Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie Sonus Faber Omnia, który wystawiłem dziś na sprzedaż w naszych ogłoszeniach. Jest to solidne uczciwe all in one jednak również ma swoje ograniczenia. Sprzedaż wynika już z innych względów. Na razie musi być przerwa w audio… tyle Łukasz co do mojego audio 😉

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

No to spoko granie ta Omnia. Może szkoda się pozbywać. W audio nie ma uniwersalnych rozwiązań. Najlepiej mieć kilka klocków, wtedy się nie nudzi oraz można pomieszać troszkę...

"Tynk pożera dźwięk" 747

11 godzin temu, slaaawek napisał:

Obecnie Sonus Faber Omnia, który wystawiłem dziś na sprzedaż w naszych ogłoszeniach. Jest to solidne uczciwe all in one jednak również ma swoje ograniczenia. Sprzedaż wynika już z innych względów. Na razie musi być przerwa w audio… tyle Łukasz co do mojego audio 😉

Czyli masz w sobie na tyle odwagi, że posiadając troszkę lepszy soundbar, oceniasz głośniki Harbetha, jako uśredniające dźwięk? 

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

1 godzinę temu, Lencoman napisał:

Czyli masz w sobie na tyle odwagi, że posiadając troszkę lepszy soundbar, oceniasz głośniki Harbetha, jako uśredniające dźwięk? 

Oceniam monitory Harbeth tylko i wyłącznie na podstawie odsłuchów P3esr oraz m30.1

Nigdy w porównaniu z Sonus Faberem czy jakimkolwiek innym sprzętem gdyż to sensu nie ma. 

1 godzinę temu, slaaawek napisał:

Oceniam monitory Harbeth tylko i wyłącznie na podstawie odsłuchów P3esr oraz m30.1

Nigdy w porównaniu z Sonus Faberem czy jakimkolwiek innym sprzętem gdyż to sensu nie ma. 

I te Harbethy tak uśredniały, że kupiłeś sobie soundbar?

Nie mieszaj mi z Sonusem Faberem dla oceny Harbeth. Robisz to celowo z premedytacją i złośliwie. 

Powtarzam na podstawie odsłuchu głośników Harbeth oceniam oczywiście subiektywnie że to specyficzne granie, uśredniające wady i zalety brzmienia tych monitorów. Dlatego też jest to moim zdaniem bezpieczne granie, mało kto narzeka i ma tyle zwolenników. Jednak niektórzy oczekują innych efektów np. lepszych wybrzmienia góry czy niższego zejścia dołu … i każdy ma do tego prawo. Tak samo jak zwolennicy brzmienia Harbeth mają prawo do gloryfikowania tych specyficznych głośników. Nie oceniam Was. Oceniam z mojego punktu widzenia słyszenia, że to brzmienie uogólnione bezpieczne do każdej muzyki. 

A jak jest do wszystkiego to zarazem do…. I to zabolało zdaje sobie sprawę. Przeprosiłem już wtedy za ten zwrot czując że rozpętam aferę… ale niektórzy dołożyli mi do pieca nie rozumiejąc podłoża mojej oceny…. 

Godzinę temu, slaaawek napisał:

A jak jest do wszystkiego to zarazem do…. I to zabolało zdaje sobie sprawę. Przeprosiłem już wtedy za ten zwrot czując że rozpętam aferę… ale niektórzy dołożyli mi do pieca nie rozumiejąc podłoża mojej oceny…. 

I to jest clou, nie rozumiesz, a właściwie chyba nie wiesz. Głośniki BBC zostały zaprojektowane do jednego celu, wiernego przetwarzania pasma w zakresie do jakiego poszczególne modele zostały zaprojektowane. Miały w sposób arcynaturalny przetwarzać ludzki głos i prezentować pracę zespołu realizatorskiego BBC, czy to w studio, czy na zewnątrz(Ls3/5a) Nigdy nie były projektowane do wszystkiego. Do wszystkiego projektowane są dziś współczesne kolumny, dlatego, że mają najczęściej schlebiać tanim gustom. Ich dźwięk jest często syntetyczny i nie ma nic wspólnego z naturalnością, na ich tle monitory BBC jawią się jako kojąca przystań pokazująca naturalny świat dźwięku i to jest niestety mylnie, także przez Ciebie, odbierane jako uśrednianie. Posłuchaj s sobie na Harbeth łąkę w wiosennej porze, albo padający letni deszcz, a potem puść sobie to na współczesnych głośnikach, w mig zrozumiesz co mam na myśli i o co chodziło inżynierom BBC. O naturalności ludzkiego głosu nie wspominam, bo to w BBC elementarz. Tym jest Harbeth tylko , lub aż.Współczesny świat jest hałaśliwy, promuje się douszne pchełki zamiast słuchawek, obcowanie z muzyką przez smartfony. Wszędzie panuje hałas, wytwórnie promują koszmarnie zniekształcony dźwięk z powodu oczekiwań rozgłośni radiowych i ludzie się pogubili. Uważają, że to jest prawidłowy dźwięk, że tak jest skoro współczesny świat z każdego kąta krzyczy. Nie, tak nie jest, nadal muzyka potrafi brzmieć naturalnie i potrafi być w naturalny sposób realizowana i wtedy jej piękno monitory BBC potrafią pokazać w pełnym świetle. Do tego je stworzono i dlatego taki jest Harbeth.

Edytowane przez Lencoman

Dlatego napisałem że Harbeth uśrednia ponieważ w większości jego budowa i konstrukcja jest do tego przeznaczona… dźwięki natury, małe składy instrumentów ludzki głos … to jest to co potrafią z klasą odtwarzać. Tego nie neguje. Tylko jest jeszcze mnóstwo obszarów i gatunków w muzyce, z którymi te głośniki sobie nie poradzą… Mają ograniczenia. Pojęcie „do niczego” było napisane z przekąsem. Wiadomo że nie mogą być do niczego ponieważ w średnicy są extra. Ale tylko tyle potrafią niestety. Ciut za mało jednak dla mnie. I warto by ludzie zaglądający tutaj mieli świadomość takich opinii. Nie blokujcie tego. 

4 minuty temu, slaaawek napisał:

Dlatego napisałem że Harbeth uśrednia ponieważ w większości jego budowa i konstrukcja jest do tego przeznaczona… dźwięki natury, małe składy instrumentów ludzki głos … to jest to co potrafią z klasą odtwarzać. Tego nie neguje. Tylko jest jeszcze mnóstwo obszarów i gatunków w muzyce, z którymi te głośniki sobie nie poradzą… Mają ograniczenia. Pojęcie „do niczego” było napisane z przekąsem. Wiadomo że nie mogą być do niczego ponieważ w średnicy są extra. Ale tylko tyle potrafią niestety. Ciut za mało jednak dla mnie. I warto by ludzie zaglądający tutaj mieli świadomość takich opinii. Nie blokujcie tego. 

Problem w tym, że powielasz...bzdury. Powyżej starałem się wyjaśnić dlaczego.Winą Harbetha jest, że zagrany na nich ostatni album The Cure gra fatalnie?serio?Winą jest  że Harbeth z rozbrajającą szczerością pokazują jak spaprano realizację tej płyty?jak tragiczna jest tam kompresja? W czasach kiedy w BBC były tylko ich monitory grano każdy rodzaj muzyki, no może poza heavy metalem. Grano rock, jazz, symfonikę i td itp. Poczytaj trochę o tym jak i  dlaczego BBC zbudowało swą hegemonię. Na resztę polemiki z Tobą szkoda mi już czasu.

14 minut temu, slaaawek napisał:

"Dlatego napisałem że Harbeth uśrednia ponieważ w większości jego budowa i konstrukcja jest do tego przeznaczona"

Jak poważny człowiek może napisać takie bzdury?? Naprawdę szkoda czasu.

9 minut temu, J4Z napisał:

Powtarzasz się. Nie marnuj cennego czasu. 

Trzymaj poziom i nie szoruj po żwirze. Należysz do elitarnego promila myślących na tym Forum, nie marnuje tego na bronienie idiotyzmów, naprawdę dobrze Ci życzę 🙂

• Moderatorzy
6 godzin temu, slaaawek napisał:

Sławku, opinia - opinią i masz prawo ją wyrazić. Tylko pozycjonowanie Harbeth do SF zbytniego sensu nie ma, szczególnie jeśli mówimy o soundbarze... Znam stare SF, znam bardzo dobrze nową serię Sonetto - zarówno trójki, piątki jak i ósemki przewinęły się przez moje ręce. Chyba przyznasz, że jest to wyższa liga dzwięku niż soundbar, tego samego producenta. Jeśli chodzi o jakość wykonania, dbałość o detale SF jest świetny. Również prezentuje bardzo fajny i przyjemny dźwięk, ale (w mojej ocenie) nijak ma się do tego co zaproponować może Harbeth. To całkiem inny, bardziej dojrzały i naturalny dźwięk przy jednoczesnej muzykalności. To jest opinia, moja, subiektywna.

Natomiast obiektywnie mogę powiedzieć, że (przynajmniej na moich 40.3xD bo je znam najlepiej) to mówienie, że nadają się do jakiegoś konkretnego gatunku dźwięku jest błędne. Ponieważ mają potężna podstawę basową, która na dodatek jest świetnie kontrolowana. Duża dynamika, pięknie odwzorowane instrumenty strunowe oraz wokale, dobra góra, liniowo zestrojone - z jakim gatunkiem muzyki te cechy się gryzą? Ja słucham dużo muzyki rockowej, również metalu. Dużo słucham muzyki klasycznej. I do tego są świetne. Bardzo mało jazzu, mało też elektroniki., ale tu też jest świetnie. W żadnym gatunku nie widzę niedomagania kolumny, bo jeśli kolumna gra pełnym pasmem, ma fajny dól, fajną dynamikę, głębię, scenę to czemu miałaby premiować tylko jakiś gatunek?

Być może podpinając do za słabych wzmacniaczy lub wybierając małe monitory w dużym pomieszczeniu uzyskamy ograniczenia i pewne gatunki bedą lepiej brzmiały, ale przecież dotyczy to każdego sprzętu... 

-----------------

Panowie z racji tego , że nadchodzą święta i za zakrętem widzę Gwiazdora a szukam przyzwoitego CD dzisiaj przytargałem C.E.C CD5 na weekend i jestem po pierwszych odsłuchach nie powiem gra naprawdę duzo lepiej niz dobrze trochę brakuje mi głębi sceny ale to jest już chyba bardziej czepianie się. Zastanawiam się czy w tej cenie można lepiej ? Jeśli macie jakiś pomysł bądź słuchaliście Gold Note 1000mkII to proszę dajcie znać. Muszę coś dobrać do Harbet.

Sonneto imo słabiutkie wykonanie, na pokaz. W środku niechlujnie, na zewnątrz się "zużywają". 

Brzmieniowo nie są dla mnie - podbita wysoka góra. Miałem u siebie 3, ale z tego co widziałem, cała seria jest podobnie strojona.

Chciałbym posłuchać starszych serii. Co co do nowych, ale wyższych mam wątpliwości.

QW7h0EA.jpeg

.

W dniu 22.11.2024 o 12:20, Lencoman napisał:

Winą Harbetha jest, że zagrany na nich ostatni album The Cure gra fatalnie?

To nie Harbeth. Na PMC każdy album The Cure gra fatalnie.

W dniu 21.11.2024 o 14:26, J4Z napisał:

jako były posiadacz siódemek.

A co z nimi było nie tak?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

58 minut temu, J4Z napisał:

Pisałem w naszych ustrojach. Nie prowokujmy Lencomana. Nie chcę mi się z nim dyskutować.

Nie wiem o co chodzi. Chcesz mi wmówić, że ja Cię hejtowałem z powodu rozstania z C7? Jak mam to kompletnie w nosie na czym ty sobie muzyki słuchasz a sprawy nie znam. Jeśli źle Cię zrozumiałem, nie ma sprawy.Natomiast żeby wszystko było jasne, nie mam zamiaru nikogo nawracać na Harbeth, ale po pierwsze nie rozumiem po co zaglądają tu ludzie, którzy nie rozumieją, lub nie lubią tej marki, a po drugie trudno nie reagować, jak ktoś wypisuje oczywiste idiotyzmy, że obudowy monitorów BBC, badane przez dekadę w najpoważniejszych w historii audio badaniach rozwojowych, stworzono w celu uśredniania dźwięku, to jest przecież tak głupie, że brakuje innych słów do skomentowania tego.

• 2 tygodnie później...
22 godziny temu, feluś napisał:

chodzą słuchy że Harbeth przymierza się do wymiany kilku modeli na nowe... coś jest na rzeczy chyba

Biznes musi się kręcić… nie tylko Harbeth kombinuje ze zmianami 

• Moderatorzy
23 godziny temu, feluś napisał:

chodzą słuchy że Harbeth przymierza się do wymiany kilku modeli na nowe... coś jest na rzeczy chyba

Na forum Harbeth nie widziałem takich informacji, w żadnym innym miejscu również. 

Dwie najlepsze (według mnie) rzeczy stworzone przez Brytyjczyków na jednym zdjęciu: Tom Collins zrobiony z ginu Bombay Sapphire oraz Harbeth 40.3XD.

IMG_2588.jpeg

Idą święta może będzie więcej czasu na słuchanie, bo ostanio z tym krucho… 😞

-----------------

W dniu 7.12.2024 o 16:37, plastik1989 napisał:

Na forum Harbeth nie widziałem takich informacji, w żadnym innym miejscu również. 

Dwie najlepsze (według mnie) rzeczy stworzone przez Brytyjczyków na jednym zdjęciu: Tom Collins zrobiony z ginu Bombay Sapphire oraz Harbeth 40.3XD.

IMG_2588.jpeg

Idą święta może będzie więcej czasu na słuchanie, bo ostanio z tym krucho… 😞

U mnie totalnie na odwrót.Dzieci przylatują na święta z ojczyzny Harbetów i słuchania prawie nie będzie.Dlatego nadrabiam kiedy się da.Teraz w patefonie cyfrowym snuje się ostatnia płyta Arooj Aftab.Jednym słowem, piękności.

• Moderatorzy
W dniu 12.12.2024 o 16:55, broniasz napisał:

U mnie totalnie na odwrót.Dzieci przylatują na święta z ojczyzny Harbetów i słuchania prawie nie będzie.Dlatego nadrabiam kiedy się da.Teraz w patefonie cyfrowym snuje się ostatnia płyta Arooj Aftab.Jednym słowem, piękności.

U mnie ostatnio wałkowana płyta to:

Peter Perrett - The Cleansing 

IMG_2654.jpegIMG_2655.jpeg

Nie mogę się od niej oderwać, bardzo spokojna i pozwalająca odpocząć, jednocześnie energetyczna i angażująca. 

-----------------

Uprzejmie Szanownych Panów proszę o przyjęcie do klubu, bo oto dziś rano wydarzyła się taka sytuacja... 😄

Kto tu jest prezesem? Do kogo mam lecieć z flaszką? 😄 

har3.jpg 

har1.jpg

har.jpg

Powiem Wam że stolarka to jest spokojnie poziom Sonusów. I jeszcze palisander w lustrzanym odbiciu R/L... bajka!

No małe perełki! 😍

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Godzinę temu, misiek x napisał:

Pisz jak grają z czym i jakie pierwsze wrażenia....

Ta, a nie tam jakieś pierdololo. 

@il Dottore Mów jak się podobają po pmc. Nie pogardzę porównaniami.

Edytowane przez J4Z

.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.