Skocz do zawartości
IGNORED

co wam gra (w duszy, w pracy, w domu)?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

rano w samochodzie keane-hopes and fears

wieczór "wgryzam" się w nowy the mars volta-amputechture to co panowie zrobili ze mną w debiucie chyba już się nie powtórzy ale taki debiut wychodzi raz na 10 lat. jeżeli ktoś lubi odjazdy z pod znaku... w zasdzie ciężko

to z czymś porównać gitara omara podobna do brzmienia j.page po za tym dużo psychodeli elementy free jazzu i agresja.w debiucie dochodzily przepiękne harmonie oraz doskonała(przejrzysta) produkcja ricka rubina.ciekawe jest to że panowie zachwyceni byli wczesną sceną jazzową w polsce uwielbiają komedę a pochodzą z

el paso.następnym razem gdy będą w polsce powinni odwiedzić kalatówki:)

> fugazi

Mars Volta... to jest ciekawa sprawa, debiut faktycznie przyciągający uwagę i skłaniający do oczekiwania na kolejne nagrania.

ale tak naprawdę to wciąż nie mogę się zdecydować na zakup żadnej z ich płytek, chociaż z każdą staram się zapoznać - bo jest na czym "ucho zawiesić".

no i jakoś - pomimo niewątpliwej atrakcyjności i wielu naprawdę znakomitych momentów - za dużo mi w tej muzyce przeszkadza:

- wokal z gatunku jednostajnych i z lekka histerycznych (to chyba najbardziej!),

- dość schematyczne operowanie kontrastami dynamicznymi i stylistycznymi (co w finalnym efekcie głównie maskuje pewne niedostatki kompozycyjne),

- każdy kolejny krążek wydaje się być oparty na bardzo podobnym koncepcie (w sumie jak dla mnie najbardziej udana pozycja to chyba 'Frances The Mute')

i na dzisiaj mam wrażenie, że po 2 - 3 przesłuchaniach przestałbym do tych płyt wracać - choć być może się mylę i warto zaryzykować

Dalej pławię się w Śmietanowej Autumn Suite. Sam miszczu ładnie pogrywa wydobywając miejscami bogate prawie rockowe brzmienie, Kennedy - jak zwykle sto nut na sekundę. A Liebman - bajka (także jak zwykle).

Wzięło mnie dubowo: Yah Kongo w wersji King Tubby+Professor

King Tubby Meets Lee Perry: Megawatt Dub

Mad Professor "Anti-Racist Dub Broadcast"

na deser Sandoz "Chant o Jah" - mikstura przyrzadzona przez Richarda H. Kirka.

Wracając do tej Cassandry muzyka nawet niezła ale ta realizacja.

Nagrania przesterowane widać tak "wymyślił" to sobie reżyser dzwięku,

O ile na tranzystorze to da się jeszcze tego słuchać to na lampie totalna porażka

/lampa "podkreśla" i "uwypukla" jeszcze te "przestery" / tak ,że brzmi to może

ciekawie przy pierwszym utworze ale dalej to już męczy.

No i jeszcze ten copy controlled ......... .

David Cross "The Big Pictures" 1992

Coś dla fanów UK, King Crimson (Red) i Johna Wettona.

Chick Corea "Time Warp" 1995 to dla równowagi.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Chick Corea "Time Warp" 1995 to dla równowagi.

Dla mnie , to ostatnia dobra płyta akustyczna Chicka, potem było juz coraz gorzej. Gary Novak szyje na bębnach, jak na dobrze nasmarowanym Singerze. Płyta swietnie zrealizowana i nagrana.

u mnie właśnie King Crimson i "Red" na tapecie.

wersja zremasterowana. hdcd.

nie mam niestety zwykłej dla porównania...

pozdrawiam.

Łukasz

wiesz po części się z tobą zgadzam wokal z gatunku kochaj albo rzuć(cholernie przypomina geddego lee), mówimy o muzyce bliższej awangardzie i zdecydowanie niszowej więc schematyczność kontrastów można zarzucić nie wiem porcupine tree czy jakimś innym yesom. dla mnie ich debiut to płyta za którą mozna umrzeć, na 2 i 3 są po prostu słabsze kompozycje za to więcej psychodeli i dysharmoni. co do powrotu do płyt mam kilkadziesiąt płyt z gatunku klasycznych które trzymam na półce i ich nie odpalam bo są one znakiem czasu, śladem w życiorysie po za tym moi synowie jak dorosną mogą powiedzieć, że tata nie był do końca normalny:)

Ja akurat przesluchuje Texiera z Label Bleu, teraz "Remparts D'argile" w dalszej kolejnosci trafi w rence

Misha Mengelberg Quartet "four in one".

U mnie był: Sonore w wersji jak najbardziej na żywo;-) Wielkie granie. Teraz Crimson Jazz Trio - King Crimson Songbook Vol. 1... Hmmmm.... jest taka nielubiana przeze mnie płyta Hancocka The New Standards. Te "nowe, (crimsonowe), standardy" mieszczą się w tamtej konwencji, ale brzmią lepiej. Znacznie lepiej.

Wlasnie odebralem dwie premiery plytowe ktorych slucham teraz w robocie:

EST - tuesday wonderland - zapowiada sie ciekawie

plyta Larsa Daniekssona - Melange Blue - jeszcze w pudelku

witam.

"Def Jazz".

jak wynika z nalepki - a jazzy tribute to old school Def Jam.

całkiem, całkiem... ładny basik.

i pomyśleć, że kupione na wyprzedaży za 9,99zł:)

pozdrawiam.

Łukasz

Wczoraj w aucie w trakcie powrotu do domu zakupione w MM: Najnowsza Diana Kralowa :) Czesław Niemen- Sen o Warszawie, Jazz Blue Note Sesion z Nigelem Kenedy Ronem Carterem i inymi- miodzo.

W MM widziałem całą serię polskiego jazzu wydania "Muza"- warto więc zaopatrzyć się w te "perełki" napłodniejszych lat polskiego jazzu.

BUNNY BRUNEL -For You To Play. Dobra, aczkolwiek trochę nierówna. Brunel błyszczy w balladach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

witam

John Williams "War of the worlds".

niestety wg mnie nic poza typową i dosyc charakterystyczną dla tego kompozytora muzyką ilustracyjną. szkoda. obiecywałem sobie więcej.

pozdrawiam.

Łukasz

Ostatnie trzy miesiace w czestej rotacji;

CD

Maria Sadowska: Tribute to Komeda- Sony 828768

Kasia Klich: Zaproszenie-EMI

Yo Yo MA: Obrigado Brazli LIVE-Sony

Yo,Yo MA: Silk Road Ensemble / Silk Road Journeys: When Strangers Meet-Sony

Roy Hargrove: Habana Crisol-

Nina Simone: Very Rare Evening-

Ray Brown Trio: Walk On-Telarc

Ray Brown: Alexander Malone, Ray Brown,Monty Alexander, Russell Malone-Telarc

Lucinda Williams: World Without Tears

Monteverdi: Vespro della Beata Vergine- DG 429 565 (Gardiner)

Joe Henderson: Lush Life:Music Of Billy Strayhorn-

Keith Jarrett: Belonging-ECM

Anna Netrebko : Sempre Libera

Aimee Mann : Forgotten Arm

Dave Matthews Band : Busted Stuff

F Schubert : Schone Mullerin-EMI

Keith Jarrett: The Cure-ECM

Gyorgy Ligeti: La Grand Macabre-Sony

LP

Dire Straits: Brother in Arms-WEA 180g

Beethoven:Violin Concerto-RCA LSC-1992

Brahms: Violin Concerto-RCA LSC-1903

ANTHONY WILSON: NONET W/DIANA KRALL/POWER OF 9-Groove Note

DIANA KRALL: THE GIRL IN THE OTHER ROOM-

ISAAC HAYES: HOT BUTTERED SOUL- Mobile Fidelity

OSCAR PETERSON TRIO/+ ONE-Mercury

BEN WEBSTER/MEETS OSCAR PETERSON-Speakers Corner

RAY BROWN: SOULAR ENERGY-Groove Note

RAY BROWN:THE RED HOT RAY BROWN TRIO-Groove Note

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Sheila E. - 'Haeven' - piekny jazz dla rolnikow z elementami funk (ale naprawde lagodny)

Sarah Vaughen - 'Portrait' - francuska skladanka - powalajaca. Ona jest niesamowita a dolne rejestry na poziomie Cassandry Wilson. Szkoda moze, ze wiekszosc nagrana to mono. Glos, glos , glos!!!

pzdrw

soso

• Pokaż nowe odpowiedzi