Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera zlampizowana - wrażenia

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

No i stało się, dziś odebrałem swojego tangenta ze zlampizowaną lampucerą w brzuchu. Operacji podjął się jak zwykle niezawodny pan Joseph z Torunia, skądinąd autor świetnych wzmacniaczy.

Cóż, miał świętą racje MacGyver mówiąc, że dopiero po wstawieniu lamp lampucera pokazuje co potrafi. Podczas wcześniejszych odsłuchów porównawczych wypadła przyzwoicie, bardziej detalicznie niż moje staruszki na TDA1541, ale daleko jej było do muzykalności odtwarzaczy na kości Philipsa. Przegrała też odtwarzaczem Stelmacha i Jolidą.

Natomiast po wstawieniu lamp... Dźwięk zaczął się unosić, pojawiła się soczystość (podczas odsłuchów tego określenia mogłem użyć wyłącznie w stosunku do zlampizowanego marantza 67). Jest wreszcie muzykalność, ale przy tym nie znikła detaliczność. Jutro posłucham dłużej, w szerszym repertuarze, i wówczas podzielę się wrażeniami. Pierwsze są znakomite. Nie dziwię się, że MacGyver zlampizowaniu lampucery pozbył się Meridiana :)

https://www.audiostereo.pl/topic/57329-lampucera-zlampizowana-wra%C5%BCenia/

Tak tangent wyglądał w wersji surowej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A oto tangent po powrocie od pana J.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artPaw

Nie wiem jak pasują, wiem jak brzmią. A brzmią tak, że Jolida, z którą miałem porównanie wypadła bardzo blado. Dlatego ostrożnie podchodzę dziś do technologicznych dogmatów.

McGyver, 25 Lip 2009, 12:32

a może o to właśnie chodzi........;)

czy takie parametry nie mają wpływu na bezpieczeństwo sprzętu i jego trwałość. Bo jak bym czytał o tjuningu czipsetem silników samochodowych....

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

sittek, 25 Lip 2009, 12:46

>McGyver, 25 Lip 2009, 12:32

>

>a może o to właśnie chodzi......;)

>czy takie parametry nie mają wpływu na bezpieczeństwo sprzętu i jego trwałość.

Nie, a niby dlaczego? Płytka lampucery tylko podaje sygnał, a w lampach jest poddawany "obróbce".

>Bo jak bym czytał o

>tjuningu czipsetem silników samochodowych....

A ja jak czytam takie rzeczy o bezpieczeństwie, trwałości i czipsetach, to mam wrażenie że fryzjer gada o mechanice kwantowej. Nic nie ujmując fryzjerom ;-)))

McGyver, 25 Lip 2009, 13:07

>>>>>Nie, a niby dlaczego? >>>>

Gdyż jak przeczytałem "...ale w tym zastosowaniu mają 50 razy za duże wzmocnienie, 30 razy za dużą impedancję wewnętrzną i 10 razy za mały prąd ...." to się jako laik przestraszyłem że jest coś nie tak.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Świetnie brzmią, nie stanowią zagrożenia ale nie pasują... To ja pytam, komu i do czego nie pasują? I oczywiście : kto za tym stoi i komu to służyć ma ?

Panowie Mc Gyver, artpaw nie na "wydrę" !!!

Łomatko, a kto ma za tym stać niby? Wszędzie musicie węszyć jakieś teorie spiskowe?

Dlaczego nie pasują? To proste. Na wyjściu lampucery mamy sygnał o poziomie ok. 1V, lampa 6N2P ma wzmocnienie 100, więc przed wpuszczeniem sygnału na siatkę tej lampy należy sygnał dodatkowo bardzo mocno stłumić aby uzyskać standardowy poziom na wyjściu. Takie "miętoszenie" sygnału nie wpływa korzystnie na właściwości soniczne.

Dodatkowo 6N2P ma bardzo wysoką impedancję wewnętrzną, co predestynuje ją do zastosowań w stopniach wejściowych, natomiast do stopni wyjściowych (tak jak w lampucerze) się nie nadaje.

Gość

(Konto usunięte)

McGyver, 25 Lip 2009, 14:57

>Prawidłowo zaaplikowane nie stwarzają żadnego zagrożenia. ArtPaw i ja po prostu dajemy do

>zrozumienia że te lampy tu nie pasują, i tyle.

zacząć należy od tego, że ŻADNE lampy nie pasują do CD :) Po cholerę psuć dźwięk ?!?

Panowie dwaj sympatyczni! To było pytanie z pewna dozą przekąsu. Jednak chciałbym dodać już poważnie dwie uwagi. Pierwsza, założyciel wątku jest zadowolony z dżwięku. Tak więc mu pasuje, jeśli rozumować w sposób najprostszy. Druga zaś ,że obserwuję coraz częstsze oferty sprzedaży tych mocno "grzebniętych" "lampucer". Czyżby coś nie pasowało w ich dżwięku? Już trochę włożyłem w swoją i nie wiem ,czy nie lepiej byłoby kupić jakiegoś "normalnego" daca , z fabryki?.Tym czasem kończę uczestnictwo w tej dyskusji.

bonaventura, 25 Lip 2009, 17:16

>Panowie dwaj sympatyczni! To było pytanie z pewna dozą przekąsu. Jednak chciałbym dodać już

>poważnie dwie uwagi. Pierwsza, założyciel wątku jest zadowolony z dżwięku. Tak więc mu pasuje, jeśli

>rozumować w sposób najprostszy.

No i dobrze. Ale:

1. to nie znaczy że nie można lepiej

2. uwagi o tym, że 6N2P nie pasuje do lampucery nie mają na celu "obrzydzenia" autorowi wątku tego, co mu się podoba. Mają natomiast na celu zasygnalizowanie czytającym i początkującym, że to rozwiązanie nie jest idealne.

>Druga zaś ,że obserwuję coraz częstsze oferty sprzedaży tych mocno

>"grzebniętych" "lampucer". Czyżby coś nie pasowało w ich dżwięku? Już trochę włożyłem w swoją i nie

>wiem ,czy nie lepiej byłoby kupić jakiegoś "normalnego" daca , z fabryki?. (...)

No chyba se jaja robisz? Myślisz o pozbyciu się lampucery tylko dlatego, że co niektórzy inni się pozbywają? Co niektórych zawsze tyłek świerzbi, i nie usiedzą na miejscu żeby coś nie pożonglować sprzętami, poeksperymentować, pobawić się czymś nowym. Motywacje mogą być przeróżne. Mam kolegę którego hobby polega na kupowaniu i sprzedawaniu przeróżnych klocków. W ciągu ostatniego kwartału posiadał chyba z dziesięć różnych wzmacniaczy lampowych. IMHO żadnego z nich nie miał wystarczająco długo by poznać jego zalety. Ale on to lubi, i co mu zrobić?

Podoba Ci się jak gra lampucera? To jej używaj i nie myśl o pierdołach. A jak Ci się nie podoba jak gra, to nie znaczy że lampucera jest zła sama w sobie. Co najwyżej może być "źle grzebnięta".

Ja też mam lampucerę (z trafami Sowter i lampami) i ani myślę żeby się jej pozbywać. Wręcz przeciwnie, myślę aby ją oprawić w stosowną do jakości dźwięku obudowę z elementami z naturalnego drewienka, bo teraz mam ją zapakowaną w "konwencjonalną" aluminiową czarną skrzynkę ;-)))

Panowie,

nie mam pojęcia jakie i gdzie płyną prądy. Wiem tyle:

- konstruktor zawodowo para się lampowym sprzętem wojskowym, więc pewnie przeliczać umie; sprzetem audio zajmuje się głownie w ramach własnych eksperymentów, więc beneficjentów tego zajęcia jest niewielu (ja do nich należę)

- wzmacniacz lampowy jego konstrukcji miałem okazję porównywać między innymi z Amplifonem (silniejszy model), i ta konstrukcja w żadnej mierze (z wyjątkiem tego, że Amplifon miał większą moc) nie ustąpiła Amplifonowi), a pod względem muzykalności, była lepsza,

- w ostatnich odsłuchach porównawczych (8 odtwarzaczy), w finale marantz 67 lampizowany przez pana Józefa (na tych samych rosyjskich lampach) wyraźnie górował nad lampową Jolidą, w której być może prądy i lampy dobrano lepiej, ale efekt był gorszy (żeby wszystko było jasne - były to ślepe testy, w których udział wzięły 4 osoby);

- lampucera na rosyjskich lampach zagrała wyśmienicie, lepiej niż lampizowany marantz,

- jednym słowem uzyskałem dźwięk przewyższający Jolidę (ok. 4 tys. zł), dźwięk bardzo satysfakcjonujący; być może eksperymenty z lampami mogą jeszcze wyżej ustawić poprzeczkę, na razie cieszę się z tego, co mam

McGyver. Ad vocem. A gdzie napisałem ,że chcę się czegoś pozbyć a tym bardziej , z tego powodu , że inni sprzedają swoje lampucery. Zatem twoje wnioskowanie jest trochę nieuprawnione.Ale co tam , nie ma o co kruszyć kopii. Natomiast ja i mój kolega przyłapalismy nasze małżonki na pewnym niepokoju w momencie, kiedy używamy nazwy "lampucera" w trakcie naszych dość długich rozmów telefonicznych. Jedna nawet przyznała się ,że na początku myślała ,że to o niej.To są prawdziwe problemy z tym urządzeniem a nie tam jakieś lampki i prądy. Kurczę, dusza kobiety jest jak ocean.

No cóż, to nie ja napisałem /cytat/ "nie wiem ,czy nie lepiej byłoby kupić jakiegoś "normalnego" daca , z fabryki" /koniec cytatu/

Nie twierdzę że umiejętnie użyte 6N2P nie zagrają dobrze z tym DACem, twierdzę natomiast że można dobrać lampki jeszcze lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zlece wykonanie i uruchomienie calego stopnia lapowego do lampucery - lampucere posiadam i pcb pod lampy ze zbiorowego zamowienia - reszte elementow moge kupic i podeslac temu kto sie na to zgodzi..

Info na pw

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.