Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

gdyby nie fakt, że niedawno udało mi się znaleźć 3.1x to sam bym go kupił bo to imho była mega okazja !!

Wiec nan rozumiec ze masz. 3.1

Czy porownywales z innymi dacami ?

Ciekawi mnie ten dac do mojego majika. Stremera

:)

Tak mam DAC3 upgradowany prz AN UK do wersji 3.1x

Nie porównywalem do innych bo w moim przypadku nie miało to najmniejszego sensu.

DAC2, którego słuchałem wiele razy u znajomego zawsze robił na mnie spore wrażenie, dodatkowo

od kiedy sprzedałem AN CD3.1x zawsze mi brakowało tej lampki w zrodle.

Trafiła sie "trojka" wiec długo sie nie zastanawiałem a jak gra to czas pokaże ;)

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

• 2 tygodnie później...

Się zapisuję do klubu ;)

Od soboty są u mnie fajowskie Harbeth SHL5 rosewood.

No i się zastanawiam trochę nad wzmakiem. O synergiach z Lebenem oczywiście słyszałem. Tylko, że na CS600 teraz mnie nie stać, a nie wiem czy CS300F to sensowny krok? Teraz napędzam jest 12watowym Dynaco SCA35 i jest bardzo OK, zastanawiam się czy jest sens inwestować w Lebena, czy coś "extra" usłyszę - ? Jak sądzicie realnie?

A może EICO HF-81?

A może 30watowy LAR IA-30T? Hm?

Się zapisuję do klubu ;)

Od soboty są u mnie fajowskie Harbeth SHL5 rosewood.

No i się zastanawiam trochę nad wzmakiem. O synergiach z Lebenem oczywiście słyszałem. Tylko, że na CS600 teraz mnie nie stać, a nie wiem czy CS300F to sensowny krok? Teraz napędzam jest 12watowym Dynaco SCA35 i jest bardzo OK, zastanawiam się czy jest sens inwestować w Lebena, czy coś "extra" usłyszę - ? Jak sądzicie realnie?

A może EICO HF-81?

A może 30watowy LAR IA-30T? Hm?

Nie mam SCA35 tylko końcówkę Dynaco ST 35. Nie wiem jaki pre jest w SCA ale końcówka jest znakomita. O ile masz dobre lampy.

2 x 17W powinno Ci wysterować Harbethy.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

....tak myślę że do shl5 potrzebne jest trochę więcej prądu....u mnie piątki dostały 70W z lampy w klasie A i było git...

natomiast mały Lebenik ...hm raczej bym sobie odpuścił.....to moze być fajne połączenie z m30.1 p3 ale do shl5 to juz niekoniecznie

Harbeth z naimem xs to synergia.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

jakiego producenta/marka są te standy

Proszę o wybaczenie,

Alan mówi że mogą stać na czymkolwiek (to Jego słowa)druty fi 6-8 ja mam spawarkę i szlifierkę wpadaj, coś tam sesmarkamy jakaś podstawka i kolce np.z Norwegi.

Japońce na ten przykład wyrywają siedziska ze stołków kuchennych(może to w Japonii salonowe, sam na tym forum widziałem i koledzy takie robią za ich przykładem w Polsce i to z tego forum}.

Pozdrawiam

sheykk

Jak dla mnie 5 lepiej łączyć przejrzystym mocnym klockiem ,dobrze zgrywa się z klasą d jak dla mnie

Zgadza się, z naciskiem na "mocny" i "przejrzysty"

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

polecono mi też LAR IA-30 albo mocniejsza hybrydę IA-120... jakoś generalnie lubie lampki, wzmak IA-30 ma ok 30wat mocy, to chyba powinno być OK? tylko nie wiem jak dźwiękowo.....

W klubie LAR próbowałem ci odpowiedzieć to coś nie wyszło. Spróbuję ci tu naskrobać.

Po pierwsze Należało by zapytać jakiej muzyki słuchasz. Ale zakładam że nie jest to nic gdzie podstawą będzie bas bo wtedy by należało się zainteresować IA-120. Ja mam LAR IA-30 z LH5 i mogę powiedzieć że jest to bardzo dobre zestawienie, choć pewnie nie idealne. Zestaw nie gra przesłodzonym dźwiękiem myślę że bliżej by mu było albo inaczej szedł by w stronę naturalności ale szczególnie to słychać w wokalach czy to damskich czy męskich są bardzo wiarygodne ale moim zdaniem wielkość odrobię za duża w porównaniu do instrumentów czy w ogóle sceny. Porostu można by powiedzieć że średnica to najmocniejszy punkt tego zestawienia. Bardzo przyjemnie brzmią gitary również elektryczne, trąbki. Jeśli chodzi o górę to choć pisałem że zestaw nie słodzi to nie w tym przypadku. Góra jest trochą zaokrąglona Jest czytelna przejrzysta słychać doskonale miotełki na perkusji ale trójkąt jest taki okrąglejszy nie wbija się w uszy metalicznym dźwiękiem co najwyżej zaznacza swoją obecność dość wyraźnie no ale miękko. Podobnie jest z blachami ma to swoją zaletę że dźwięk do nas dociera nie jest męczący ale dość a może nawet bardzo przyjemny ma też wadę nie jest po prostu w tej materii naturalny. Co do basu to mam największą zagwostkę bo niby ten bas potrafi obficie przywalić potrafi też być konturowy to mimo wszystko czegoś mi brakuje. Po ponownej lekturze recenzji LARa utwierdziło mnie że faktycznie brak mu najniższego basu a i LH5 nie są w tej materii wyczynowcami. Z drugiej strony podłączałem LARa jako przedwzmacniacz pod końcówkę tranzystorową AUDIO REASERCH D-100A i Kolumny Vandersteen 2Ce i tu było o ile mnie pamięć nie myli wszystko dobrze nawet bym powiedział że bas był fantastyczny. Jeszcze ci opisze ogólne wrażenie dźwięku które jest można powiedzieć takie trochę jakby delikatny przejrzysty. Instrumenty czy wokale są zarysowane na scenie można by powiedzieć że dokładnie wiadomo skąd dźwięki dochodzą.

Scena jest dość szeroka najczęściej między kolumnami czasami trochę poza. Czasami można odróżnić pierwszy plan drugi trzeci pewnie zależy od nagrania najczęściej w muzyce poważnej.

Ogólny dźwięk jest bardzo przyjemny i dzięki temu można muzyki w domu głośniej słuchać bo gałka już tak na godzinie 9 jest przyjemnie a na 11 jest dość głośno dźwięki bardzo przyjemne a mimo to można jeszcze w miarę normalnie rozmawiać. Przy normalnych nagraniach na godzinie 12/1 jest bardzo głośno.

Przy słabo nagranej muzyce klasycznej trzeba dojechać gdzieś do godziny 3 i wtedy jest w miarę głośno do słuchania muzyki tylko tu mógłbym powiedzieć że wzmacniacz mógł by mieć więcej mocy.

Choć nie tylko bo jeszcze w jednym przypadku kiedy podłączam telewizor pod mojego rdaca i do LARa to wtedy ten sygnał jest jakby obniżony i trzeba gałkę odkręcić gdzieś do godziny 12/1

to dopiero zaczyna coś grać ale to nie tylko że trzeba mocniej podkręcić to jakby brakowało tego kopa potrzebnego w filmach prawdo podobnie będzie to brak tego najniższego basu.

Radujcie się właściciele zacnych Harbethów.

W STEREOPLAY 04/2015 jest nader pozytywna recenzja modelu Super HL5 Plus.

Kosztuje 4200 Euro a wskoczył na miejsce ich rankingu koło monitorów po 12-15 tyś EURO!

SZOK.

Kolejna ciekawostka. Devialet pomierzył malutką 3ESR i zrobił taki myk, że trójeczka podobno przenosi sygnał 19Hz;-)

Chyba coś tam po pijaku mierzyli;-)

http://en.devialet.com/speakers/harbeth/harbeth-p3esr

Można to jednak sprawdzić puszczając utwór Angel zespołu Massive Attack. Trzeba tylko podłączyć maluchy do Devialeta i odpowiednio zaprogramować sprzęt. Korci mnie coby wypożyczyć maluchy i zrobić łomot sąsiadom;-)

Niestety sporo nieprawdy tutaj nawypisywali koledzy... 300XS z SHL5 to połączenie sprawdzone i bardzo dobre, niestety nigdy go u siebie nie miałem, ale znam. SHL5 uchodzą za łatwiejsze do wysterowania niż 30.1 i P3ESR. Nigdy nie należy łączyć Harbethów z szybkim i przejrzystym tranem. Wtedy zagra to ekstremalnie płasko, bezbarwnie i nudno. Harbethy nie lubią też kabli, które pogrubiają dźwięk, czy też go zmiękczaja lub ocieplają, wtedy mulą. Harbs powinny być łączone z żywiołowo i ciepło grającymi wzmacniaczami ... z tranzystorów Naim jest dobrą propozycją, niektóre Pass'y też, z lamp np. Leben. Trzeba do tego dołożyć szybkie, barwne, otwarte kabelki i gra muzyka.

Wiele w tym racji kolego yoachim co piszesz , z tym że np. sieciówki Harmonixa X-DC350M2R włączone do listwy i wzmaka dały z lebenem i 30.1 jeszcze ładniejszą barwę i dynamikę, choć kable uchodzą powszechnie za ciepłe i gęste. To chyba synergia.Ale prawda że Naim XS z SHL5 gra dobrze, słuchałem u kolegi.

Kazdy lubi inny dzwiek wiec pisanie ze koledzy powypisywali nie prawdę mija się z celem

Moje 5 najlepiej mi grały oczywiście dla mnie z klasą d calyxem

Tranzystor dodaje im szybkości, vigoru i dobrze kontroluje bas który jest najsłabszy w harbertach , ostation na audio show w britolu grały dwa dni z tranzystorami

Z lampą audio icon i jescze jedna grały za słodko cukeirkowo ,tak to jazzu i wocalu dobrze a przy lekkim rocku było już nie za dobrze a co dopiero przy ostrym rocku

Ale oczywiście każdy ma inne preferencje dla jednego będzie lampa dla drugiego tranzystor

Dla mnie też 5 są trudniejsze do napedzebie niż 30 ,dlatego dużo ludzi chwali sobie połączenie lebena z z 30 co nie mogą tego napisać o 5

Edytowane przez szwagier83

Yoachim.....pamiętam jak słuchałem u Ciebie małego Lebena z m30.1.....wtedy powiedziałem że w tym graniu brakuje mi trochę energii

dopiero jak zmieniłeś wzmacniacz brzmienie było jak trzeba nie twierdzę że Leben i m30.1 to słabe granie ale.......dlatego napisałem

że shl5 potrzebują trochę więcej prądu niż m30.1 .....to jest tylko moje zdanie z którym nie trzeba się zgadzać

300XS z SHL5 to połączenie sprawdzone i bardzo dobre

To typowa legenda miejska, ten wzmacniacz jest zbyt słaby by odpowiednio wysterować SHL 5.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

To typowa legenda miejska, ten wzmacniacz jest zbyt słaby by odpowiednio wysterować SHL 5.

Jarek - bazujesz na dłuższych odsłuchach? Bo ja już nie wiem - jedni piszą, że Leben 300 wystarczy, inni że nie. Wiem, że teraz używam Dynaco SCA35, to ma co najwyżej 13-15wat i na godzinie 10 gałki głośności gra głośno i mocno i nie ma zniekształceń - ale czy to oznacza, że kolumny są dobrze wysterowywane?

• 2 tygodnie później...

To jak z tym Lebenem 300 - wysteruje sensownie Harbethy shl5 w pokoju 18m2 do normalnego słuchania? będzie bas i fajne sybilanty? Pytam bo shl5 popycham dziś LArem ia80mk2 i musze przyznać, że 15watowy Dynaco sca35 gra z nimi mocniejszym basem niż ta 30watowa intergra LAR...

help!

To jak z tym Lebenem 300 - wysteruje sensownie Harbethy shl5 w pokoju 18m2 do normalnego słuchania? będzie bas i fajne sybilanty? Pytam bo shl5 popycham dziś LArem ia80mk2 i musze przyznać, że 15watowy Dynaco sca35 gra z nimi mocniejszym basem niż ta 30watowa intergra LAR...

help!

W zależności jaki dziwek lubisz ,wysteruje na pewno ,jedni mówią że synergia i magia drudzy ze jest słabo ,najlepiej się samemu przekonać

Ostatnio ktoś sprzedawał 30.1 na ebayu ,okazało się że Polak , po wymianie wiadomości ,pisał że miał wcześniej leben 300xs i ze słabo było z dynamiką ,grał z accu

Moim zdanie kup wzmacniacz klasy d świetnie zgrywaja , szybkie,czyste kliniczne granie klasy d z ciepła średnica i bulowatym basem harertha dobrze uzupełniają się i tworzą dobrą parę

Zresztą muszę przyznać rację icemanowi kiedy pisał że nie znajdę lepsze granie od calyxa cti do 20kzl jeśli chodzi o prawdę w przekazywaniu informacji

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.