Skocz do zawartości
IGNORED

Vinyl miażdży CD...

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

ostatni wpis poswiecony pomiarowi SZUMU nagranego na płycie ktorego zakres siega 45 khz.jako ze sinusoida nie stanowi specjalnie trudnosci dla wkladki, bada ja sie poprzez odtworzenie nagranego szumu.Szum taki robi za CIEZKĄ muzyke.Jest nawet gorszy w odtworzeniu ,niż wiekszosc muzyki.Pomiar dokonano juz po wzmacniaczu z korekcja RAII.Jak widać szum nie ginie w szumie.Zakres 20 khz wynika nie z tego, ze przestało sie odtwarzac, ale aparatura pomiarowa jak papier wskazuje, ma zdefiniowany zakres 20-20 khz.To odtworzenie jest porównywalne w stopniu max z odtworzeniem muzyki nagranej na płycie.I cześc.Przesłuchy sa na poziomie dobrego tunera stereo(czyli 30 dB w pasmie istotnym)który ma takie na poziomie 30-40 dB.I to wystarczy do zdefiniowania dobrego planu muzycznego.Gdyby jakies arusie czepiali sie widocznego szumu na ch-ce, to jest to normalny element wynikajacy z duzej szerokosci filtru heterydonowego przestrajanego w sposób ciagły.Na ch-ce sinusoidalanej jest go brak oczywiście.Jak widac posiadacze gramofoników nie maja powodu do.. wstydu/

CNU.

• 10 miesięcy później...

PawelXYZ jak widać żyje i niestety nie odwiedził jeszcze lekarzy co mu zalecałem.

A więc przypomnę, na początek laryngolog, następnie psychoterapeuta i psychiatra.

Jeśli to nic nie da proponuje zrobić rezonans magnetyczny mózgu, z reguły przy takich objawach jakie wykazuje XYZ a także ortodoksyjni działacze prawicowi, diagnoza wskazuje na guz mózgu.

Jeśli to wszystko nie pomoże to proponuję udać się na na inne fora celem wylewania swoich frustracji gdzie indziej.

> mamz

Mnie tez wysylales do lekarza.

Czyzby zwolennicy PiS tacy jak ty mieli jedyna sluszna racje ?

Cos to w tej partii juz tradycja.

Smierdzisz mi trollem jeszcze wiekszym niz ten na ktorym wieszasz psy.

Zobaczymy za jakis czas co z ciebie na tym forum sie wykluje.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

> mamz

Ja w odroznieniu od Twoich sugestii ide sie wyspac.

A ty troluj dalej.

Noc dluga.

Dobranoc.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

• 3 tygodnie później...

cytuję Arku: >Piewcy jakości vinylu zachowują się jak zazdrośnik, który nie może przeboleć, że za kilkaset dolarów z cd można mieć jakość o którą oni starali się kosztem tysięcy dolarów.<

z moich doświadczeń wynika że jest dokładnie na odwrót :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

Kyle !

Posłuchaj wreszcie dobrego systemu analogowego ... Wtedy zrozumiesz co to jest przejrzystość.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

ps. poza tym czytałeś o czym mowa ? ... o przejrzystości z np. CD za kilka stówek vs. gramofon na płyty winylowe za kilka stówek - Twoim zdaniem gramofon jest w takich cenach bardziej przejrzysty ?? - chyba kpisz.

Pamiętam jak moja ś.p. babcia w wieku 80 lat twierdziła że radio na długich falach AM ma lepszy odbiór niż FM na UKFie, i nic nie było w stanie zmienić jej wrażeń odsłuchowych.

noaudiofil, 16 Lip 2010, 14:04

>a jakie to monitory studyjne są tak przejrzyste że słychać przewagę cd

Właściwie do tego nawet nie potrzeba monitorów studyjnych :] Może i jakiś gramofon za XXXXX zł jest przejrzysty (już pomijam "cyfrę" w tej cenie :] ) ... ale Ja szukam czegoś z najlepszym stosunkiem cena/dokładność .

Co to jest "sluch muzyczny" ?

Mialem kiedys calkiem przyjemna mozliwosc porownywania dwoch zrodel dzwieku ale tej samej plyty Michalea Jacksona.

Jednym byl winyl, drugim byla plyta CD.

Wtedy ja takze uleglem magii czarnej plyty i wydawalo sie ze dynamika jest wyzsza z winyla, a z CD jest sterylniej i duzo gory.

Dzisiaj wiem, ze gorne pasmo z CD jest zaleta tego formatu i w dobrze zestawionym systemie CD jest tak samo dynamiczne.

Ricardozamora, 16 Lip 2010, 15:26

>różnych aspektach, będzie różnie, co kto lubi.

Ostatnia część tego zdania powinna zakończyć wszystkie spory:)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.