Skocz do zawartości
IGNORED

Tylko SACD i winyl!!!

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

yugiri

1 Mar 2009, 11:38

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 46 / 10 / 0

Do discomaniac71

Choć wątek jest raczej prześmiewczy pytanie było serio, więc jeśli mogę prosić o odpowiedź to proszę.

Jaki tani gramofon by Pan polecił?

Do dobrego dźwięku żaden.

-> discomaniac71

No to disco błysnąłeś. Jak pięciolatek w piaskownicy. Gratuluję poczucia humoru.

(A teraz czekam na bana. Dziękuję)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Moja inteligencja ma się dobrze,ale jaki jest cel bicia piany na temat,który dawno leży?To ma być konkurencyjny wątek?Audiholik zbanował większość myślących inaczej i rozmawia teraz sam ze sobą,no prawie.

A czy nie zauważyliście spadku ilości bitów na płytach CD ? – przejrzałem swoją kolekcję – tam na większości płyt to już po 5 i mniej bitów zostało – taka degradacja. Reszta wywietrzała...

Panowie - toż to się słuchać tego nie da...

Ok! Raczej nie będę słuchał muzyki poważnej z winylu (bo nie mam), ale bajek z dzieciństwa troszkę zostało i dziecku by się chciało pokazać jak to było kiedyś.

Nie chciałbym przy okazji "zaorać" płyt (może kiedyś inne dzieci się zainteresują) stąd pytanie.

Muszę sprawdzić jak to u mnie z tymi bitami, skoro one wietrzeją i znikają. A to prawdziwa tragedia przecież, skoro CD to i tak dźwięk wykastrowany do marnych 16 bitów. U mnie to on tak wykastrowany jest, że wszyscy wokaliści śpiewają w skalach kobiecych.

(..)Do dobrego dźwięku żaden.(..)

jeżeli przez słowo " tani ",rozumiemy te kilka set złotych do wydania to seria Technics SL-1310 do 1710 Mk II oferuje już bardzo dobrej jakosci odtwarzanie z winylu,jezeli mamy jeszcze kilka niezbednych gadżetów jak szczotka do płyt i myjka Knosti to mozemy tu mówić o bardzo dobrym dźwięku.

Natomiast SL 1200 - 1210 Mk II ze swoim 78 dB S/N jest już w stanie zapewnić doskonałe odtwarzanie płyt nie trzeba niczego więcej by mieć wspaniały dźwięk a masturbacja urzadzeniami za kilka tysiecy typu Project cos tam Exlusive wygladajacymi dosyć fikuśnie to juz dla najbardziej wybrednych,ale lepiej wydać te kilka tysiecy na płyty.

cripple kiwi, 1 Mar 2009, 15:34

>A czy nie zauważyliście spadku ilości bitów na płytach CD ? - przejrzałem swoją kolekcję

>- tam na większości płyt to już po 5 i mniej bitów zostało -

Uciekanie bitów to poważny problem. Dlatego SONY poszło po roum do głowy i od razu ucięli bity do pojedynczych. Jednocześnie tych jedynaków napchali na płytę bardzo dużo żeby sprawiały wrażenie wielkiego tłumu. A tłum - wiadomo - zawsze ma rację. Dlatego jak się słucha takiej płyty to od razu przekonuje.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

nedj, 1 Mar 2009, 11:46

>-> discomaniac71

>No to disco błysnąłeś. Jak pięciolatek w piaskownicy. Gratuluję poczucia humoru.

>(A teraz czekam na bana. Dziękuję)

Proszę nie obrażac znanego "znaFcy dobrego dzwięku".

Który z Was jest łysy a który pryszczaty?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Discomaniac- masz serio problemy- pomysl chwilę a wszystko stanie sie proste. kto dziś słucha CD ? To poczciwe starodawne 16 bitowe badziewie typu VHS itp. Młodzi ludzie wybieraja mp3 w audiofilskiej hiendowej jakosci flac 24/96 ( za niedługo 24/384)natomiast audiofile wybrali SACD, a ostatnio właśnie odrodzone DVDAUDIO. Ten ostatni format jest najlepszy jesli chodzi o dźwięk, jednak problemy z podbiciem rynku sprawiły że SACD zawojowało xcały świat. Każdy audiofil wie że wystarczy kupić NOMAN czy Deep Purple na DVDAUDIO żeby wszystko stało sie jasne. Dodatkowo informowałem ostatnio o nowej wersji płyt DVDAUDIO ( fabryki tych płyt od kilku lat istnieja w Polsce).

Discomaniac- Twój problem lezy w Tobie samym- wymysliłeś sobie kiedyś że muzyka ma 16 bitów i to jest twój problem. Teraz zaczynasz żyć tym problemem, a swiat idzie do przodu. Już widzę wpisy młodych l;udzi za kilka miesięcy na temat hiendowych plików z netu 24/384 a Ty nadal będziesz błądził.

PS- jutro odbieram w MM noową płytę U2 na vinylu. W życiu nie wydam na tak świetną mużę 50zł za 16 bitową jamnikową płytę CD z której cały świat się sśmieje.

asfanter.Nie tylko discomaniac uważa,ze SACD to TRUP bardzo wielu audiofili tak uważa,ja również a to z tego prostego powodu,że w formacie Cd są wydawane najważniejsze pozycje muzyczne a do tego wydaje sie najwiecej ba wszystko wydaje się na CD.Tak długo jak długo taka sytuacja będzie trwała tak długo żaden inny format się nie przebije.Tylko o tym my tutaj nie zadecydujemy,decydują o tym wydawcy i do nich pretensje.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dawno nie czytalem tak madrych rzeczy i tylu ciekawostek w jednym poscie... SACD zawojowalo caly swiat... Wytwornie DVD-Audio w Polsce... MP3 w hi-endowej audiofilskiej jakosci 24/96... Masz racje pedz po ta nowa plyte U2 na Twoim ulubionym winylu:)

Gęsty format to DVD-A. SACD tylko taki udaje, czasem lepiej a czasem gorzej.

Czy się nam podoba, czy nie, to przyszłość leży w plikach ściąganych w sieci. Inna sprawa to sprawa formatu, należy zakładać, że cena pliku może być zależna od jakości jaki oferuje dany format, np. mp3 128kb będzie tańszy od 254kb, a format CD-A 44/16 będzie droższy od mp3. Niestety ale większość kupujących wybierze i tak format tani, choć wiem, że z punktu widzenia audiofila to będzie nie do przyjęcia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.