Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę bez sensu Vlado. Nie czytałeś dokładnie tego co napisałem.

Goliat jako gospodarz nie może usuwać wpisów niezgodnych z regulaminem. Co z tego, że ktoś dostanie bana, skoro jego wpis nadal widnieje i prowokuje innych. Dlatego wzywamy was, żeby dany wpis usunąć. Po to jest chyba specjalny przycisk "Zgłoś"

Dajcie takie narzędzie gospodarzowi klubu i możecie tu w ogóle nie zaglądać.

I dopiero wtedy można postawić na tym stanowisku kogoś, kto jest tu codziennie.

Tylko czemu wciaz zarzucacie nas zgloszeniami na panel moderatorski.

Włodku, rozwiązanie jest proste i nawet już kiedyś je proponowałem :)

Zacznijcie przyznawać punkty za trollowanie Moderacji nieuzasadnionymi zgłoszeniami.

Problem dotyczy całego forum.

Trochę bez sensu Vlado. Nie czytałeś dokładnie tego co napisałem.

Mylisz sie drogi Michale. Przeczytalem bardzo dokladnie co do mnie pisales, a jeszcze dokladniej to co napisal @goliat. Odnioslem sie do tego i ta dyskusja jest juz zakonczona.

Oddajmy Wam, Tobie i @goliat, narzedzie banowania i usuwania wpisow wedlug Waszego uznaia i nie ingerujmy w zaden sposob w ten klub?

Ale to wlasnie wniosek o przywrocenie takich samych zadan rodem z saloniku - czyli patologia totalnej wszechwladzy.

Tak sie nie da Michale.

Z bardzo prozaicznego ale priorytetowego powiodu. Watek klubowy ktorego jestes promotorem, ma swych "Szymonow", ktorzy to w klubie doskonale potrafia publikowac posty upadlajace konkurencje.

Takie posty sa natychmiast zglaszane na panel jako ataki i moderacja musi interweniowac i takie wpisy usuwac. Co natychmiast budzi fale kontr zgloszen z Waszej strony i zarzutow jak bardzo moderacja jest stronnicza i w ogole glupawa. :-)

I ostatnie wyjasnienie.

Ja nigdy nie mialem i nie mam nic do kolegi @goliat. Mam natomiast zarzut do gospodarza klubu AA o brak aktywnosci w prowadzeniu tego klubu. I tylko tyle. Ale to stawialem od poczatku jasno. Uznaliscie ze nie podzielacie mojego stanowiska.

Sprawe zmian w waszym klubie uwazam za zamknieta. Jesli jednak sami poczujecie taka potrzebe, to my jestesmy zawsze do dyspozycji.

Wlodek.

Włodku, rozwiązanie jest proste i nawet już kiedyś je proponowałem :)

Zacznijcie przyznawać punkty za trollowanie Moderacji nieuzasadnionymi zgłoszeniami.

Problem dotyczy całego forum.

Nawet nie wiesz jak bardzo bysmy o takiej mozliwosci marzyli :-)

Niestety nie jest to mozliwe. Takie dzialania moderacji bylyby pogwalceniam prawa uzytkownikow do obrony swej godnosci i prawa do otwartego wyrazania niezawislej opinii o zamieszczanych publikacjach.

Z punktu widzenia zglaszajacego, jego zgloszenia sa ZAWSZE uzasadnione :-)

W.

No to jak się nie da inaczej, to po co to całe zamieszanie? Obojętnie kto będzie gospodarzem, to zawsze do usuwania wpisów będziemy wołać moderacje. Przykro mi, ale sami taki regulamin ustaliliście.

Druga sprawa. Dlaczego gospodarz wątku jest "zmuszany" do aktywności? Jaki jest tego cel i dlaczego kogoś to obchodzi?

Uwierzysz, ze w klubach gdzie gospodarz jest aktywny i w pore uzywa narzedzia do eliminowania hejterow i trolli nie notujemy zadnych problemow z ktorymi w Waszym klubie musimy sie stykac co rusz?

Uwierzysz ze w innych klubach nikt nie wrzeszczy ze trzeba spacyfikowac Szymona? Bo to jak widze teraz Szymon zajal miejsce buma1234, od ktorego elity uciekaly do saloniku :-))))

Nas moderacje, obchodzi klub w ktorym sa notorycznie problemy. My tu jestesmy od walki z problemami, jednak dobrze rozumiemy ze tym samym stajemy sie problemem tych, ktorym na zmianach nie zalezy.

Lub dla ktorych zmiany sa zagrozeniem wlasnych celow przebywania na nawet tak znienawidzonym forum jak AS.

Rozmowe uwazam za zakonczona.

Prosze o powrot do wpisow w temacie tego watku.

W.

Nawet nie wiesz jak bardzo bysmy o takiej mozliwosci marzyli :-)

Niestety nie jest to mozliwe. Takie dzialania moderacji bylyby pogwalceniam prawa uzytkownikow do obrony swej godnosci i prawa do otwartego wyrazania niezawislej opinii o zamieszczanych publikacjach.

Z punktu widzenia zglaszajacego, jego zgloszenia sa ZAWSZE uzasadnione :-)

Wystarczy trolling Moderacji wprowadzić do Regulaminu - czyli decyzja należy do Dawida :)

BTW, ustawcie poprawnie czas na forum.

A może poza pewnymi, ogólnie znanymi problemami "konkurencyjności" zostawić klub, żeby żył swoim życiem i był prowadzony przez założyciela. W kontekście ostatnich wydarzeń, zarzut o Jego braku aktywności też nie wydaje się nie do końca właściwy...

Zaden moderator nie usuwa wpisow uzytkownikow od tak sobie

Miałem niestety inne doświadczenia, ale mam nadzieję, że to już przeszłość...

Cir akurat ja z kontaktem z Tobą nie miałem żadnego problemu, wszystko było o co prosiłem. Ale moderacja to nie tylko Ty ☺

Wielokrotnie ginęły różne wpisy zarówno moje jak i innych. Nie wiem kto je czyścił, ale czyścił...

W mojej ocenie to co jest teraz przerabiane to problem "zastępczy", ale niech inni ocenią.

Pozdrawiam,

Goliatpl

jesli to nie jest problemem -jesli piszecie cos na PW do moderatora i nie jest to oczywiscie jakas prywatna sprawa a problem klubowy proponuje do rozmowy dołaczac jeszcze innego moderatora

to dobry sposób aby reszta wiedziała co się dzieje i jakie aktualnie sa problemy zwłaszcza że nie siedzimy na forum cały czas

może to równiez pomoże w temacie znikających postów :)

pzdr

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• 2 tygodnie później...

Jaki wzmacniacz polecacie do Phoebe III do 3,5k? Odsłuchiwałem Vincenta 227 jego brzmienie mi odpowiada, niestety przekracza budżet, Atoll in100 jest zbyt techniczny.

Chciałbym Vincent 226mkII, jednak potrzebuję alternatywy, ponieważ na rynku wtórym pojawia się bardzo rzadko

W stosunku do Vincenta, Atoll faktycznie trochę może wydać się techniczny, zwłaszcza w porównaniu z 226MkII, ale to i owo można ułożyć sobie kablami, trzeba tylko nad tym trochę posiedzieć.

Atoll ma spory bas i dużą średnice. Nie jest idealnie równy i ja nie nazwałbym go technicznym. Prędzej będzie to jakiś Marantz, Yamaha, lub inny typowy japończyk.

Posłuchaj też Music Hall, lub też Atolla, ale in80, który ma inny charakter niż in100.

Bardzo fajnie zagrają też Rotele, czy Audiolaby.

Edytowane przez Audio Academy
  • Administratorzy

Witam,

Panie Moderatorze przepraszam za takie stwierdzenie, ale Pana wpis jest kompletnie wyrwany z realiów działania nie tylko tego klubu ale i całego audiostereo :) Tutaj pragnę uświadomić osobom które użytkownikami portalu są od niedawna (czyt. 2-3 lata) O tych młodszych nawet nie wspomnę :) Audiostereo jako rzetelny, obiektywny i kulturalny portal funkcjonowało do czasu przejęcia prze firmę Site. A więc było to dawno, dawno temu... Obecny Pan prezes nie ma o tematyce audio bladego pojęcia i to niestety przekłada się na dalsze szczeble i funkcjonowanie portalu... Mają za to pojęcie jak się robi na tym kasę :) Co widać po coraz większej ilości reklam, banerów itp. Obecna forma nie niesie za sobą żadnego zjawiska w postaci misyjności i propagowania tematyki audio w postaci rzetelności i przede wszystkim prawdziwości tematu.

To widać, czuć i słychać... Jakość i poziom tego portalu jest po prostu żenująca. Nie będę przytaczał kto i jak obecnie działa w redakcji audiostereo a to też jest ciekawy temat ;) Zorientowani wiedzą o czym mówię.

Wybaczcie byłem chory i nie było mnie przez jakiś czas, stąd dopiero teraz odpowiadam. To ciekawe Rafale, że wypowiadasz się w ten sposób. Z tego co pamiętam to mieliśmy okazję poznać się osobiście, a nawet zorganizować kilka akcji wspólnie z Q21. Jakoś wcześniej nie uraczyłeś mnie swoją oceną odnośnie mych kompetencji. Specjalistą od tematyki audio nie jestem, mam podstawową wiedzę i nigdy tego nie ukrywałem. W obliczu tylu zacnych osobistości na naszym forum i ich ogromnej wiedzy na pewno wypadam blado. Czy to jednak jest najważniejsze? Czy ktoś, kto posiada forum o danej tematyce musi być największym specjalistą w danej dziedzinie? Forum to przede wszystkim użytkownicy. To oni tworzą jego zawartość. My dbamy o rozwój techniczny - po kupieniu forum zmieniliśmy parokrotnie jego silnik. Wcześniej nie było nawet tak podstawowych opcji jak edycja postów, awatary i wielu innych, jak chociażby szyfrowania haseł. Mógłbym rozwodzić się dłużej nad rozwojem forum i nad tym jak bardzo archaiczne było przed, ale chyba nie o to chodzi...

Aha jeszcze jedna istotna rzecz - odnośnie Twojej oceny obiektywności, rzetelności itd. Po zakupie forum wprowadziliśmy oznaczenie przedstawicieli branży takich jak Ty kolorem niebieskim i podpisem Branża. Wcześniej tego w ogóle nie było. To taki mało istotny szczegół, bo przecież przedstawiciele Branży, tacy jak Ty są na pewno krystalicznie czyści, prawda? :)

Jesteśmy firmą, więc tego, że to działalność komercyjna również nigdy nie ukrywaliśmy. Staramy się jednak dobierać partnerów i reklamy, tak aby były zgodne z zainteresowaniami naszych użytkowników.

Site to nie tylko audiostereo, ale też inne serwisy i tzw. software house, czyli działalność związana z tworzeniem oprogramowania dla firm. Prawdę mówiąc to dziwią mnie Twoje słowa, bo sam raczej filantropem nie jesteś.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Witam,

Dawid myślę, że znowu został wyrwany kontekst z całej dyskusji i wyciągnięte niewłaściwe wnioski. Bynajmniej nie taka była moja intencja. Aby zrozumieć w czym rzecz należałoby uczestniczyć w forum dłużej i zobaczyć jakie są jego "niedociągnięcia" W skrócie mój wpis miał zwrócić uwagę na problem z jakim się borykam od dłuższego czasu. Podkreślę tutaj stanowczo iż jest to tylko i wyłącznie moja prywatna opinia. Proszę mnie w tym przypadku nie utożsamiać z ogółem Klubowiczów czy z miejscem w którym pracuje. Jestem użytkownikiem audiostereo od ok 9-10 lat i mój nick Goliatpl należy traktować tylko i wyłącznie jako mój prywatny.

Inną sprawą jest wparcie i organizacja imprez związanych z propagowaniem szeroko pojętej tematyki audio. Tutaj moja osoba aktywnie uczestniczy w takich działaniach. Cieszę się, iż miejsce w którym pracuje i osoby tu decyzyjne są na tyle elastyczne iż dają nam taką możliwość. Chwała im za to :) Wam audiostereo i Tobie Dawidzie również dziękuję za wsparcie w tego typu działaniach. Zgadza się, mieliśmy okazję się poznać i ten okres wspominam dobrze, było jak trzeba. Ale nie mogę niestety tego powiedzieć o funkcjonowaniu tu na forum a zwłaszcza w naszym klubie. To temat rzeka... I właśnie aby móc to w sposób właściwy monitorować chcąc nie chcąc trzeba mieć wiedzę na ten temat. Mówiąc kolokwialnie trzeba to czuć. Bez urazy, ale tak jest w każdej branży. Chyba, że ma się odpowiednie osoby, które będę potrafiły to ogarnąć.. W tym konkretnym przypadku spotkałem się z atakiem takiej właśnie "osoby" (widać to we wcześniejszych wpisach...) dlatego moja reakcja była podobna. Adekwatna czy nie? Nie wiem. Niech inni ocenią. Nie chciałem nikogo personalnie urazić a zwrócić uwagę na problem od środka. Z tego co się zorientowałem inni Klubowicze odnieśli podobne wrażenie. Ale niech każdy sam się wypowie jeżeli ma ochotę.

Pozdrawiam,

Goliatpl

Edytowane przez goliatpl
  • Administratorzy

Rafale, ale ja, ani zaden inny administrator nie zajmuje sie moderacja. Od tego zawsze byli moderatorzy. Tak jest na wiekszosci for. Moze jak ktos ma jakies mikro forum, to jest w stani sam sie tym zajmowac. U nas jest kilka milionow wpisow, a jak juz wspomnialem Site to nie tylko audiosteteo.

Moderatorow mamy specjalnie dobrana pewna ilosc. Moderacja jednak zawsze bedzie zla w ocenie pewnych osob. Przerabiamy to od lat. To niestety niewdzieczna rola. Tym bardziej mam szacunek do naszych chlopakow.

Skoro teraz odpowiadasz, to ja poproszę również o odpowiedź na PM.

Jutro postaram sie zerknac. Nazbieralo sie tego troche.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Pytanie do użytkowników Phoebe, jak mocno macie dogięte kolumny do środka? Według moich prób najlepszaą scenę osiągnąłem z minimalnym dogięciem, krzyżują się za moim miejscem odsłuchowym.

Jakość i poziom tego portalu jest po prostu żenująca. Nie będę przytaczał kto i jak obecnie działa w redakcji audiostereo a to też jest ciekawy temat ;) Zorientowani wiedzą o czym mówię.

Czy mogę prosić o rozwinięcie tej myśli? Ten problem interesuje mnie jako bardzo starego stażem usera tego forum. Dziękuję.

Edytowane przez jam_lasica

Czy mogę prosić o rozwinięcie tej myśli? Ten problem interesuje mnie jako bardzo starego stażem usera tego forum. Dziękuję.

Myślę, że powinniśmy wrócić do merytoryki klubowej. Mam nadzieje że spory zostały już zażegnane i póki co forum działa właściwie.

Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...

Prosta forma, dobre proporcje, cóż więcej trzeba. Na pierwszy rzut oka można poznać z jakiej stajni pochodzą.

Zaniepokoił mnie jedynie brak charakterystycznej "piramidki" w logo na cokole. Myślę, że nie warto z niej rezygnować, to znak rozpoznawalny Audio Academy tak jak np. gwiazda Mercedesa czy "kółeczka" Audi :).

Pamiętam jak w 1998 r. na Audio Show zobaczyłem nowe logo Pioneera - dla mnie była to po prostu porażka, fajny symbol omegi z kamertonem i fajną czcionkę zastąpiono czymś bezpłciowym i nijakim.

Co do kolorów to jak dla mnie obowiązkowo fornir sapeli - Rhea w tym kolorze mam już rok a wciąż sprawia mi przyjemność pogapić się na nie (posłuchać także :) ).

• 2 tygodnie później...

W najnowszym marcowym magazynie Audio pan Kisiel napisał niezłego "wstępniaka" !!! :)

Czytaliście? Czyżby zmiana kierunku...? ;) Mnie się serce raduje! :)

post-12821-0-69070700-1489697705_thumb.jpg

post-12821-0-42595300-1489697722_thumb.jpg

post-12821-0-99768600-1489697730_thumb.jpg

W końcu pewne sprawy zaczynają wracać do normy, tak było też kiedyś z zachłyśnięciem się "kinem domowym"

Co nie znaczy, że może kiedyś....w końcu technika nie śpi...

Ale teraz;-)

W końcu pewne sprawy zaczynają wracać do normy, tak było też kiedyś z zachłyśnięciem się "kinem domowym"

Co nie znaczy, że może kiedyś....w końcu technika nie śpi...

Ale teraz;-)

Zapomnij o tym :)

Kino domowe to nie żadne zachłyśnięcie lecz bardzo intensywnie rozwijająca się część rynku audio. Oprócz samego audio widać jak mocno rozwijają się projektory i ekrany, które są coraz lepiej dostosowane do warunków domowych.

Wystarczy zobaczyć jak przygotowane sale mają ludzie w domach, nawet tutaj na forum i cofnąć się pamięcią np. 15 lat.

Szkoda, że Polscy producenci audio tego nie zauważają i ciężko u nich uświadczyć w ofercie głośników centralnych i tylnych. Gdyby byli bardziej otwarci to zauważaliby jak wiele osób chce łączyć dobre kino z dobrym stereo i z pewnością ich oferta byłaby pełniejsza, bardziej komplementarna ich produkty cieszyłyby się większym powodzeniem.

Oczywiście tutaj jedno nie wypiera drugiego, obie sprawy czyli KD i stereo ma swoich zwolenników, kto co woli.

Co do odtwarzaczy CD to moim zdaniem żadnego renesansu nie będzie co nie oznacza, że znikną one z rynku. Pewnie w jednym roku sprzeda się więcej w innym mniej, ale tendencja raczej powoli spadkowa. Tak jak gramofony, są ale to nisza i jak się jednego roku trochę więcej sprzeda to zaraz mamy wielkie halo o odradzającym się analogu.

Moim zdaniem muzyka w plikach zwycięży. Sam posiadam od wielu lat odtwarzacz multimedialny, z którego słucham muzyki i to jest mega wygoda. Nie wstając z fotela mamy całą płytotekę pod jednym przyciskiem.

Do tego dochodzi jeszcze, że z tego samego odtwarzacza oglądam filmy, czyli wszystko w jednym urządzeniu.

Oczywiście nikogo do niczego nie przekonuję, niech każdy sobie słucha z czego chce, ale moim zdaniem taka jest rzeczywistość i przyszłość.

Natomiast co do zachłyśnięcia i upadających technologii to z pewnością jest to obraz 3D w obecnym wydaniu.

Edytowane przez omen

Kino domowe to nie żadne zachłyśnięcie lecz bardzo intensywnie rozwijająca się część rynku audio. Oprócz samego audio widać jak mocno rozwijają się projektory i ekrany, które są coraz lepiej dostosowane do warunków domowych.

Wystarczy zobaczyć jak przygotowane sale mają ludzie w domach, nawet tutaj na forum i cofnąć się pamięcią np. 15 lat.

Szkoda, że Polscy producenci audio tego nie zauważają i ciężko u nich uświadczyć w ofercie głośników centralnych i tylnych. Gdyby byli bardziej otwarci to zauważaliby jak wiele osób chce łączyć dobre kino z dobrym stereo i z pewnością ich oferta byłaby pełniejsza, bardziej komplementarna ich produkty cieszyłyby się większym powodzeniem.

Oczywiście tutaj jedno nie wypiera drugiego, obie sprawy czyli KD i stereo ma swoich zwolenników, kto co woli.

Co do odtwarzaczy CD to moim zdaniem żadnego renesansu nie będzie co nie oznacza, że znikną one z rynku. Pewnie w jednym roku sprzeda się więcej w innym mniej, ale tendencja raczej powoli spadkowa. Tak jak gramofony, są ale to nisza i jak się jednego roku trochę więcej sprzeda to zaraz mamy wielkie halo o odradzającym się analogu.

Moim zdaniem muzyka w plikach zwycięży. Sam posiadam od wielu lat odtwarzacz multimedialny, z którego słucham muzyki i to jest mega wygoda. Nie wstając z fotela mamy całą płytotekę pod jednym przyciskiem.

Do tego dochodzi jeszcze, że z tego samego odtwarzacza oglądam filmy, czyli wszystko w jednym urządzeniu.

Oczywiście nikogo do niczego nie przekonuję, niech każdy sobie słucha z czego chce, ale moim zdaniem taka jest rzeczywistość i przyszłość.

Natomiast co do zachłyśnięcia i upadających technologii to z pewnością jest to obraz 3D w obecnym wydaniu.

Jeśli chodzi o obraz 3D, to pełna zgoda. Natomiast w przypadku analizy porównawczej stereo i KD warto pamiętać, że głośniki, to tylko jeden z elementów toru. Nie ma zmiłuj - żeby uzyskać identyczną jakość na 2 wyjściach w przypadku stereo, jak na 5,6,7,8...w przypadku KD, koszty produkcji takiego urządzenia będą zdecydowanie wyższe (mowa póki co o samym wzmacniaczu). Do tego identyczną analogią trzeba się posłużyć w przypadku głośników (nie jest prawdą, że centralny albo satelitarne mogą być gorsze od przednich - tzn. mogą być, nikt nie broni, ale wówczas zwyczajnie tracimy cały efekt, otrzymując choćby odmienną charakterystykę brzmienia z każdej strony). Idąc dalej - kable - to samo. Multiplikacja kosztów. To w dużym uproszczeniu.

Oczywiście - to wszystko jest do zbudowania, kupienia i podłączenia i wszystko zależy od budżetu. Natomiast zwracam uwagę, że nawet, jeśli klient pójdzie drogą połączeniu ze sobą wzmacniacza stereo i amplitunera (czyli stworzenia niejako osobnej sekcji dla stereo i KD), to i tak, żeby nie popsuć jakości stereo, musi mieć odpowiednie kolumny stereo. A co zrobi z pozostałymi częściami toru, to inna zabawa. Nikt przecież nie broni ustawić 6-8 kolumn, identycznych, jak w stereo. A że dużo miejsca zabierze, kosztów pochłonie i słabo może wygladać w salonie poniżej 100m2 - no cóż. Albo się bawimy, albo nie.

I do brzegu - zachłyśnięcie się wg mnie faktem było i jest, ale polegało na tym, że klient kupował kino domowe, na nim grał i był szczęśliwy, bo nie zdawał sobie sprawy z faktu, że za wydane pieniądze posłucha muzyki w stereo w nieporównywalnie lepszej jakości. Dlatego warto odpowiedzieć sobie na pytanie - na czym mi zależy. I zacząć to robić ;)

W temacie renesansu - myślę, że w przypadku odtwarzaczy CD zdecydowanie mamy do czynienia z takim zjawiskiem. Niejednokrotnie standard CD skazywany był na wymarcie, a póki co powstają coraz to bardziej dopracowane i konkurencyjne odtwarzacze. I to się nie zmieni, tak przypuszczam, przez co najmniej kolejne 20-30 lat.

Póki co, porównując jakość vs koszty, odtwarzanie plików jest albo za drogie, albo obarczone zbyt dużymi kompromisami jakościowymi w porównaniu z CD, by myśleć o konkurencyjności plików wobec płyt.

jak ktos mysli samodzielnie to nie jest to dla niego zmiana kierunku. Niemniej wiele osob daje sie nabierac na marketing wiec mamy takie kolo - w tym roku modne gramofony, za rok DACi i streamery, potem powrot CD, za chwile znow gramofon, cd umiera, wchodza DAC i tak do usranej smierci:) Niemniej sa tego plus, po wejsciu DAC, niezle CD mozna bylo zakupic calkiem tanio:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.