Skocz do zawartości
IGNORED

Przyjazne państwo-każdy będzie miał broń

jakub102

Rekomendowane odpowiedzi

No dokładnie o to chodzi.

Chciałem przez to powiedzieć że skuteczna broń do samoobrony to taka której nie ma tj. taka której nie widać, o której nikt by nie pomyślał ze może być bronią.

W pewnym okresie w Japonii stosowano indywidualne oprawy szabel w kształcie lasek. Ta sama moda była w Europie w czasach gdy z mody wychodziło noszenie szpad.

Obecnie takim narzedzien do obrony byłbyy jakis taser czy coilgun w rękawiczce albo w telefonie komórkowym. Innowacyjnosć w tym wzgledzie jednak mocno kuleje w porównaniu z metodami maskowania broni w dawnych wiekach, mimo że środków technicznych jest obecnie o wiele więcej.

Z broni palnej do samoobrony przydatny mógłby być na przykład COP Derringer. Miniaturowy pistolecik czterolufowy. Z kazdą bronia wiaże jednak pewna istotna wada. Żeby jej uzyć trzeba najpierw dobyć, a to wymaga czasu którego napadnięty jest pozbawiany okolicznosciami napaści.

w normalnym kraju to zamiast filmowac ajfonkami ludzkie nieszczescie i smierc na ulicy z każdego okna wystawałaby lufa karabinu i beżowi padaliby jak muchy....szwajcaria tutaj jest dobrym przykładem normalnego kraju, no ale tam nie chcą brudasa bez wzgledu czy z syrii, czy z polski i tam jesli chcesz mieszkac musisz sie dostosowac do warunkow tam panujących.....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

w takim normalnym kraju juz bys nie zył jako brudas.Tak potraktował by cie facet z tego normalnego kraju i wiele by sie nie pomylił.

>> Arku, 11:41

Kłopot w tym, że przeciwko karabinkowi automatycznemu nawet pistolet full size nie jest bronią równorzędną - nawet jeżeli pistolero będzie miał przewagę zaskoczenia i wyszkolenia, trafienie wcale nie gwarantuje natychmiastowego obezwładnienia, jak to przekonało się FBI w Miami. Nie trzeba wyważać otwartych drzwi, przemyślenia Jeffa Coopera są nadal aktualne, a konstrukcja broni niewiele się zmieniła od jego czasów.

Do tego miniaturyzacja broni pogarsza jej osiągi we wszystkich aspektach - prędkość wylotowa (a więc i skuteczność grzybkowania pocisku), celność, odrzut (celność kolejnych strzałów), huk, pojemność magazynka. Amerykanie lubią różne sub-kompakty do noszenia w kieszeni, ale u nas prawie nikt tego nie kupuje.

Mlus przestałeś rozumieć słowo pisane?Czy może mam fatamorgiane?

w takim normalnym kraju juz bys nie zył jako brudas.Tak potraktował by cie facet z tego normalnego kraju i wiele by sie nie pomylił.

w normalnym kraju to zamiast filmowac ajfonkami ludzkie nieszczescie i smierc na ulicy z każdego okna wystawałaby lufa karabinu ...

Jak wyobrażasz sobie odpowiedzialne trzymanie broni w mieszkanku w kosmopolitycznej metropolii, przez napływowego słoika czy hipstera, którego więcej nie ma w domu niż jest? Że już nie wspomnę o prawdopodobieństwie prawidłowego rozpoznania sytuacji w razie zadymy.

Obrona terytorialno - sąsiedzka na wzór szwajcarski to jest możliwa w małym mieście, gdzie wszyscy się znają, najlepiej od kilku pokoleń ew. mają tradycje sąsiedzkiej czy lokalnej współpracy (w czym dobrzy są Amerykanie).

>> Arku, 11:41

Kłopot w tym, że przeciwko karabinkowi automatycznemu nawet pistolet full size nie jest bronią równorzędną -

Na wojne to sie idzie z armata i kolegamim. No na szczęście w Polsce nikt jeszcze nie biega z kałachem po ulicach. Ja tu piszę o sytuacji normalnego kraju europejskiego a nie o prowadzeniu wojny. Broń palna do samoobrony w naszych warunkach jest w ogóle nieprzydatna. W ogóle do samoobrony to im wieksza bron tym mniej przydatna, bo wiekszy jest czas jej dobycia, a w konforntacji bezpośredniej odpieerając atak z takiego np. COP Derringer strzelamy napastnikowi czterema kulami w łeb z przystawienia wiec rozważania o kalibrze i skuteczności nie mają tu wiekszego znaczenia.

Przy takim zastosowaniu to mozna człowieka zabic kilka razy ze sportowego Margolina za 250 złotych.

Na typowego napastnika ulicznego to najlepszy byłby jakis paralizator elektryczny wbudowany w ubranie.

Ps. W tej mitycznej Szwajcarii czy Szwecji także nikt nie biega z pistoletem po ulicy ani nie strzela z karabinu przez okna. Broń owszem mozna tam mieć ale dlatego ze jest tam rozwinieta idea obrony terytorialnej, W Polsce to by sie nie sprawdziło nawet nie dlatego że ludzie za głupi, wsiowi i aspołeczni, ale zwyczajnie dlatego że te zabawki kosztują drogo i samo ich posiadanie rodzi więcej kłopotów niż mozliwości użycia gdziekolwiek poza konfliktem zbrojnym. Żaden karabin nie powstrzyma także terrorysty chcącego wysadzić się w miejscu publicznym. Natomiast duża ilosc broni w posiadaniu cywilnym oznacza także zwiększenie dostepnosci broni długiej w tym dla zamachowców i przestępców, bo po prostu będzie skąd ją ukraść.

No na szczęście w Polsce nikt jeszcze nie biega z kałachem po ulicach.

We Francji terroryści biegali, i taką sytuację miałem na myśli.

Oni nie tyle biegali, lecz wchodzili w miejsca publiczne i strzelali albo się wysadzali. Im jest wszystko jedno czy ktoś w tłumie ma broń bo swoje zadanie wypełnią tak czy inaczej.

Yodzisław pokazał filmik na którym terrorysta w Izraelu zakatował tasakiem trzech ludzi na ulicy. Zapewne go zabili w końcu ale jednak jest to działanie wg powiedzenia "chcieć to móc".

Oni nie tyle biegali, lecz wchodzili w miejsca publiczne i strzelali albo się wysadzali. Im jest wszystko jedno czy ktoś w tłumie ma broń bo swoje zadanie wypełnią tak czy inaczej.

Nie do końca - gdyby ktoś miał pistolet, zastrzelonych w klubie mogłoby być np. 20 zamiast 100, choć ew. obrońca miałby bardzo trudne zadanie. No i raczej nikt nie chodzi na koncert metalowy z pistoletem, nawet w USA.

No i raczej nikt nie chodzi na koncert metalowy z pistoletem, nawet w USA.

ale już ochroniarze - (prawdziwi - nie w Polsce) - mogliby mieć jakieś skuteczniejsze narzędzia niż pałka...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

To jest już kwestia ceny, ochroniarz któremu nie strach dać broń do ręki jest droższy niż zwykły pałkarz. Poza tym pojawia się ryzyko że ochroniarz zostanie zaatakowany przez tłum, który odbierze mu broń. To jest powód dla którego amerykańscy strażnicy więzienni "z pierwszego szeregu" nie są uzbrojeni w broń palną.

To jest już kwestia ceny, ochroniarz któremu nie strach dać broń do ręki jest droższy niż zwykły pałkarz

No właśnie napisałem - że nie w Polsce - ale naprawdę przeszkoleni ochroniarze

- kwestia ceny - jak ktoś zrobił koncert na 1500 ludzi

- to za te kilka godzin ochroniarzowi 300-400E (???) chyba nie bedzie jakiś kosmos...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Pieniądze nie przekładają się na dostępność takiego ochroniarza - gdyby wszystkie lokale, centra handlowe itd. chciały się tak zabezpieczyć, raptem okaże się że 5 czy 10% populacji musiałoby robić w uzbrojonej ochronie. "Komisariat naszym domem, w naszym domu komisariat" jak to śpiewał pewien zespół z czasów transformacji.

ale już ochroniarze - (prawdziwi - nie w Polsce) - mogliby mieć jakieś skuteczniejsze narzędzia niż pałka...

A gdzie byli ochroniarze kiedy przez bramke wpuszczali uzbrojonych po zęby brudasów???

Do lepszego lokalu to cię w trampkach nie wpuszczą i nikt nie wrzeszczy że to rasizm, ksenofobia i dyskryminacja.

W takich razach obowiazuje pierdzielenie o kapitalizmie i wolnym rynku i wszystko jest usprawiedliwione.

• 1 miesiąc później...
  • 5 tygodni później...

Niesamowity kanał gościa, proce, kusze, dzidy, inne samoróby:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• 10 miesięcy później...

Antoni Macierewicz :

''W Polsce przyjdzie taki czas, kiedy będzie można w dużo większym stopniu otworzyć dostęp do broni - mówił w niedzielę w Warszawie...Ja nie mówię o dziesiątkach lat, ale mówię o latach.''

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Antoni Macierewicz :

''W Polsce przyjdzie taki czas, kiedy będzie można w dużo większym stopniu otworzyć dostęp do broni - mówił w niedzielę w Warszawie...Ja nie mówię o dziesiątkach lat, ale mówię o latach.''

Ukryta Zawartość

"zdrowym psychicznie"? - oj, coś przewiduję podobną aferę jak z Amerykańskim Towarzystwem Psychiatrycznym.

Ukryta Zawartość

Antoni Macierewicz :

Chyba w związku z Obroną Terytorialną Minister zdał sobie sprawę, że jedyni którzy umieją się obchodzić z bronią to myśliwi i sportowcy ew. ich dzieci. Wcześniej o ile pamiętam był zagorzałym przeciwnikiem ułatwień w dostępie do broni.

Szkoda że taka liberalizacja "na chybcika" wcale nie gwarantuje zachowania obecnego relatywnego spokoju z legalną bronią - z której przestępstw prawie nie ma, podobnie jak przenikania broni legalnej na rynek nielegalny.

• 8 miesięcy później...

Robienie reklamy brunatnemu skurwysynowi jest twoją życiową misją?

Z zasady nie zaglądam żeby nie robić fanatykom reklamy i polecam to innym normalnym użytkownikom.

Jestem Europejczykiem.

Ale ci normalni użytkownicy muszą mieć żałosne życie że boją się opinii innych. Ciągle tylko klapki na oczach i życie w niewidzialny pudle z nadzieją aby nikt nie zaburzył ich Świata.

Zaiste ciekawe zwyczaje ma moderacja, ja za stwierdzenie, że Ogórek jest przywiędłą MILF dostałem ostrzeżenie, ale jak widać propagowanie neonazisty, antysemity i rasisty Brauna jest w porządku. Brunatno się coś robi.

@ vladomir, 02.08.2017 - 00:35

Przed wrzuceniem czegoś takiego dobrze jest skonfrontować źródło z innymi. Cliven Bundy wcale nie jest takim nieskazitelnym obrońcą uciśnionych, obecnie zresztą siedzi w areszcie oczekując na proces. Yankee Marshal, którego o jakieś wielkie pro-totalitarne sympatie w życiu bym nie podejrzewał (i zresztą wynika to jednoznacznie z filmiku), ma na jego temat dość wyrobione zdanie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale ci normalni użytkownicy muszą mieć żałosne życie że boją się opinii innych. Ciągle tylko klapki na oczach i życie w niewidzialny pudle z nadzieją aby nikt nie zaburzył ich Świata.

To właśnie ty prezentujesz bredzenia faceta z klapkami na oczach. Szkoda czasu na więcej, żegnam (że zacytuje forumowego klasyka).

Jestem Europejczykiem.

Dlaczego niektórzy forumowicze wszędzie piszą głupoty?
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.