Skocz do zawartości
IGNORED

ustawienie tonsil siesta

ar0n

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jesyem nowy na forum, wiec chciale sie ze wszystkimi przywitac.

Wlasnie stalem sie posiadaczem kolumn fronotowych Tonsil - Siesta. Wczesniej - w jak "w o mnie"

Ustawilem glosniki wedlug opisu na pudelku, prawa na prawa strone, lewa na lewa. wedlug opisu na pudelku kolumny stoja wysokotonowcami - na zewnatrz.

W zwiazku z powyrzszym chcialbym zapytac, czy to jest prawidlowe ustawienie? Na paru zdjeciach w sieci widzialem, ze sa ustawione wysokimi "do wewnatrz". Zastanawiam sie takze jaki wplyw moze miec zamiana stron, jakiego efektu sie spodziewac? (moze jakas teoria z akustyki).

Serdecznie pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/48929-ustawienie-tonsil-siesta/

Na dzwiek Twoich kolumn bedzie miało przedewszystkim wpływ otoczenie- pokój w którym stoją umeblowanie, wygłuszenie itp. Różnica w ustawieniu wysokotonymi może byc- lecz mało słyszalna:) możesz przciez pokmbinowac i sprobowac innego ustawienia;)) ja ostatnio przestawiałem swoje AA hyperion po pokoju szukając szerszej sceny i dokładniejszego brzmienia - i udało sie :)) Jedna kolumna w rogu pokoju a druga mniej wiecej na jego połowie:) dzwięk super;) - teraz zrobił mi się wolny róg w pokoju ( czeka na Paradigma który do mnie jedzie ) :)

• 2 tygodnie później...

Ustawienie "do wewnatrz" widzialem na przylkad tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dawno temu byłem w podobnej sytuacji: miałem kolumny Tonsila "Perfect 150", też z przeduniętymi głośnikami średnio- i wysokotonym. Po wielokrotnych próbach bardziej mi odpowiadało ustawienie "do wewnątrz".

• 3 miesiące później...

Też mi się tak zdaje i automatycznie je tak ustawiłem. Nie próbowałem nawet "do wewnątrz". W końcu trafiłem na ten temat i te zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - na Audio Show 2007 ustawili Siesty kopułkami "do wewnątrz". Teraz to ja nic nie rozumiem...

Ukryta Zawartość

Poprawka linku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po przewinięciu gdzieś 1/3 strony jest zdjęcie rozstawionych Siest.

Ukryta Zawartość

Nie slyszalem nigdy zeby ktos kiedykolwiek stawial kolumny do zewnatrz. Wtedy odrazu pozbawiasz sie szczegolowosci systemu itd. Wysokie brzmia jak pod kocem, bo nie trafiaja prosto do ucha i wogole.

?👈

Nie chodzi o rozstawienie kolumn na zewnątrz tylko pozycję wysokotonowych, które w układzie apostille są asymetryczne.

Ja wysokotonowe mam na zewnątrz i jest ok, kolumny oczywiście zwrócone ku sobie

Przecież to są idiotyczne pytania. Powinny stać w taki sposób w jaki najbardziej to odpowiada słuchającemu. Czy nie macie uszu?? Przecież słychać jak kolumny grają w danym położeniu - więc wybieramy te położenie, które jest słuchaczowi najmilsze. Każdy ma inne warunki akustyczne w pokoju i trzymanie się na sztywno schematu jest czystą głuchotą połączoną z bezmyślnością.

A jak ktoś nie słyszy róznic w brzmieniu w zależności od położenia to znaczy, że problem nie istnieje - zalecane jest udać się do laryngologa bądź wydawanie pieniędzy na uprawę kaktusów doniczkowych.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

rafal735r

Kilka cm w ustawieniu kolumn to bardzo dużo.

Co do kombinowania to nie mam na to czasu. Ze dwie godziny by zleciały. Poza tym pytanie to: "Jakie jest zalecane przez konstruktora ustawienie kolumn?" i "Czemu na Audio Show 2007 stały na odwrót?"

Jorkers

Nie wyobrażam sobie tego. Jak można skierować kolumny na zewnątrz? Lubisz słuchać odbić od ścian?

Gość

(Konto usunięte)

Witam!

Proponuję dwie rzeczy:

1. Sprawdzić zalecenie w instrukcji, bo rysunek na pudełku pozostaje tylko rysunkiem ogólnym, przedsatwiającym raczej wygląd, a nie sposób ustawienia, podłączenia.

2. Posłuchać jakiś czas (niech to będzie parę dni) w układzie "do wewnątrz", a potem odwrotnie i wybrać, co bardziej Ci odpowiada :-)

Osobiście ustawiłbym tak jak na Audio Show, czyli "do wewnątrz" :-) Wynika to z tego, że tony przekazywane przez "wysokotonowce" są bardziej punktowe, nie rozpraszają się (w przeciwieństwie do tonów niskich) tak bardzo i stąd winny być "wysyłane" w kierunku Twojej głowy (uszu) jako "skupione", a nie w kierunku ściany...

Ale tak jak wspomniałem (również wspomniano o tym we wcześniejszych wpisach), dużo zależy od Twojego upodobania. Myślę jednak, że po odsłuchaniu opowiesz się za ustawieniem "do wewnątrz" :-)

A tak przy okazji, nie kłocąc się z moim poprzednikiem, jeśli przesunięcie kolumn o 2 - 3 cm ma mieć znaczenie (mówię tu o sensownym rozstawieniu - u mnie ok. 2,90 m), to śmiem twierdzić, że coś nie tak jest z tymi kolumnami... Osobiście słuchałem wcześniej na B&W, obecnie DALI i bawiłem się w ten sposób - różnicy brak. Oczywiście mówimy o paru centymetrach - nie o 10, 20... W mojej ocenie, co w jakiś sposób potwierdziło się, dobre kolumny są tak skonstruowane, że tworzą dosć szeroką bazę :-)

Bo trochę ironizując, to jeśli centymetry mają aż takie znaczenie, to ja dziękuję za taki zestaw...

Gdyż konsekwencją tego byłoby, bym obrysował kredą miejsce, w którym siedziałem, by idealnie zawsze w mnie potem trafiać, co do centymetra.. ;-)

Pozdrawiam wszystkich - naprawdę nie mam zamiaru wszczynać "zadym" ;-)

Powiedzmy ze siesty stoja kopulkami do wewnatrz. Zamiast je odwracac do zewnatrz mozemy kazda z kolumn rozsunac o wartosc przesuniecia tegoz glosnika w obudowie i wyjdzie nam to samo. Ale czy uslyszysz powiedzmy szersza scene dzieki tym okolo 5-10cm roznicy? Roznicy w rozstawieniu w szerz? Kolumny dalej beda graly "wprost na nas", tyle ze beda staly wspomniane 5-10cm szerzej. Szczeze watpie, by ktos uslyszal roznice. No chyba ze ktos jest zlotouchym audiofilem.

?👈

Gość

(Konto usunięte)

:-) Właśnie o tym powyżej napisałem, że przesuwając kolumny o parę centymetrów, przy dobrze zaprojektowanych kolumnach, raczej nie powinno słyszeć się różnicy, jeśli chodzi o szerokość sceny, umiejscowienie pozornych źródeł dźwięku. Tak na marginesie, to wspomniane przez Ciebie "aż" 10 cm już może mieć znaczenie - zależy jaka odległość słuchacza od kolumn...

Natomiast samo umiejscowienie "wysokotonowca" i "przemieszczanie" go o parę centymetrów akurat ma znaczenie! Nie wnikając w szczegóły ma to związek z budową kolumny i m. in. jej "fazowaniem", równowagą tonalną. Proponuję prosty eksperyment: posłuchaj sobie chwilę tak, by wysokotonowy był idealnie na wysokości uszu, a potem obniż się lub podwyż o powiedzemy 3 cm... Jest słyszalna różnica! I wiem, że w tym przypadku chodzi o przesunięcie w poziomie wyskotonowego, a nie w pionie, jednak potwierdza to "kierunkowość" i umiejscowienie takie a nie inne wysokotonowego względem głośników niskotonowych.

Gość

(Konto usunięte)

A tak w ogóle, to zaczynamy odbiegać od tematu wątku ;-)

konkretnie zapytał :-) Moja odpowiedź taka, jak powyżej napisałem:

1. Osobiście, gdybym miał tego typu kolumny, na 99 % słuchałbym z wysokotonowymi "do wewnątrz".

2. Musi sam sprawdzić, czy usłyszy różnicę. A jeśli nie, to niech ustawi, jak mu bardziej wizualnie się podoba :-)

Gość

(Konto usunięte)

Wiem, że pytanie było do ar0n, ale znajomy ma któreś Audiowave (nie jestem pewien, ale chyba model 181) i kiedyś sprawdzaliśmy. Dla niego i dla mnie lepiej brzmią, gdy wysokotonowy jest do wewnątrz - dzwiek jest jakis bardziej poukładany, spójny :-) I tak właśnie zaleca ich instrukcja... Ale to nasze odczucia ;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie czy nie lepiej pisac o tych kolumnach w stosownym temacie? Naprawde rzygac sie juz chce patrzac na to forum. Jakby na swiecie istnialy tylko Tonsil Siesta i kazdy forumowicz na AS je mial...

ememka, 15 Cze 2009, 23:26

>

>:-) Właśnie o tym powyżej napisałem, że przesuwając kolumny o parę centymetrów, przy dobrze

>zaprojektowanych kolumnach, raczej nie powinno słyszeć się różnicy, jeśli chodzi o szerokość sceny,

>umiejscowienie pozornych źródeł dźwięku. Tak na marginesie, to wspomniane przez Ciebie "aż" 10 cm

>już może mieć znaczenie - zależy jaka odległość słuchacza od kolumn...

>Natomiast samo umiejscowienie "wysokotonowca" i "przemieszczanie" go o parę centymetrów akurat ma

>znaczenie! Nie wnikając w szczegóły ma to związek z budową kolumny i m. in. jej "fazowaniem",

>równowagą tonalną. Proponuję prosty eksperyment: posłuchaj sobie chwilę tak, by wysokotonowy był

>idealnie na wysokości uszu, a potem obniż się lub podwyż o powiedzemy 3 cm... Jest słyszalna

>różnica! I wiem, że w tym przypadku chodzi o przesunięcie w poziomie wyskotonowego, a nie w pionie,

>jednak potwierdza to "kierunkowość" i umiejscowienie takie a nie inne wysokotonowego względem

>głośników niskotonowych.

Nie przesadzajmy. Oczywiste jest ze przesuwanie glosnika w pionie o kilka cm ma jakis wplyw na odbior muzyki. Ale nie mow ze jesli rozsune ci kazda kolumne po 5 cm uslyszysz roznice. Co innego gdy obrocimy je o wspomnaine 5 cm, ale WOKOL WLASNEJ OSI. Wtedy mozna taka zmiane brzmienia wychwycic i bezposrednio porownac do przemeiszczania glosnika w pionie co napisalismy powyzej.

?👈

Co do tych centymetrów to u mnie mają znaczenie. Pokój jest mały - 12m2, Siesty Sat stoją 1,5m od siebie kopułkami na zewnątrz. Ustawienie dla jak najlepszej sceny zajęło mi trochę czasu, więc na razie nie będę ich zamieniał miejscami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.