Skocz do zawartości
IGNORED

Unison Research klub

Rekomendowane odpowiedzi

O ile dobrze pamiętam to akurat wysokie i rozdzielczość najlepiej się prezentowały na oryginałach czyli Sovtek LPS, pamiętaj że ten akurat model Unico prezentuje charakter grania zbliżony do lampy i takiej rozdzielczości jak z tranzystora to możesz nie uzyskać ale zyskujesz inne rzeczy. Jak chcesz trochę rozjaśnić to raczej pomyśl o odpowiednim interkonekcie.

• 2 tygodnie później...

Proszę chłopaki o propozycję głośników jakie warto odsłuchać z UR Triode 25. Miałem chwilę ten wzmacniacz w domu. Te moje małe głośniczki średnio się z nim zgrały. Może coś zaproponujecie. Może wychowam dziecko tak, aby nie wbijało paluszków w membrany.😀

Godzinę temu, moto3650 napisał:

Proszę chłopaki o propozycję głośników jakie warto odsłuchać z UR Triode 25. Miałem chwilę ten wzmacniacz w domu. Te moje małe głośniczki średnio się z nim zgrały. Może coś zaproponujecie. Może wychowam dziecko tak, aby nie wbijało paluszków w membrany.😀

Opera Seconda lub Quinta. Miłość od pierwszego podłączenia 😁

27 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Opera Seconda lub Quinta. Miłość od pierwszego podłączenia 😁

Jak wygląda z wysterowaniem secondy? Niska czułość i niska impedancja. Trioda da radę? Czy to będzie granie na granicy?

Jak wygląda z wysterowaniem secondy? Niska czułość i niska impedancja. Trioda da radę? Czy to będzie granie na granicy?

Trzeba samemu sprawdzić. Quinty dają lepszą średnice, to konstrukcja 3 drożna.
22 godziny temu, krzysztof.filipak napisał:

Trzeba samemu sprawdzić. Quinty dają lepszą średnice, to konstrukcja 3 drożna.

Ok, pomyślałem w pierwszej kolejności o Opera Prima. Opera quinta czy seconda to kawał kolumny. Są potężne.

18 minut temu, moto3650 napisał:

Ok, pomyślałem w pierwszej kolejności o Opera Prima. Opera quinta czy seconda to kawał kolumny. Są potężne.

A jakie pomieszczenie?

W dniu 5.08.2023 o 21:17, moto3650 napisał:

Proszę chłopaki o propozycję głośników jakie warto odsłuchać

Nie wiem jak to dzisiaj wygląda cenowo. Słuchałem tych kolumn kiedyś na AS. Za te pieniądze rewelacja. W miarę pełnopasmowe granie. Oszczędności widać, ale to odbija się trochę wizualnie. Za to technicznie ciężko tę konstrukcję pobić: Struss Polonez No.1:
https://highfidelity.pl/@main-3642&lang=

Edytowane przez Leszek B
  • 1 miesiąc później...

Hej, zastanawiam się na co zmienić moje unico (2002) na lampach gold lion. Aktualne kolumny to SF sonneto 3. Biorę pod uwagę triode 25 lub unico 90. Niby chciałbym więcej kontroli na niskich co pewnie da mi unico 90, ale czasem jakby za ostro mi to gra teraz i tu triode 25 by pomogło? Ma ktoś doświadczenie z tymi 3 wzmacniaczami? Serdecznie pozdrawiam. 

Tylko czy triode je napędzi? 

.

4 godziny temu, J4Z napisał:

Hej, zastanawiam się na co zmienić moje unico (2002) na lampach gold lion. Aktualne kolumny to SF sonneto 3. Biorę pod uwagę triode 25 lub unico 90. Niby chciałbym więcej kontroli na niskich co pewnie da mi unico 90, ale czasem jakby za ostro mi to gra teraz i tu triode 25 by pomogło? Ma ktoś doświadczenie z tymi 3 wzmacniaczami? Serdecznie pozdrawiam. 

Tylko czy triode je napędzi? 

Miałem niedawno sonusy sonetto, ale model II. Jeśli 3ki grają z podobną manierą jak 2 to przeszkadza w nich góra. Miałem je pod lavardinem IT oraz sprawdzałem w salonie z triode 25. Z triode 25 było źle na górze, jasno przez co męczyło. Z lavardinem ta sama sytuacja.

Niby fajne głośniki, spokojne granie, ładny bas ale na dłuższą metę męczyły tą podbitą górą. 

25 minut temu, moto3650 napisał:

Miałem niedawno sonusy sonetto, ale model II. Jeśli 3ki grają z podobną manierą jak 2 to przeszkadza w nich góra. Miałem je pod lavardinem IT oraz sprawdzałem w salonie z triode 25. Z triode 25 było źle na górze, jasno przez co męczyło. Z lavardinem ta sama sytuacja.

Niby fajne głośniki, spokojne granie, ładny bas ale na dłuższą metę męczyły tą podbitą górą. 

No średnica bardzo fajna, bas może być, tylko ta góra... Coś wybrałeś ostatecznie zamiast nich?

.

4 godziny temu, J4Z napisał:

No średnica bardzo fajna, bas może być, tylko ta góra... Coś wybrałeś ostatecznie zamiast nich?

Ogólnie wybrałem monitor audio gold 100 z kablami real cable 250. Br zatkany, gąbka włożona na stojąco, czyli część przelotu jest.

Natomiast mam problemy z błędnikiem i raczej skończy się na braku systemu. Zostaną pewnie słuchawki, te których używam mi nie szkodzą.

Panowie ratujcie! Czy Triode 25 jest szybsze od niskich Unico? Ja mam akurat stare Unico bez dopisku, ale od takiego Primo czy Nuovo np? Chciałbym zostać przy tym producencie. Iść wyżej. Przyspieszyć trochę brzmienie ale nie stracić klimatu. 

Edytowane przez J4Z

.

2 godziny temu, J4Z napisał:

Panowie ratujcie! Czy Triode 25 jest szybsze od niskich Unico? Ja mam akurat stare Unico bez dopisku, ale od takiego Primo czy Nuovo np? Chciałbym zostać przy tym producencie. Iść wyżej. Przyspieszyć trochę brzmienie ale nie stracić klimatu. 

U R Triode 25 jak chyba wiesz ma dwa tryby Trioda i Pentoda . I tu roznice słychać,A teraz  Ty powinieneś posłuchać choć by w dowolnym salonie czy to jest krok do przodu .

Na dziś i na szybko to czysta lampa U R Triode 25 gra inaczej jak dowolny inny czy to tranzystor czy hybryda. 

W salonie to nie odsłuch, jeśli chodzi o mnie. Trochę już mnie sumienie gryzie, jak mam znowu coś pożyczać i zwracać jak nie podejdzie... Ale chyba nie będzie innego wyjścia. 

.

W salonie to nie odsłuch, jeśli chodzi o mnie. Trochę już mnie sumienie gryzie, jak mam znowu coś pożyczać i zwracać jak nie podejdzie... Ale chyba nie będzie innego wyjścia. 

Przecież to Ty masz być zadowolony jak wydajesz własne pieniądze, a nie wydaje się ich małych.
3 godziny temu, bogus18 napisał:

U R Triode 25 jak chyba wiesz ma dwa tryby Trioda i Pentoda

W sumie też racja. Zapomniałem. W zależności od kolumn, czy repertuaru można sobie zmieniać. No ciekawe, pożyczę. 

.

Triode 25 słuchałem przez krótki czas będąc na odsłuchu w salonie innego wzmacniacza. Moje wrażenie było takie że gra to dość podobnie do hybrydowego Unico Due którego wtedy miałem. Z tego wnioskuję że szybciej raczej nie będzie ale nie ma jak własny odsłuch.

1 godzinę temu, remar napisał:

Triode 25 słuchałem przez krótki czas będąc na odsłuchu w salonie innego wzmacniacza. Moje wrażenie było takie że gra to dość podobnie do hybrydowego Unico Due którego wtedy miałem. Z tego wnioskuję że szybciej raczej nie będzie ale nie ma jak własny odsłuch.

Pamiętasz? w jakim trybie słuchaleś trioda jest wolniejsza za to dźwięk bardziej gęsty nasycony barwny środek piękne wokale 

Super do małych składów i wysoko skutecznych kolumn . 

Za to pentoda szybsza bardziej przejrzysta większa moc do kolumn trudniejszych. 

We wzmacniaczu jest jeszcze jeden "hebelek" który zmienia głębokość sprzężenia zwrotnego A prościej dopasowuje urządzenie do kolumn . 

Polecam posłuchać 20220729_192759.thumb.jpg.c5fa6ab2617bf1868fd49cc26b2a811f.jpg w swoim systemie bo może się  podobać. 

Nie wiem w jakim trybie słuchałem Triode, jak już miałem okazję posłuchać to poprosiłem o podłączenie by potem nie żałować. Akurat wtedy szukałem trochę szybszego i dynamiczniejszego wzmacniacza niż Unico Due i Triode, wybrałem Unico 90. Ale taką lampę mógłbym mieć jako drugi wzmacniacz podłączany do jak napisałeś  małych składów i gęstego grania i w zależności od nastroju.

• 2 tygodnie później...

A ja tak dopytuję w różnych klubach jaki polecacie CD.

Widzę, że w sprzedaży są nowe unico cd na lampach. Czy to wysoka Polka, czy warto?

Napęd DVD, ponoć źle...(?)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.