Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Polska to jest dziwny kraj i ludzie zamiast się wspierać, wolą się wzajemnie straszyć, tak jak straszy sie mnie Audiovectorem.

Przecież można inaczej, można mieć inny punkt widzenia, np:

- Panie Michale, proszę się nie przejmować, bo są ludzie, którzy wolą zwykłe proste obudowy za ponad 30 000zł.

http://www.tophifi.pl/pro-ac-response-d48r.html

tak jak straszy sie mnie Audiovectorem

Ten Audiovector z wyglądu rzeczywiście piękny - pewnie by przypadł do gustu mojej nastoletniej siostrzenicy - pasowałyby jej do koloru paznokci...

Jednak wolałbym "audiofilsko brzydkie" AA czy Pro-Ac.

A tak na poważnie - mam pytanie do osoby, która nimi straszy: jak te Audiovector brzmią względem Minasów i Aries?

Edytowane przez pit80

Co prawda sam siebie nie straszyłem, ale znam brzmienie, czy szkołę dźwiękową Audiovector.

Same kolumny są 2,5 drożne, ale to jest takie prawdziwe 2,5 drogi, czyli na prawdę mięsisty i ciężki bas, wycofany środek i podbita góra, przy czym góra w Audiovectorach zawsze brzmiała soczyście, perliście i gęsto. Na pewno nie jest to brzmienie równe i precyzyjne, czy typowo audiofilskie.

Tych kolumn bardziej słucha się dla przyjemności, niż chęci zobaczenia jaka była prawda na danym repertuarze muzycznym.

Mi się też podobają proste klasyczne skrzynki bez zbędnych udziwnień. Choć muszę szczerze przyznać, że bardziej mi się podobają z wyglądu Minas Anor jak Rhea, a najbardziej to te wąskie i głębokie paczki Audio Physica.

W ogóle to uważam, że coś nam się wszystkim poprzewracało w głowach. Mamy miejsce gdzie można porozmawiać bezpośrednio z konstruktorem urządzenia, wymienić doświadczenia, poglądy, otrzymać cenne uwagi, a zamiast tego wiecznie przepychanki.

Wychodzi na to, że najlepiej by było gdyby Pan Michał w ogóle się tu nie pojawiał i nic nie pisał, a już pod żadnym pozorem o planach na przyszłość. Wtedy po prostu wyszły by nowe kolumny za ileś tam kasy i wszyscy byli by zadowoleni.

I nie mam na myśli żeby tu nie było p.Michała, tylko że nie doceniamy tego że jest.

Minasy mogą się podobać. Mają bardzo ładnie położony lakier, przynajmniej te, które widziałem u Pita.

Jednak ja wolę, żeby kolumna miała jakiś cokół, który będzie ją oddzielał od podłogi.

Panie Michale ale do prawdy ludzie kupuja monitory studyjne a nie kolumny audiofilskie a w domach ludzie sluchaja dla przyjemnosci, co nie oznacza ze nie moze byc i tego i tego.

Nikt nikogo nie "straszy" a polscy producenci są u mnie wyjątkowo uprzywilejowani, zapewniam . AV sr3 to jeden z przykładów jaka jest konkurencja w przedziale ok . 20 tys. Tyle ma ponoć kosztować Rhea i z punktu widzenia konsumenta zastanawiam się co się ma w nich poprawić aby cena z 8 NAGLE skoczyła na 20 czy tam wiecej PLN -ow ( to od nowego roku ma byc)? Tyle i tylko tyle chciałem sie dowiedzieć .

W ogóle to uważam, że coś nam się wszystkim poprzewracało w głowach. Mamy miejsce gdzie można porozmawiać bezpośrednio z konstruktorem urządzenia, wymienić doświadczenia, poglądy, otrzymać cenne uwagi, a zamiast tego wiecznie przepychanki.

Tutaj nie ma wiecznych przepychanek, tylko od czasu do czasu wpadają koledzy Pana Michała z zaprzyjaźnionego klubu.

Mi z kolei opatrzyły się już proste, klasyczne skrzynki. Nie chodzi o to, aby tworzyć jakieś udziwnione pokemony, ale jednak coś co nada im indywidualny charakter. Trzeba to jednak zrobić ze smakiem i odpowiednią proporcją.

Jednym z takich elementów jest przecież cokół w produktach AA.

Tak szczerze powiedziawszy, to dla mnie może nic się nie poprawiać, bo cena powinna być taka na starcie (16000). Może dam jakiś lepszy kondensator w torze sygnału. Zrozumcie wreszcie, że ceny, które wam proponujemy są takim małym oszustwem. Ani ja, ani żadna inna polska firma produkująca kolumny głośnikowe, nie sprzeda ich za granicą za te same pieniądze co w Polsce. Żebym zarobił i ja i Grzegorz, to Minasy i Rhea muszą kosztować około 15000zł. inaczej dokładalibyśmy do interesu.

W innym kraju też są dystrybutorzy i sklepy. Jeden i drugi musi zarobić około 30 i 40%.

OK , dziękuję za odpowiedź.

Ten Audiovector z wyglądu rzeczywiście piękny - pewnie by przypadł do gustu mojej nastoletniej siostrzenicy - pasowałyby jej do koloru paznokci...

jesli nie podoba Ci sie kolor paznokci nastoletniej siostrzenicy to można też inaczej :)

_mg_9697-w632-h800.jpg

AV sr3 to jeden z przykładów jaka jest konkurencja w przedziale ok . 20 tys.

Czyli jaka? Jak SR3 brzmią względem Minasów?

Tyle ma ponoć kosztować Rhea i z punktu widzenia konsumenta zastanawiam się co się ma w nich poprawić aby cena z 8 NAGLE skoczyła na 20 czy tam wiecej PLN -ow

Problem w tym, że producent, (prywatnie bardzo skromny i uczynny człowiek) zbyt nieśmiało nadał cenę modelowi Rhea, i tak jak sam napisał przed chwilą, powinien był wystartować z ceną o wiele wyższą. Rhea to minimum taki poziom jakościowy brzmienia, to taki właśnie dźwięk - śmiało w okolicach 20 tys zł.

Przez mój dom przewinęło się wiele zagranicznych kolumn, w tym Focali, Paradigmów, Dali, jakieś z najdroższych Cantonów i Magnatów były i co? I nadal podtrzymuje, że Rhea kupujemy teraz po bardzo okazyjnej cenie.

Brzmienia Audiovector SR3 nie znam, dlatego dopytuję brzmienie osobę, która je tu przedstawiła i określiła, że grają więcej jak dobrze. Tylko jak jest to dobrze? Jak dobrze względem Minasów?

jesli nie podoba Ci sie kolor paznokci nastoletniej siostrzenicy to można też inaczej :)

O... ale super, ona zazwyczaj w każdy dzień tygodnia ma inny kolor, których większość się powtarza z tej palety ze zdjęcia, byłaby zachwycona :)

Mi z kolei opatrzyły się już proste, klasyczne skrzynki. Nie chodzi o to, aby tworzyć jakieś udziwnione pokemony, ale jednak coś co nada im indywidualny charakter.

Czyli Minas Anor :) kolumna nie do pomylenia z inną. Nawet za inspiracje służy czasem ;) ......... dla mnie rzecz jasna.

Przepraszam, że wpadłem musiałem, tak dla rozluźnienia gumek żarcik kosmonaucik :)

Jednak ja wolę, żeby kolumna miała jakiś cokół, który będzie ją oddzielał od podłogi.

Cokół dobra rzecz jeśli kolumna jest na szlaku komunikacyjnym w domu, bo trochę stabilniej stoi. Może też taki cokół stwarzać szanse kombinacji wpłynięcia nim na propagację niskich częstotliwości. Jego materiał, jego kształt.

Za to bez cokołu wygląda lżej i zacniej jakoś ;) moim zdaniem

02_zpscc908601.jpg

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Czyli Minas Anor :) kolumna nie do pomylenia z inną. Nawet za inspiracje służy czasem ;) ......... dla mnie rzecz jasna.

Ja Minasy również zaliczam do tych prostych skrzynek, lekko pochylona ścianka niewiele tu zmienia. Jak dla mnie, zarówno Hyperiony, Rhea czy Minasy to żadna finezja, ot taka prosta skrzynia jak każda inna.

Jak dla mnie, zarówno Hyperiony, Rhea czy Minasy to żadna finezja, ot taka prosta skrzynia jak każda inna.

Dobrze, że napisałeś, że według Ciebie. Ja też czasem to podkreślam :)

Często i gęsto ludzie związani z muzyką, czy chociażby z jej odtwarzaniem słuchaniem po domach to ludzie z wrażliwością, z estetyką z gustem. Słuchają i patrzą, bo kolumn nie sposób w pokoju ukryć, cieszą oczy i uszy za jednym razem. Tylko żeby to miało miejsce niby ta zwykła skrzynia musi mieć miłe dla oka proporcję, rozpoznawalne kontury, konkretną symetrię, albo ozdobna asymetrię na froncie. Musi coś w sobie mieć. Jakiś akcent, albo brak akcentu i nieskażoną prostotę, nie mylić z prymitywnością kształtu. Nie jest to łatwo osiągnąć właśnie przy niby prostej skrzyni co widać po wielu produktach gdzie konstruktorzy szczędzili kasy na wzornictwo, a sami raczej z tych słyszących, a mniej widzących za to z wielką wiarą, że potrafią wszystko sami ;). Łot i tyle okiem fotografa.

Faktycznie lżej ale z cokołem wygląda też zacnie i poważnie :)

Bardzo fajne i funkcjonalne cokoły ma MA czyli Monitor Audio Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Kiedyś liczyłem ile tańsze są hegle. Ogólnie jak ktoś mieszka na Pomorzu to ma wycieczkę do Skandynawii za darmola i jeszcze coś mu zostanie. Wycieczka oczywiście promem.

Bardzo fajne i funkcjonalne cokoły ma MA czyli Monitor Audio

Wiem bo mam GS20 jeszcze faktycznie funkcjonalne można łatwo wypoziomować i założyć kolce lub normalne nóżki wszystko jest w komplecie nawet poziomica no ale już mnie nosi na coś innego nie wiem jeszcze co :)
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Dobrze, że napisałeś, że według Ciebie. Ja też czasem to podkreślam :)

Często i gęsto ludzie związani z muzyką, czy chociażby z jej odtwarzaniem słuchaniem po domach to ludzie z wrażliwością, z estetyką z gustem. Słuchają i patrzą, bo kolumn nie sposób w pokoju ukryć, cieszą oczy i uszy za jednym razem. Tylko żeby to miało miejsce niby ta zwykła skrzynia musi mieć miłe dla oka proporcję, rozpoznawalne kontury, konkretną symetrię, albo ozdobna asymetrię na froncie. Musi coś w sobie mieć. Jakiś akcent, albo brak akcentu i nieskażoną prostotę, nie mylić z prymitywnością kształtu. Nie jest to łatwo osiągnąć właśnie przy niby prostej skrzyni co widać po wielu produktach gdzie konstruktorzy szczędzili kasy na wzornictwo, a sami raczej z tych słyszących, a mniej widzących za to z wielką wiarą, że potrafią wszystko sami ;). Łot i tyle okiem fotografa.

Bardzo fajne i funkcjonalne cokoły ma MA czyli Monitor Audio

A powiedz mi czy rhea nie jest gustowna? Miałem phoebe i mi ich wygląd podobał mi się a wiesz czemu? bo to nie była choinka, a miały wygląd ponadczasowy! Klasyczne spojrzenie gdzie nigdy nie zmęczy i do każdego pokoju się spasują.

Słucham rhea i mi na godzinie 9-tej,chcialo urwać głowę z kręgosłupem :) No skuteczność imponująca.

Edytowane przez zbyniu 360

A powiedz mi czy rhea nie jest gustowna?

Nie miałem okazji widzieć tych kolumn, ani ich sensownego zdjęcia. Trudno coś powiedzieć. Wiele rzeczy widziałem ładnych na zdjęciach, a w naturze beeee i odwrotnie też :) Dla mnie cholerne znaczenie ma jakość wykonania. Te kolumny co mam Minas Anor spełniają wymagania aż nad to, precyzja, detal, to wszystko kształtuje klasę, dobór forniru, jego położenie i lakier. Niby z maszyn, z fabryki, a widać, że to człowiek robił. No i to co w środku dla mnie snoba pełną gębą :P też ważne. Lubię świadomość, że komponenty są najlepsze jakie mogłem mieć za swoje nieduże pieniądze. Kiedyś Pan Michał miał do mnie z nimi zalecieć, ale wyjazd urlopowy, potem nawał pracy i temat się rozmydlił z mojej strony.

Zapewne w którymś warszawskim sklepie, albo na AS 2016 sobie tych kolumn posłucham wnikliwie. Może jakieś sensowne zdjęcie zrobię ;)

Edytowane przez robin102

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Widać że masz duszę spojrzenia na całokształt i jesteś obiektywny to super gość z ciebie. Niestety niektórzy to tacy uszczypliwi są, a ty nie.

u mnie w pokoju jest na tyle dobrze że wieczorem można słuchać i na dole nikomu nie przeszkadza, bi nie słychać rezonansow :)Na nowo odkrywam, moje ulubione płyty, świetnie, czerpie z tego radość całą gębą.

Edytowane przez zbyniu 360

Kiedyś liczyłem ile tańsze są hegle. Ogólnie jak ktoś mieszka na Pomorzu to ma wycieczkę do Skandynawii za darmola i jeszcze coś mu zostanie. Wycieczka oczywiście promem.

Ba nawet nie tylko do Norwegii ale ogolnie do Skandynawii.Dlatego tyle tych Hegli w niskich cenach na gieldzie hifi.

Szkoda ze nie mieszkam na Pomorzu, bylbym zarobiony...

Edytowane przez oley

Jako były posiadacz hypków i Minas Anor mam takie zdanie że te pierwsze są ozdobą każdego nowoczesnego pomieszczenia zaś minasy pasują do konserwatywnych wystrojów aczkolwiek buraczki jak każda potwora musi znaleźć amatora bo ten kolor kojarzy się jedynie z wynlakniętymi starciami nawet po 4 latach nie mogłem się do nich przyzwyczaić dobrze że bronią się dźwiękiem a raczej broniły , poległy z konkurencją z którą mogą ponoć konkurować czyli ponad 2 krotnie droższą .

jak można wyczytać w kwiecistych opisach niemal każde kolumny moga konkurować z droższymi , kłopot maja te najdrozsze zatem :) . Pełny dzwięk bez kompromisòw potrafią oddać konstrukcje 3 drożne . 2 albo 2,5 to zawsze kompromis czasem nawet dobrze zgrywający się z mniejszymi pomieszczeniami . Przesiadłem się na Amphion Xenon i to już koniec mojej drogi w szukaniu tego typu konstrukcji . Następna przesiadka to już będą Tuby tam są emocje , ciary i relaks jednocześnie .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.