Skocz do zawartości
IGNORED

Jest SACD w odtwarzaczach BluRay

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zalozenia techniczne SACD na papierze a tzw. realny dzwiek to dwie zupelnie rozne rzeczy. Jest wiele nawet bardzo drogich urzadzen na ktorych warstwa SACD nie zagra lepiej a czesto nawet gorzej od warstwy CD. Zadziwiajacym faktem jest ze tak nie dzieje sie na urzadzeniach budzetowych ale prawdopodobnie jest to celowy zabieg producentow. Z punktu widzenia dostepnosci tytulow SACD jest formatem ktory prawie zupelnie nie istnieje.

Seba78

...A co do dekodowania PCM to tak się składa, ze obecnie chyba niemal wszystkie odtwarzacze SACD i tak konwertują sygnał do PCM a potem w tej samej kości dokonywana jest konwersja do analogu...

Więcej tego wszystkie nagrania SACD są dokonywane i obrabiane w PCM, dopiero ostatnim etapem jest konwersja do DSD "sigma-delta"! A miało być tak bajecznie: dźwięk - przetwornik DSD - płyta - prosty przetwornik jednobitowy - dźwięk.

Słyszałem, że właśnie z powodu wewnętrznej konwersji do PCM można zmajstrować jego cyfrowe wyprowadzenie. Poszukaj w internecie.

Dla dziewczyny przegraj warstwię CD, na pewno nie zauważy różnicy.

discomaniac71

...Z punktu widzenia dostepnosci tytulow SACD jest formatem ktory prawie zupelnie nie istnieje.

Mam przyjaciela ktory ostatnio kupuje plyty wylacznie SACD i nie narzeka. Osobiscie tez sie wciagam w ten format.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To ile jest tych tytylow w ogole? 6000? Z mojej plytoteki (unikaty z lat 80-tych. klasyczny i progresywny rock i instrumentalne pejzaze) jest moze kilkanascie. Moze Ty sie nam pochwalisz jakich SACDekow sluchales i z czym je porownywales?

Seba78, 19 Sie 2009, 19:37

>Co z tego, ze przyjmuje jak nie wypuszcza po cyfrze? gęste formaty tak, SACAD k**wa nie!

na odwrót, Blu-Ray Audio i SACD tak, CD k.... nie!

>Blu ray jest szansą - tu nie ma problemu aby wyjść z sygnałem cyfrowym na taki DAC jaki nam się

>podoba.

bzdura, blu-ray nie wypuszcza sygnału 24/192 po cyfrowym wyjściu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja spadam bo szkoda mi czasu na dyskusje z gosciem od kolorowych czasopism i danych w Internecie:) A swoja droga jak mozna byc tak pewnym siebie nie majac ZADNEGO doswiadczenia odsluchowego i nie robiac ZADNYCH testow porownawczych? Po prostu zero wiarygodnosci i przerosniete ego. Bye:)

gatto1, 19 Sie 2009, 23:03

>Mam przyjaciela ktory ostatnio kupuje plyty wylacznie SACD i nie narzeka. Osobiscie tez sie wciagam

>w ten format.

trudno się dziwić, na SACD jest wiele ciekawych tytułów, jak dodać do tego jeszcze nagrania 24/96 to naprawdę nie jest tak źle...

>> gatto1, 19 Sie 2009, 20:29

- DSD 2.8MHz oznacza noise shaping i to bardzo agresywny. A niektórzy narzekają na sprzężenie zwrotne we wzmacniaczach...

- brak możliwości skopiowania oznacza również brak możliwości weryfikacji czy wytwórnia nie zastosowała jakichś niecnych sztuczek w rodzaju kompresji dynamiki. Albo czy gdzieś nie doszło do clippingu. Nie da się również sprawdzić czy nośnik nie jest uszkodzony i czy nie pojawiają się błędy cyfrowe. Tylko wiara i nadzieja pozostaje.

- jeżeli (oby nie!) SACD stanie się istotnym formatem, zaraz "stanie się" kompatybilny z komputerami. Technicznych przeszkód nie ma.

discomaniac71, 19 Sie 2009, 23:19

>Ja spadam bo szkoda mi czasu na dyskusje z gosciem od kolorowych czasopism i danych w Internecie:)

>A swoja droga jak mozna byc tak pewnym siebie nie majac ZADNEGO doswiadczenia odsluchowego i nie

>robiac ZADNYCH testow porownawczych? Po prostu zero wiarygodnosci i przerosniete ego. Bye:)

disco, chyba nie zakładasz że ktoś w trakcie odsłuchów przeszedłby z nagrań wysokiej rozdzielczości na 16 bitowe płyty CD?

audioholik, 19 Sie 2009, 23:22

>disco, chyba nie zakładasz że ktoś w trakcie odsłuchów przeszedłby z nagrań wysokiej rozdzielczości

>na 16 bitowe płyty CD?

ja przeszedlem, na chwile... i na odsluchach juz tak zostalo...

misiomor, 19 Sie 2009, 23:21

>>> gatto1, 19 Sie 2009, 20:29

>

>- DSD 2.8MHz oznacza noise shaping i to bardzo agresywny. A niektórzy narzekają na sprzężenie

>zwrotne we wzmacniaczach...

>

>- brak możliwości skopiowania oznacza również brak możliwości weryfikacji czy wytwórnia nie

>zastosowała jakichś niecnych sztuczek w rodzaju kompresji dynamiki. Albo czy gdzieś nie doszło do

>clippingu. Nie da się również sprawdzić czy nośnik nie jest uszkodzony i czy nie pojawiają się błędy

>cyfrowe. Tylko wiara i nadzieja pozostaje.

>

>- jeżeli (oby nie!) SACD stanie się istotnym formatem, zaraz "stanie się" kompatybilny z

>komputerami. Technicznych przeszkód nie ma.

dzisiaj nawet Reference Recordings, wytwórnia stojąca za formatem HRx 24bit/176,4kHz wydaje również SACD, także to nie tylko wiara, nagrania wysokiej rozdzielczości SACD i 24bit/176,4 brzmią po prostu lepiej niż płyty 16bit/44,1kHz

gatto1, 19 Sie 2009, 22:54

>Seba78

>

>...A co do dekodowania PCM to tak się składa, ze obecnie chyba niemal wszystkie odtwarzacze SACD i

>tak konwertują sygnał do PCM a potem w tej samej kości dokonywana jest konwersja do analogu...

>

Nieprawda, większość dobrych odtwarzaczy SACD obywa się bez konwersji do PCM. Tak jest chociażby we wsztyskich Esotericach, Sony - wszystkie serie ES/SACD, to samo Accuphase. Ze znanych mi hi-endowych urządzeń tylko Audio Areo w swoim modelu Prestige zastosowało wewnętrzną konwersję SACD->PCM. Firma Esoteric stosuje nawet odwrotny chwyt: konwersja PCM do DSD - dla płyt RBCD oczywiście.

Jeżeli chodzi o jakość : nie spotkałem jeszcze odtwarzacza , który grałby lepiej ze ścieżki RBCD. Miałem w domu różne urządzenia , z róznych pułapów cenowych i w przytłaczajacej większości przypadków SACD był nie do pobicia.

Oddzielna sprawa to dostępność tytułów i ilość nagrań wogóle - tutaj niestety nie jest różowo.

terror twins,

jak komuś nie zależy na nagraniach w wysokiej rozdzielczości, temacie SACD czy 24/192 przecież może kontynuować lekturę wielu innych wątków poświęconych płytom i odtwarzaczom płyt 16bit/44,1kHz

Podejrzewam, ze niektore mozgi audiofilskie nie sa w stanie przetworzyc ilosci informacji przekazywanej przez geste formaty. Stad naturalna w takich przypadkach preferencja zrodla z mnniejsza iloscia informacji.

Wojtek, 19 Sie 2009, 23:50

>Nieprawda, większość dobrych odtwarzaczy SACD obywa się bez konwersji do PCM.

Przykład pierwszy z brzegu - EMM Labs CDSE, uznany za jeden z najlepszych dostępnych na rynku odtwarzaczy SACD, opracowany przez firmę która SACD współtworzyła z Sonym.

I co ? Dane warstwy SACD są wyprowadzane z napędu Mediateka na zewnątrz w strumieniu PCM 88.2kHz. Dopiero potem odtwarzacz robi upsampling do DSD (trochę to bez sensu, aby najpierw zrobić konwersję DSD->PCM a zaraz potem odwrotną ... ale tak jest to właśnie zrobione).

Nawet nie wiesz w ilu odtwarzaczach jest to zrobione identycznie. Firmy się tym oczywiście nie chwalą (bo nie ma czym), a klienci kupują wniebowzięci.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Kolejny uniwersalny BP/DVD/SACD : Marantz BD-8004 za ok 2200E za kilka tygoni w sprzedazy w Europie

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wojtek

19 Sie 2009, 23:50

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 2239 / 657 / 1

Jeżeli chodzi o jakość : nie spotkałem jeszcze odtwarzacza , który grałby lepiej ze ścieżki RBCD. Miałem w domu różne urządzenia , z róznych pułapów cenowych i w przytłaczajacej większości przypadków SACD był nie do pobicia.

Chetnie dowiedzielibysmy sie jakich dokladnie zrodel sluchales i w jakiej konfiguracji. Mam nadzieje ze w przeciwienstwie do audioholika stac Cie na rzeczowa dyskusje. Niestety w przeciwienstwie do tego co piszesz nie jest tak rozowo. Opisalem to dosc szczegolowo wraz z konkretnymi modelami w innym watku.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Elberoth

20 Sie 2009, 09:23

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 2123 / 5304 / 18

I co ? Dane warstwy SACD są wyprowadzane z napędu Mediateka na zewnątrz w strumieniu PCM 88.2kHz. Dopiero potem odtwarzacz robi upsampling do DSD (trochę to bez sensu, aby najpierw zrobić konwersję DSD->PCM a zaraz potem odwrotną ... ale tak jest to właśnie zrobione).

Nawet nie wiesz w ilu odtwarzaczach jest to zrobione identycznie. Firmy się tym oczywiście nie chwalą (bo nie ma czym), a klienci kupują wniebowzięci.

Elb czyzby to bylo techniczne wytlumaczenie zjawiska o ktorym pisze (zreszta nie tylko ja) ze potega SACD to glownie marketing? Wiele naprawde dobrych i drogich urzadzen (np dzielone Accu) nie odtwarza lepiej SACD. Chwilami wydaje mi sie ze pianie na forum o przewadze formatu zwiazane jest z tym iz autorzy tych postow maja kontakt wylacznie z urzadzeniami budzetowymi a innych nie chce im sie posluchac (vide audioholik).

Kilka błędów które szybko wychwyciłem:

1- to płyty CD w nowych odtwarzaczach są najpierw zamieniane w locie na format SACD, a dopiero potem zamieniane na sygnał analogowy.

2- nikt juz nie produkuje odtwarzaczy CD a tym bardziej nie wydaje płyt CD, wszyscy producenci na swiecie uznali format CD za przejściowy, tym samym ucinając dyskusje o ewentualnej przyszłości płyt CD podobnej do płyt winylowych. Płyt CD po prostu nigdy juz nie będzie, to tylko gorsza wersja płyt SACD, czy BluRay, a w przyszłości płyt holograficznych. Obecnie na świecie sprzedaje się już w kolejności:

1- winyle (kosmiczny szał na ten nośnik )

2- gęste pliki z netu

3- płyty SACD

4- mp3-ki

5- płyty CD jako niszowe w kiepskich sklepach

Pozdrawiam

a raczej najważniejsze pytanie : skąd te dane?

mi podkatalog ebay.com inną prawdę pokazuje.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.