Skocz do zawartości
IGNORED

Polepszenie dźwięku audio a kinie domowy

Bipo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takie pytanie, posiadam amplituner denon 1906 z wyjściem pre aut,DVD 1940 i CD 500+ kolumny Jamo s606 z subem s200. Do słuchania płyt audio używam cd które podłączyłem do amplitunera. Wyczytałem na forum że można polepszyć jakość dźwięku stosując bi amping lub podłaczyć dodatkowy wzmacniacz. A co w przypadku kiedy mam dwa wolne wyjścia głośnikowe w amplitunerze ponieważ nie mam bocznych kolumn. Ponadto czytając testy mojego amplitunera wszyscy testujący pisali że dużo lepszy jest głos w audio poprzez zastosowanie podłączenia bi amping. Teraz mam pytanie czy mogę wykorzystać 2 pozostałe wyjścia na kolumny (lewe i prawe boczne)ponieważ mam zestaw 5.1 a amplituner jest 7.1 do podłączenia bi amping. Czyli pod wyjścia głośników frontowych podłączył bym dolne zaciski w kolumnach a do wyjść głośnikowych (boczne L+R)bym podłączył górne zaciski. Rozumiem że mam wyjąć te blaszki co są pod zaciskami w kolumnach?Odnośnie kabli ma również pytanie, ponieważ teraz fronty mam podpięte lepszymi kablami a drugą parę kabli mam gorszej jakości. To mam podłączyć gorsze kable aby zasilały dół kolumny a leprze kable bym podłączył do zasilania góry kolumny tak aby zasilały głośniki średnio i wysokotonowe...?ps. czy ogólnie mogę podłączyć te kolumny przez bi amping?

Radziłbym jednak zastosowac wzmacniacz,bo kombinowanie kablami w tym akurat amplitunerze nie wiele zmieni.Kup jakis paroletni wzmacniacz,a wtedy usłyszysz roznice.Wzmacniacz nie pierwszy lepszy musisz troche poszukac.Bo tak jak tu pisza wzmacniacz nawet za 300 pln zagra lepiej niz amplituner za 1500 pln.Niedokonca jest prawdą,bo nawet jak kupisz wzmacniacz za 1000 pln,nie musi byc lepiej.Patrz na wage ,zasilanie,marka na dalszym miejscu.Jest sporo nie drogich wzmacniaczy ktore moga cie zadziwic.Najgorsze to te najnowsze najnizsze modele np Denon PMA 500,Yamaha AX 397,Marantz 4001,6002 itd.

Nie wiem ile przeznaczasz na to pieniędzy ale ja bym dokupił jednak jakąś używaną końcówkę mocy.

Nie musiałbyś kombinowac z podwójnym wzmocnieniem, pod końcówkę podpiął byś przody i złączył przez pre-out. Efekt gwarantowany.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Temat przerabiałem, najlepsze rozwiązanie daje Darek. Dźwięk z Pre amplitunera traci na jakości. Podłączenie wzmacniacza z cd do muzyki oraz DVD do ampli z pre ampli do wzmacniacza w kinie, to polecam. Różnica w jakości jest bardzo duża. Kable też swoje robią, jest słyszalna różnica.

Ok ale jak kupie osobny wzmacniacz i do niego podepne cd to jak mam podłączyć kolumny które są już podpięte pod amplituner? chyba nie będę odpinał za każdym razem kabli z amplitunera i przełączał do wzmaka żeby posłuchać muzyki a później chcąc obejrzeć film na kinie w 5.1 znowu przepinał kable?.

Nie znam tego Twojego Denona. Jak jest dobrej klasy to daj sobie spokój z kombinacjami z dodatkowym wzmacniaczem. Jak Twój amplituner ma 7.1 to na bank ma możliwość bi-ampingu dla przodów. Zastosuj (jeśli pozwolą na to kolumny) i wystarczy. Sam bi-wiring nic nie da.

Z doświadczenia powiem, że dopiero „aktywne” kolumny albo inaczej przerzucenie filtrów zwrotnicy z kolumn na przedwzmacniacz daje wyraźny przyrost jakości.

Ma bi amping na pewno, ponadto mam przecież 2 wyjścia na kolumny boczne które mam wolne ponieważ mój zestaw to 5,1 a nie 7.1. i czy mogę podpiąć przednie kolumny poprzez bi amping pozostawiając reszte kolumn tak jak teraz są podpięte?

Tak. Z tyłu masz na pewno oznaczenia. Drugie kanały do bi-amp`u z reguły wychodzą z nieużywanych kanałów w 5.1 (surroun back).

Oczywiście w menu należy przełączyć amplituner na bi`amp. Upewnij się!

Drogi Grzegorzu to nie jest wysoki Denek, jakakolwiek zabawa w bi da marny efekt. Wzmacniacz wpinasz z pre-out amplitunera do obojętnie jakiego wejścia z wzmacniacza. Amplituner obsługuje kolumny tylne i centralny ( wykorzystuje swoją moc tylko na te kolumny bo nie jest obciążony frontami) . W kinie podgłaśniając ampli dajesz mocniejszy sygnał z pre-aut i kolumny frontowe grają głośniej (łopatologicznie). Wzmak ustawiasz np na godz 11, potem system ustawiania dźwięku w ampli (jeżeli jest) sam ustawi wszystkie potrzebne parametry. Polecane wzmacniacze na audiostereo to Marantze PM68,72,75,80 Nowsze od nr 7000, HK od 655vxi wzwyż starsze chyma od 6600 sony ES, Denony x60. PozdrMW

Obyś niewiem co robił to ten ampli nie gra mam podobny i stwierdzam że denon i pozostałe firmy kinem zepsuły stereo lepiej gra mi stare Onkio a i kino można oglądać a wykop jest niesamowity na 4 kolumnach

ja kiedyś próbowałem rożnych kombinacji z amp w kd, ale generalnie jest tak że amp mi został ale służy tylko jako tuner :))) , nic więcej, filmy oglądam w stereo i jest dobrze, powiedziałbym nawet że jest bardzo dobrze... w kinie męczyłem yamahę rxv630 na różne sposoby, ale pewnych rzeczy nie oszukasz, zostałem przy stereo cd i kd na primare seria 21 ... dvd-a pion 646a.

Raczej nalezałoby sie zastanowic czy rotel 970 bedzie brzmieniowo pasować do M7x (proponuje zapytac o to połaczenie na zakładce stereo), bo byc moze inna koncówka w podobnej cenie byłaby bardziej optymalnym wyborem dla tych akurat kolumn.

Po denonie 2106 w roli preampu cudów nie ma sie co spodziewać, ale mimo to poprawa brzmienia z zewnetrzna końcówką bedzie tutaj wyraźna w przeciwieństwie do wewnetrznego bi-ampingu, który tak naprawe zmienia niewiele. No ale za to też nic nie kosztuje (poza dodatkowa para kabli oczywiście ;))

Natomiast proponowane przez niektórych przedmówców podłączenie zamiast zewnetrznej końcówki pełnego wzmacniacza stereo również jest dobrym rozwiązaniem, ale tylko jesli spełnione sa 2 warunki:

1. W systemie mamy DVD z dobrej klasy torem analogowym albo wogóle osobny odtwarzacz CD. Wtedy podłaczenie sygnału analogowego ze źródła bezposrenio do integry pozwoli na wykorzystanie zalet dedykowanego stereofonicznego przedwzmacniacza.

2. Podłaczany wzmacniacz koniecznie musi posiadac funkcję przelotki ("processor mode", "theater throughput", "HT-bypass" czy jak tam zwał), czyli tryb pracy, w którym sygnał z zewnetrznego źródła (w tym wypadku z pre-out amplitunera) omija potencjometr głosnosci we wzmacniaczu i jest podawany ezposrednio na końcówkę mocy. W ten sposób znika problem podwójnej regulacji głosności, bo odbywa sie ona juz tylko w amplitunerze.

• 2 lata później...

Nawiązując do ostatniej dość archiwalnej wypowiedzi: "wzmacniacz koniecznie musi posiadac funkcję przelotki ("processor mode", "theater throughput", "HT-bypass" czy jak tam zwał)", czy istniej gdzieś jakaś choćby amatorska lista takich wzmaków stereo ?

Szukam takiego sprzętu, bo nie chcę rezygnować z kina, a amplituner nie spełnia moich oczekiwań w stereo.

Nawiązując do ostatniej dość archiwalnej wypowiedzi: "wzmacniacz koniecznie musi posiadac funkcję przelotki ("processor mode", "theater throughput", "HT-bypass" czy jak tam zwał)", czy istniej gdzieś jakaś choćby amatorska lista takich wzmaków stereo ?

Szukam takiego sprzętu, bo nie chcę rezygnować z kina, a amplituner nie spełnia moich oczekiwań w stereo.

Kiedyś miałem Yamahę stereo AX 396 z taką : " bezpośrednie wzmocnienie CD DVD " , ale miało ono na swojej drodze pokrętło głośności .

Obecnie nowe modele dwukanałowe Yamahy mają taką funkcję : " przystosowany do współpracy z kinem domowym " , może to jest to ?

Zerknij tu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Edytuję : w moim systemie kina domowego ----- stereo , występuje wzmacniacz dwukanałowy zintegrowany Pioneer A 9 bez tej funkcji , po skończeniu filmu w kinie domowym muszę pokrętło głośności z godziny 12 ustawić z powrotem w granicach rozsądku .

Jest to niewygodne , ale pomimo że sygnał w kinie idzie przez dwa przedwzmacniacze , to kino bardzo wyraźnie się poprawia .

W przyszłości gdy będę wymieniał wzmacniacz dwukanałowy to wezmę pod uwagę takie wyposażenie .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.