Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt DIY - głośniki podłogowe

deus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Postanowiłem pobawić się w majsterkowicza i złożyć sobie wymarzone kolumny. W kwestii konstrukcji głośników jestem amatorem i posiadam jedynie pewien zakres wiedzy teoretycznej. Dlatego też proszę Szanownych Forumowiczów o pomoc.

Chciałbym skonstruować w miarę uniwersalne kolumny podłogowe dwu, dwu i pół drożne (wielkości ProAc'ów 2,5). Słucham różnych gatunków muzyki – wydaje mi się, że przeważa rock (Coldplay, Three Doors Down), ale bardzo lubię też słuchać popu (Nelly Furtado) czy.. hmmm.. nie wiem co to za gatunek - coś takie jazz'owate (Norah Jones, Diana Krall). Również od czasu do czasu słuchem instrumentalnej muzyki filmowej. Chciałbym aby kolumny grały przestrzennym ciepłym w miarę szczegółowym, nie męczącym dźwiękiem. Również bardzo ważne jest dla mnie aby potrafiły one zagrać przyjemnym, mocnym, głębokim, dobrze kontrolowanym basem (nie chciałbym inwestować w subwoofer). Kolumny będą stały w pokoju 20-25m.

Jeżeli chodzi o elektronikę to jeszcze jej nie posiadam. Ponieważ z projektem mi się nie śpieszy zamierzam systematycznie przeglądać Allegro i polować na ciekawe okazje z second handu.

I w tym momencie liczę na pomoc forumowiczów. Największy problem mam z wyborem driverów. O ile, wydaje mi się, że z pomocą kolegi (który już ma DIY), z obudową i ze zwrotnicami nie będę miał większych problemów o tyle nie jestem w stanie zdecydować się na liczbę i rodzaj układów. Na same głośniki zamierzam przeznaczyć około 1500zł (może 2000zł?). Na resztę zamierzam wydać tyle ile będzie trzeba. Ze względu na ciekawe opinie i przystępne ceny rozważam Ushery. Może też warto zainwestować w Skan-Spiki? A może są jeszcze inne ciekawe propozycje, które spełnią moje oczekiwania.

Bardzo proszę bardziej doświadczonych DIYowców o radę. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc :).

Łukasz

Wydaje mi się że trafi do Diebie granie Visatonów metalowych. Z tym że tutaj wyjdziesz ponad budżet. Alternatywą sa Seasy metalowe. Konfiguracja taka że na bas dajesz 20cm, na środek 13cm lub 17cm (zaleznie od gustów) i góra. Zagra Ci to szybko, przestrzennie, z kopnięciem w dole, a kiedy trzeba zagra jak subwoofer z racji aluminiowego basu. Przy tym nie będzie trudne ani do napędzenia, ani do złożenia zwroty. Dodatkowy plus taki że Seasy sa tanie i grają dobrze.

Wejdx sobie na stronkę Visatona, potem mozesz na stronkę Harpii Acoustic (oni robią kolumny na seasach i visatonach i gra to naprawdę fajnie).

Scan Speak prezentuje raczej stonowane brzmienie, co prawda twarde ale czy jakoś specjalnie jasne i przestrzenne ?? chyba nie. Bardziej muzykalny niz efekciarski. Poza tym jeśli lubisz rock czy pop to nawet nie patrz na 17cm wooferki, a 22cm scana to już jest konkretny wydatek.

Ja będę robił coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obudowę możesz zrobić podłogową, a na przetworniki wyjdzie ok.1tys

Ukryta Zawartość

Dziękuję za szybką reakcję i wpisy :). Poczytam o wspomnianych głośnikach i projektach.

wovo-->

Prosiłbym o wskazywanie konkretnych konfiguracji głośników i ich modeli. Tyle ich robią, że nie wiem, które dokładnie masz na myśli. Jak już wcześniej wspomniałem ja się w tym temacie nie orientuję.

Proponuję zajrzeć na

Ukryta Zawartość

Forum trochę mniej "zmanierowane" i przeznaczone dla ludzi z normalnym zasobem gotówki.

Ukryta Zawartość

Niedawno pytałem o podobną konfiguracje w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Co sądzicie o tym projekcie:

Ukryta Zawartość

Chętnie zrobiłbym coś podobnego. Koszt głośników to w przybliżeniu 1300zł.

W skrócie: Kolumienka 2,5 drożna, "dwukomorowa". W pierwszej 20 litrowej komorze siedzi:

1 x Seas 27TDFC

1 x Seas CA18RNX

W drugiej, również 20 litrowej jest:

1 x Seas CA18RNX

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich ponownie.

Po lekturze forum i całegoooo Internetu zdecydowałem się na projekt:

Ukryta Zawartość

Obecnie przygotowuję sobie listę rzeczy do kupienia / zamówienia.

Na dzień dzisiejszy frapuje mnie zwrotnica, a dokładnie części do niej.

Jeżeli chodzi o rezystory nie mam problemu - są tanie mogę wziąć najlepsze (najdroższe - 4zł szt?). Z kondensatorami jest już inaczej. Tu rozbieżność w cenach jest większa. Kondensator 18.00 uF "zwykły" kosztuje 2zł, Jentzena (czy innego Niemca) 17zł. A najbardziej dobijają mnie cewki. Cewka 1.40 mH 0.120 Ohm dr-1.40 dl-46mm FI-45mm rdzen-24/35+dyski-45/7 - 24 zł. Cewka 1.40 mH 0.294 Ohm dr-1.60 h-30 FI-66 - 57 zł. (Wszystkie ceny brałem z polinku)

Jak widać (o czym zresztą pewnie wiecie) różnice są spore. Możecie mi doradzić które komponenty wybierać żeby uzyskać dobry efekt, a nie przepłacić?

Z góry dziękuję :).

Ukryta Zawartość

>A najbardziej dobijają mnie cewki.....

Spróbuj (choć trąci to barbarzyństwem), dowiedzieć się, ile za nawinięcie porządnym drutem zażyczy sobie zakład przewijający silniki. Może okazać się połowę taniej, a jakość będzie ta sama. Jak interesuje Cię programik do obliczania cewek, łatwo go naleźć w sieci lub napisz na prv.

Ja , w wersjach testowych budowanych głosników , niemal zawsze stosuję kondensatory Jantzen , Mant lub Wima MKP( do kupienia na Wolumenie , allegro ), cewki rdzeniowe z Polinku ( najtańsze z drutu 1,2mm - 1,4 mm )i zwyklaste rezystory metalizowane 5W w szeregu a równolegle 10W ceramiczne . Elektrolitów należy unikać - nie trzymają parametrów .

Po wygrzaniu głosników , jesli dźwiek mi bardzo odpowiada , wkładam taśmowe cewki 12AWG Alpha Core ( szczególnie w torze gł.średniotonowego ) , rezystory Millsa i kondensatory Mundorfa , SCR lub podobnej klasy . Jednak zmianę tych elementów słabo słychać , szczególnie w aspekcie relacji poprawy brzmienia do ceny :-)

Bardzo waznym a często pomijanym elementem toru sa kable wewnętrzne w kolumnach i terminale . Z moich obserwacji wynika ,że często odgrywają wieksza rolę niz same komponenty zwrotnicy .

...there is no spoon...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.