Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Co do punktu pierwszego to zależy co kto lubi. Moim zdaniem przejrzysty i zrównoważony CD, wzmacniacz ze szczególnym naciskiem na bardzo dobrą średnicę.

Jednak najistotniejsze jest to żeby Harbethom nie przeszkadzać w odtwarzaniu średnicy. Jeśli ma być łatwiej o magię to niezbędne jest dobre zasilenie urządzeń (sieciówki, listwy), dobór IC i przewodów głośnikowych. Sama wymiana elektroniki nie wystarczy do uzyskania zachwycających rezultatów. Duuuużo zabawy z tymi głośnikami ale efekty warte są włożonej pracy, no i kasy :(

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

z harbethem jest według jeden "problem". kiedy je kupisz i odpowiednio dobierzesz do swojego pomieszczenia, na dodatek trafisz elektronikkę, która spełnia twoje oczekiwania, to przestajesz się interesować sprzętem i wracasz do wieczorów przy muzyce. u mnie sprawdziły się 7mk2 - mam je od kilku lat i nie szukam nic innego. słyszałem wiele innego dobrego sprzętu, ale zawsze z przyjemnością wracam do dźwięku w domu i swoich płyt. to kolumnna lata bez audiofilii nervosy.

harbeth w domu, przy muzyce akustycznej, na średnich poziomach głośności, będzie ok. daje ułudę bycia "tu i teraz". przy porównaniu do głośnych koncertów rockowych może się nie sprawdzić.

harbeth 6 jest trochę old school. ja bym wybrał (tak do 15m2) pewnie nowsze trójki. ale każdy ma swoje gusta i powinienieś spróbować ich posłuchać. jeśli są do kupienia od forumowicza, to chyba możesz posłuchać ich u tej osoby. napewno warto, pomimo kosztów ewentualnej podróży. jeśli będziesz w okolicach wawy, to zapraszam na odsłuch do mnie. w razie czego pisz na pw - może uda się posłuchać również innych harbethowych( /naimowych) systemów w mojej okolicy;)

pozdr

adam

Zgadzam sie z Parmenidesem - K6 są raczej do średnich i dużych pomieszczeń. W moich 12 metrach jest im stanowczo za ciasno. Miałem natomiast okazje porównać moje K6 z Micro Monsterami firmy MinimaAudio (obecnie ok 13kzł) w już nieistniejącym Puzonie w Katowicach. Pomieszczenie metrażowo na oko 25 - 30m2 (może nawet więcej..) i tam grało świetnie. O dziwo, pomimo sporej kubatury pomieszczenia, nie brakowało basu, brzmienie za to prawdziwe, pełne, spójne - jak to u Harbetha.

Gdybym oceniał te głośniki po brzmieniu jakie u siebie uzyskuje- musiałbym je wywalić. Trzymam je bo wiem że mają niesamowity potencjał. Moze kiedys uda mi sie go wydobyć.

Narazie słucham głównie na malutkich klonach Totem Mite. Ładnie sie "zgrywają" z pomieszczeniem i moją elektroniką (Nait 5i i CD Myryada).

Fajnie że wątek odżył.. :)

Pozdrawiam

Bardzo dziękuję za wszelkie informacje. Chyba rzeczywiście muszę spróbować ich posłuchać, tylo tak sobie myślę ,jaki ma sens jechać przez pół Polski i sluchac głośników w malym / 16 m2/ pomieszczeniu / u mnie 23m2/, na innym niż mój sprzęcie. Dla mnie kaZda zmiana kabli głośnikowych, czy sygnałowych wprowadza ogromne zmiany, a co dopiero tak duże różnice w torze i akustyce pomieszczenia. Muszę jeszcze pomyśleć. Dziękuje i pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...

Witam Panowie mam mozliwosc kupienia za okolo 2500zł Harbeth HL-K6 przed odsłuchem chciałem was spytac co to za kolumna jak to gra ? Jest to marka zupełnie mi nieznana narazie napedzał by je ROTLE RA 02 i DENON 1450AE

^brodawid

jeśli NIE WIESZ co to Harbeth, a preferujesz, jak piszesz w "o mnie" szkołę B&W, to... raczej nie podchodź do tych głośników. pamiętaj też, że to monitory.

ewentualnie - spróbuj, ale na pewno nie kupuj w ciemno - jeśli nie znasz marki, to jest również prawdopodobne, że nie zetknąłeś się jak dotąd w ogóle z tego rodzaju brzmieniem. a nuż zmienisz preferencje? ;-)

anyway - Rotel i Denon to raczej nie będzie towarzystwo dla Harbethów...

^brodawid

zadaj sobie chwilę trudu, żeby przestudiować wątek, do którego się wpisałeś, użyj też wyszukiwarki.

o Harbethach, również o "szóstkach", naprawdę napisano już tutaj bardzo dużo. to bardzo specyficzne kolumny, więc warto poświęcić trochę czasu na lekturę - nie zamierzasz chyba podejmować decyzji w 10 minut?

ps. nie jestem specjalistą od Harbethów, słuchałem ich jedynie okazjonalnie - osobiście wolę więc nie charakteryzować ich brzmienia.

, 21 Lis 2008, 13:28

>Jest to marka zupełnie mi nieznana

czyżbyś zwątpił w b&w? ale to dobrze, jest wiele ciekawszych kolumn

b&w jest przereklamowane

harbeth to dość specyficzna szkoła brzmienia gdzie podstawą jest reprodukcja głosu ludzkiego

także jeśli słuchasz rocka, hiphop-u, disco, dance, metal lub coś podobnego to szukaj gdzie indziej

lecz ja np. bardzo lubię na harbethach słuchać wszystkiego, no może poza metalem i techno itp.

>czyżbyś zwątpił w b&w? ale to dobrze, jest wiele ciekawszych kolumn

>b&w jest przereklamowane

nic podobnego nie jestem zamknięty na propozycję a do B&W zawsze bede podchodził z ufnoscią bo wiem ze to dobra inwestycja na której sie nie traci

I nawet jesli inne sa ciekawsze nie znaczy ze dla mnie lepsze sa po prostu sa inne!!

czytając Twoje "o mnie" raczej odradzam Ci te głosniki. Piszesz że masz uczulenie na monitory a K6 to klasyczny "oldskulowy" brytyjski monitor. Ten model jest dość szczególny bo wymaga bardzo starannego doboru elektroniki - z przypadkowym (nawet uznanym klockiem) niestety NIE ZAGRA. Z moich doswiadczeń wynika (a mam je ok 5-6 lat)że trzeba skierować poszukiwania raczej w kierunku dobrej lampy.

kiedys korespondowałem z gościem w UK który ma K6 i Compact7 - nie był w stanie stwierdzic który jest brzmieniowo lepszy - potwierdził jednak że 6ki są bardziej wymagające i to jest prawda.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Dobór elektroniki i kabli do "6"-tek to naprawdę trudne zadanie. Niestey od 10 lat nie mogę odrobić tej lekcji. Jeśli porawiłem jeden parametr, to okazywało się, że inny poprzednio był lepszy. Trudno to opisywać, ale na pewno potrzebują min. 20 m kw i duzo od nich droższej elektroniki.

Ale muzyka brzmi pięknie.Moim zdaniem są stworzone do analogów. Zresztą ich konstrukcja to chyba lata 70-te.

• 3 tygodnie później...

Witam. Zamierzam kupić kolumny i wpadły mi w oko dwa modele jeden z nich to HARBETH HL-COMPACT 7ES-3 oraz SPENDOR SP2/3R. Czytałem że to dobre głośniki i solidnie zbudowane problem w tym że nie znam charakterystyki brzmienia tych kolumn. Czy ktoś miał okazje usłyszeć choć jedne z nich? jeśli tak to będę wdzięczny za mały opis charakterystyki brzmienia.

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

witam wszystkich po dłuższej przerwie i proszę o powtórne przyjęcie do grona Szanownych Klubowiczów

po dość krótkim epizodzie (bardzo miłym skądinąd) z nieco oldskulowym modelem hl-6 oraz wielokrotnych odsłuchach - sparingach, które miały miejsce dzięki uprzejmości takich speców do harbethów, jak koledzy mamz, michał stabro, parmenides

zagoszczą - w zasadzie już zagościły - post michał_stabrowe shl-5

na stendach standart dedykowanych

teraz tylko życzę sobie więcej czasu na słuchanie

pozdrawiam wszystkich fanów muzyki i harbetha!

dzięki panowie

nawiasem mówiąc to od zawsze byłem klubowiczem z doskoku z racji odsłuchów u Was ;-)

a także miałem przecież zacne i piękne (okleina!) hl-k6 , które były wielokrotnie omawiane na łamach naszego klubu

tak więc nowy - stary klubowicz ze mnie!

pozdro!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.