Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie-czy SHL5 nadają się do muzyki rock,heard rock,jazz? Pytam bo abym mógł je odsłuchać muszę przejechać połowę Polski.Warto? I czy do pokoju 18m2 nie będą za duże?

HL 5 raczej jazz i klasyka w pozostałych gatunkach raczej słabo. 18 m to tak na styk (mogą zagrać albo się uduszą) w Wawie słuchałem ich Audiosytemie w mniejszym pokoju (ok. 20 m) z MBL i grały fantastycznie. Nie są to głośniki uniwersalne i są wymagające w stosunku do sprzętu.

Mam pytanie-czy SHL5 nadają się do muzyki rock,heard rock,jazz? Pytam bo abym mógł je odsłuchać muszę przejechać połowę Polski.Warto? I czy do pokoju 18m2 nie będą za duże?

Osobiście to pofatygowałbym się, przy wymianie mojego sprzętu zrobiłem ponad 1200 km. Mieszkam niecałe 70 km od granicy z Czechami a po herbatniki jechałem prawie pod samą Warszawę. Aby odsłuchać odtwarzacze to zrobiłem dwa razy po 150 km. Pięć dni wolnego zrobiłem sobie , ale uważam , że warto samemu posłuchać. Poczytać można, owszem, ale TYLKO odsłuch pozwoli ocenić czy podoba się ten dźwięk . Odsprzedaż to tylko strata kasy i nerwy.

Proponuję posłuchać w tym metrażu, wszystko pewnie będzie zależało od ustawienia i akustyki pomieszczenia. Na pewno kolumny mają potencjał do grania w większych pomieszczeniach. Ja słucham SHL5 w 18 m2 bez szczegolnej adaptacji akustycznej. Według mnie jest bardzo dobrze, choć słucham głownie na niskich poziomach głośności. W tym samym pomieszczeniu wcześniej grałem na 7es3 i uważam że jeśli chodzi o warunki akustyczne nie jest gorzej z większymi kolumnami, a wręcz powiedziałbym że lepiej. Także pewnie wszystko będzie zależeć od konkretnego pomieszczenia. Jednak myślę, że może to zagrać bardzo dobrze. Co do gatunków muzycznych, słucham wszytskiego oprócz cięzkich odmian rocka. Według mnie to kolumny dość uniwersalne, dość obiektywne, (na pewno bardziej niż 7es3), dobrze grające także rocka, choć najlepiej klasykę i jazz. Czy warto jechać pól Polski? Bez wątpienia warto. Ja zawsze tak podróżuje za sprzętem :) Jeśli chodzi o harbethy to może być to, a wówczas to będzie romans na długie lata. Pozdrawiam serdecznie

Wszystko jest kwestią ceny jaką żąda sprzedawca i czy naprawdę chce sprzedać te głośniki, musisz przeliczyć czy warto jechać. Jednak pamiętaj o tym ze pokoju ze sobą nie weźmiesz. Chyba że wytargujesz cenę na której w razie pomyłki nie stracisz.

Mimo wszystko namawiam do spróbowania.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Dziękuję za odpowiedźi i rady. Dodam że przez ostatnie lata przerobiłem .....u siebie w domu Dynaudio, Paradigmy, Monitor Audio, Elac. W sklepach marki Kef, Amphion. To nie ta szkoła dzwięku której ja szukam. A może zacząć od wzmaka wymianę.....ale domestic 30.1....słuchajać czymś przyciaga.. Przyciąga barwą/mnie przynajmniej/ ale ani do rocka ani do jazzu to nie pasi

Gość jamówię

(Konto usunięte)

niczym

u kolegi porównaliśmy model 30 i 30 <30anniversary>

te drugie miały właśnie taki opis z tyłu

różnice : zero

Jeszcze trochę dopytam:)ustaliliśmy że trójeczki to bardzo przejrzysty głośnik, słyszę wyraźnie jak zmieniam filtry w swoim DAC-u, zakładam, że każdy z nas dobrał do swojego sprzętu na podstawie odsłuchu optymalne kable, jak to w takim razie jest możliwe, że różne okablowanie w tych samych paczkach nie robią różnicy? To by oznaczało, że przewody nie "grają" a to nie prawda:)Naprawdę interesująca sprawa z wersją SE, nasuwa się pytanie, zakładając że jest tak jak piszesz, po co ta wersja?
Gość intenser

(Konto usunięte)

pisałem o wersji rocznicowej modelu 30- tam różnic nie było - poza opisem na tabliczce , której na wersji standard też nie było

być może to taki zabieg Alana , by rocznicę uczcić wymianą wewn. okablowania i opisać to z tyłu- faktem jest , że zmian być nie może bo pewnikiem zaburzyłoby to nawet w min. stopniu charakter samego głośnika (poza tym znając jego podejście różnica w samym kablu polega na tym, iż jeden kosztuje 1F/m a ten drugi 1,1F/m)

jeśli chodzi o maluchy - tu nie mam pojęcia ale zdziwiłbym się jeśli byłoby inaczej

A może zacząć od wzmaka wymianę.....ale domestic 30.1....słuchajać czymś przyciaga.. Przyciąga barwą/mnie przynajmniej/ ale ani do rocka ani do jazzu to nie pasi

Najlepiej jakbyś miał wzmacniacz a nie wzmaka te pierwsze są lepsze bo wzmacniają a wzmaki to nie wiem co to jest ;).

A tak naprawdę jeżeli nie podchodzi Ci sposób grania Harbethów to nie podejdzie nic na siłę.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

A już znalazłem. ES-2 jest na seas'ie a R to już własne przetworniki i 6omów.

Pytanie. czy ktoś je porównywał i które są lepsze??

Ja nie porównywałem ale intuicja podpowiada,że wersja radialowa daje 100% Harbethowej magii.Nasycenie i komunikatywność średnicy szokuje:)

Witajcie

Myślę o Harbecie. Który model polecacie: M30.1 czy SHL5 - bedzie to grało z monoblokami elecrocompanieta aw400. A może "Trójki" z subem. Chodzi mi przede wszystkich o naturalne brzmienie wokali i instrumentów - słucham głównie muzyki akustycznej.

Słyszałem kilka razy Harbety i jak dla mnie grały słabo - ale nie poddaje sie i mimo wszystko chce je kupic .

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Babatular, wystarczy że podepniesz do AW 400 jakieś monitorki Sonus Fabera a będziesz miał GWARANTOWANĄ Nirvanę [sprawdzone].Jakiego pre używasz z NADA ?

1.Sonus Faber Elekta Amator II

2.Sonus Faber Minima Vintage

3.Sonus Faber Cremona Auditor M

4.Sonus Faber Guarneri

5.Sonus Faber Extrema

6.Franco Serblin Accordo

7.Franco Serblin Ktema

Myślę że Harbety 30.1 powinny się sprawdzić z AW 400 - ale kto wie czy nie będzie za bardzo muzykalnie ?

Edytowane przez Magnepan

Ja nie porównywałem ale intuicja podpowiada,że wersja radialowa daje 100% Harbethowej magii.Nasycenie i komunikatywność średnicy szokuje:)

Znalazłem opinie, że ES-2 gra lepiej niż wersja radialowa.

Ale to tylko opinie.

Mam okazję kupić 8 miesięczne es-2 za 3tyś i się zastanawiam czy warto.

Miało to by grać na 10mkw i do tego jakaś lampę, dac i flaki z komputera.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Witam,od tygodnia gram na M30 i uważam że to bardzo dobre kolumny.Bardzo muzykalne,naturalne granie pozbawione taniego efekciarstwa,średnica jest naprawdę wyborna,co do kwestii "podobno przygaszonej góry" to wystarczy wywalić te nędznej jakości blaszki łączące terminale i zastąpić je zworkami zrobionymi z porządnego kabla.Góra pasma jest wtedy wyraźnie bardziej otwarta i czysta,można jeszcze spróbować wpiąć + na górny terminal, a - na dolny i u mnie to rozwiązanie dało najlepszy efekt.Jeżeli kolega Andy09 ma te dokładnie te M30 o których myślę że ma(od Marcina z Warszawy)to ma właśnie zworki z kabla zamiast tych blaszek więc góry mu nie brakuje.Konkludując myślę że z Harbethami zostanę już na dłużej,z tym czy innym modelem ale raczej będzie to już Harbeth.

Edytowane przez jerry30
Gość intenser

(Konto usunięte)

Znalazłem opinie, że ES-2 gra lepiej niż wersja radialowa.

Ale to tylko opinie.

tylko po co opracowano wersję radialową skoro poprzednia od seasa była taka genialna?

tam nie mają w zwyczaju poprawiać rzeczy nie wymagających ulepszenia

Mam okazję kupić 8 miesięczne es-2 za 3tyś i się zastanawiam czy warto.

ciekawe, skoro już blisko 3 lata nie są produkowane

Edytowane przez intenser

Witam,od tygodnia gram na M30 i uważam że to bardzo dobre kolumny.Bardzo muzykalne,naturalne granie pozbawione taniego efekciarstwa,średnica jest naprawdę wyborna,co do kwestii "podobno przygaszonej góry" to wystarczy wywalić te nędznej jakości blaszki łączące terminale i zastąpić je zworkami zrobionymi z porządnego kabla.Góra pasma jest wtedy wyraźnie bardziej otwarta i czysta,można jeszcze spróbować wpiąć + na górny terminal, a - na dolny i u mnie to rozwiązanie dało najlepszy efekt.Jeżeli kolega Andy09 ma te dokładnie te M30 o których myślę że ma(od Marcina z Warszawy)to ma właśnie zworki z kabla zamiast tych blaszek więc góry mu nie brakuje.Konkludując myślę że z Harbethami zostanę już na dłużej,z tym czy innym modelem ale raczej będzie to już Harbeth.

Dokładnie z Warszawy, a te blaszki były w woreczku z gwarancją. Zworki były dołożone gratis, tak jak podstawki pod kolumny :) Próbowałem na samym początku zmian w podłączeniu przewodów, ale wtedy miałem taki sobie odtwarzacz. Spróbuję na Ayonie, już się wygrzały lampy i sam jestem ciekaw czy wychwycę różnicę.

Osobiście bardzo mi podoba się obecny zestaw i jest to mój najlepszy zestaw jaki miałem kiedykolwiek. Szkoła dźwięku z kolumn Harbeth bardzo mi odpowiada i nie planuję szukania czegoś innego , odsprzedaży, polowania na atrakcyjne oferty , odsłuchów, kolejnych setek kilometrów ( ostatnio 1200 km ) .

A tak na marginesie to kolumny M30.1 zostały wyprodukowane na rocznicę firmy , 35 lecie :) Po 15 latach od premiery M30.

Kupiona 8 miesięcy temu.

CZyli w tej cenie nei warto ??

Osobiście to umówiłbym się na spotkanie, zabrał klocki , płyty i jazda do właściciela. Na miejscu posłuchać, na własnych uszach przekonać się jak to gra, jak jest w rzeczywistości. Gdyby coś było nie tak , zawsze można przeprosić, wrócić do domu bogatszym o nowe doświadczenie odsłuchowe :) Widzę tylko plusy takiego wyjazdu.

tylko po co opracowano wersję radialową skoro poprzednia od seasa była taka genialna?

tam nie mają w zwyczaju poprawiać rzeczy nie wymagających ulepszenia

ciekawe, skoro już blisko 3 lata nie są produkowane

A gdy kupujemy jakiś model kolumn produkowany np. od czterech lat, mamy gwarancję, że to świeża produkcja ?, przecież może nam się trafić para z pierwszych miesięcy produkcji. Wtedy wracamy do domu z kolumnami trzyletnimi nawet nie wiedząc o tym :)

Problem w tym, że nie mam klocków.

Planuję kupić jakąś lampę pod nie.

Na początek Musicala podepnę.

Tak czy inaczej, najpierw je obejrzę i zobaczę jak grają u własciciela.

Myślę, że za 3tyś można brać w ciemno o ile są w ładnym stanie.

Właśnie taki jest plan.

Tylko chciałem się w klubie zorientować czy w tej cenie to dobry wybór.

Ale dokładnie, biorę płyty i zobaczymy jak "czarują" te harbethy.

Gość intenser

(Konto usunięte)

A gdy kupujemy jakiś model kolumn produkowany np. od czterech lat, mamy gwarancję, że to świeża produkcja ?, przecież może nam się trafić para z pierwszych miesięcy produkcji. Wtedy wracamy do domu z kolumnami trzyletnimi nawet nie wiedząc o tym :)

nie do końca zrozumiałeś co miałem na myśli

czym innym jest nabycie modelu produkowanego od np. 10lat jako nowego , 8 miesięcznego , 5 letniego - nie ma znaczenia

a czym innym jest kupno modelu nie produkowanego od 3 lat jako 8 miesięcznego (nie wierzę , iż tyle przeleżał u dystrybutora czy w jakimś sklepie)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.