Skocz do zawartości
IGNORED

Pro Tonsil będzie zlikwidowany - [*]

naprawiak

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witam

Macie jakieś nowe wieści o przyszłości tej firmy? Bo mam zamiar kupic za jakis czas kolumny podłogowe siesta i nie wiem czy sie wyrobie:) narazie krucho jest z funduszami i planuje zakup za jakies dwa miesiace, mam nadzieje, ze ta firma przetrwa i ich produkty beda dostępne. Troche mnie dziwi podejscie osób które tak bardzo sie cieszą z upadłości firmy o tak dużej tradycji robienia głośników ja Tonsil. Firma robi całkiem przyzwoite kolumny które zbieraja tyle dobrych opinii, a tu ludzie wyskakują jak to fajnie, że tonsil upada hehe....normalnie załośni jesteście... firma daje zatrudnienie ludziom, wnosi spore zyski do budrzetu państwa, kasa zostaje w polsce. więc z czego radość? z tego, że ludzie stracą prace? a moze z tego ze przez kupowanie chińszczyzny nabiajcie kieszenie zachodnim firmom? bo chinczyk robie za przysłowiową miske ryżu....Ja mam nadzieje, że Pro Tonsil przetrwa i będzie kontynułował produkcję na przekór wam baranon, którzy cudze chwalą a swego nie znają. Pozdrawiam

>Troche mnie

>dziwi podejscie osób które tak bardzo sie cieszą z upadłości firmy

Mnie rowniez. Nie przepadam za ta marka, ale jednak trzeba popierac Polskie firmy. Mimo tego ze nie jestem nabywca ich zadnej konstrukcji i niech nawet produkuja najgorsze kolumny w calej europie ale wazne jest by przetrwali. Wazne moze nie dla mnie, czy kogos innego, ale dla kraju w ktorym praktycznie juz nie ma polskich produktow, nawet i tych gownianych. Za to sa inne gowniane, np jakies chinskie badziewy za 300zl, ktorzy ludzie kupuja. Wiec czemu by nie kupili Polskiech?

?👈

No pewnie ja se otworze warsztat będe chrzanił każdą robotę całe miastonie będzie korzystało z moich usług ale będą chcieli żebym przetrwał bo daje pracę. Brawo chłopaki braaaaawo.

Redaktor, 30 Mar 2009, 00:42

>"Jeśli ktoś ma wątpliwości czy coś takiego istnieje a nie zauważył to proponuje obejrzeć reklamę

>Calgonu czy też innego "proszku".

>

>

>Warto czasem nawet dość słuszne przeświadczenie przecedzić przez własne doświadczenia. Kupiłeś

>kiedyś ten Calgon? Bo ja na przykład w życiu.

z tym Calgonem to świetny przykład, identycznie rzecz się ma z kablami wszelkiej maści...

Czarno widzę ew. przyszłośc ProTonsilu. Hieny już rozdrapują padlinę, która pozostała.

Fabryka mebli chce przejąć od ProTonsilu produkcję głośników. Chce też zatrudnić 60 pracowników upadającej fabryki i uratować markę Tonsil.

Niespełna miesiąc temu zarząd spółki Tonsil Meble Sp. z o.o. zwrócił się do rady nadzorczej Tonsilu SA w likwidacji z propozycją nie do odrzucenia – zakupu od likwidowanej firmy linii do produkcji głośników oraz licencji na produkty z marką Tonsil.

Julian Rubeńczyk, prezes zarządu Tonsil Meble: – Do dziś (środa 13 maja – przyp. red.) rada nadzorcza Tonsilu SA nie odpowiedziała.

Prezes nie ukrywa, że znalazł już inwestora, który pokryłby koszty zakupu linii oraz wykupu licencji: – Inwestor jest, ale jest za wcześnie aby ujawniać, kto miałby to być. Na pewno jest propozycja, która ma pokrycie – zapewnił Rubeńczyk.

Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, inwestorem ma być firma ROTEX, partner handlowy Tonsilu Meble.

Ile i komu nowa firma musiałaby zapłacić za linię produkcyjną? Rubeńczyk liczy, że będzie to kwota niższa niż 200tys. zł.

– Póki co, nie wiem, jaka jest wycena linii. Orientowaliśmy się trochę i ta część linii, na której moglibyśmy produkować z urządzeń dostępnych na rynku, to byłby koszt około 200 tys. zł. Ale tylko w wypadku nowej linii, stworzenia jej od podstaw – zaznacza prezes. Jaka będzie wycena linii używanych, które być może w części są niesprawne i będą wymagały modernizacji? -Trudno odpowiedzieć – powiedział prezes spółki produkującej obudowy do zestawów głośnikowych. Firma, wyprzedzając pismo do rady nadzorczej Tonsilu SA, wyszła przed szereg i część maszyn już przejęła: „Działając w porozumieniu z firmą ProTonsil, za wiedzą i akceptacją Tonsil SA w likwidacji oraz komisji Zakładowej NSZZ Solidarność przy Tonsil SA, uzgodniliśmy przeniesienie ciągów technologicznych na teren hali Tonsil Meble” – czytamy w nocie do rady.

Obie firmy zwróciły się także do Towarzystwa Finansowego Silesia (operatora finansowego ProTonsilu) o „umożliwienie zakupu znajdujących się w gestii TF materiałów i półproduktów do produkcji zestawów głośnikowych”.

Jaka jest odpowiedź Silesii? Prezes TF Silesia Wojciech Bańkowski nie znalazł czasu, aby odpowiedzieć na nasze pytania.

Jak udało nam się ustalić, w czwartek od rana trwały rozmowy w tej sprawie. Według naszego informatora katowicka spółka nie przystała na propozycje Tonsilu Meble i ROTEXU. A materiały i półprodukty do kolumn wyjechały wczoraj na Śląsk.

Czy to już ostateczny krach marki Tonsil we Wrześni? Oby nie...

wrzesnia.info.pl

Krótkie pytanko.

Dlaczego taki STX [ abstrahując od jakości wyrobów ] ma się całkiem nieźle ?

Dlaczego linia produkcyjna jest warta 200 tyś Zł ?

No i dlaczego pepikowy TVM ma się tak dobrze ?

Firma ma potencjał, tylko że przez pazerność i całkowity brak rozumu ludzi którzy tym wszystkim zarządzaja ten potencjał został zmarnowany heh.... aby sie nachapać a pózniej to juz jest wszystko jedno...jak na wiejskiej

A co do produktów z najniższej półki to jednak tonsil wcale nie wypada przy nich tak złe, a cena jest praktycznie taka sama. Przykład..firma M audio, ostatnio słuchalem podłogówek tej firmy u kolegi i to była masakra do potęgi n-tej... i stwierdzenia, ze tonsil gra zle w porównaniu z takimi produktami to juz jest nieporozumienie. ok tonsil wymięka z produktami z wyzszych półek ale po przykładzie siest widać, że w firma wkońcu stworzyła b.dobry produkt pod względem jakośc/cena.

• 2 tygodnie później...

Linia do produkcji głośników pewnie nie jest bardzo skomplikowana, jakieś nawijarki do cewek i formy do membran. Inne elementy można zlecać na zewnątrz. Zmontować głośnik może każdy w domu na stole tak jak TVM czy STX z chińskich części. Dlatego śmieszne są uzasadnienia zaprzestania produkcji koniecznością przeniesienia się do innej hali, bo teren pod stara ma zostać oddany jakiemuś przedwojennemu nierobowi.

Ciekawe, że główny udziałowiec Tonsilu, TF Silesia utrudnia kontynuację produkcji. Tak to jest z tymi biznesmenami z najbardziej złodziejskiego i skorumpowanego regionu Polski. Na śląsku nawet węgiel potrafią popsuć. Nie przypadkowo dzieje się to w czasie rządów PO - TF Silesia jest państwową firmą i odpowiedni minister oraz agencja rządowa podejmują decyzje właścicielskie dotyczące jej spółek zależnych.

Można się było tego spodziewać. Zaczęło się jeszcze w czasach rządów Balcerowicza z Mazowieckim. Klub Paryski i MFW chciało jak najszybciej odzyskać długi powstałe po wprowadzeniu restrykcji gospodarczych przez USA w 1981 roku. Wiec wżenili nam filozofię szybkiej prywatyzacji Jefreya Sachsa mimo że inni ekonomiści ostrzegali przez rabunkiem aktywów, który w wyniku takiej polityki nastąpi.

Teraz mamy ostatnie odsłony tego dramatu. 20 lat od zmiany ustroju i nie powstała żadna znana i rozpoznawalna polska marka. Te które istniały powoli znikają z rynku. Teraz Tonsil a kilka tygodni wcześniej upadł Monnari Trade właściciel marek Bytom, Vistula, Wólczanka, Pabia, które jeszcze 15 lat temu były wielkimi samodzielnymi firmami konkurującymi z największymi producentami swoich branż na świecie.

Firma powinna mieć właściela ? Kazda firma ma własciela, to truizm. Zastanawiające, że kiedy chce się już pojawić nowy właściel, stary woli rozwalic firmę niż sprzedać majątek w całości. Jeszcze bardziej dziwne że działa tak podmiot państwowy. Zadłużonego Rovera Brytyjczycy potrafili sprzedać za 1 euro tylko żeby podtrzymać produkcję. Tymczasem polskie złodzieje wolą firmę rozwalić do fundamentów żeby postawić w to miejsce kolejny niemiecki hipermarket.

ahfc, 16 Maj 2009, 23:27

ahfc czy wiesz może kto stoi za firmą Umifon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ta firma to tylko znaczek Pro Tonsilu albo Tonsilu SA w upadłości czy odrębna spółka, bo to chyba oni produkują cześci do głośników. Tonsil Meble produkuje obudowy. Protonsil wszystko razem tylko składa w całość ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kolor232, 30 Maj 2009, 20:22

Mnie na Ślasku podobają sie zwykli ludzie; są super, Zagłebie tez jest OK (to tak zebyscie w samozachwyt nie wpadli) ale inne rzeczy po likwidacji na siłe kopalni to już zupełnie inny temat

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Arku:

Jestem za wolnym rynkiem. Ale masz dużo racji.

W tym dziadowskim państwie (napisałem państwie {jako dziadowskiej organizacji zarządzanej przez zakompleksionych su***synów} a nie kraju czy narodzie) większość podmiotów musi upaść.

Bandy kolesi jakie przejęły firmy państwowe (notabene zarządzane przez tych samych kolesi) to dyletanci a nie menagerowie z prawdziwego zdarzenia. Tylko czekać aż młode pokolenia wezmą się za biznes w Polsce. Starocie niestety muszą wymrzeć ;). Nie brakuje nam zdolnych konstruktorów i menagerów. Tylko potrzeba pragmatycznych kapitalistów; tych którzy mają kasę albo już dawno temu nakradli. . . ;)

Bardzo bym chcial zeby Tonsil dalej istnial. Mam teraz Tonsil fan 2f i kiedys je wymienie na inne, chcialbym zeby to byly tonsile (nowe z fabryki).Zachod obiecuje nam zlote gory a stocznie sie zamyka a oni maja zbyt boje sie ze cos podobnego jest z tonsilem. Niech forumowicze sie zbiora i wysla jakies pisemko z jak najwieksza liczba podpisow Chcem zeby moje dzieci mogly sobie kupic polski sprzet Tak niewiele jest polskich marek Pilnujmy tego co polskie

Dzieci będą mogły kupić najwyżej polskie ziemniaki, bo taki plan wobec RP ma unia.

No, jak rząd nie da d... to może marchew też nam pozwolą uprawiać.

Stocznie to raz, sprzęt wojskowy to dwa, a widzieliście co zrobili z produkcją cukru? Takie nam nałożyli limity że nasza produkcja nie wystarcza na nasze wewnętrzne potrzeby! Z prawie 80 fabryk zostało kilkanaście.

A potem sami otworzą u nas fabryki, będziemy im skręcać długopisy za przysłowiową miskę ryżu.

Panowie, bez teori spiskowych. kto miał nieprzyjemnośc pracować w firmie z PRLowską historią to wie, że takie firmy ni jak nie mają sznas na utrzymanie bo menagerami tam są przypadkowi ludzie, spryciarze którym udało się tanim kosztem uwłaszczyć lub kolesie. Są tam nawyki pracownicze zupełnie nie odpowiadające dzisiejszym standardom. Są tam pracownicy zupełnie nie rozumiejący dzisiejszej sytuacji i tego, ze dzisiaj to klient ma rację. Po prostu te firmy nie czują blusa i biznesu, są źle zorganizowane, niedowinwestowane, przeludnione i brak im "dobrych praktyk", wiedzy i doświadczenia na wymagajcym wolnym rynku. Oczywiście tak nie jest zawsze... ale przeważnie. Mam porównanie. Poza stykam się z wieloma firmami, w tym państwowymi, z urzędami i firmami prywatnymi zawodowo. Widać różnice. Wiecie kiedy Tonsil wyjdzie na prostą? jak firmę rozpirzą, sprzedadzą znaczek komuś kto czuje blusa i ma parcie na zarabianie kasy tak wygląda brutalna prawda. W sumie szkoda tego tonsilu - mam nadzieję, ze ktoś zrobi z tego użytek i że jeszcze będziemy mogli powiedzieć "Polak potrafi".

Seba78

A swoją drogą, to ktoś za to powinien dostać mocno po dupie. 20 lat temu forsowano teorię, że te PRL-owskie zakłady (czyli praktycznie wszystkie) należy oddać w synekurę nomeklaturze "żeby się nie burzyła". A ludzie autentycznie chcieli wtedy pracować i nie mieli nic przeciwko reorganizacji i innym koniecznym zmianom. Zdawali sobie bowiem sprawę, że PRL-owskie nawyki trzeba odłożyć do lamusa i wziąć się do roboty, żeby się wreszcie dorobić - mieli świeżo w wpamięci, do czego prowadzi filozofia "czy się stoi, czy się leży...". Uznano jednak (niedemokratycznie jakby się kto pytał), że trzeba czymś skarmić towarzyszy, żeby nie robili nowej władzy wbrew. A teraz jest pomstowanie, że robotnicy mają komunistyczne przyzwyczajenia i firmy nie dają rady. Więc trzeba je rozpirzyć. Ci co mieli się pożywić już to zrobili, a firmy robią bokami, więc najlepiej się ich pozbyć. A ludzie? Ludzi najpierw rozpuszczono, wpojono im do głów, że jest OK, że dalej można tak jak dawniej, a teraz, jak już są nieprzydatni, to najprościej jest ich wywalić na bruk.

Tak też prawdopodobnie było i w Tonsilu. Choć tu dochodzą dodatkowe elementy, bo jak się okazuje na przykładzie Siest forma a jednak produkt, którym mozna konkurować. I nie mówię, czy jest on dobry czy zły, bo to kwestia indywidualnej oceny, ale chodzi o to, że się sprzedaje. Wiele firm chciałoby być w tak komfortowej sytuacji - marka i konkretny sprzedający się produkt. Trzeba to tylko zebrać razem do kupy, zreorganizować, policzyć koszty, etc. i zbudować plan wychodzenia na prostą. Ale dla niektórych to za dużo roboty. Więc.... do piachu.

owszem, niestety towarzysze mieli z górki. Kwestia czy mozna było inaczej? a jeśli nie towarzysze tylko ktoś z nowej władzy... czy dał by sobie radę? szcerze wątpię. Nie miało by to pewnie znaczenia czy czerwony czy czarny. Mało kto wiedział wtedy jak sie robi biznes a ten co wiedział to zaczał go na własną ręke nieobciażony nawykami, przeludnionymi zakładami...

Seba78,

To nie miejsce na takie spekulacje (a może wręcz przeciwnie? może to jest właśnie nejlepsze miejsce?)

Możemy sobie teraz wierzyć, albo nie wierzyć.

Faktem jest że ludziom nie dano szansy. Tzn. kilku dostało szansę, czy wręcz promesę, a tysiące skazano docelowo na to, co dziś dzieje się w Tonsilu, a w cześniej z tysiącami innych zakładów.

Wiemy też na pewno, że z tych zakładów latami wyprowadzano majątek do prywatnych firm, a ludzie to widzieli i stopniowo przestawali wierzyć w cokolwiek i odechciewało im się wszystkiego.

Oczywiście, że nie jest ważne, jakiego koloru był zesłany dyrektor. Ważne, że wiedział, że wolno mu robić co będzie chciał, że go z tego nie rozliczą, ze jego posada nie zależy od wyników, etc. etc. Jego kolor był ważny jednak o tyle, że ludzie nie mogli zrozumieć, jak to jest, że obalono komunizm, a nic się nie zmieniło, włącznie z dyrekcją.

A co do tego, że mało kto wiedział... może i nie wiedział, ale i konkurencja nie wiedziała. Więc szanse były mniej więcej równe. A istniejąca firma, posiadająca maszyny, przeszkolonych pracowników, jakiś rynek miała na starcie lepiej. Oczywiście, że trzeba ją było restrukturyzować, wymieniać park maszynowy, etc. Ale też i było od czego zacząć. A ludzie na samym początku akceptowali zmiany. Dopiero po jakimś czasie zaczęli się burzyć, jak się okazało, ze muszą ponosić koszty reform państwa, które jednocześnie skazuje ich firmę na upadek, bo przydzieliło jej na szefa nomenklaturowego złodzieja, a w najlepszywm wypadku nieudacznika. I z każdym rokiem szansa na wyjście z tego bezsensu była coraz mniejsza. I efekcie porobiły nam się w kraju takie Tonsile. Amen.

wiecie co rozmawialem. kiedys z kilkoma osobami ja im mowilem ze nie jestem nacjonalista ale chcę zeby polacy mieli wplyw na to co dzieje sie w polsce a wiecie co mi odpowiedzieli ze moga nawet szprechac po niemiecku aby tylko kasa leciala zdrada a to zebysmy my polacy mieli wplyw to trzeba sie wziąć do roboty wiem ze to ciezkie ale mozliwe tonsil upadnie trudno niech na miejsce tonsilu powstana dwie inne polakow stac na to tylko trzeba cierpliwosci tego nam brakuje za zachodzie tak sie tworzy firmy przeciesz w polsce mamy zdolne osoby

Zobaczcie ta stroneTonsil

Jeśli chcesz uczestniczyć w budowie tego portalu, proszę o kontakt - [email protected]. Polecamy: Stronę o chirurgach ogólnych. ...

www.tonsil.com.pl

Zobaczcie ta stroneTonsil

Jeśli chcesz uczestniczyć w budowie tego portalu, proszę o kontakt - [email protected]. Polecamy: Stronę o chirurgach ogólnych. ...

www.tonsil.com.pl

Jest niedobrze. Strona www.protonsil.pl już nie działa.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.