>Waldi_06

no pewnie, zresztą przecież zbieranie części do tego projektu to prawdziwe wyzwanie, bo jak czegoś nie ma w digikey, to trzeba szukać po innych sklepach w USA, część można i w Polsce, ale nie ma tak, że wszystko dochodzi w jednej paczce np. z TME, a klient siedzi przed kompem i się zastanawia czy pozłacane" czy "posrebrzane" ;-)

>saczek_XTRM

>ale nie ma tak,

>że wszystko dochodzi w jednej paczce np. z TME, a klient siedzi przed kompem i się zastanawia czy

>pozłacane" czy "posrebrzane" ;-)

i tu się mylisz

wystarczy zamówić w Uniprod.pl

a teraz nie do ciebie, to taki komentarz nt super daca za 300zł:

albo sie kupuje super tanio i nie marudzi, że jest to trudne, albo się płaci za wiedzę i możliwości zawodowców i wszystko przychodzi w jednej paczce.

Kupowałem u nich.

• 4 tygodnie później...

A mam pytanie do forumowiczow czy ktos moze mi zlozyc tego DACA albo ma na sprzedaz albo pomoc mi w zlozeniu bo jednak zdecydowalem sie na 1704?

ewentualnie wszystkie rady o tym z kim gadac gdzie w sprawie wykonania daca na 1704, najlepiej prosze pisac na PW.

A mam pytanie do forumowiczow czy ktos moze mi zlozyc tego DACA albo ma na sprzedaz albo pomoc mi w zlozeniu bo jednak zdecydowalem sie na 1704?

ewentualnie wszystkie rady o tym z kim gadac gdzie w sprawie wykonania daca na 1704, najlepiej prosze pisac na PW.

Jak już złożysz, to wpadnij do mnie, chętnie posłucham.

ok ale to pewnie jeszcze troche potrwa jeszcze bo tutaj tez chodzi o cene no i az tak mi sie nie spieszy wazniejsza jest cena jak szybkosc zakupu

j jakie by wyszły koszta złożenia takiego daca po najtańszej linii oporu? bo wszystkie daci na tym forum są bardzo rozbudowane i nieopłacalne aby samemu kompletować elementy oraz płacić za wysyłki poszczególnych częsći których jest bardzo sporo,powstały fajne projekty dla mniej zamożnych i sprawnych manualnie takie jak karta na pcm2704 dlaczego by nie zrobić jakiegoś daca prostego a jednocześnie przyjemnie grającego? coś w stylu Nos-dac TDA1543 masfalcona projekt i koszt wykonania niewielki a jednak bardzo ciekawy.

a dac na wm'ach? rozbudowany nie jest. dostepne byly zestawy elementow itp.

kurcze,

podajesz linka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dodając że to ceny netto i potrzeba min 2szt :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kurcze,

Ja wiem. Po co składać DAC'a na archaicznym przetworniku o wyśrubowanych jak na owe czasy parametrach, skoro można na kostce dzisiejszej o parametrach o wiele lepszych i kilkakrotnie tańszej. Choćby PCM1798.

podajesz linka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dodając że to ceny netto i potrzeba min 2szt :-)

heh :-)

PS

witaj

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

lada dzien bede mial plytke zmontowana pozostaja jeszcze zamowic wejscia i obudowe i wlasnie poleccie jakies fajne stronki z wejsciami do zakupu albo sklepy

a gdzie mozna kupic tanie obudowy do daca na pcm1704?

linki mile widziane - moga byc na PW

Polecam obudowy z tej firmy:

Ukryta Zawartość

Ceny wcale nie są tak bardzo wysokie, jeżeli weźmie się pod uwagę jakość wykonania.

Jeżeli chcesz taniej to szukaj obudów armel.

Gniazda RCA polecam firmy Neutrik, np:

Ukryta Zawartość

Gniazda zasilające firmy Shurter, np:

Ukryta Zawartość

Jako gniazdo SPDIF polecam gniazdo BNC 75 Ohm:

-można kupić Neutrik (drogo): w

Ukryta Zawartość

-taniej można dostać w elfa, ale nie pamiętam dokładnego kodu produktu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a powiedzccie czy moge tymi gniazdami rca (zdjecie) wyprowadzic sygnal analogowy - a wiec wyjsice dzieku analogowe

oraz cyfrowy - wejscie cyfrowe dzwieku?

bo to by bylo najlepsze dla mnie gdyz w odtwarzaczu cd jak i squezeebox sa wyjscia cyfrowe rca?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez antymalkontent

a powiedzccie czy moge tymi gniazdami rca (zdjecie) wyprowadzic sygnal analogowy - a wiec wyjsice dzieku analogowe

oraz cyfrowy - wejscie cyfrowe dzwieku?

bo to by bylo najlepsze dla mnie gdyz w odtwarzaczu cd jak i squezeebox sa wyjscia cyfrowe rca?

Ukryta Zawartość

możesz

Ukryta Zawartość

mam na zbyciu komplet pcb do tego DACa, u mnie leży i sie kurzy, a może ktoś ma chęc poskłdać. prosze o info na PW

Serwus,

jaka to wersja płytek?

zielona i czarna?

może daj mi info na PW

Edytowane przez Luiis

Przełożyłem DAC'a, w zbalansowanej wersji (4xPCM1704) do nowej obudowy i zasiliłem go transformatorem 6x12V z Nortela. Jednak transformator robi się dosyć ciepły. Pamiętam, że poprzednie transformatory również się nagrzewały, ale chyba mniej. Czy u Was również występuje ten problem?

Czy ktoś próbował podnieść poziom wyjściowy stopnia I/V dla PCM1704 z aktualnego dosyć niskiego 1Vpp do 2Vpp poprzez zwiększenie rezystora konwersji z 1,5k do 3k?

Pod tym kątem chciałem przesymulować układ w LTSpice, ale mam problemy. Niestety napięcia wyjściowe nie zgadzają się zupełnie z rzeczywistością, to moja pierwsza symulacja więc możliwe, że popełniam jakiś błąd albo mam złe modele tranzystorów lub diod. Może ktoś już ten układ symulował?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś próbował podnieść poziom wyjściowy stopnia I/V dla PCM1704 z aktualnego dosyć niskiego 1Vpp do 2Vpp poprzez zwiększenie rezystora konwersji z 1,5k do 3k?

Pod tym kątem chciałem przesymulować układ w LTSpice, ale mam problemy. Niestety napięcia wyjściowe nie zgadzają się zupełnie z rzeczywistością, to moja pierwsza symulacja więc możliwe, że popełniam jakiś błąd albo mam złe modele tranzystorów lub diod. Może ktoś już ten układ symulował?

e, błędna symulacja,

Kamil należało napisać, to bym pomógł,

w załączeniu poprawna symulacja wraz z wynikami,

zwróć uwagę na definicje źródła,

wywal rezystor wejściowy 1k

a jak już zrobisz to samo w LT to Ci napiszę gdzie układ jest szalenie wrażliwy

ps

na symulacji są pozostałości po eksperymentach i podpowiedziach bardziej doświadczonych kolegów (pierwsza linijka)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Waldi_06

mam pytanie co do uruchomienia dla wersji wyjsciowej 16bit.

plytke z dir/em juz uruchomilem a ze mam mala z wm'em to tez chcialem ja dostosowac.

nogi df1706 odpowiedzialne za format wyjsciowy juz ustawilem na 16bit 19 i 20 na mase. podpialem je zworka do dip switcha s3 do wyprowadzenia 3 odpowiedzialnego za deemfaze. (skoro i tak jej nie ma na plytkach to moge nia sterowac lacznie wyborem bitow i deemfaza)

pytanie jak ustawic pozostale zworki/switche zeby wszystko ze soba gralo. czy lepiej miedzy wm;em a src ustawic i2s czy zwykly format? sygnal zegarowy na wysjsciu z wm'a mam 11.xx Mhz. podobnie na szynie wyjsciowej a mimo to nic nie slychac. do czego sa zworki resetu? manualny reset czy powinny byc zwarte?

milo by bylo zobaczyc jakas fotke ustawiajaca calosc.

nie zalozylem rezystora podpinajacego wylewke masy do gniazda ja1 przez co nie swieci dioda led.

• Pokaż nowe odpowiedzi