Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy,czy ktoś z Was jednoznacznie stwierdził,że przy założonych framlessframe Wasze Harbs grają lepiej?ciągle nie mam zdania,teraz gram bez,ale z też było git.

Ja założyłem jak miałem dość ostro na górze grający wzmacniacz, miałem wrażenie, że trochę te wysokie tony łagodziło.

Ale to chyba wizualna różnica jest. Mi bardziej się podoba "z" na tych czarnych standach, ale gdybym miał te japońskie taboreciki, no to wtedy topless :-))))

• 2 tygodnie później...

Za duże?

Nie kobieta mi marudzi ze klocki duże i nie pasują do salonu ,więc muszę iść na ustępstwa, ,dla mnie są bardzo idealne no ale ....

Edytowane przez szwagier83

:)

Nie kobieta mi marudzi ze klocki duże i nie pasują do salonu ,więc muszę iść na ustępstwa, ,dla mnie są bardzo idealne no ale ....

Mam to samo z moją kobitą. Posiadam również SHL5 rosewood w salonie.

Na razie się bronię, ale w przyszłym roku nie wiadomo:)

Mam to samo z moją kobitą. Posiadam również SHL5 rosewood w salonie.

Na razie się bronię, ale w przyszłym roku nie wiadomo:)

Przyjęliście złą taktykę, trzeba było najpierw wstawić większe (np. 40.1), a później drogą negocjacji odpuścić i zejść na SHL5 ;) :)

Panowie , zmienie moje shl5 kolor rosewood plus standy Skulsk na 30.1 ale kolor musi być cherry , więcej na prv

będę dziś rozmawiał z gościem który może być zainteresowany taką wymianą ale nic nie obiecuję.....jakby co dam znać

....jak miałem Dynaudio S25 z pięknym lakierem w kolorze mocca...żona była zachwycona.....

shl5 tiger ebony (wcześniej uprzedzałem że nie są takie ładne) ....kręciła nosem ale powiedziała ,,nie są takie brzydkie ,,:)

mam sprawdzony sposób....mówię, proszę usiądz i posłuchaj.....przy drinku puszczam ulubione płyty żony i jest cacy

była zachwycona jak zmieniłem Accu e560 na Jadisa... podobnie było przy wymianie S25 na SHL5

ciekaw co powie jak przyjdą 40stki .....w każdym razie kolor cherry bardzo się żonie podoba ,,jest pod kolor ściany,, :)

Panowie co Wy macie z tymi żonami :)

U mnie stały już m.in.cytuję:

-latarnie morskie

-trumny

-meblościanki PRL-u

-nagrobki

Jakoś nigdy do rozwodu nie doszło,choć czasem ciężko bywało.

Myślę,że akurat Harbethy byłyby jednymi z najładniejszych skrzynek u mnie jak do tej pory :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Moim zdaniem wygrasz na tej zamianie,pisałem Ci kiedyś i nadal tak uważam,że 5 są za duże u Ciebie

Moim zdaniem wygrasz na tej zamianie,pisałem Ci kiedyś i nadal tak uważam,że 5 są za duże u Ciebie

Kiedy kupowałem 5 miałem calyxa cti ,Wszystko grało ładnie skladnie

Dziwilo mnie ze każdy mówił że będą dudnic a u mnie było tak jakby mało basu ,ktoś tam pisał ze nawet dlatego że mam małe polacenie ,

Zmieniłem wzmacniacz na luxmana 505 ,Kupiłem w ciemno po lekturach w necie ze to dobre połączenie

Wtedy usłyszałem jaki bas mają shl5 ,duży obfity ,nie jest szybki Ale nisko schodzi ,z calyxem tego wogole nie było ,przy niektórych utworach bas zaczyna lekko dudnic ale mam pokrętło w luxmanie na zmniejszenie basu więc wszytko git .

Boję się ze po zmianie na 30.1 dźwięk już nie tak dużej skali ,kiedy nawet słuchałem cicho było świetnie czuć było dynamikę ,chyba wiecie o co mi chodzi ,

5dla mnie super wyglądają bez maskownicy oczywiście

Dlaczego jeśli ktoś porusza temat zbyt dużych kolumn w stosunku do pomieszczenia ewentualne problemy z tego powodu ograniczają się do dudniącego basu ?. Nazbyt duża obfitość basu to mały problem można sobie poradzić na wiele sposobów, są różne triki w ustawieniu, wysokości, akustyce, elektronice i gadżetach. Prawdziwym problemem jest utrata zdolności do budowania sceny dźwiękowej, ogólna ociężałość, słabe napowietrzenie i przyklejanie się dźwięku do kolumn.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Dlaczego jeśli ktoś porusza temat zbyt dużych kolumn w stosunku do pomieszczenia ewentualne problemy z tego powodu ograniczają się do dudniącego basu ?. Nazbyt duża obfitość basu to mały problem można sobie poradzić na wiele sposobów, są różne triki w ustawieniu, wysokości, akustyce, elektronice i gadżetach. Prawdziwym problemem jest utrata zdolności do budowania sceny dźwiękowej, ogólna ociężałość, słabe napowietrzenie i przyklejanie się dźwięku do kolumn.

Dokładnie i szwagier musi się o tym przekonać. Jak nabędzie 30.1 to zrozumie o czym piszesz. Dla mnie stereofonia i holografia jest priorytetowa.

U mnie sterefonia przestrzeń była i jest dobra , kiedy zamkne oczy nie potrafię powiedzieć gdzie.są kolumny ,więc jest dobrze ,dźwięk się super odrywa od kolumn

Wcześniej miałem atc 11 więc dużo mniejsze i dźwięk nie był tak przestrzenny , co tu mówić jest dobrze no ale może z 30 być jescze lepiej to się okaże

Czy ktoś mi powiedzieć co stracę a co zyskam ,niby ten sam firmowy dźwięk a napewbo się różni

Juz od jakiegos czasu stoja u mnie Shl5 i co moge powiedziec o tych kolumnach to to ze potrzebuja mocy zeby pokazac na co je stac.

Sluchalem ich z Cary sli 80 i w sumie bylo srednio, ale ten wzmacniacz nie potrafi dobrze budowac sceny w glab. Z Accu A 30 niby wszystko ladnie ,pieknie ,dzwiek oderwany od kolumn, duza scena ale zbyt miodo plynnie. Slaba energia i dynamika. Dopiero mocniejsze wzmacniacze pokazaly o co chodzi w Harbethah. I z Accu p7100 i z Passem (nie pamietam modelu) bylo naprawde piknie. Wszystko czego trzeba. Wielka scena ,super namacalnosc( tego brakowalo wczesniej ) energia i potega . Jedynie bas momentami mi szalal ale to kwestia akustyki podejzewam.

Jestem naprawde ciekaw jak to gra z Lebenem 300,bo malo prawdopodobne mi sie wydaje zeby on pozadnie napedzil te kolumny, ale to tez zalezy kto czego szuka.

Gość intenser

(Konto usunięte)

moc jest tu 2 rzędna (w granicach rozsądku oczywiście) a ważniejszy jest dobór pasującego sonicznie wzmacniacza - kierowanie się jedynie W to ślepa uliczka

zarówno pod 5tki, 3ki jak i pod 30.1 podłączałem 5 x "mocniejsze" wzmaki niż Leben ale z żadnym nie było takiej organicznej kooperacji

miodo plynnie

no ba takie jest A30

Accu p7100 i z Passem

to akurat dobre zestawienie z H i moc nie ma tu nic do rzeczy , a że jest to i dobrze

Edytowane przez intenser

Jedynie bas momentami mi szalal ale to kwestia akustyki podejzewam.

Niestety nie. Nie szalał bo jest słaby. Nie schodzi tak nisko jak w napisanych parametrach i sie rozłazi. I nie jest to kwestia niczego o czym zaraz napisze kolega jamowie.

Po prostu to jest polipropylen, bas reflex i mała średnica oraz niskie i średnie razem do kupy. I nic nie pomoże. Ani mniejsze ani większe pomieszczenie. Im prędzej się ustawieniami "utnie" ten ala niski bas tym lepiej. Jak sie będzie zaczynać od ok. 60-70 Hz to będzie i kontrola i trochę barwy w basie.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Dobrze przeczytać rady eksperta,zatrudnij się u Shawa z pewnością będzie lepiej,wszystkim bo od Twoich mądrości w dosłownie każdym wątku można dostać niestrawności. Proszę także abyś w końcu odfakał się ode mnie.

>>pmcomp

Kolega mar.s był łaskaw napisać, że bas mu SZALAŁ . Czyli słaby nie był. I ja się też z nim zgadzam, akustyka to może powodować. Mam podobnie , tzn. szaleje w pewnych obszarach, ale niestety nic nie zrobię, salon to salon i nie przemebluję go tak, żeby pani akustyka była zadowolona.

>>>intenser

"a ważniejszy jest dobór pasującego sonicznie wzmacniacza "

Przypadkowo latem kupiłem Lorelai i powiem Wam, że do Harbethów pasuje... Może nie uda mi się uporządkować tego dźwięku pod moje preferencje ( niektóre lampy do wymiany - trochę krzyczy) , ale dźwięk może się podobać. I to nie tylko moja opinia.

Mam w tej chwili 3 różne wzmacniacze i każdy z Harbethami gra na swój sposób fajnie.

A co się komu i do jakiej muzyki podoba, to już osobiste gusta. Ja mam na razie w czym przebierać :-))

Niestety nie. Nie szalał bo jest słaby. Nie schodzi tak nisko jak w napisanych parametrach i sie rozłazi. I nie jest to kwestia niczego o czym zaraz napisze kolega jamowie.

Po prostu to jest polipropylen, bas reflex i mała średnica oraz niskie i średnie razem do kupy. I nic nie pomoże. Ani mniejsze ani większe pomieszczenie. Im prędzej się ustawieniami "utnie" ten ala niski bas tym lepiej. Jak sie będzie zaczynać od ok. 60-70 Hz to będzie i kontrola i trochę barwy w basie.

Pozdro

Dziwią mnie twoje wpisy ,nie wiem chcesz ludzi do czegoś prekonac ?? Coś im wytłumaczyć ?? Tylko nie wiem po co -to jakbym ja pisał w klubie monitor audio ze góra gra ostro i wogole nie ma przyjemności z słuchania ?!!

Wiem na harbertach świat audio się nie kończy ,mają one minusy i plusy Ale mają dużą rzeszę ludzi co im to pasują

Kiedyś znowu pisałeś znowu ze Shaw powinien nie używać bas reflexu a zamknięte konstrukcjie -też nie wiem do czego to miało być -to jak pisanie do firmy Roksana żeby zmieniło wygląd na wzor japońskich wzmacniaczy

Na litość boską wiem że miałeś harberty więc masz porównanie no ale nie musisz zaśmiecać wątku

Bas nie byl slaby. Po prostu na plytach z duza jego iloscia szalal. Jak by bylo go za duzo. MIalem cos w podobie z dynkami , akustyka oraz inne ustawienie kolumn calkowicie wyeliminowaly problem. Z tym ze teraz nie moge inaczej ustawic kolumn bo pokoj sie zmienil ,zostaje wiec walka z akustyka. Lecz najpierw poczekam na P7100

Ba z A30 i carym problem nie istnieje

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Bas nie byl slaby. Po prostu na plytach z duza jego iloscia szalal. Jak by bylo go za duzo. MIalem cos w podobie z dynkami , akustyka oraz inne ustawienie kolumn calkowicie wyeliminowaly problem. Z tym ze teraz nie moge inaczej ustawic kolumn bo pokoj sie zmienil ,zostaje wiec walka z akustyka. Lecz najpierw poczekam na P7100

Ba z A30 i carym problem nie istnieje

No a ekspert wie swoje...

Dziwią mnie twoje wpisy ,nie wiem chcesz ludzi do czegoś prekonac ?? Coś im wytłumaczyć ?? Tylko nie wiem po co -to jakbym ja pisał w klubie monitor audio ze góra gra ostro i wogole nie ma przyjemności z słuchania ?!!

Wiem na harbertach świat audio się nie kończy ,mają one minusy i plusy Ale mają dużą rzeszę ludzi co im to pasują

Kiedyś znowu pisałeś znowu ze Shaw powinien nie używać bas reflexu a zamknięte konstrukcjie -też nie wiem do czego to miało być -to jak pisanie do firmy Roksana żeby zmieniło wygląd na wzor japońskich wzmacniaczy

Na litość boską wiem że miałeś harberty więc masz porównanie no ale nie musisz zaśmiecać wątku

Właśnie dlatego zaśmiecam wątek jak piszesz bo miałem Harbethy i mam porównanie.

Na Harbethach swiat sie nie konczy. I mlodzi adepci przyjemnosci sluchania muzy powinni byc tez otwarci na inne propozycje znajac wady i zalety Harbethow.

Nikt mi nie placi za reklamowanie zalet czy pisanie o wadach Harbethów, robie to z wlasnej i nieprzymuszonej woli. Taką mam zachciankę, wolno mi.

Pozdro

Dobrze przeczytać rady eksperta,zatrudnij się u Shawa z pewnością będzie lepiej,wszystkim bo od Twoich mądrości w dosłownie każdym wątku można dostać niestrawności. Proszę także abyś w końcu odfakał się ode mnie.

a nie mowilem, ze nożyce sie odezwą?

Pozdro

Chyba już nie jest zainteresowany bo nie odzywa się :)

Pójdą na aukcjie :)

poszukaj wzamian Tandbergów 5020 a nie pozalujesz. Za 20% ceny.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.