Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

sorrki - zasugerowalem sie zaslepkami od terminali aplitunera ktore posiadaja otwory a te sa pelne - ale te tez sie da wyjac ja swoje z GX-ow wyjalem przy uzyciu paznokci syna (zona odmowila wspolpracy w temacie) ale mysle ze delikatnie jakims cienkim ostrzem powinienes dac rade

• 3 tygodnie później...

Witam Wszystkich!

mam nadzieję, że już niedługo będę mógł dołączyć do Klubu marki Monitor Audio!

Planuję kupno kolumn Monitor Audio RX8 do stereo oraz uzupełnienie ich głośnikami z tej serii (centralny, tył) do KD.

Słucham głównie stereo (80% czasu).

Do KD planuję zakup amplitunera + BluRay, ale do stereo chciałbym wybrać dobry wzmacniacz. Wzmacniacz powinien mieć możliwość pracy jako końcówka mocy, żeby doprowadzić do niego sygnał z pre-out amplitunera do przednich kolumn do KD.

Oprócz tego interkonektem byłby doprowadzony sygnał z CD do wejścia CD we wzmacniaczu. Chodzi mi o to, żeby do KD stosować amplituner do tylnych i centralnego + wzmacniacz do przednich kolumn, a do stereo tylko wzmacniacz do przednich kolumn.

Słucham prawie wszystkiego (klasyczna, filmowa ale też R&B). Zależy mi na świetnym stereo z głębokim, nisko schodzącym i dobrze kontrolowanym basem.

Dlatego byłbym Wam bardzo wdzięczny za pomoc w wyborze wzmacniacza do RX8 do stereo :)

Co proponujecie? Czy w RX8 trudno wysterować bas?

Pozdrawiam!

Witam Wszystkich!

mam nadzieję, że już niedługo będę mógł dołączyć do Klubu marki Monitor Audio!

Planuję kupno kolumn Monitor Audio RX8 do stereo oraz uzupełnienie ich głośnikami z tej serii (centralny, tył) do KD.

Słucham głównie stereo (80% czasu).

Do KD planuję zakup amplitunera + BluRay, ale do stereo chciałbym wybrać dobry wzmacniacz. Wzmacniacz powinien mieć możliwość pracy jako końcówka mocy, żeby doprowadzić do niego sygnał z pre-out amplitunera do przednich kolumn do KD.

Oprócz tego interkonektem byłby doprowadzony sygnał z CD do wejścia CD we wzmacniaczu. Chodzi mi o to, żeby do KD stosować amplituner do tylnych i centralnego + wzmacniacz do przednich kolumn, a do stereo tylko wzmacniacz do przednich kolumn.

Słucham prawie wszystkiego (klasyczna, filmowa ale też R&B). Zależy mi na świetnym stereo z głębokim, nisko schodzącym i dobrze kontrolowanym basem.

Dlatego byłbym Wam bardzo wdzięczny za pomoc w wyborze wzmacniacza do RX8 do stereo :)

Co proponujecie? Czy w RX8 trudno wysterować bas?

Pozdrawiam!

Posiadalem rx8 i kilka wzmacniaczy , najlepiej zagraly z Roksanem kandy 2 , uspokoilo gore i troszke ocieplilo srednice a bas byl trzymany za pysk.

Wiec szczeze polecam Kandy 2 do Monitor Audio rx8.

Ale sprawdz tez Jungsona Ja88d gralo podobnie ale mniej bassu.

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Witam,melduję chęć przystąpienia do klubu z MA Silver 3i,po przejściach z Tannoy-ami,B&W i kilkoma innymi.Silvery dzielnie mi służą od ładnego kawałka czasu.Zero mysli o ich wymianie.Pozdrawiam klubowiczów.

Witam może ktoś a miłośników MA podpowie jak się spisuje RX1 lub 2 z serią Audiolab 8200 ? zależy mi na kolumnach do sypialni 11m2 muzyka spokojna klimaty chilli.

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Witam może ktoś a miłośników MA podpowie jak się spisuje RX1 lub 2 z serią Audiolab 8200 ? zależy mi na kolumnach do sypialni 11m2 muzyka spokojna klimaty chilli.

Witaj,

Co prawda mam model GS10 i audiolab 8000s ale myślę, że sygnatura dzwięku będzie podobna. Do muzyki proponowanej przez Ciebie będzie bardzo fajnie. Dzwięk jest szczegółowy, niemęczący (przynajmniej u mnie na okablowaniu Wireworlda) i przestrzenny. Dzwięk nie jest ani "za jasny ani zbyt ciemny" - ale tak jak pisałem wg moich odczuć z resztą mojego systemu. Kolejn rzecz, jeżeli płyta jest źle nagrana to tak będzie przedstawiona. Najlepiej jest posłuchać osobiście - tym bardziej, że w wielu salonach mają Monitor Audio.

Pozdr.

Edytowane przez bronx99

Witaj,

Co prawda mam model GS10 i audiolab 8000s ale myślę, że sygnatura dzwięku będzie podobna. Do muzyki proponowanej przez Ciebie będzie bardzo fajnie. Dzwięk jest szczegółowy, niemęczący (przynajmniej u mnie na okablowaniu Wireworlda) i przestrzenny. Dzwięk nie jest ani "za jasny ani zbyt ciemny" - ale tak jak pisałem wg moich odczuć z resztą mojego systemu. Kolejn rzecz, jeżeli płyta jest źle nagrana to tak będzie przedstawiona. Najlepiej jest posłuchać osobiście - tym bardziej, że w wielu salonach mają Monitor Audio.

Pozdr.

Dzięki za odpowiedź

A jak masz je daleko odsunięte od ściany?

Dzięki za odpowiedź

A jak masz je daleko odsunięte od ściany?

Witam

Od tylniej 60 cm, od bocznych 50 cm. GS mają bass reflex tylni (RX też) i jednak potrzebują chociaż trochę miejsca z tyłu (z drugiej strony, myślę, że do sypialni, gdzie muzyka gra cicho nie powinno być jakiegoś problemu z ich dosunięciem). Najlepiej jednak wypożycz i sprawdź zanim kupisz.

sygnał nie idzie przez kiepskie zworki,tylko krótsza drogą do wysokich tonów,które zyskują na jakości..

A, tak czytam i się zastanawiam czy ktoś wziął pod uwagę długość swoich drutów, tak że z tą krótszą drogą to...:)

chaciaż ja mam podłączone moje RS8 pod LF. Podłączalem różnie , zapraszając innych, i odsłuchowo napewno różnicy brak , więc podłączyłem jak MA zaleca.

Pozdrawiam

Miło mi przystąpić do sznownych użytkowników MA, u mnie grają RS8 , póki co dociążone RS1 ( narazie brak standów :), współpracują z NAD 356 BEE oraz CD NAD 565 BEE, kable QED silver. Niestety pomieszczenie mam trudne akustycznie więc mogło by być dużo lepiej.

Witam

Szukam wlasnie RS6 lub RX6 w okolicy 2k do KD Pioneera. Zastanawia mnie jednak jedna rzecz w RS6 tkach. Czy one maja jakis bardzo delikatny tweeter czy ludzie je tak katuja ? Obie RS 6 jakie sa na Allegro mialy cos z nim robione - w jednej czlowiek wprost napisal, ze miala wymieniane cewki, w drugiej tweeter wyglada na przykrecony wkretami do drewna. Czy cos jest nie tak z ta aplikacja kopolki w tych MA ?

Rafal

Sent from my iPad using Tapatalk

Jakie macie doświadczania z GX 100? Chciał bym nimi nagłośnić pokój, który ma około 18 m2. Posiadałem już kolumny Monitor Audio PMC 703, z których byłem bardzo zadowolony. Czy wokale i instrumenty wypadają już sugestywnie?

http://www.av.com.pl/gielda/item/15/303

Do 18m kw będą idealne, użytkuję je od miesiąca i zaskakuje w nich dynamika i spójność dźwięku, recenzje w sieci tylko to potwierdzają. Brzmieniem wokali i instrumentów będziesz na pewno usatysfakcjonowany.

Ja kompletuje zestaw Platinum i stąd link do sprzedaży.

No a kolega forumowicz zawsze coś utarguje, w razie czego...

Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Nie słuchałem, ale zawsze proponuję wypożyczyć i posłuchać u siebie w pomieszczeniu i na swoich klockach, każde pomieszczenie ma inną akustykę, więc wszystkie opinie będą pomocne lecz jak bardzo subiektywne, przecież tak wiele czynników składa się na wybór, rodzaj słuchanej muzyki, preferencje brzmieniowe, oczekiwania itd............ Proponuję, jak wyżej pisałem umówić sie na odłuch w salonie i ewentualnie po pozytywnych doznaniach wypożyczyć do odsłuchu u siebie.

P.S.

Z reguły każdy swoje chwali.............

Witam w klubie, Gs-y mam od dłuższego czasu ale w klubie jeszcze mnie nie było:)

Mam prośbę do THX , jeżeli możesz to opisz proszę różnice między gs-ami które miałeś a serią platinium , chodzi mi po głowie wymiana.

Czy platinium też potrzebują wyższej głośności żeby się rozkręcić? Pytanie drugie mam gxfx dokupione ale z uwagi na brak końcówki na razie w kartonach, czy są w miarę spójne z gs-ami? Będą pracować jako efektowe boczne, na tyłach będą gs10 które teraz są bocznymi.

Swoje uwagi po przesiadce z GS-20 na PL200 opisałem na gorąco dużo wcześniej:

http://www.audioster...ey]=date&st=350

Co do współpracy FXGX z GS-ami to nie widzę żadnych przeciwskazań. U mnie bardzo dobrze zgrywają się z PL, to i z GS-ami tym bardziej się zgrają.

Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Kupie zestawy MA RS6 lub ich nowsze/starsze odpowiedniki.

Warunki brzegowe

- idealny stan

- tylko wolnostojące ( mają robic jako przody w kinie)

- ciemna okleina (ale nie czarne), preferowany orzech / rosewood itp

- cena ok 2 tys zł

Prośba o oferty na PW.

Witam definitywnie wstępuję do klubu po zakupie i odsłuchu 20 h muzy z RXów2 , przyznam szczerze że kolumny sa bardzo wymagające, jeśli chodzi o ustawienie i dobór repertuaru muzycznego.

RXy grają z kompletem Audiolab 8200

Macie jakąś sugestię co do podstawek?, bo moje 1 metrowe z poprzednich missionów zupełnie się nie nadają, zauważyłem że najlepsza wysokośc dla Rxów to ok 65/70 cm.

Co myślicie?

THX ultra napisz mi chodzi mi oglosniki surandowe chodzi o gxfx tak? Rozumiem ze maly blad sie wkradl ... sluchaj jestem zainteresowany zakupem tych glosnikow, niby odsluchiwalem je w salnie ale byly kiepskie warunki w salonei wiec majac w domu mozesz bardzij napisac swoje odczucia... dobrze sie sprawuja zarowno w odtwarzaniu koncertow jak i filmow ? Napisz swoje odczucia i masz ustawione jako dipol skoro sa ustawione na scianie bocznej? Bo jelsi na scianie tylne sa te glsoniki to trzeba ustawic monopol tak mi gosc tlumaczyl - dobrze to mowil? A druga sprawa te glsoniki przednie -wysokie ty odczuwasz duza roznice majac te glosniki jakbys ich nie mial ? bo ja mam kolege on tez ma cos takiego i tez ma sprzecik niezly to powiem ci szczezrze ze w stosunku do kasy jaka wydal roznica jest bardzo mala ....

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Witam wszystkich.

Proszę o przyjęcie mnie do grona klubu

wraz z RX2 i Audiolabem 8000SE.

Witaj w klubie kookaj napisz coś więcej jak współpracują RX2ki u Ciebie z Audiolabem jakiej muzyki słuchasz na jakich kablach słuchasz no i na jakiej wysokości są umiejscowione Monitory ?

Napisz proszę od jakiego czasu masz zestaw i jaki masz napęd do muzy?

W przedstawionym zestawie gram 3 miesiące. Audiolab jest już ze mną znacznie dłużej i właśnie do niego dobierałem głośniki.

Wzmacniacz z kolumnami zgrał się bardzo dobrze. Audiolab ma dość wyraźną i leciutko ocieploną (gdzieś czytałem, że "kremową") średnicę. Skraje - góra i bas są lekko zaokrąglone. Według mnie charakterystyka wzmacniacza idealnie uzupełnia brzmienie MA.

Nie mam ani napompowanego basu ani niemiłych sybilantów.

Dużo się czyta o suchości średnicy w RX-ach. Na siłę starałem się ją wywołać i usłyszeć. Ale nic z tego, w moim systemie jej na szczęście nie słyszę.

Jak widać jestem bardzo ukontentowany tym co zestawiłem :-) .... i jest fajnie.

Słucham raczej spokojnej muzyki. Dużo różnych rzeczy. Ale jak pomyślę to uświadamiam sobie, że zawsze z przyjemnością sięgam po moich "starych znajomych". Norah Jones, Fink, Sting, Dire Straits, Massive Attack, Tori Amos i jeszcze kilku innych. Generalnie lubię muzykę jazzującą, klubową, spokojny rock.

Zestaw gra w pokoju około 18 m kw. Układ prostokątny, jakieś 5 x 3,5 m. Kolumny ustawione są na na dłuższej ścianie

Ustawienie kolumn nie jest zbyt szczęśliwe bo stoją bardzo blisko ściany na regale o wysokości około 1,5m. Więc gdy się siedzi lub leży to uszy są zdecydowanie poniżej osi głośników. Rozstaw kolumn to około 2,3 m. Kanapa naprzeciwko głośników stoi przy samej przeciwległej ścianie więc w odległości około 3 m.

Z uwagi na to, że kolumny przysunięte są do ściany zatkałem BR. Ale basu jest wystarczająco dużo.

Tutaj moja uwaga jeszcze, że otwarcie BR nie powoduje jakichś znacznych problemów. Oczywiście, basu robi się więcej, ale nie staje się on nieprzyjemny, nie dudni, nie rozlewa się bardzo. Jednak do codziennych odsłuchów przytykam wyloty.

Sporo słucham radia, głównie Trójki. W tym wypadku źródłem jest Sony ST-590ES.

Gram też z plików i tutaj źródłem jest multimedialny odtwarzacz AC Ryan PV73200. Pliki udostępniane są głównie przez LAN.

Kable to tania budżetówka - głośnikowe klotz Twinax. IC też klotz LaGange i Prolink Exclusive. Nic szczególnego.

Mam też prośbę do Ciebie, Tommiashi. Pisałeś niedawno, że Rx dwójki są wymagające zarówno odnośnie ustawienia jak i repertuaru muzycznego. Możesz rozwinąć swoje spostrzeżenia w tym temacie? Jak oceniasz współpracę i zgranie głośników z Twoim Audiolabem 8200?

Edytowane przez kookaj

Mam też prośbę do Ciebie, Tommiashi. Pisałeś niedawno, że Rx dwójki są wymagające zarówno odnośnie ustawienia jak i repertuaru muzycznego. Możesz rozwinąć swoje spostrzeżenia w tym temacie? Jak oceniasz współpracę i zgranie głośników z Twoim Audiolabem 8200?

Tak miałem olbrzymi problem z ustawnieniem kolumn.Finalnie zostały osunięte od ściany na ok 80 cm, oraz zostały umieszczone na podstawkach 70 cm.Co do repertuaru muzycznego to wydaje się że bardziej wymagający jest sam Audiolab ale to wątek na inny klub zapraszam Cię do klubu Audiolaba, tam możemy wymienic opinie, zwłaszcza że słuchasz podobnej muzyki co ja.:)

• 2 tygodnie później...

Witam

Posiadam MA GS 20 - muzyka elektroniczna nowoczesna..gra to z HK 3490..

Szukam lepszego wmazniacza do moich kolumn..co byscie polecili ??moze Roksan Kandy k2 ?

W muzyce szukam dynamiki,przestrzeni a szczegolnie szybkiego nisko schodzacego basu..czy K2 podola moim wymaganiom ?? Koszt wzmacniacza do ok 3-4 tys

W klubie Emotivy jeden z forumowiczów sprzedaje xpa-2 . To idealny wręcz klocek do serii GS. Mam 60-tki i lekko przeszkadzał mi trochę popuszczony bas. Odsłuchując kilka klocków nie było zasadniczej poprawy. xpa-2 poprawiło bas doskonale nie ingerując w pozostałe zakresy. Poza tym 60-tki nie lubią cichego grania a czasem chciałoby się i tu też znacząca poprawa. Ogólnie bardzo dobre zgranie.

No ale jak basu ma być dużo to pewnie Nad:) To żarcik mały , mi nie podpasowały Nad-y, basu było za dużo, ale też nie wiem jak to wypadłoby z Twoimi 20-tkami.

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Zapisuje sie do klubu z moimi gxfx serii gold :-) fajne glosniczki na razie bede mial remoncik w w salonie i generalnie na parterze ale juz sie nie moge doczekac kiedy beda w uzyciu z nowym sprzetem ktory od podstaw kompletuje i ktory stoponiowo jest zamawiany . Pozdro...

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.