Skocz do zawartości
IGNORED

Dłubiemy w Behringer'ach serii 2496

Rekomendowane odpowiedzi

Ciaseczkowypotwór

"Czy ktoś z was próbował faktycznie zamiast preampów wejściowych berego zastosować preampy pracujące w układzie z soundcrafta Five, albo Midasa xl?"

Pewnie nie. To nikomu tutaj nie jest potrzebne.

Większość wykorzystuje tylko konwersję cyfra- analog.

Konwersja analog - cyfra jest dla nas zbędna / przynajmniej dla większości/.

tdrozd

" mam przerobionego SRC czyli typowy DAC AD-DA"

To chyba nie jest typowy DAC :)

DAC = Digital-Analog Converter

Jeszcze nie wyrzuciłeś tej kostki AK5393 i opampów wejsciowych ?

Opy wejsciowe z AD wywalone , kostka AD nie ruszana -zabite jej zasilanie

wiec moj beher to juz typowy DAC.

Zastanawiam sie nad pewnym rozwiazaniem -przetestuje to niebawem .

Wg. mnie chłopaki to trzeba by się pomału za jakąś nową (czytaj: większą) obudową rozglądać :)

Ja mam w piwnicy takie 2 skrzynie po Midasach i kilo ziela z Kolumbii :P - pewnie można by wykorzystać :P

Yogi, ale przynajmniej mam ubaw nad tym jak wyważacie otwarte drzwi :) Choć najfajniesze tematy sa o kablach zasilających i cyfrowych.

marekzawa, 9 Lut 2010, 23:42

>Pewnie nie. To nikomu tutaj nie jest potrzebne.

>Większość wykorzystuje tylko konwersję cyfra- analog.

>Konwersja analog - cyfra jest dla nas zbędna / przynajmniej dla większości/.

A odkąd to wspomniane mixery maja konwersję analog cyfra?

witek_z

"... Jaki dać kondensator separacyjny zamiast tego 47uF? Gdzie znaleść jakieś nieelektrolity 47uF/10-16V?..."

OLES, 9 Lut 2010, 09:41

>-> Witek

>jeśli elektrolita sprzegającego wymieniać na jakiegoś foliowca to wystarczy pojemność 2,2-3,3uF !

znaczy ze kondy foliowe maja rzeczywista pojemnosc, tak zwana pojemnosc soniczna :) czyli odczuwana w odsluchach do 15x wieksza od elektrolitow ;) to jakas nowa teoria minimalistycznego puryzmu audiofilskiego :)

Zegarek 24M w DCX:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zasilacz w DCX i DEQ:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukając coś w necie wydłubałem takie zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Niemal równy rok od zakupu mój berhinger prosił o dłubanie;) Prosił, prosił, aż wyprosił.

Podziękowania dla "artpaw" za cenne wskazówki i dla "yogi" za pomysł z LTR-110

Oto efekty:

Ukryta Zawartość

post-5151-100000662 1267576769_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>jazzby

>Jak spisują sie te MONACOR'y LTR-110 ?

Jak dla mnie bardzo dobrze, ale nie miałem okazji ich porównać do lundahla czy sowtera, także nie wiem jak w stosunku do nich się mają.

ciasteczkowy: piszesz, ze czasami cio sie smiac chce z audiofili. A mnie ZAWSZE chce sie PAKAC ze studiowców. Z tak wysokiego konia (ze nawet drabina strazy pozarnej siegałaby tylko do jaj) rzucasz te swoje hasła, ze głowa boli. A powinienes odpowiedziec tylko na jedne pytanie (i dziwie sie, ze nikt o to jeszcze sie nie zapytał): skoro macie takie fajne słuchy i fajne sprzety w studiach, to dla czego nie jestescie w stanie normalnie zrealizowac nagrania? Wszystkie koncerty i nagrania sa tak zafajdane, ze czesto sie tego słuchac nie da. Jestem z Wegier, i prawde powiedziawszy u nas jest takak sama sytuacja, po prostu nigdy nie słyszałem dobrych polskich (lub naszych wegierskich) nagran. Fakt, ze w swiecie tez trudno a dobre nagranie nie obniza "waszego grzechu".

"skoro macie takie fajne słuchy i fajne sprzety w studiach, to dla czego nie jestescie w stanie normalnie zrealizowac nagrania?"

Bo oni od dziecka słuchali MP3. Dostaje się taki delikwent na studia, kończy je i dumnie nazywa się inżynier dzwieku a w głowie dalej mu "gra" MP3.

potwierdzam, dźwiękowców w polszy mamy niestey do d... wystarczy przejśc się na dowolny polski film albo koncert, jak jest dobrze na zagranicznych to przeważnie dlatego że ktoś przywiózł swojego realizatora :P

ale dlaczego tak jest ??? nie mam zielonego pojęcia

mnie sie wydaje, ze dzwiekowcy sa na nizszym poziomie percepcj i maja wiedze katalogowa. A to ze kosc jest drugiego czy trzeciego sortu, mysle ze niewazne, gdz mynie dazymy do powtarzalnosci tylko do jak najlepszego wykorzystania konstrukcji, układu lub podzespołu. Zreszta kosci pierwszego (i drugiego) sortu wykupuja producenci sprzetu, wiec na rynku mozna kupic TYLKO I WYACZNIE nizszego sortu bez wzgledu na to, gdzie i za ile kupujesz!!!!

Apropo behr src: ja go zrobiłem wg fikusa, pierw zrobiłem wyjscie na 6N6P anode follower, potem SRPP na 6N16B (mikrolampizator), ale na anode follower wydaje mi sie ze jest bardziej kulturalnie. Teraz mysle zeby zrobic wyjscie a'la Kondo M7 (mam pełna dokumentacje tego preampu który kosztował 100tys. zł), które to nie jest ani anode follower, ani SRPP tylko anode follower Direct Coupled z kathode followerem. Oczywiscie zadnych ruskich lamp w tym wypadku, ani zadnych dławików w PS. Jestem na prawde ciekaw jak to zagra.

marekocska miałem "Fikusa" za AKM, polecam spróbować trafa, wg mnie dzień do nocy, ale oczywiście każdy tam woli coś innego :), a co do samych traf miałem LTR;y monacora, teraz mam lundahle 1517 sporo lepsze choć monacory i tak deklasowały "Fikusa"

jeśli mówimy o różnicy w trafach to przede wszystkim lundahle dają granie bardziej swobodne, niewymuszone jest więcej oddechu, chyba mniej zniekształceń i podbarwień, przyjemniej się słucha, scena, barwa, scena dynamika bardzo podobne po prostu lundahle są jeszcze bardziej komfortowe w odsłuchu

od Fikusa biore tylko niektóre pomysły. Układy obliczam i optymalizuje sam. Punkty pracy sam ustalam. Uzywam (w przeciwienstwie do Fikusa) podzespoły wysokiej jakosci!!! Do traf mam bardzo negatywne podejscie, we wzmakach lampowych uwazam ich za zło konieczne, własnie w swoim (na 300B) mam zamiar wymienic na amorphous core, bo nic ponizej tego nie zadowoli powaznych wymogów. Lundahl robi takie jesli chodzi o trafa wyjsciowe, ale w interstage-ach ich nie stosuja. A nic ponizej amorphousa nie ma takiej struktury metalu, zeby był w stanie przenosic do 100kHz!!! I to z minimalnymi przesunieciami fazy. Własnie w przypadku traf cała sprawa rozchodzi sie wokół materiału uzytego do rdzeni!!!

Fakt, ze słabe nagrania na słabym sprzecie moga zagrac dziwnie na lampach (i moze na trafach lepiej), ale panowie, trzeba sie pogodzic z tym, ze lampa pokarze cała prawde o nagraniu i rescie toru.

• Pokaż nowe odpowiedzi