Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja - PCB

aleksandero1

Rekomendowane odpowiedzi

To trzeba było czytać całe wpisy, a nie po łebkach, bo przecież już wcześniej pisałem że funkcjonować toto będzie, ale mnie nie chodzi o to żeby było "jakoś", tylko żeby była jakość. Bo w przeciwnym razie to po co w ogóle brać się za DIY skoro prościej kupić na allegro cokolwiek co jako-tako funkcjonuje.

właśnie o coś pytałem i nikt mi nie wytłumaczył... z tego co wyczytałem lampy e88cc mogą pracować z większym napięciem niż ecc88 a mianowicie 220V ale nikt mi nie wytłumaczył czy to napięcie ma być napięciem wychodzącym z zasilacza maksymalnym ?? bo z trafa 169 uzyskamy 235 i w tym wypadku będzie trzeba je zbić do ilu ?? i jaką wartością rezystora ?? z kolei lampa ecc82 może do 250V czyli wogle nie ma potrzeby zbijania.

wartości jakie dałem to proponowane przez ciebie McGyver z ta różnicą że zamiast 200ohm dałem 235ohm bo takie miałem dobrej jakości i zamiast 500k dałem coś ok 370k natomiast na wejściu dałem rezystor ok 28k wejściowy i 22k do masy a za tymi 2 jeden wejściowy 1k możesz mi powiedzieć jakie wzmocnienie będzie miał ten cały układ w stosunku do sygnału wejściowego ?? i czy użyta lampa tutaj coś zmienia ?? ja myślę nad ecc82 lub e88cc i nie wiem jaką zastosować - chce by sygnał nie został wzmocniony bardziej jak 3V/V

>daniel69xyz

Tu masz opisane co i jak :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

McGyver

> Tak samo jak wiem co słyszę kiedy wymieniam na wyjściu układu kondy MKP na olejowe Jenseny albo Audio Note. Dziś we trzech robiliśmy odsłuchy, jedyną zmienną były kondy na wyjściu, każdy z nich grał inaczej i każdy wprowadzał charakterystyczną dla siebie sygnaturę brzmieniową.

Może podzielisz się z nami wrażeniami

Testowaliśmy m.in. kondy Amp-Ohm, Jensen i Obbligato. Dodatkowo było też kilka olejowych kondów vintage (ale nie było sowieckich). Poziom był wyrównany, ciężko stwierdzić które kondy były jednoznacznie najlepsze, tutaj wchodzi w grę kwestia indywidualnych upodobań. Jedno jest pewne - wszystkie kondy jakie testowaliśmy miały bezdyskusyjną przewagę nad zwykłymi kondami MKP. Ale ta przewaga nie była jakaś miażdżąca, po prostu była słyszalna. Jednak w budżetowym systemie ciężko będzie to usłyszeć.

Witam Szanownych Forumowiczow. Moze ma ktos za duzo jedna plytke, a wlasciwie komplet plytek (wtornik/srpp + zasilacz)? Niestety znow nie udalo mi sie zamowic na forum (urlop, szkolenie itp)

Pozdrawiam

Czytając notę katalogową 6N6P natrafiłem na prąd anodowy wartości 28mA. Jest to wartość połówki lampy, czy całości ? jaki transformator będzie odpowiedni dla tej bańki (układ WK-WA lub SRPP) ?

>BB84

>28 Sie 2010, 17:27

>Czytając notę katalogową 6N6P natrafiłem na prąd anodowy wartości 28mA. Jest to wartość połówki >lampy, czy całości ?

1) Каждого триода (For each triode)

" When The Music's over, turn out the lights"

>BB84

>28 Sie 2010, 17:32

> transformator 170V/0,1A z żarzeniem 6,3V/2,5A wystarczy do zasilania tej lampy w podanych wyżej >układach ?

Wystarczy prąd żarzenia Ih 750mA x 2(lampy) = 1.5mA

Typowe napięcie dla 6N6P to 120V , prąd bym ustawił na 10mA , pamiętaj że w układzie SSRP prad anody rozłoży sie po równo dla każdej połówki lampy.

Pozdrawiam

Dlaczego nie ma możliwości edycji swoich postów? chyba za dużo już dzisiaj Ballantine'sa :-)

Oczywiście miało być prąd żarzenia dla dwóch lamap 1.5A i napiecie anodowe w SRPP rozłorzy się po równo dla każdej połówki.

pozdrawiam

>BB84

>28 Sie 2010, 20:17

> natomiast anodowego 0,1A będzie za mało ?

Wystarczy 0.1A , ustaw prąd 10mA przy napięciu dla każdej połówki lampy około 120V

Mam pytanie do znających się na rzeczy. Z tego co zrozumiałem to proponowany układ przeznaczony jest raczej do DAC - ów z wyjściem prądowym. Szukam czegoś do WM8740 - co byscie zaproponowali?

Znalazłem taki projekt:

Ukryta Zawartość

Chodzi o schemat na ecc82. Warto cos takiego zrobić? Wyjscie symetryczne jak najbardziej mi odpowiada.

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

KOMUNIKAT :)))

Miałem kilka ostatnich PCB do lampizacji do sprzedania. Chętnych było sporo, a płytek niewiele. Jeżeli chcecie to mogę zorganizować kolejną partię tych płytek. Podaję link do dokumentacji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - pozycja "Lampizacja ..." Tylko od Was zależy :)))

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

KOMUNIKAT :)))

Zapomniałem podać ceny. Cena za komplet to 22 zł, czyli wychodzi 11 zł/szt bez względu na rodzaj.

Listę proponuję w tej formie

Płytka WK-WA/SRPP

1. SebeQ - 2 szt.

2. erka - 2 szt.

Zasilacz

1. SebeQ - 2 szt.

2. erka - 2 szt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.