Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witam Panowie,

Od tygodnia grają u mnie M30.1, które kapitalnie grają z moim Leben'em CS300xs.

Muszę przyznać, że Harbeth'y mają to "coś" co pozwala po prostu słuchać muzyki... i chyba znalazłem swoją przystań.

Jestem w tym momencie bardzo.. i to bardzo zadowolony z brzmienia jakie udało mi się uzyskać.

Miałem spory dylemat ponieważ mam jeszcze M30, które również są świetne, ale jednak różnią się... coś jednak sprawiło, że wybrałem 30.1

Wg. mnie stwierdzenia, że 30.1 są kategorycznie lepsze, nie są prawdą.

W moim systemie, który uważam za całkiem sensowny, oba modele grały przepięknie.

M30 wydają się być bardziej klimatyczne i nastrojowe, z kolei M30.1 jak wszyscy piszą są jakby bardziej "rockowe", ale już nie są aż tak czarujące.

...tym samym zgłaszam swój akces do klubu ;)

przyjmiecie?

pozdr.

joa.

O tak! ... i to zdecydowanie!

Tannoy jest niesamowity, ale ma swoje wady... oczywiście zalet jest znacznie więcej.

Obie marki to brytyjskie brzmienie, ale są to dwa różne światy.

W jednych i drugich średnica jest wspaniała, w Tannoy'u jest bardziej rozdzielcza, w Harbeth'ach jest lekko zaokrąglona.

...Różnice w Radialu i Papierowym DC są oczywiste.

...ale głównym powodem wymiany był sposób prezentacji, który w Tannoy'u jest nazbyt ekspansywny i bezpośredni, tu Harbeth jest delikaniejszy co pozwala mi słuchać ulubionej muzyki elektronicznej, Harbeth koi, Tannoy trochę męczy.

Duża różnica jest jest również w kwestii podejścia do wysokich tonów... wg. mnie jakość seas'a jest wyższa.

W Tannoy'u za to przestrzeń jest powalająca.

• 3 tygodnie później...

W sprawie podstaw pod M30 - sam jestem w trakcie poszukiwan - poniewaz slucham z odleglosci ok 3 m, podstawy 60 cm sa zdecydowanie dla nich za wysokie. Szukam czegos o wysokosci 40-45 cm. Dowiedzialem sie od Polskiego dystrybutora, ze Skylany sa wykonane z jakiegos tworzywa i nie ma specjalnych przeciwskazan aby je po prostu w oddac obciac - najlepiej w jakims dobrym warsztacie, gdzie to precyzyjnie wykonaja. Sam ich nie widzialem, wiec nie moge potwierdzic, czy pozwala na to ich budowa. Prawdopodobnie balans tonalny sie wraz z ich obcieciem zmieni (nieodwracalnie), ale podaje to jako opcje do rozwazenia. Sam mysle o zamowieniu stojakow firmy 'custom design' , nastepujacy model: http://customdesign.co.uk/catalog/product_info.php?products_id=244

wczoraj słuchałem Harbetha m30.1 na moich standach StandArt-8(60CM) jeszcze między standy a kolumny dałem podstawki antywibracyjne Franc Audio....było super.Wzrostu mam tylko 180 :)

Weź metrówkę i sobie mierz jak nie wiesz. Zasadę powinieneś znać: oś wysokotonowego na wysokości Twoich uszu.

U normalnych ludzi jest to ok. 40-50 cm dla tych kolumn.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

oś wysokotonowego na wysokości Twoich uszu

Tak właśnie mam ...gdy monitor stoi na podstawach o wysokości 60cm, a nie 40cm.

Wg mnie 55-60cm jest dobrze... a 40cm to może i jest dobre, ale gdy używasz leżanki.

pozdr

joa.

W sprawie podstaw pod M30 - sam jestem w trakcie poszukiwan - poniewaz slucham z odleglosci ok 3 m, podstawy 60 cm sa zdecydowanie dla nich za wysokie. Szukam czegos o wysokosci 40-45 cm. Dowiedzialem sie od Polskiego dystrybutora, ze Skylany sa wykonane z jakiegos tworzywa i nie ma specjalnych przeciwskazan aby je po prostu w oddac obciac - najlepiej w jakims dobrym warsztacie, gdzie to precyzyjnie wykonaja. Sam ich nie widzialem, wiec nie moge potwierdzic, czy pozwala na to ich budowa. Prawdopodobnie balans tonalny sie wraz z ich obcieciem zmieni (nieodwracalnie), ale podaje to jako opcje do rozwazenia. Sam mysle o zamowieniu stojakow firmy 'custom design' , nastepujacy model: http://customdesign.co.uk/catalog/product_info.php?products_id=244

Jestem w bezpośrednim kontakcie z producentem podstawek Skylan. Bardzo miły gość.

Jeśli napiszesz do niego to nie będzie najmniejszego problemu zrobić Ci podstawki fabrycznie niższe.

Człowiek jest absolutnie otwarty na wszelkie propozycje.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jak widac dla jednego podstawy x cm będą za wysokie, dla drugiego w sam raz. Zależy od wzrostu oraz od tego na czym się siedzi, to chyba oczywiste.

Pozdro

słucham drugi dzień Harbetha m30.1....coraz bardziej mi się podoba ten dzwięk.Ciekawe jaki będzie powrót za kilka dni do Dynaudio 25se.

Accu e560 teraz pokazuje swoje możliwości....dynamika, energia aż miło:)....

ArgentoFMR +Acrolink6300+Anaconda Z-Tron, dołożyły cegiełkę do tego brzmienia i to znaczną!

Gość intenser

(Konto usunięte)

jak podobają się 30.1 to i spodobały by się i shl5 i podobać się oczywiście będą również s25

wszystkie te produkty są wyśmienite choć każdy inny ale mają więcej wspólnego niż pozornie mogłoby się wydawać - po prostu grają muzykę ; każda na swój sposób odmiennie ale łączy ich ten wspólny mianownik

oczywiście każda z nich wymaga innych zabiegów około konfiguracyjnych

Mirek- do s25 koniecznie musisz podpiąć mocną lampę (pamiętam jak "goniłem" je e-550 i było tylko nieźle), po podpięciu końcówki Lebena, accu poszedł w świat - nie tylko nie mogłem już na nim słuchać ale nie mogłem już nawet na niego patrzeć

albo Octave - też znakomity set z s25

teraz wykorzystujesz potencjał dynek na jakieś 60%

Edytowane przez intenser

jak podobają się 30.1 to i spodobały by się i shl5 i podobać się oczywiście będą również s25

wszystkie te produkty są wyśmienite choć każdy inny ale mają więcej wspólnego niż potocznie mogłoby się wydawać

Mirek- do s25 koniecznie musisz podpiąć mocną lampę (pamiętam jak "goniłem" je e-550 i było tylko nieźle), po podpięciu końcówki Lebena, accu poszedł w świat - nie tylko nie mogłem już na nim słuchać ale nie mogłem już nawet na niego patrzeć

albo Octave - też znakomity set z s25

teraz wykorzystujesz potencjał dynek na jakieś 60%

jesteś drugą osobą która mi proponuję końcówkę Lebena do s25....coś w tym musi być.Jeżeli możesz napisz kilka zdań jak grały 25

po przejściu z Accu na Lebena.....,,wykorzystuję potencjał dynek na 60%,, to znaczy że jeszcze sporo przede mną

Jestem w bezpośrednim kontakcie z producentem podstawek Skylan. Bardzo miły gość.

Jeśli napiszesz do niego to nie będzie najmniejszego problemu zrobić Ci podstawki fabrycznie niższe.

Człowiek jest absolutnie otwarty na wszelkie propozycje.

il Dottore - I jak? zamawiasz je? Ja dopiero za jakies 2 miesiace zjade bede w domu i bede mogl zmierzyc jaka mi dokladnie pasuje wysokosc. Chyba dam sie jednak przekabacic na te Skylany. Jesli je kupisz, daj znac prosze jak Ci 'zagrają'.

Witam wszystkich.Jestem w trakcie poszukiwan, wyborow kolumn a Harbeth jest jednym z faworytow.Pomieszczenie odsluchowe to pokoj 30 m kw. czesciowo otwarty na hol , rodzaj sluchanej muzyki to spokojne klimaty smooth jazzu, Jopkowa, Komeda, Krall, muzyka filmowa, klasyka (barok), muzyka sluchana raczej cicho.Lubie raczej tę lekko cieplejszą barwę, muzyka ma prowadzic, relaksowac , nic ostrego, męczącego.Czy Harbeth sie w to wpisuje, nie wiem, jeszcze nie slyszalem, z opinii wydaje sie, że może tak.Nie podpasowaly mi B@W, Triangle, KEFy.Modele, ktore biorę pod uwagę to M30, M 30.1 oraz SHL5.....ktore waszym zdaniem wpasowaly by sie bardziej do 30 m kw.?Albo inaczej, czy M30 i M30.1 nie sa zbyt male do mojego pokoju.Pokoj liczy sobie 5x6 metrow, sprzet stalby na dluzszej scianie, niestety blisko jedego rogu.Za wszelkie opinie bede wdzieczny.Jak uda mi sie posluchac Harbethow, to sposo mi sie wyklaruje, na razie zostają same zapytania.Z pozdrowieniami.Och zapomnialbym, sprzet grajacy obecnie to wzmacniacz tranzystorowy Leema Tucana, CD Arcam 23.

Edytowane przez andrzejeka
  • 3 tygodnie później...

Panowie czy super hl 5 rozegraja sie w 18m? Czy lepiej nie podchodzic?

5tka to duża kolumna,jak dasz jest przestrzeń to ok,jeśli nie to przytłoczy Cię basem.

Moim zdaniem do tego metrażu,to nowe 30tki,albo 7ka.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Urzytkuje dynaudio S25 i nie ma zadnego problemu z basem ani innymi częstotliwościami. Tyle ze harbethy graja cala obudowa i stad moja obawa.

Czy moglby mi ktos kto sluchal hl5 i s25 napisac jak jest z budowaniem sceny przez hl5 wzgledem tych drugich. Bardzo waznym elementem jest dla mnie glebokosc sceny i wyrazne rozmieszczenie muzykow na niej. Dynki pod tym wzgledem bardzo mi pasuja ale brak mi troche czarymary na srednicy dlatego pomysl na harbathy

Witam sedecznie wszysystkich "harbeciarzy".Sam jestem szczęśliwym posiadaczem "szóstek",które przeszły u mnie już kilka konfiguracji,jeśli chodzi o klocki i kable.Ostatnio wraz z Panem Sylwestrem Witkowskim z firmy Soundart zrobiliśmy nieduży tunning tych kolumn i efekt na plus był zadziwiający.

post-6033-0-64822500-1368967527_thumb.jpg

post-6033-0-68485500-1368967561_thumb.jpg

Edytowane przez WIOSNA

Chyba zbrodnią nie jest wymienić np. wewnętrzne druciki na sznureczki od zacnego producenta. Albo kondziołki na cus lepsiejszego.

Może coś się zmieni, może nie ale samozadowolenie wzrośnie na pewno.

Pozdro

Kondziołki zostały fabryczne.Wymieniliśmy jedynie całe okablowanie i zaciski.Fabryczne kable i zaciski w tych zacnych skądinąd kolumnach okazały się niestety dramatycznie słabe.Tunning trochę nerwowy:),bo z początku byłem trochę sceptyczny co do "grzebania" w firmowych głośnikach, a do tego trzykrotnie wymienialiśmy kable do wysokotonówek,ale finalnie udało się wyciągnąć z tych kolumn wszystko co najlepsze.Sam Pan Sylwester,który robił podobne rzeczy już na kilkunastu paczkach stwierdził,że zmiany w Harbetach są największe z jakimi miał do czynienia w analogicznych przypadkach,.Tuning spowodował i wyeliminował zarazem wady,które wcześniej mi doskwierały w fabrycznym ich wydaniu.Po pierwsze równowaga tonalna,którą udało się znacznie poprawić,wysokie ze zdecydowaną poprawą otwartości,barwy i różnorodności i wreszcie bas różnorodność,kontrola.Ogólnie poprawa sceny , stereofonii i dynamiki.Kolumny grają teraz jakby były 2 razy większe a i magia harbetowa większa:).Było to już pół roku temu,a radość wciąż jest:).

Edytowane przez WIOSNA

NO ... karwa ... to zaciski też grają ???

Masakra.

Rozumiem, kwestia mechaniki i jakości połączenia.

Kabelki rzecz oczywista.

Ja w swoich grzebac jednak nie zamierzam ... chociaż może ??? Trochę latek mają.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Dopisuję się do klubu z kolumienkami Harbeth P3ESR. Grają pięknie i cieszą ucho w zestawie z Baltlabem 1v3 i wieloma źródłami jak komputer klasy PC, odtwarzacz CD oraz gramofon ;)

Kolumienki dzisiaj wypakowałem, podłączyłem i... na początku grały szaro i nieciekawie. Ale nie zraziłem się tym i już po ok. godzinie zaczęły wydawać dźwięki mocno podobne do muzyki, a teraz grają już całkiem pięknie... albo mi się wydaje bo w międzyczasie wypiłem prawie całą Kadarkę. Na pewno grają dużo dokładniej i ciekawiej niż moje poprzednie Xaviany Primissima. Dźwięk zupełnie niemęczący i bardzo naturalny. Ładny basik, nie brakuje go wcale! Nie są na pewno tak efektowne jak moje Totemy z dużego systemu ale grają tak przyjemnie, że chce się słuchać. A wszystko to dzieje się w pokoju ok. 16m2. W najbliższych dniach będę potwierdzał (lub weryfikował) pierwsze wrażenia. Dam znak co i jak :)

PS A może jakieś fajne kable głośnikowe byście Koledzy do nich polecili? Mam DNM Reson, to chyba nie jest szczyt możliwości...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.