Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Dzisiaj długo oczekiwana legenda audio: Preamp Gramofonowy KONDO z ich StepUP i kablami.... Całość coś pod 120 tys zł. Znajomy kupił do całego systemu KONDO i jest zachwycony, ja posłuchałem u siebie, pomimo tego, że to wielokrotnie za drogi sprzęt jak na mój portfel, ale jakoś mojego serca nie skradł. Wiadomo, że jest to sprzęt dedykowany do systemów KONDO, najlepiej łączyć z wkładką KONDO i ich gramofon też byłby wskazany... 

Zagrał dobrze, ale nie zwalił mnie z nóg. Średnica piękna, muzykalna, kwintesencja analogu. Chociaż i inne preampy potrafiły nie dużo gorzej zagrać. Natomiast ogólna motoryka, rytm, bas tutaj szału nie było, więc to sprzęt który trzeba umieć wpasować w system. Mi się nie udało.

Za jakiś czas będę mial możliwość posłuchania u znajomego w systemie KONDO (prócz gramofonu) to pewnie wypadnie dużo lepiej. 

IMG_3223.jpeg

-----------------

Tak o Kondo piszą, albo system zamknięty(całość Kondo) albo lipa. W porównaniu z tym np. AirTight, a właściwie poszczególne jego elementy(pre,step up itd) potrafią doskonale wpisać się w inny niż AirTight system i być jego gwiazdą.  Sprawdź Plastik AirTighta, szczególnie z Harbeth-magia.

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

• Moderatorzy
23 godziny temu, Lok napisał:

Czy szanowny klub już słyszał o M40.5 XD 2

image.thumb.png.7ff8bad4c0cb313faed2672206bf1d80.png

To aż boję się pytać co to za zdjęcie, pamiętam takiego handlarza starymi B&W gdzie były stare matrixy ver1. oraz ver2. On miał zepsute, wsadził zamiast głośników wysokotonowych tubkę Tonsila i pędzelkiem na tabliczce znamionowej stworzył sobie „ver3.” która nigdy nie została wyprodukowana fabrycznie. Żeby było śmieszniej na aukcjach jako atut pisał, że jego kolumny są droższe i lepsze niż konkurencji bo Oni sprzedają wersje 1 lub 2 , a On jako jedyny ma najlepszą i kultową wersję 3! 🙂 

W dniu 23.01.2025 o 11:04, Lencoman napisał:

Tak o Kondo piszą, albo system zamknięty(całość Kondo) albo lipa. W porównaniu z tym np. AirTight, a właściwie poszczególne jego elementy(pre,step up itd) potrafią doskonale wpisać się w inny niż AirTight system i być jego gwiazdą.  Sprawdź Plastik AirTighta, szczególnie z Harbeth-magia.

To, że AirTihght zagra i to zagra dobrze to jestem prawie pewien. Zarówno estetyka wizualna AirTight jak i brzmienie urządzeń (głównie wzmacniaczy) które słyszałem dużo bardziej by podeszło moim indywidualnym preferencjom, ale też nie ma co się oszukiwać, jest on kilka razy poza moim budżetem to nie będę sobie i innym głowy zawracał żeby pożyczać. Z Kondo trochę inna sytuacja była bo znajomy wyjechał na ferie i go nie potrzebował, trochę chciał się pochwalić i miałem na koleżeńskich warunkach możliwość pożyczenia, to czemu nie. 

——————-

Z innej beczki. Krótki artykuł o historii monitora BBC, Harbeth etc. Pewnie większość informacji już każdemu z nas znana, ale uwagę zwraca fakt podania informacji i mierzeniu i parowaniu głośników - to w ramach dygresji do ostatnio przywołanej „okazji” z OLX z przekręconym głośnikiem…

https://www.hfc.com.pl/prezentacja/5790,harbeth-audio.html?fbclid=IwY2xjawIAPr1leHRuA2FlbQIxMAABHcxvRtvDOqbsieGPMOwLcmuxF-BS5PldJnEkcr9Pa8pKVyb9dZd-QCm7ow_aem_5iCaK_KmSC6pzJbFpWgv6w

-----------------

Nie wiem czy to nie fake. Na Facebooku znalazłem. Chyba tak grubo oficjalnie by nie jechali. 

Tłumaczenie z francuskiego. 

Z ogromną radością ogłaszam wyłącznie we Francji nową serię Harbeth! I to nie byle jakie, nowe M40.5 XD 2, wszystkie są nowe, to nie jest „prosty” restyling, Alan Shaw, projektant zaczyna od zera, tylko oceny pozostają niezmienione (standard bbc zobowiązuje! ) dla wszystkich innych nowych hp, radioal 3, nowy filtr, nowe okablowanie, a nawet wewnętrzna skrzynia została przeanalizowana, wynik + 5 kg na wadze!

Słuchając pierwszego wrażenia, głos jest znacznie bardziej łagodny, trochę jak super hl5, ale z poważnym znacznie szybszym niż poprzednia wersja.

Po raz kolejny Harbeth przeszedł samego siebie, aby zaoferować nam model znacznie lepszy niż poprzednie, brawo!

image.thumb.png.d7d46d0b7aa2d484818a0c3f1476699b.pngimage.thumb.png.38b903101d9a3cd7c22f4c556be8ac08.png

10 minut temu, plastik1989 napisał:

To aż boję się pytać co to za zdjęcie, pamiętam takiego handlarza starymi B&W gdzie były stare matrixy ver1. oraz ver2. On miał zepsute, wsadził zamiast głośników wysokotonowych tubkę Tonsila i pędzelkiem na tabliczce znamionowej stworzył sobie „ver3.” która nigdy nie została wyprodukowana fabrycznie. Żeby było śmieszniej na aukcjach jako atut pisał, że jego kolumny są droższe i lepsze niż konkurencji bo Oni sprzedają wersje 1 lub 2 , a On jako jedyny ma najlepszą i kultową wersję 3! 🙂 

Czy szanowny klub już słyszał o M40.5 XD 2

6 godzin temu, slaaawek napisał:

Później zrobią wersje X3, DXH1, YT600… i biznes się kręcić musi 🙂

No akurat seria XD2 ma duzy sens gdyz Harbeth stosuje tu miedzy innymi nowy Radial 3.

XD2,XD3,XD4.....Radial3, Radial4......itd. Biznes is biznes 😉, a miłośnicy za każdym razem płacą i rozpływają się w zachwytach.I nie pisze tu tylko o harbeth.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

1 godzinę temu, misiek x napisał:

XD2,XD3,XD4.....Radial3, Radial4......itd. Biznes is biznes 😉, a miłośnicy za każdym razem płacą i rozpływają się w zachwytach.I nie pisze tu tylko o harbeth.

Nic w tym złego, jeśli z generacji na generację gra lepiej, to przecież na tym polega ta zabawa, żeby Alan Shaw robił coraz lepsze paczki a publika za nie płaciła.

Tak ma być! 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

To nie jest kwestia lepiej czy gorzej: jest zawsze INACZEJ 

jeden woli nowe, drugi stare wersje …i tak być powinno. Każdy z nas jest inny i każdemu co innego odpowiada. 

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

7 godzin temu, J4Z napisał:

W tym klubie zawsze jest lepiej. 

Nieprawda. Jak kupowałem swoje, to nowsza wersja była już dostępna i testowałem obie pary łeb w łeb i wybrałem tę starszą.

Wybrałem m30.1 zamiast m30.2.

Zdecydował bardziej "harbethowy" 🙂dźwięk tych pierwszych. Nowsza wersja szła bardziej w przyjrzystość i neutralność, ale i (tak to zapamiętałem) lekkie rozjaśnienie i odchudzenie. Szła w kierunku dźwięku, który kiedyś słyszałem z monitorów TAD.

To niuanse, ale jednak m30.1 były ciemniejsze i grały gęściejszym dźwiękiem, który bardzo lubię.

Dźwięk był mniej czarujący, a bardziej przypominał segment pro, a ja wybierałem spośród modeli Harbetha dla tego ich wciągającego i barwnego przekazu.

Porównywałem jeszcze z aktualną wtedy (około 6 lat temu) wersją p3esr i choć kiedyś je będę miał, to wtedy miały nierówne szanse bo odsłuch był w pokoju około 30m2 otwartym na kuchnię i przedpokój i po prostu było to dla nich ciut za dużo.

Przepraszam za może trochę chaotyczny wpis, ale na komórce i w biegu 😞

Dzięki, ale p3esr to jest naprawdę petarda, jak mówi młodzież, albo starcy, którym się wydaje, że tak mówi młodzież.

Z mocną lampą to moim zdaniem kolumny z którymi można zostać, tylko tak max do 20m2.

Nikt jeszcze nie słyszał XD2 i nikt jeszcze nie wie, dlaczego ta seria powstała, ale opinie etatowych "autorytetów" już wydane. Groteska.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

44 minuty temu, il Dottore napisał:

Probowales kiedys wyciagnac kolumny spod sciany? Czy moze preferujesz taka prezentacje dzwieku z ustawieniem jakim masz teraz?

4 minuty temu, Patryks26 napisał:

Probowales kiedys wyciagnac kolumny spod sciany? Czy moze preferujesz taka prezentacje dzwieku z ustawieniem jakim masz teraz?

Nie mam jak. Warunki lokalowe.

• Moderatorzy

No, a u mnie 2-3 tygodnie ograniczonego słuchania, bo jedna z końcówek mocy Manley poszła z dymem 😞 Podczas uruchamiana spalił się bezpiecznik anodowego, ale w taki dziwny sposób, że resztki drucika z tego bezpiecznika dalej przewodziły i zaczęło topić się plastikowe gniazdo bezpiecznika… Po pierwszych oględzinach i pomiarach nie widać wewnątrz żadnych uszkodzeń, ale oddaje do serwisu na sprawdzenie lamp, bo nie chce ryzykować większych uszkodzeń… Najbliższy czas na jakimś wzmacniaczu zastępczym będę słuchał… Szkoda bo za kilka dni ma wylądować u mnie Manley Steelhead v2 i rzucić kolejne światło na kwestie preampu gramofonowego. 

-----------------

11 godzin temu, plastik1989 napisał:

No, a u mnie 2-3 tygodnie ograniczonego słuchania, bo jedna z końcówek mocy Manley poszła z dymem 😞 Podczas uruchamiana spalił się bezpiecznik anodowego, ale w taki dziwny sposób, że resztki drucika z tego bezpiecznika dalej przewodziły i zaczęło topić się plastikowe gniazdo bezpiecznika… Po pierwszych oględzinach i pomiarach nie widać wewnątrz żadnych uszkodzeń, ale oddaje do serwisu na sprawdzenie lamp, bo nie chce ryzykować większych uszkodzeń… Najbliższy czas na jakimś wzmacniaczu zastępczym będę słuchał… Szkoda bo za kilka dni ma wylądować u mnie Manley Steelhead v2 i rzucić kolejne światło na kwestie preampu gramofonowego. 

Przykro mi to słyszeć. Ja od listopada jestem trapiony awariami po 10 latach bezproblemowego użytkowania klocków.

W dniu 18.01.2025 o 13:01, Trismus napisał:

Witam, może pomęczę, pewnie z milion razy zadane pytanie, jak to jest z tym że 40.1 potrzebują mocnego wzmacniacza, miałem Hegla 590 niby 300 W i owszem czuło się kontrole na basie, nawet za bardzo ( oszczędny był pod tym względem jak się cicho słuchało, typowy neutralny dźwięk, jak basu było mało to było mało , jak było dużo to było go dużo), ale środek pasma  słaby. Hegel 590  najlepiej grał bardzo głośno jak dla mnie , pewnie ta moc to tylko jest potrzebna do nagłośnienia dużych pomieszczeń, bo mam V70SE (klasa AB przy 6 OHM to może 60 W) i daje radę, szczególnie przy cichym odsłuchu nic nie traci, pewnie jakbym go mocniej rozkręcił to poczuł jego słabe strony, ale wtedy to musiałbym mieć problem z sąsiadami podejrzewam. Poza tym może jeszcze jedno ale krótkie już pytanie bo mam Cayin CS 150 na lampach KT 150 kto miał go na odsłuch. Uważam , że też świetnie dogadał się z Herbath 40.1, względem Octave troszkę więcej powietrza i zwiewności , a zarazem takiej wilgotności w dźwięku jak mam opisywać coś subiektywnie i mało precyzyjnie ( trochę nijako ),  nie wchodząc w słupki i wykresy. Świetnie zbudowany wzmacniacz, Chińczycy siedzą w lampach już długo, pewnie coś tam skopiują , podpatrzą ale jak mądrze skopiowane to czemu nie. 

W dniu 18.01.2025 o 20:21, Patryks26 napisał:

Hegel nie ma wypelnienia dlatego jest takie odczucie, ze dobrze kontroluje bas. Mialem u siebie H390, niby 250W na kanal, a moja koncowka 150W rownie dobrze kontrolowala bas i dawala poczucie potegi basu, jak graly bebny to czuc bylo je na "klacie", z Heglem nie bylo tego efektu, bardziej bylo bas slychac niz czuc, ze tak sie wyraze. Brak realizmu, takie beznamietne granie, mozna powiedziec technicznie poprawne.

Mam u siebie Hegel H590 i muszę powiedzieć,że ten piec w ogóle nie pasuje do moich Harbeth C7ES3-XD. Nie wiem skąd się to wzięło takie przekonanie,że Hegel jest dobry do harbeth bo ma moc. Zero basu z tego pieca uwypukla tylko średnicę która przy głośniejszym słuchaniu staje się nie do wytrzymania a sraju pasm brak. Mam też u siebie H95 i tu muszę powiedzieć,że ten piec gra lepiej się spisuje jest więcej basu i góry średnia wycofana co się fajnie zgrywa w całość. Natomiast Hegel dobrze zga się z Sonus Faber. Nie mówię,że to zły piec ale niestety nie tędy droga. Harbeth to zacne paczki grają cudnie ale złe połączenie podcina im skrzydła. Tak się stało,że mam u siebie mono bloki które podłączyłem pod moje Harbeth C7ES3-XD. Muszę powiedzieć,że byłem w szoku jak te głośniki zaczęły grać. Bas po prostu nie do uwierzenia jak potrafi kopać. Nie potrzeba suba ,całkowicie inne granie dopiero czuje,że te głośniki zaczęły grać. 

Edytowane przez plastik1989
Usunięcie powtórek
2 godziny temu, shiver07 napisał:

Tak się stało,że mam u siebie mono bloki które podłączyłem pod moje Harbeth C7ES3-XD. Muszę powiedzieć,że byłem w szoku jak te głośniki zaczęły grać.

Bo to jest jeden z mitów, że harbeth jak jest napędzony mocnym wzmacniaczem to będzie dobrze grał. Już chyba kiedyś o tym pisałem i dopytywałem w Klubie jakich wzmacniaczy używacie. Bo w mojej opinii, to trzeba się trochę pogimnastykować, żeby dobrać odpowiedni wzmacniacz do Harbeth.

Zresztą z podstawkami, to też się trzeba nagimnastykować. Takie to są kolumny. Kochaj, albo rzuć 😉

Coś Ci się Kolego wpis zapętlił. Zagadaj do moderacji, może go skrócą.

18 godzin temu, plastik1989 napisał:

jedna z końcówek mocy Manley poszła z dymem 😞

Łączę się w bólu 😞

Dystrybutor(SoundClub) bardzo często łączy Harbeth z Benchmark. Na HUG też bardzo dobrze o nim piszą. Posłuchałem kombinacji HPA4/AHB2(Benchmark) i oniemiałem. Nie było wyjścia, kupiłem komplet LA4/AHB2, a moje C7XD śpiewają w wyższej lidze. Warto posłuchać. Swoją drogą mam takie wrażenie, że potencjał Harbeth nie ma końca 🙂

W dniu 7.12.2024 o 09:26, Lencoman napisał:

A gdzie takie słuchy krążą?

a jednak plotki okazały się prawdą i nowe modele tuż tuż , widać to po ruchach pewnego dystrybutora na olx

Edytowane przez feluś
  • Moderatorzy
6 godzin temu, feluś napisał:

a jednak plotki okazały się prawdą i nowe modele tuż tuż , widać to po ruchach pewnego dystrybutora na olx

Szczerze mówiąc jakie to znaczenie...?

a) Jeśli wprowadzili jakąś nową serię ze względu na zmianę procesu technologicznego, zmianę jakiegoś komponentu od zewnętrznego dostawcy itd. to prawdopobnie różnice w dźwięku nie będą olbrzymie, bo zwykle w takiej sytuacji dąży się do uzyskanie efektu jak w pierwowzorze.

b) Jeśli wprowadzili jakąś rewolucyjną zmianę, która "wywraca stolik" to też chyba dobrze, bo będzie do czego dążyć i na co zbierać pieniądze 🙂 

W obu przypadkach nasze obecne Harbethy NIE ZACZNĄ GRAĆ GORZEJ, bo to nie aktualizacja Windowsa, że wszystko stare przestaje działać 🙂 Dużo dymu o nic, zwłaszcza, że ciągle operujemy plotkami. 

-----------------

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.