Skocz do zawartości
IGNORED

Unison Research klub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam  

Czego oczekujesz? Od  CD ,jaki masz  dziś i co z nim nie tak? Jakie pieniądze wchodzą  w grę? Ma być nowy ? Czy używany? Jaka reszta toru.  Czemu myślisz unico CD?

2 godziny temu, bogus18 napisał:

Witam  

Czego oczekujesz? Od  CD ,jaki masz  dziś i co z nim nie tak? Jakie pieniądze wchodzą  w grę? Ma być nowy ? Czy używany? Jaka reszta toru.  Czemu myślisz unico CD?

Dużo tych pytań. Od 20 lat same Brytyjczyki (Quady, Meridiany).

Niestety laser już daje znać o sobie.

Oczekuję tzw anogowosci, raczej po ciemnej stronie z dobrym szczegółem i duża sceną. Nr 1 wokal.

Raczej używany

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Nasze hobby nie jest łatwe.

UR Unico Primo. Moim zdaniem świetny wzmacniacz w swoim poziomie cenowym, a już jako używka w 1/3 ceny to w ogóle.

Znakomita jakość budowy, dobry dźwięk itd.

Grał u mnie z Opera Prima 2015, następnie z vintage Grundig 1600B. Oba zestawienia super. Oczywiście na moje ucho i możliwości.

Ale ponieważ nabyłem swoje wymarzone kolumny, Telefunken TL800, które okazały się strzałem w 10, to reorganizuję swoje sprzęty po tym kątem.

No i po kolei, Braun Regie 510, Philips 22RH720, SABA VS80 zagrały w tym zestawieniu bardzo dobrze. Aż przyszedł czas na amplituner Telefunken Opus301, wg niektórych informacji dedykowany tym kolumnom. No i tu był prawdziwy szok! Najlepszy dźwięk jaki słyszałem w swoim życiu.

OK. Myślę sobie, że mam w zanadrzu Unico Primo. Hybryda, lampowe muśnięcie dźwięku, musi być dobrze.

I co? Niestety. To nie gra razem.

No i co teraz?

Ponieważ TL800 są dla mnie kolumnami pierwszego wyboru na najbliższe lata, a może i dalej, to Primo pójdzie na sprzedaż.

Czy szkoda? Bardzo!

Uwielbiam go! Ale po co trzymać, gdy synergii brak?

Ja swojego Unico z 2002 roku nie mogę zastąpić... Był Unico 90, poszedł dalej. Jest S6, nie mogę dać mu należytego czasu, bo pilot mnie irytuje. 😐

Edytowane przez J4Z

.

2 godziny temu, Horizon44 napisał:

Nasze hobby nie jest łatwe.

UR Unico Primo. Moim zdaniem świetny wzmacniacz w swoim poziomie cenowym, a już jako używka w 1/3 ceny to w ogóle.

Znakomita jakość budowy, dobry dźwięk itd.

Grał u mnie z Opera Prima 2015, następnie z vintage Grundig 1600B. Oba zestawienia super. Oczywiście na moje ucho i możliwości.

Ale ponieważ nabyłem swoje wymarzone kolumny, Telefunken TL800, które okazały się strzałem w 10, to reorganizuję swoje sprzęty po tym kątem.

No i po kolei, Braun Regie 510, Philips 22RH720, SABA VS80 zagrały w tym zestawieniu bardzo dobrze. Aż przyszedł czas na amplituner Telefunken Opus301, wg niektórych informacji dedykowany tym kolumnom. No i tu był prawdziwy szok! Najlepszy dźwięk jaki słyszałem w swoim życiu.

OK. Myślę sobie, że mam w zanadrzu Unico Primo. Hybryda, lampowe muśnięcie dźwięku, musi być dobrze.

I co? Niestety. To nie gra razem.

No i co teraz?

Ponieważ TL800 są dla mnie kolumnami pierwszego wyboru na najbliższe lata, a może i dalej, to Primo pójdzie na sprzedaż.

Czy szkoda? Bardzo!

Uwielbiam go! Ale po co trzymać, gdy synergii brak?

No dokładnie. Albo  wybierasz sobie kolumny i dopasowujesz sobie do nich wzmacniacz lub amplituner albo odwrotnie wybierasz wzmacniacz lub amplituner i szukasz do niego kolumn. Ja  z robiłem tak jak w pierwszym przypadku i drugi raz udało mi się dopasować coś do kolumn. 

9 minut temu, J4Z napisał:

Mówi się, że kolumny dobiera się do gustu i akustyki, a amplifikację do kolumn. 

Coś w tym jest. Chociaż ja mam odwrotnie. Mam MA Gold 300, które podobają się mojej żonie i podpięty jest do nich S6 który z kolei nie przemawia do jej gustu. Ale połączenie tej dwójki jest tak dobre, że na razie osiągnęliśmy kompromis.

Hej. Mam mały problem z S6 MK II. Wczoraj przy wyciąganiu kabla zasilającego poluzowało mi się gniazdo zasilania do tego stopnia, że teraz jak podłączę kabel to górna część gniazda wysuwa się. Orientuje się ktoś czy to jest proste do naprawienia czy wysyłać go do serwisu, bo jest jeszcze na gwarancji? Jak bym chciał go rozkręcić, żeby zobaczyć co tam się stało to mogę go ustawić do góry nogami czy lepiej postawić go na boku?

Temat już nieaktualny. Sprawa jest prosta, ułamały się zaciski gniazda. Wymiana jest łatwa już zamówiłem gniazdo. 
PS. Śmiało można wzmacniacz ustawić do góry nogami, no i lepiej jak osłony lamp będą zamontowane.

IMG_2023-12-01-174040.thumb.jpeg.7420490d612fe4dcde5a95398a42ccda.jpegIMG_2023-12-01-174052.thumb.jpeg.423e80bbe82584d5e6581d6c403365b5.jpeg

Edytowane przez Varkasm
  • 2 tygodnie później...

Hej Pany.

W moim S6 po podłączeniu nowego kabla zasilającego w lewej środkowej lampie mam podwyższony bias, a pokrętło od regulacji już jest całkiem na lewo. Czy coś można zrobić, żeby wyrównać bias?

Może wpięcie nowego kabla zbiegło się w czasie ze zużyciem lampy? I stąd brak miejsca na regulacji biasu?

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

3 minuty temu, Varkasm napisał:

Hej Pany.

W moim S6 po podłączeniu nowego kabla zasilającego w lewej środkowej lampie mam podwyższony bias, a pokrętło od regulacji już jest całkiem na lewo. Czy coś można zrobić, żeby wyrównać bias?

Hej Pany.

No Panie lampa do wymiany 🤷

1 minutę temu, cortes napisał:

Może wpięcie nowego kabla zbiegło się w czasie ze zużyciem lampy? I stąd brak miejsca na regulacji biasu?

No dokładnie 😉

16 minut temu, Varkasm napisał:

Nowa lampa? Mam go od 3 tygodni dopiero.

Nowa lampa czy nowy wzmacniacz? Ja miałem na myśli lampę. Nawet jak nowa ze wzmacniaczem mogła mieć wadę fabryczną (przy zestawie startowym takie rzeczy się czasami zdarzają).

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

8 minut temu, cortes napisał:

Nowa lampa czy nowy wzmacniacz? Ja miałem na myśli lampę. Nawet jak nowa ze wzmacniaczem mogła mieć wadę fabryczną (przy zestawie startowym takie rzeczy się czasami zdarzają).

Nowy wzmacniacz

Po podłączeniu Supry jest odwrotnieIMG_4143.thumb.jpeg.92d104100f74c22f4eba23d1a9301b87.jpeg

Sorry, poprawka już jest dobrze. Ale na Suprze, Ricable jest za wysoki.

15 minut temu, pawel k napisał:

Hmmm ricable to bardzo dobre kable.Sam w tygodniu zakupiłem ich zworki i jestem mile zaskoczony 😉

No nie polubiły sie 🇮🇹 Mam serię Primus a Supra LoTad 2,5 CS

Edytowane przez Varkasm

Nadaje na żywo także sytuacja zmienia się dynamicznie. Po 45 min odsłuchu ta sama sytuacja. Jednak nie wina kabla. Lampa jednak będzie do wymiany. 

Edytowane przez Varkasm

Nadaje na żywo także sytuacja zmienia się dynamicznie. Po 45 min odsłuchu ta sama sytuacja. Jednak nie wina kabla. Lampa jednak będzie do wymiany. 

To Ricable zostaje 😉. Czyli jednak lampa 

Godzinę temu, J4Z napisał:

Zamiast żonglować przewodami, zamień lampy miejscami. 

Przewodami muszę żonglować bo muszę któryś wybrać. A jeżeli chodzi i zamianę lamp do dobry pomysł. Jutro zobaczę.

Godzinę temu, pawel k napisał:

To Ricable zostaje 😉. Czyli jednak lampa 

Za sam wygląd powinien zostać 😁  , a z lampą zobaczymy może faktycznie zamiana miejsc pomoże, a jak nie to trzeba będzie ją wymienić.

Edytowane przez Varkasm
9 minut temu, Varkasm napisał:

Przewodami muszę żonglować bo muszę któryś wybrać.

A to wiadomo, ale najpierw dojdziesz czy to z lampą coś nie tak. 

Pozdr. 

.

• 1 miesiąc później...

Witam klubowiczów. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć jaka jest różnica miedzy odtwarzaczami CD Unison Research Unico CD Uno vs Unico CD Due?

Zastanawiam się nad zakupem Unico CD Uno. Nigdzie nie mogę znaleźć opisu tych odtwarzaczy z których jasno by wynikało czym one się różnią. Oczywiście widzę na panelu różnicę w ilości wejść/wyjść. I generalnie Ilość wejść/wyjść w Unico CD Uno mi wystarczy. Ale czy coś jeszcze odróżnia te odtwarzacze? 

I jakie macie opinię na temat tego konkretnego modelu odtwarzaccza?

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

1 godzinę temu, yamada napisał:

Witam w klubie. Od wczoraj, po kilkudniowych odsłuchach zagościł u mnie UR Nuovo. Mam nadzieję, że na długo :).

Lubię w brzmieniu nalot lamp.

Witam w klubie . Jaki masz system ? Jaki piecyk wymieniłeś na UR Nuovo innych wzmacniaczy też porównywałeś? 

Jak to gra teraz ?

Pozdrwaiam 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.