Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  208 członków

Heco Klub
IGNORED

Elitarny klub HECO

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli zostałem oszukany?dobrze napisałem że trzeba dwa wzmacniacze,a tamten kolega napisał że nie :-) wszyscy mnie oszukują :-D która to sekcja wysokotonowa ?czerwona czy czarna?bo mam drugi wzmak to sprawdze :-) Lolo2 dlaczego szopka?co tam zobaczyłeś ? Jaxcek fajne robisz porównania,ale Heco Statement to Bożyszcze :-) każdy wiedział że to inna klasa,nawet ten S4 napisał kiedyś że biją na głowę kolumny o wiele wiele droższe

ps. Czy ktoś stosował w Heco kable Melodiki?

Ja mam heco z melodika, ale nic sie nie wypowiem, bo dalem je odrazu do wkucia w sciane i nie testowalem z innymi. A po drugie jestem z tych co na dzien dzisiejszy roznic w kablach nie slysza, test - zwykle, pozyczone 60zl/m, wlasnorobne miedz o grubosci ponad 20mm/zyla (eksperyment chcialem sprawdzic czy grubosc ma znaczenie heheh)

Czyli zostałem oszukany?dobrze napisałem że trzeba dwa wzmacniacze,a tamten kolega napisał że nie :-) wszyscy mnie oszukują :-D która to sekcja wysokotonowa ?czerwona czy czarna?bo mam drugi wzmak to sprawdze :-) Lolo2 dlaczego szopka?co tam zobaczyłeś ? Jaxcek fajne robisz porównania,ale Heco Statement to Bożyszcze :-) każdy wiedział że to inna klasa,nawet ten S4 napisał kiedyś że biją na głowę kolumny o wiele wiele droższe

Tu masz to lopatologicznie wyjasnione. Po lewej jeden wzmacniacz po drugiej strinie 2 wzmacniacze.

comment_V3_Gsv0mdog1_Fs_GN7_AA4m_Yi_Qjg_KEb_QF25.jpg

Co do S4home pamietaj ze to sprzedawca a Heco w polsce i moda na nie to chyba glownie ich zasluga. Wiec logiczne ze powinien zachwalac heco i statementy, aczkolwiek jezeli chodzi o s4home dla mnie ten sprzedawca to wyjatek na forum w pozytywnym znaczeniu. Jak cos mam kupic zawsze zawracam im dupe najpierw.

A co do denona, to albo mam trefny model (kombinowany) bo kupilem uzywke albo to nie ma prawa lepiej grac w biwiringu czy lepszych kablach. Poprostu "wtyczki" we wzmacniaczu sa zmostkowane ze soba kabelkiem za 50 groszy. Jak znajde zdjecia to wstawie.

Edytowane przez Lolo2

Ojej no to rzeczywiście mostkowane :-D może ktoś dłubał bo ten Denon nowy jest drogi,nie jest to jakieś byle co :-) ja też kabli nie słyszę :-) ten opis podłączeń widziałem i dlatego napisałem wczoraj że potrzeba dwa wzmaki,a tamten mnie oszukał :-D ja kupiłem od S4 kolumny heco,ogolnie przez telefon jest bardziej szczery niż na forum,ale to sprzedawca,a nie instytucja charytatywna,zachwala przeważnie to,z czego ma najwięcej kasy :-) post Scriptum które to wysokie tony?czerwony czy czarny?

Edytowane przez Daniel1974

Witam,

nikt cie tutaj nie probuje oszukac.Ja tak mam u siebie podlaczone Magnat Quantum Signature pod Denona AVC A1XVA i to jest dla mnie Bi-Amping

Albo czegos nie rozumiesz albo probujesz robic z kogos glupka. Zobacz na powyzszym zdjeciu, ktore wrzucilem, widac ze kabelki podlaczone w Terminalach glosnikowych czy to biwiring czy biamping beda wygladac TAK SAMO.

Wiec wrzucajac takie zdjecie nikt nie jest w stanie ocenic czy to biwiring czy biamping.

Musialbys wrzucic jak masz podlaczone drugie konce kabli. Ale rozumiem ze masz podlaczone je do swojego amplitunera denona pod rozne zaciski. Zauwaz ze twoj denon ma 10 wzmacniaczy w sobie. Wiec jak podlaczyles kazda sekcje kolumny do innego wzmacniacza (wyjscia w amplitunerze) to masz racje, masz biamping.

Sprawa komplikuje sie majac wzmacniacz z podwojnymi wyjsciami A i B. Poniewaz "wzmacniacz posiada w sobie tylko dwa wzmacniacze - dwie koncowki mocy" wiec nie mozna zrobic bi ampingu. Ale przez to, ze sa wypuszczone terminale A i B ludzie sie myla.

Daniel, czerwony to +, czarny -.

A ja sprobuje tak - kablr takie same jak twoje.

Glosniki heco celan

Wzmacniacz denon 1500ae

IMG_20180401_093305.jpg

IMG_20180401_092717.jpg

Co wedlog ciebie mam na tym foto?

Biamping czy Biwiring?

Poprawilem foto aby bylo wszystko jasne.

Edytowane przez Lolo2

Jak dla mnie to Biamping

Tylko te blaszki calkiem wyciagnoc musisz

No widzisz, a tak naprawde jest to Biwiring, choc wyglada tak samo.

Poprawilem zdjecie, zeby sie nie mylilo. Blaszki wyciagniete.

Edytowane przez Lolo2

Średnie z sopranem to czarne?jak połączyć dwa amplitunery ze Sobą by grały jednocześnie ?

Nie... zeby kolumna zagrala musi byc + (plus czerowny) i - (minus czarny)

IMG_20180401_093305.jpg

Masz na powyzszym zdjeciu opisane.

Highpass (czarny i czerwony) --- srednie i wysokie tony

Lowpass (czarny i czerwony) bassy

Jak na moich fotkach widac to mam usuniete mostki,czyli basy osobno i srednie z sopranem osobno.

Popatrz na fotki tych kabli i w wzmaku tez mam funkcje biamping aktywowana

Tak, ty masz Biamping i nikt tego nie zaprzecza. Tylko problemem bylo wyjasnienie kiedy mamy doczynienia z biampingiem a kiedy z biwiringiem. Niby prosta roznica ale bardzo klopotliwa do wyjasnienia. No i ty takze dalej jej nie rozumiesz.

I po drugie, pamietaj ze twoja skrzynka to Amplituner Kina domowego a nie klasyczny wzmacniacz.

Edytowane przez Lolo2

Jak na moich fotkach widac to mam usuniete mostki,czyli basy osobno i srednie z sopranem osobno.

Popatrz na fotki tych kabli i w wzmaku tez mam funkcje biamping aktywowana

Obejrzałem i jednak mam bi wire,a ten ampli onkyo co podłączony jest,to on ma wszystko,ale ten drugi Stary do kina domowego,nie ma main in,nawet wejścia hdmi nie ma,bo to amplituner z 2000 roku,wiec mam pozamiatane :-D nie wespnę się chwilowo na wyższy poziom audiofilskiej intelektualnej wiedzy i nie sięgnę chwilowo wyższych partii dźwiękowych chmur :-D

Dobra zajarzylem w koncu o co tu biega.

Dlaczego jednak sprzedawane sa specjalne kable do bi wiring i do bi amping?

Tez mam stereo rv3 i podpinalem na tych samych kablach.

Efekt byl ten sam

Dobra zajarzylem w koncu o co tu biega.

Dlaczego jednak sprzedawane sa specjalne kable do bi wiring i do bi amping?

Tez mam stereo rv3 i podpinalem na tych samych kablach.

Efekt byl ten sam

Mozesz podac linka, gdzie sa inne kable do biwiringu a inne biampingu? Bo pierwsze slysze aby byly inne.

Edytowane przez Lolo2

Popatrz na moje fotki,tam sa dwa rozne kable

Masz racje sa kable z jednej strony zmostkowane. Druga fota i z nich nie zrbisz bi ampingu. Masz racje. Nawet slaby z nich biwiring bo maja mostek na kablu a nie we wzmacniaczu.

Natomiast kable do biampingu mozna zastosowac jako biwiring. Np. Wpinajac je do twojego wzmacniacza Magnat rv3. Ma miejsce na 8 bananow, wyglada to tak samo jak wpinanie do twojego Denona. Ale jest to calkiem co innego.

Witajcie,

Korzystając z wielkanocnego poranka pokusiłem się o kolejne porównanie Pylonów Diamondów i Heco the New Statement

Runda 2 - głośność koncertowa. Potencjometr wzmacniacza na godz 12-2.

Na rozgrzewkę zapodałem kolejny kawałek Raya Wilsona. Tym razem Ought to be resting. Znów zadziwiła mnie przejrzystość przekazu. Byłem kiedyś na koncercie tego wykonawcy i przyznam ze odtwarzanie domowe ze sporą głośnością przeniosło mnie trochę w kulka lat w przeszłość do tamtego wydarzenia. Heco ma niesamowite tony wysokie, są bardzo ale to bardzo przejrzyste i czyste. Ktoś może powiedzieć ze jazgotliwy. Nie wyobrażam sobie ze komuś może ich brakować i posiłkuje się przełączeniem zworki tonów High w pozycje +2dB. Przyznam ze kiedyś powątpiewałem w mój słuch i zaczynałem się martwić że z wiekiem tracę słyszalność tonów wysokich. Heco mi uzmysłowiło że byłem w błędzie. No dobrze ale wracamy do powownania.

Głośna muzyka nie lubi spokojnych kawałków, ale dla formalności jeszcze odsłuch „The Bell” Mike Oldfielda i przechodzę do części głównej.

Na pierwszy ogień AC/DC i For those about to rock.... Zawsze lubiłem ten kawałek, bo pokazuje majstersztyk gitary i świetną perkusję. Na Heco jest niesamowity, żywy i wciągający. Potem Thunderstruck. Muszę przyznać, ze dawno nie grałem na „niewidzialnej gitarze”. Dziś to zrobiłem podczas tego kawałka.

Potem zadedykowałem drugiej połowie Hail to the king Avenged Sevenfold i Crimson Day i Acid rain.

Znów wyśmienite gitary i wspaniała mocno brzmiąca głęboka perkusja. Schodząca do samych piekieł...

Na zakończenie pograłem trochę starych kawałków Paradise Lost „As I die” i „True belief”. Mocne riffy stawiają na nogi lepiej niż poranna kawa.

I już miałem wyłączać i oddać się świętowaniu, ale jeszcze mnie tknęło i zapuściłem moim zdaniem najlepszy cover szlagieru Boba Dylana „Lay lady lay” w wykonaniu Ministry (z płyty Filth pig). Miazga to jest właściwe słowo. Mini trzęsienie ziemi w salonie.

Krótko podsumowując granie na głośno. Heco nie są dla Was jeśli: pomieszczenie odsłuchowe jakim dysponujecie jest mniejsze niż 25-30m2, mieszkacie w bloku i macie nietolerancyjnych sąsiadów, przeszkadzają Wam „trochę” jazgotliwe wysokie tony i jesteście osobami dbającymi o słuch. W przypadku gdy spełniacie jeden z powyższych warunków to poszukajcie czegoś innego, bo nie będziecie zadowoleni.

Jeśli chodzi o Pylony, to cóż, niestety musza uznać wyższość trójdrożnych kolosów z 20cm membranami.

Nie pytajcie czy grałem wzmacniaczem na maxa- nie, nie grałem. Nie wyobrażam sobie natężenia głośności jakie para Heco może stworzyć z Magnatem. Wystarczy przyznać, ze odsłuchy robiłem ze 4godz temu i nadal mam „watę w uszach”, a grałem na trochę więcej niż „pół gwizdka”.

życzę spokojnej niedzieli, wracam do wielkanocnego stołu...

A wzajemnie Jaxcek i wszystkiego dobrego dla Ciebie i Twojej rodziny :-) piękny opis i profesjonalny,jestes duszą klubu Heco :-) wypozyczasz ze sklepów do odsłuchu do domu? Duża kolumna musi mieć miejsce,mnie też się marzą Statement,ale brak lokum,jak mnie miażdżą tu moje,to co dopiero Statement :-) ciekawe czy ten wzmacniacz Magnata ma duży wpływ na brzmienie Statementów,czy to tylko góra 20procent brzmienia,a reszta to kolumny,czy to zależy od kolumn,że na jedne wzmacniacz bardziej działa,a na inne mniej

@ jacek

+2db to dobra opcja w przypadku ciemniejszej elektroniki i/lub zbyt zagraconego pomieszczenia. U niektórych +2dB otwiera brzmienie i dodaje powietrza, a u niektórych gra bardzo dobrze na Linear.

ps. ma ktoś może na zbyciu te blaszki mostkujące high i low pass?

Edytowane przez Lumperator

.

Nie pytajcie czy grałem wzmacniaczem na maxa- nie, nie grałem. Nie wyobrażam sobie natężenia głośności jakie para Heco może stworzyć z Magnatem. Wystarczy przyznać, ze odsłuchy robiłem ze 4godz temu i nadal mam „watę w uszach”, a grałem na trochę więcej niż „pół gwizdka”.

Ja jak testowałem CD to pozwoliłem sobie na puszczenie na max NADa, hałas jest taki ze nie słychać własnych mysli,hehe https://youtu.be/zCFQs5Mndlc podczas grania dre się ile siły w gardle ale efektu brak. Też byłem głuchy przez jakiś czas.

Edytowane przez Bogusław_59825

Hehe obejrzałem,dales czadu :-D byłem kiedyś Depeszem,nawet pobili mnie za to w 1990 roku chyba :-D Boguś a Ty masz celany 702?jaki to Nad?356 czy 375?

Edytowane przez Daniel1974
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.