Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Przepiąłem na chwilę na 30.1.

Potwierdzam, że 30.1 mają jednak bardziej naturalną kopułkę, mniej metaliczno-drucianą. Jest ona ustawiona, by ukazywać więcej góry, ale np. sybilanty mimo to są mniej słyszalne a klawesyn jest mniej metaliczny i druciany. 

30.1 mają więcej czarnego tła, powietrza między instrumentami. Są bardziej otwarte i przejrzyste. Jest mniej tłocznie. 

Mają mniej basu, to jasne, bo są mniejsze, i jest on bardziej skupiony i bardziej różnorodny. Na pewno lepiej się sprawdzą w małej przestrzeni.

W ogólnym odbiorze 7 mają ten plus, że są większe i dźwięk jest obszerniejszy. 

To trudny wybór. Ale jednak skłonię się zapewne ku 7 - w przyszłości w większym pokoju sprawdzą się lepiej.

Teraz tylko muszę znaleźć chętnego na 30.1 :)

6 minut temu, Margol napisał:

A Twoje 30.1 ile mają latek i w jakim są stanie? Napisz mi może być na priv,może kogoś znajdę.

30.1 są jak nowe, zakupione w maju 2020 w Korisie. Do oddania ze standami - metalowe ażurowe. 

Będę wdzięczny! :)

21 minut temu, hasos napisał:

Wrocław.

Widzę, że również sprzedajesz wzmacniacz zakupiony w lipcu. 

Kupiłem w styczniu tego roku Harbeth30.1, które miały pięć miesięcy za 8500 zł.  Gwarancja, kartony itd. I to w pięknym kolorze roseewod.  Teraz ktoś też wystawia w tym kolorze za 8250 zł.

Przy tej kwocie za którą wystawiłeś może być mały problem ze sprzedażą.  Miejmy nadzieję, że się uda. 

Teraz, Andy09 napisał:

Kupiłem w styczniu tego roku Harbeth30.1, które miały pięć miesięcy za 8500 zł.  Gwarancja, kartony itd. I to w pięknym kolorze roseewod.  Teraz ktoś też wystawia w tym kolorze za 8250 zł.

Przy tej kwocie za którą wystawiłeś może być mały problem ze sprzedażą.  Miejmy nadzieję, że się uda. 

Wzmacniacz nie do końca dobrze grał z 30.1, ale z 7 jest dużo lepiej. Jak się trafi kupiec, to pójdzie, jak nie, to zostanie na jakiś czas.

Cena oczywiście wyjściowa, do negocjacji. 

Godzinę temu, Andy09 napisał:

Za ten kolor to bardzo atrakcyjna cena.

1 godzinę temu, hasos napisał:

Wzmacniacz nie do końca dobrze grał z 30.1, ale z 7 jest dużo lepiej. Jak się trafi kupiec, to pójdzie, jak nie, to zostanie na jakiś czas.

Cena oczywiście wyjściowa, do negocjacji. 

A jaki to wzmak?bo zapomniałem.

2 minuty temu, Margol napisał:

Ale to lampa a pisałeś,że neutralny. Myślalem,że krzem.Może spróbuj Harbetha z ss.

Nie, Sol to tran: https://www.audio-on.pl/haiku-audio/43-1007-haiku-audio-sol-ii-signature-edition.html

Chcę zmienić na lampę. Do 30.1 planowałem Lebena 300f, z 7 też posłucham, ale chyba do nich nie będzie zbyt pasował.

Sol jest bardzo fajny, pierwsze waty w klasie A, podobne granie do Naima SX3, z troszkę większą przejrzystością. 

Edytowane przez hasos
5 minut temu, Margol napisał:

O w morde,myślałem że Haiku to lampa. Leben z 30.1 bardzo mi się podobał,ale Sugden a21 signature podobał mi się duuużo bardziej.

Pewnie tak, nie słuchałem. Rozmawiałem z właścicielem, który go sprzedał. Ponoć piekielny piekarnik. 

18 godzin temu, Margol napisał:

Za ten kolor to bardzo atrakcyjna cena.

Bardzo atrakcyjna cena to taka, która doprowadzi do zawarcia transakcji, a nie poprawy samopoczucia sprzedającego płynącego z samego faktu wystawienia oferty...

Masz rację Andy09, szczególnie że aktualnie używanych 30.1 jest kilka w ofertach. Dla zdecydowanego nabywcy jest w czym wybierać.

Hasos, oczywiście Twoje zabawki i piaskownica ale wstrzymałbym się ze sprzedażą i poczekał na używane 7 annis lub xd (choć mało prprawdopodobne w najbliższym czasie) jeżeli rzeczywiście emocje nie pozwalają Ci się już powstrzymać ?

30.1. to nie są złe kolumny, od 7 nie dzieli ich przepaść i jak sam zauważyłeś w pewnych aspektach są nawet ciekawsze...

Ostatnio pokazały się (i wczoraj zniknęły) demo 40.2 Annis w cenie 9000 GBP, więc można złowić nowsze harbeth w dobrej cenie.

Edytowane przez macktheknife

Dziś zrobiłem test standów: metalowe kontra drewniane typu tontrager. 7 stojące na drewnie grają świetnie, postawione na metalu grają jak 30.1 stojące na drewnie. Jest więcej góry, znika sporo ciepła ze środka i dołu. Jest bardziej punktowo, ale traci na tym średnica.

Ci co mają metalowe standy, koniecznie spróbować drewnie. Wtedy dopiero te kolumny pokazują swój pełny czar - podobnie zresztą jak 30.1.

Co do sprzedaży, to i tak na 7 muszę się zdecydować na dniach, więc zakupię jak coś i będę czekał, aż się 30.1 sprzedadzą. Jasne, że jakąś cenę trzeba wystawić. Jak się trafi ktoś zdecydowany, zapewne spadnie. 

Edytowane przez hasos
49 minut temu, hasos napisał:

Dziś zrobiłem test standów: metalowe kontra drewniane typu tontrager. 7 stojące na drewnie grają świetnie, postawione na metalu grają jak 30.1 stojące na drewnie. Jest więcej góry, znika sporo ciepła ze środka i dołu. Jest bardziej punktowo, ale traci na tym średnica.

Również mam podobne spostrzeżenia jeżeli chodzi o przewagę drewna nad metalem i tworzywem sztucznym. Co nie zmienia przekonania, że ceny tontrager są.... no są jakie są.... Dokładasz tyle ile kosztują te drewniaki i masz w domu 7 annis ? , zgadza się?

5 minut temu, macktheknife napisał:

Również mam podobne spostrzeżenia jeżeli chodzi o przewagę drewna nad metalem i tworzywem sztucznym. Co nie zmienia przekonania, że ceny tontrager są.... no są jakie są.... Dokładasz tyle ile kosztują te drewniaki i masz w domu 7 annis ? , zgadza się?

Jasne sprawa, cena szalona. Dobry stolarz robi kopię za 700-1000 zł.

1 godzinę temu, macktheknife napisał:

Hasos, oczywiście Twoje zabawki i piaskownica ale wstrzymałbym się ze sprzedażą i poczekał na używane 7

... też bym tak zrobił.....

1 godzinę temu, macktheknife napisał:

Ostatnio pokazały się (i wczoraj zniknęły) demo 40.2 Annis w cenie 9000 GBP, więc można złowić nowsze harbeth w dobrej cenie.

...dobra cena....chętnie bym wymienił m40.2 na wersję  Anniversary - tak dla zasady ? 

1 godzinę temu, hasos napisał:

Ci co mają metalowe standy, koniecznie spróbować drewnie. Wtedy dopiero te kolumny pokazują swój pełny czar - podobnie zresztą jak 30.1.

....standy to temat rzeka ale jestem tego samego zdania - u mnie drewniane pokazują pełny czar

2 godziny temu, hasos napisał:

Co do sprzedaży, to i tak na 7 muszę się zdecydować na dniach, więc zakupię jak coś i będę czekał, aż się 30.1 sprzedadzą. Jasne, że jakąś cenę trzeba wystawić. Jak się trafi ktoś zdecydowany, zapewne spadnie. 

Tylko drewno. Harbeth na metalu gaśnie i nie gra. Po week będę wiedział czy jest kupiec na Twoje 30.1

2 godziny temu, macktheknife napisał:

Bardzo atrakcyjna cena to taka, która doprowadzi do zawarcia transakcji, a nie poprawy samopoczucia sprzedającego płynącego z samego faktu wystawienia oferty...

To niedowiary jak wiara we własne zdanie rośnie po przelaniu go na papier,w tym wypadku na ekran. Myślę że absolwenci SP zrozumieli twój błysk ? 

3 godziny temu, Margol napisał:

To niedowiary jak wiara we własne zdanie rośnie po przelaniu go na papier,w tym wypadku na ekran. Myślę że absolwenci SP zrozumieli twój błysk ? 

Z pewnością wiesz coś o tym, prawda? A tymczasem Ty urwisie popracuj nad polszczyzną, bo mimo że absolwentem SP być może i nawet już jesteś (zrozumiałeś ten błysk...) to wagary i/lub brak koncentracji, a pewnie i motywacji swe piętno pozostawiły... O język czysty dbać należy i wypada. Ja tymczasem oddalam się upajać swoją błyskotliwością... Nie kontynuuj proszę bo znowu miast prawić konkretnie będziesz tylko puszyć się, obrażać innych i zaśmiecać kolejny wątek.

Nie bardzo łapiesz aluzie i subtelności,więc po męsku,po prostu odpier**l się synu ode mnie i tyle. Oszczędzisz sobie studiowania polszczyzny i łaciny jednocześnie,może być? Nie czuj się upoważniony do odpowiedzi,to w końcu poważne miejsce.

Witam klubowiczów, 

..po bardzo długiej nieobecności na forum zaniepokojony, zdecydowałem się odzyskać hasło by poinformować was o pewnej sytuacji.

Zauważyłem, że na allegro od jakiegoś czasu w ofertach pojawiają się kolumny Harbeth HL monitor mkIII, z Torunia. 

Proszę uważajcie na tą aukcję, wedle mojej wiedzy woofery były spalone! ...najprawdopodobniej zostały naprawione. 

Tweetery były również wymienione, jeszcze przed spaleniem jednostek mid-basowych.

W opisie jest napisane, że nigdy nie były naprawiane, grzebane.. to jest nieprawda!

Znam te kolumny bardzo dobrze bowiem gościły u mnie przez jakiś czas kilka lat temu.

Bądźcie ostrożni!

pzdr.

W dniu 3.10.2020 o 08:58, Margol napisał:

Nie bardzo łapiesz aluzie i subtelności,więc po męsku,po prostu odpier**l się synu ode mnie i tyle. Oszczędzisz sobie studiowania polszczyzny i łaciny jednocześnie,może być? Nie czuj się upoważniony do odpowiedzi,to w końcu poważne miejsce.

Nie posłuchałeś uprzejmej rady i wciąż swą rynsztokową elokwencją bez powodu i sensu wystawiasz na próbę cierpliwość i inteligencję nas wszystkich tutaj. Nieustająco proszę - nie obrażaj i nie śmieć. Jeśli nie szanujesz samego siebie to przynajmniej uszanuj innych.

Daruj sobie swój pseudointelektualny bełkot i nie rżnij salonowca ze słomą w klapkach.Zajmij się przedmiotem wątku a nie jego uczestnikami a jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia na temat  Harbeths,to nie czuj kompulsywnej potrzeby zabierania głosu w sprawach,o których masz żadne a w najlepszym wypadku mizerne pojęcie.

17 minut temu, Margol napisał:

Daruj sobie swój pseudointelektualny bełkot i nie rżnij salonowca ze słomą w klapkach.Zajmij się przedmiotem wątku a nie jego uczestnikami a jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia na temat  Harbeths,to nie czuj kompulsywnej potrzeby zabierania głosu w sprawach,o których masz żadne a w najlepszym wypadku mizerne pojęcie.

Nie obrażaj i nie śmieć.

Zbigniew Wodecki wykonał wielce wymowny utwór " Trwoga".

Zacytuję fragment utworu: 

Trwoga, ludzie, wielka trwoga 

Trzeba nam wyznaczyć wroga

Bo inaczej, Panie, Pany

Same się powyrzynamy

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.