Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchanie dużych monitorów

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

foxbat, 17 Mar 2009, 14:31

>o jakim wy DIY wy mowicie :) bo jakos jozwa nie napisal, ze je sam zrobil... to co wkleil kolega

>McGyver tez nie jest DIY :) rozmawiamy tu o handmade...

Tyz prowda!

A Władza głowę nadal wysoko nosi...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Co do pomiarów Ravena R1, to był kiedyś robiony w innej mojej konstrukcji 2-way i jego pomiar wypadł niemal identycznie z firmowym. Była nieco większa nierównomiernośc przetwarzania w najwyższych rejestrach 15-20 KHz. Głosniki są wygrzane można nawet rzec , że przegrzane. Koszt Ravenów w dawnych czasach to 200$ za sztukę w USA, w Polsce prawie 2 x drożej. Obecnie ten model nie jest produkowany (prod. Orca Design) zastąpił go Raven R 1.1

P.S. Bardzo proszę jako autor tych konstrukcji aby wątek im poświęcony i założony przez Redaktora nie przeistaczał sie w pyskówki forumowe. Jednocześnie dziękuję za zainteresowanie.

lulu>>.

Skuteczność? Nisko schodzą?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

foxbat, 17 Mar 2009, 14:31

>o jakim wy DIY wy mowicie :) bo jakos jozwa nie napisal, ze je sam zrobil... to co wkleil kolega

>McGyver tez nie jest DIY :) rozmawiamy tu o handmade...

Nie? A czym zrobione? Nogami? To co ja wkleiłem to jest jak najbardziej DIY które powstało wspólnymi, forumowymi siłami. Ja opracowałem koncepcję całości, dobrałem przetworniki i opracowałem ich aplikację, Koobal opracował wzornictwo, a Heniek Piątek wykonał obudowy wg. naszego projektu. Jest to zatem praca zbiorowa DIT (Do It Together)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-100000375 1237302672_thumb.gif

post-3550-100000376 1237302672_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakie DIY?? Do DIY może sobie iść jeśli będzie sprzedawane w postaci kitu, a póki co to rozumiem, że ewentualne nabycie będzie będzie w postaci gotowych kolumn?

Ja nie planuję sprzedaży. Zrobiłem je dla siebie bo lubię grzebać w stolarce i audio. To jest moja n-ta konstrukcja. Tym razem największa i najbardziej zaawnasowana. Żeby nie było podtekstów skrzynki zrobił Voldemort w dużym bólu niestety. Projekt całkowicie mój.Trochę inspirowany ART. Początkowo próbowane były inne średniaki (Peerless HDS, Visaton AL130M, Beyma 5MP60N) jednak Seas wypadł najlepiej i został. Projekt zwrotki również. Głośnki były dostrajane z wyjściowej koncepcji zwrotki pod moje pomieszczenie i jak się okazało u Redaktora trzeba było odblokować tweeter. Jak do mnie wrócą to zobaczę co będzie.

>Zukzukzuk - bas jest bardzo niski, wręcz subsoniczny, sprężysty, doskonale zróżnicowany w porównaniu do ART w/g mnie lepszy. U Redaktora odetkaliśmy br i w/g niego było lepiej.

Może jdnak sam się wypowie.

michelangelo, 17 Mar 2009, 16:53

>McGyver, a jak one się mają do RLS Oberon cenowo i jakościowo? Bo na moje amatorskie oko mocno

>podobne.

Jak podobne jak niepodobne? Chyba tylko kolorem? Zupełnie inne głośniki, zwłaszcza tweetery są diametralnie różne. U mnie wklęsła, piekielnie sztywna ceramiczna kopułka, w Oberonach wypukła miękka tekstylna. U mnie filtry II rzędu plus korektory impedancji, w Oberonach wszędzie I rząd. Gdzie tu podobieństwa? Że obie dwudrożne?

• Redaktorzy

Z basem w ogóle było ciekawie. Opcja, którą u siebie preferował lulu, zawierała tej samej wielkości głośnik Peerlessa i zamkniętą obudowę. Bas był bardzo krótki i kontrolowany w 200%. Kiedy zmieniliśmy na Seasa (którego bardzo lubię ze względu na doświadczenia z ART-ami) uzyskaliśmy bas w mojej opinii nieco obfitszy i "barwniejszy", i dla mnie był to kierunek odpowiedni. Natomiast BR zatkany to opcja autorska lulu, zaś odetkany bardziej odpowiada mnie. Z odetkanym uzyskaliśmy fantastyczne wyniki na dużej symfonice. Powiem tak: otwarty BR to ciekawy kompromis między niezwykle zdyscyplinowanym, monitorowuym brzmieniem oryginalnego projektu lulu, a bardzo ekspresyjnym i nasyconym niskimi tonami dźwiękiem ART-ów. Trzeba zaznaczyć przy tym, ze to jest efekt w moim pomieszczeniu.

nie wykluczam zwłaszcza, że ostatnio słucham monitorów dwudrożnych na Aurum Cantus 180 F1 i Peerlessie HDS (jedwabna kopułka) i prezentacja jest b. dobra. Jeden z lepszych głośnikow kpułkowych jakie słyszałem.

Rany a u mnie takie pudła marnuja sie na strychu.Tak na serio może komuś udałoby się z tych dwóch kolumn zrobic jedna porządną...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.