Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  208 członków

Heco Klub
IGNORED

Elitarny klub HECO

Rekomendowane odpowiedzi

Krzesła też Ikea tyle że mało wyszukany model :) Ale muszę kupić teraz na czasie jakieś standy bo szkoda żeby taki sprzęt prezentował się na krzesłach. No i drugi minus - aby usłyszeć poprawną scenę trzeba usiąść na podłodze :(

Zmiana jest tak duża jak po przesiadce na te 300tki z Heco Victa 500. Poprawiła się znacznie szczegółowość, przestrzeń, dźwięk teraz jest bardziej zwiewny, instrumenty mają swoje miejsce w przestrzeni, wszystko brzmi tak idealnie i to bez żadnych wyostrzeń - bajka. Dodam że na sukces pracują jeszcze kondensatory Intertechnika Audyn Cap Plus oraz KP-SN jak i rezystory Millsa. Głośniki Morela idealnie zgrywają się z wooferami Heco. Szczerze polecam taki upgrade - co prawda trochę mi zajęło zgranie głośniczków i pomiary ale efekt bezcenny.

Tak sobie z nudów przejrzałem ten "Elitarny klub Heco" spodziewając się, że skoro elita to zobaczę użytkowników prawdziwej elity, czyli Hi-Endu! A tu jakieś zonki , czyli taniocha typu Heco Metas 300. To ma być elita?

Spojrzałem nawet na datę założenia tego "Elitarnego klubu", ale nie było to 1 kwietnia (prima aprilis).

Jakby ktoś założył Elitarny klub posiadaczy np. B&W Nautilus 800, czy coś z tego pułapu, to nazwa elita byłaby adekwatna. No, ale niektórzy mają widać wybujałą wyobraźnię...

Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Po części się z Tobą zgodzę bo nazwa jest trochę przesadzona jak i Heco nie jest producentem kolumn Hi-End nie licząc modelu Statement ale najważniejsze jest to że właściciele takich "Tanich" kolumn są z nich zadowoleni i więcej im do szczęścia nie potrzeba bo gdyby było inaczej nie powstałby taki klub.

Pozdrawiam

Tak sobie z nudów przejrzałem ten "Elitarny klub Heco" spodziewając się, że skoro elita to zobaczę użytkowników prawdziwej elity, czyli Hi-Endu! A tu jakieś zonki , czyli taniocha typu Heco Metas 300. To ma być elita?

Spojrzałem nawet na datę założenia tego "Elitarnego klubu", ale nie było to 1 kwietnia (prima aprilis).

Jakby ktoś założył Elitarny klub posiadaczy np. B&W Nautilus 800, czy coś z tego pułapu, to nazwa elita byłaby adekwatna. No, ale niektórzy mają widać wybujałą wyobraźnię...

Czepiesz sie nazwy jak dzieciak.

?👈

Witam.

Również jestem posiadaczem od 2 lat Celanów 300. Grają one podpięte do wzmacniacza ADVANCE ACOUSTIC MAP 103 i Yamahe cd s 2000 ,mam zamiar niedługo zmienić wzmaka.Planuję zakupić wzmak lampowy. Może jakieś propozycje? Nadmienię, że odsłuch raczej jest niemożliwy.Warunki odsłuchowe- pomieszczenie 16 m. Preferencje muzyczne to szeroko pojęty metal.Proszę o wyrażanie swoich opinii.

Dołączam do klubu ze swoimi Celanami Heco 701 XT. Grają one teraz pod Yamahą AX-900, nie znam innego połączenia ale mi sie bardzo podoba :)

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Witam serdecznie klubowiczów chcąc dołączyć do szanownego grona przymierzam się do kupna metasów 501 xt,

naczytałem się sporo ciepłych i ciekawych opinii na ich temat. Kolumny będą napędzane creekiem integra evo 2 więc bez szaleństw. "Sala odsłuchowa" to 14m2, więc tutaj też bez entuzjazmu.

Proszę drogich forumowiczów o ewentualne opinie na temat połączenia Heco Metas;celan 501 xt z creekiem integra evo 2, nówki Metasy 501xt mogę dostać za 2200zł, myślę również o używanych celanach 501 xt za cenę 2500zł z dostawą.

Czy będzie można dostrzec spore różnice w reprodukcji dźwięku?

Pozdrawiam

Nówki mają tą "zaletę", ze bedziesz sie cieszył przez kilka pierwszych dni w miarę wygrzewania się kolumn, natomiast używki mają inną - w razie poźniejszej sprzedaży praktycznie nic nie stracisz, bo ceny używanych w pewnym momencie zatrzymują się w miejscu. Odnośnie walorów dźwiękowych się nie wypowiem bo ich po prostu nie słyszałem. Najlepiej posłuchać i samemu ocenic chociaż wiem, ze nie zawsze to możliwe. No i jeszcze jedna sprawa - w praktycznie tej samej cenie masz wyższy model, a to że były używane - jeśli zadbane to wg mnie nie ma różnicy, no chyba że w kwestii gwarancji...

Edytowane przez brewka87

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Dziękuje za odpowiedź, jednak sprzedawca nie chciał przesłać dokumentu zakupu oraz gwarancji ( skan), kontakt się urwał więc zrezygnowałem z zakupu.

Zdecyduje się jednak na nowe;) Pozdrawiam.

Różnice między Metasami, a Celanami w dźwięku są nieduże. Było o tym kilka razy mówione. Sprowadzają się do troszkę większej otwartości sopranów w Celanach oraz sporo ładniejszej skrzyni z naturalnym fornitem.

.

Różnice między Metasami, a Celanami w dźwięku są nieduże. Było o tym kilka razy mówione. Sprowadzają się do troszkę większej otwartości sopranów w Celanach oraz sporo ładniejszej skrzyni z naturalnym fornitem.

No to zalezy z czym zagraja. Dzwiek celanow to podle mojej subiektywnej ocenie polka wyzej Zreszta siedza w nich zupelnie inne (czyt. lepsiejsze) przetworniki niz w metaxas.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

ta wypowiedź jest żenująca. jeżeli przeszkadza Ci nietypowo sformułowany temat w którym założyciel pewnie trochę dla picu dodał słowo "elitarny" to znaczy, że brak u Ciebie kompletnie poczucia humoru. wyobraź sobie, że są ludki którzy szanują swój sprzęt nawet wtedy gdy nie jest super unikalny i drogi.

Popatrz dokładnie na forum i myślę, że znajdziesz ciekawsze pozycje (posty i tematy) których możesz się czepiać.

• 3 tygodnie później...

Koledzy proszę o pomoc w doborze kolumn do stereo i kina domowego Heco. Pokój 24 metry w 1/3 połączony z kuchnią + 12 metrów. Do tej pory mam Wharfadele pacyfiic Evo cały zestaw kina domowego + plus Onkyo 905 i bluray Onkyo 606, . Chcę aby nowy zestwa zagrał przynajmniej klasę lepiej. Jeśli chodzi o budżet to w zakresie cen kolumn Heco nieograniczony. czekam na sugestię.

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich Klubowiczów. Z przyjemnością dołączam do klubu z kolumnami Heco Metas XT 501. Reszta systemu: Amplituner stereo Yamahy R-S700 + CD-S700, interkonekt Audioquest G-snake i głośnikowy Audioquest Type2. Przed zakupem słuchałem wielu kolumn z przedziału 2000-3000zł(nawet przytargałem do domu na odsłuch Monitor Audio BX6 ale wróciły do sklepu) i Metasy nie miały konkurencji. Mają świetny bas, nisko schodzący, sprężysty, dobrze kontrolowany, nie przeciąga się i nie dudni, średnica jest bardzo wyraźna i namacalna a wysokie tony świeże i rozdzielcze. Co najważniejsze, gdy trzeba kolumny pokazują pazur (np. rock, soft rock) ale absolutnie nie męczą przy słuchaniu. Mam jeszcze takie pytanie, czy warto podłączyć te kolumny w bi-wiringu? I jak lepiej ustawić selektor impedancji na wzmacniaczu, min 4 czy min 6 ohm? Producent podaje, że kolumny mają mają impedancję 4-8 ohm.

Edytowane przez peter250
  • 3 tygodnie później...

I ja chciałem się przywitać jako nowy właściciel HECO.

Matasy XT701 grają z HK3490+HD980. Po odsłuchach doszedłem do podobnego wniosku jak kilka osób w tym wątku - to jedne z najlepszych kolumn w tej kategorii cenowej (ale nie oszukujmy się, słychać już wyraźną różnicę między nimi a klasą 4000-5000 zł), a na pewno najładniejsze :)

Chciałem Was prosić o poradę w zakresie doboru ADEKWATNEGO okablowania do tego zestawu (głośnikowe + IC).

peter250 ja moje metas 500 mialem pod lampa podlaczone na 4ohmy i bylo super ;) a co do polaczenia bi-wire to ja takiego polaczenia uzywalem i bylem zadowolony nie kombinowalem z mieszaniem kabli groa dol ale moze warto sie w to pobawic skoro jest taka mozliwosc bo mozna dopiescic sobie dzwiek ;)

Ps. jak ktos szuka Heco Metas 500 to mam na pozbyciu jutro dam w ogloszenie z fotkami ;) info priv ;)

jarett:

Kable to sprawa otwarta. Musisz spróbować kilkoma. Nie ma jednej skutecznej recepty. Aby zasięgnąć rzetelnej opinii, musiałbyś trafić na osobę z takim samym sprzętem jak Twój i podobnymi upodobaniami muzycznymi ;)

.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Wg mnie nie należy tak uogólniać. Metasy ewentualnie można by porównywać tylko ze starą serią Celanów, bo seria XT jest zdecydowanie lepsza. Już nawet między małymi kolumnami są to duże różnice a między Metasem 701 xt a Celanem 701 xt jest już przepaść, średnica w Celanach rewelacyjna i całe pasmo spójne. Wg mnie warte dopłacenia różnicy. A wizualnie to jedne i drugie wg mnie ładne, ale to kwestia gustu.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

• 4 tygodnie później...

Witam.

Zwracam się z prośbą do osób które porównywały bezpośrednio celany xt501 oraz metasy xt501.

Czy rzeczywiście różnica w brzmieniu jest na tyle duża, że warto dopłacić do celanów?

Jakie są główne różnice w brzmieniu tych kolumn?

Postanowiłem wskoczyć klasę wyżej i sprzedałem metasy. Myślę teraz o Celanach lub Monitor Audio RX8.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie oraz sugestie co do w/w sprzętu.

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich miłośników kolumn firmy Heco!

Od kilku dni wygrzewają się umnie srebrne Celany XT 701. Grają w ok. 20m2 i zastąpiły Eltaxy Liberty 5+. Różnica ogromna. Potęga, przestrzeń i bas.

Na razie grają z Sony TA-FB 920QS, który zostanie w przyszłości zmieniony.

• 5 tygodni później...

Idą nowe Celany, właściwie już są. Seria Celan GT w lakierowanym fornicie, przechylone lekko do tyłu. Producent najwyraźniej doszedł do wniosku, że soprany do tej pory osadzone były zbyt nisko.

Jeden z pierwszych testów na niemieckim AreaDVD (sporo zdjęć)

celangt.jpg

Edytowane przez Lumperator

.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.