Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofony marki DUAL

jaras65

Rekomendowane odpowiedzi

Przyjaciele! Czy warto o to zawalczyć?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 lata później...

Czy kupno Duala 701 za 500 zł w stanie b.dobrym,to dobry zakup ?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Czy kupno Duala 701 za 500 zł w stanie b.dobrym,to dobry zakup ?

Jeśli masz smykałkę do majsterkowania, parasz się elektroniką i mechaniką precyzyjną tudzież masz kogoś takiego znajomego, który Cię nie obedrze ze skóry za naprawę tego patefonu to zbij cenę do 100 pln max i bierz :-) jak nie to odpuść i omijaj szerokim łukiem.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Jeśli masz smykałkę do majsterkowania, parasz się elektroniką i mechaniką precyzyjną tudzież masz kogoś takiego znajomego, który Cię nie obedrze ze skóry za naprawę tego patefonu to zbij cenę do 100 pln max i bierz :-) jak nie to odpuść i omijaj szerokim łukiem.

A dlaczego ? na zagranicznych forach chwala tego gramiaka

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

A dlaczego ? na zagranicznych forach chwala tego gramiaka

:-) to kup ale możesz dołączyć do klubu tych co go mieli i już nigdy nie kupią. Takie coś też można znaleźć o tym sztruclu:

The problem with the Dual 701 (I have one) is the tendency to speed fluctuate. The electronically controlled speed is not quartz locked. I would not buy even a NOS without a tech inspection. I would recommend a 1219. I know I have two of them.

Nie ma nic bardziej wk...ącego jak pływające obroty, odechciewa się słuchać na baaardzo długo, co ma też swoje plusy bo możesz się zniechęcić do winyla i kieszeń odetchnie ;-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Odpytaj Vlado. On się zna na tych gramiakach:)

Już piszę.

Nie, za pięćset złotych można poszukać cos bardziej uniwersalnego (ramie) i mniej kłopotliwego w przypadku awarii.

Za tego jeśli jest sprawny, to połowa tej ceny byłaby Ok.

W.

Już piszę.

Nie, za pięćset złotych można poszukać cos bardziej uniwersalnego (ramie) i mniej kłopotliwego w przypadku awarii.

Za tego jeśli jest sprawny, to połowa tej ceny byłaby Ok.

W.

Dzięki za odpowiedż.A ja myślałem , że to dobra cena i dobry gramofon.

• 1 miesiąc później...

Witam.

Posiadam dwa Duale jeden to CS 741Q z silnikiem direct drive pracuje ok. i nie spotkałem Duala w którym ten elemtnt zawiódł.Przełom produkcji to 1981-83r. więc trzeba się martwić raczej o kondensatory.Jeśli chodzi o ramie to delikatny mechanizm,dobrze prowadzący igłe.Nielubiane

przez wielu z powodu uchwytu wkładki na zatrzask lub jedną śróbkę w zależności od modelu.Drugi to zero elektroniki CS 130 praktycznie unikat silnik jak w pralce na 230V i bardzo dobre ramie 100% sprawny wszystko orginalne nawet paski rok produkcji ? A tak naprawde to Thorens 190-1 ma flaki Duala ramie posiada zmienioną gółwkę.

Była też wersja gramofonu DUAL CS 130 z silnikiem 12 Volt.

Napęd: SM 112-1.

Dual 1209 to 60' lata ....:)))

To jakby spytać o Wartburga lub Syrenę z tych lat : "Jest może awaryjny i kłopotliwy w naprawie ?" ;)))

Panowie , za 1 zł czy 10 , 100 lub 200 to już naprawdę naiwność nie ma znaczenia ......

Tu trzeba mieć serwis i części do dyspozycji a nie wkrętak w ręce. Tu stan "przeżycia" eksponatu ma znaczenie, a nie jego symbol czy cena . To jest już ten czas , gdzie plastik może rozpłynąć sie w alkoholu przy czyszczeniu, uzwojenie silnika albo łożysko,.a stal zaczyna puszczać wykwity . Legendy są w książkach, w realu to są wyjątki od koneserów w cenie wyjatków z życia. Kto nie zna tajemnicy posiadania starego sprzętu lub samochodu, ten nie uwierzy. Bo jeśli, to szerokim łukiem , tak dla własnego zdrowia ;)))

• 1 rok później...
Gość włóczykij2

(Konto usunięte)

Witajcie,

niose sie z zamiarem kupna pierwszego gramofonu. Czytam i czytam i doszdlem do wniosku, ze nie chce od razu wydawac zbyt duzo i kupie cos uzywanego.

Tak sobie czytam o Dualu cs 455 i wydaje sie byc ciekawa konstrukcja na poczatek i do tego nie jest jakos drogi bardzo :)

http://allegro.pl/dual-cs-455-gold-automatic-belt-drive-gramofon-i5407488272.html

Na aukcji ponizej jest blaupunkt, gdzie sprzedawca pisze, ze to blizniacza konstrukcja do tego duala, jednak waga duala to 8kg, a tego 5,6kg, wiec nie do konca chce mi sie wierzyc, ze to te same gramofony :) Moze ktos ma jakis pomysl?

http://allegro.pl/blaupunkt-ap-6790-gramofon-z-serri-artech-i5312437546.html

Sam dual cs 455 jest blizniakiem thorensa 190-2, ktory kosztuje ponad 2000, wiec wydaje sie mi, ze bedzie to dobry zakup.

Wiec teraz dual albo baupunkt, co radzi szanowne grono?

dziekuje za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam z wietrznego morza polnocnego :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.