Skocz do zawartości
IGNORED

ModWright KWA150 w SoundClubie

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Kiedy w zeszłym tygodniu Marek (Pal55) wspomniał, że szykuje się odsłuch tranzystorowej końcówki grającej jak dobra lampa nie mogłem odmówić sobie tej przyjemności i przynajmniej przez chwilę nie rzucić w jej kierunku uchem. I właśnie dzisiaj dzięki uprzejmości Pana Maćka mieliśmy okazję w niezwykle komfortowych warunkach (o samym pomieszczeniu w swoim czasie) zweryfikować euforyczne opinie wyczytane w sieci (m.in. w 6moons).

W skład zestawu testowego wchodziły:

transport: Acoustic Arts DRIVE II

dac: Acoustic Arts Tube-Dac II

pre amp: Acoustic Arts Preamp I zastąpiony w drugiej części odsłuchu przez ModWright SWL 9.0SE

power amp: ModWright KWA 150

kolumny: Gemme Audio Katana

całe okablowanie - Zu Audio

Na początek wielkie podziękowania dla Panów z SoundClubu za gościnę i cierpliwość (szczególnie do dynamicznego rozpraszacza akustycznego lat 6,5 - model Mati). A teraz kilka słów wprowadzenia o samym pomieszczeniu. Po wejściu można zaliczyć tzw. klasyczny opad szczeny, gdyż do tej pory na pewno w Wa-wie a nie wiem czy w Polandii nie było ( i nie ma) tak gruntownie i profesjonalnie zaadaptowanego salonu odsłuchowego.

Podczas ładnych paru lat wędrówek po różnych audiofilskich przybytkach spotykałem się z różnego rodzaju drewienkami namaszczanymi przez XXX Sana z Kraju Kwitnącej Wiśni, jonizatorami, czy kawałkami przewodów wtykanymi w kontakty etc. Tym razem żadnego voodoo nie było - po prostu od A do Z przeprowadzona została adaptacja akustyczna za pomocą odpowiednich paneli akustycznych rozmieszczonych zarówno na ścianach jak i suficie. I krótko mówiąc się opłaciło się, bo pomieszczenie jest całkowicie "transparentne" akustycznie. Oczywiście nie jest to komora bezdechowa i całe szczęście, bo przetłumienie też dla dźwięku zdrowe nie jest.

Kiedy w transporcie zaczął kręcić się pierwszy srebrny krążek a z głośników zaczęły docierać do naszych uszu pierwsze dźwięki na naszych twarzach zagościł uśmiech. Było dobrze - analogowo. Nic nie kuło, nie denerwowało i zamiast rozkładać poszczególne składowe na czynniki pierwsze zapadłem się głębiej w kanapie i zacząłem delektować się muzyką. I praktycznie na tym można było by poprzestać - ww zestaw gra Muzykę (tą przez duże eM). Co ważniejsze tworzy iluzję uczestniczenia w spektaklu muzycznym. Tylko robi to bardzo dyskretnie. Nie stara się przytłoczyć słuchacza spektaklem rozgrywającym się na scenie, nie wpycha wokalistek na nasze kolana jak alfons roznegliżowane dziewczyny w klubie Gogo. Jest pełna kultura. Jak w ulubionym klubie - zawsze mamy swój stolik artystów na wyciągnięcie reki, ale nikt w talerz nam nie zagląda ;-)

Scena budowana jest nie tylko w płaszczyźnie poziomej (w szerz i w głąb), ale również w pionowej, dzięki czemu jeśli tylko realizatorowi chciało się zapisać na krążku ustawienie chóru to z dużą dozą prawdopodobieństwa to usłyszymy (polecam do tego Ariel Ramirez: Misa Criolla - Mercedes Sosa / Decca 467 095-2).Zarówno mikro jak i makro dynamika nie pozostawia żadnych niedomówień - jest bardzo dobrze niezależnie od tego czy chłoniemy audiofilskie smaczki z kameralnych nagrań (Herbie Hancock - Possibilities), czy chcąc przyprawić nielubianych sąsiadów o palpitacje serca dajemy czadu (Timbaland - Shock Value, Delain - April Rain). W tym momencie muszę wspomnieć o jednej rzeczy. Katany to niewielkie dwudrożne kolumny i praw fizyki się nie oszuka. Nie oczekujmy więc od nich sejsmicznych efektów rodem z Jurasic Park. O ile w symfonice (Beethoven: Symphonie No.9 (Wiener Philharmoniker/Bohm) Deutsche Grammophon 445 503-2) wielki bęben brzmi jak należy (i jeszcze jesteśmy w stanie śledzić różnice wybrzmień w zależności od siły i miejsca uderzenia) i duży skład orkiestrowy na głowy sobie nie wchodzi o tyle syntetyczne wymysły zrodzone na konsoli nie mają prawa zostać w pełni odtworzone. Albo się z tym pogodzimy, albo znajdziemy odpowiednio dobrego suba, który ten problem definitywnie rozwiąże (ale ostrzegam - tanio nie będzie).

I jeszcze jedno. Pomimo utrzymywania się selektywności i rozdzielczości na bardzo wysokim poziomie odsłuchiwany zestaw nie piętnował słabiej zrealizowanych nagrań. Wyciskał z nich (jak urząd skarbowy wodę z kamienia) to co najlepsze nie starając się epatować wadami. I tak na płycie "Elevate" Fionny MacKenzie mogliśmy z zapartym them śledzić jak wokalistka sobie radzi z językiem przodków śpiewając "An Roghainn"a jakby nie było mało audiofilskie nagranie Delain - April Rain nie raniło uszu. Moich uszu, bo Pal55 z obłędem w oczach opuścił pomieszczenie po kilkunastu sekundach twórczości Timbalanda ;-).

Zmiana preampa z 1-ki Acoustic Arts na ModWright'a SWL 9.0SE przyniosła słyszalną, acz nie dramatyczną zmianę. Dźwięk delikatnie się uspokoił i nabrał ledwo zauważalnego dystanu. Stał się jeszcze bardziej gładki, homogeniczny. W kategoriach lepszy/gorszy oczywiście tego bym nie odbierał, ale decyzję o wyborze pre każdy powinien dokonać po odsłuchu we własnym domu.

Podsumowaniem dzisiejszego odsłuchu niech będą słowa Marka (dla niezorientowanych - ortodoksyjnego lampomaniaka z obozu 300B w konfiguracji SE): "Jeśli kiedykolwiek miałbym mieć tranzystor to tylko ten - ModWright KWA 150."

ps.

i jeszcze parę poglądowych fotek - pojechałem posłuchać a nie realizować się tfurczo-fotograficznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-2651-0-26427300-1352224161_thumb.jpg

post-2651-0-43307500-1352224162_thumb.jpg post-2651-0-56386100-1352224163_thumb.jpg

post-2651-0-95220600-1352224164_thumb.jpg post-2651-0-35295600-1352224166_thumb.jpg

post-2651-0-36724700-1352224167_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

https://www.audiostereo.pl/topic/57341-modwright-kwa150-w-soundclubie/

Końcówki ModWrighta nie miałem okazji słuchać ale miałem u siebie preamp gramofonowy SWP - wyjątkowo udane urządzenie.

Ze zdjęć wnoszę, że panowie z soundclubu przebrali transport i przetwornik Accustic Arts w czarne barwy - wyglądają bojowo :)

• Redaktorzy

z tego co wiem nie ma najmniejszego problemu ze ściągnięciem czarnej/srebrnej wersji jeśli zdecydujesz się na zakup ;-) Generalnie odsłuchiwana wczoraj elektronika należała do obozu miłośników muzyki.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Też kilka dni temu odsłuchiwałem tę końcówkę ModWrighta, ale z kolumnami Neat Momentum 4i. Właściwie to słuchałem kolumn ;-) Zestaw zrobił b. dobre wrażenie, właściwie nie ma się do czego przyczepić od strony muzycznej. Sama końcówka przypomina mi mojego Pliniusa - zarówno gabarytami, bardzo wysoką temperaturą obudowy będącą wynikiem wysokiego prądu spoczynkowego tranzystorów mocy (duża porcja watów w klasie A), jak i do pewnego stopnia dźwiękiem. Generalnie - bardzo mi się podobało to granie, a obu pomieszczeń odsłuchowych wypada pogratulować Panom z SoundClubu - ja akurat słuchałem w mniejszym, większe tylko zlustrowałem ;) Kolumny też fajne.

Zachęcony wpisem odwiedziłem dzisiaj SoundClub by posłuchać. Zestawienie w zasadzie podobne choć ja słuchałem też z LS36.5 i według mnie z tym gra znacznie lepiej niż z niższym modelem (nie bardzo odkrywcze, co? w sumie powinna...). W pewnym sensie łączy dobre strony grania z wymienionymi w pierwszym poście preampami.

Swoją drogą oba urządzenia robią doskonałe wrażenie zarówno dźwiękowo jak i z budowy - bardzo solidnie wykonane, z dbałością o szczegóły, wystarczy spojrzeć na tylną ściankę LS36.5 - jak dla mnie najwyższa klasa, wróżę firmie dobrą przyszłość...

Gdy byłem w salonie, pan Maciek ustawiał właśnie najwyższą wersję preampu LS36.5 - z osobnym zasilaczem, z którego górnej pokrywy wystają lampy prostownicze, wygląda niesamowicie, baardzo solidnie...

• Redaktorzy

Ze swojej strony dodam jeszcze jedną uwagę. Kupując ModWrighta dostajemy podczas każdorazowego uruchomienia w bonusie spektakl, który olśni każdego widza ;-) Włącznikiem jest logo na froncie, które podczas normalnej pracy świeci sobie spokojnie niebieskim światłem. Natomiast po włączeniu przez ok. 10 sekund mryga i robi to na tyle "oczojebnie", że w nocy możemy odnieść wrażenie, że obserwujemy lądowanie statku kosmicznego z odległej galaktyki ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

;)

"Oczojebna" bankowo to była dioda w kolorze niebieskim w moim DACu! Na całe szczęście wysiadła sama bez użycia siekiery, bądź młota pneumatycznego...

Zastanawiałem się, jak bardzo w odsłuchu przeszkadza świecący panel przedni...

Czyżby była to kwestia przyzwyczajenia? ;)

Uff...

To rzeczywiście dobra wiaqdomość!

Jak dotąd akceptuję wyłącznie dyskretne czerwone diody preampu i końcówki mocy oraz genialny i zielony wyświetlacz mojej Audiomeci! Czytelny z wielu metrów, aczkolwiek niezauważalny (nie rzucający się w oczy i wyjątkowo dyskretny - prawdziwy hi-end w dziedzinie wyświetlaczy ;) )

Cała reszta - po pewnym czasie powoduje przyspieszenie tętna!

• Redaktorzy

SWL 9.0 SE pewnie coś koło 2.5k$ - przynajmniej po tyle chodzą w USA a Soundclub raczej nie zdziera.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

SWL9.0SE kosztuje w USA bez podatku 3k$ a LS36.5 to 5k$, końcówka mocy 6k$

Ceny w SoundClubie zwykle nie odbiegają bardzo od amerykańskich, co jest jedną z rzeczy, która mnie mocno do nich przekonuje. Swego czasu ściągałem z USA dla siebie sprzęt sam bo nawet legalnie (z cłem itd) było taniej niż w naszych sklepach. Przy cenach w SoundClubie zupełnie się to nie opłaca.

Jeśli ktoś ma ochotę posłuchać "tematowej" końcówki z firmowymi preampani to dzisiaj od 19 w SoundClubie organizowany jest odsłuch otwarty... zostałem upoważniony do przekazania zaproszenia forumowiczom...

Ładny pokój. Ma ktoś więcej zdjęć ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Redaktorzy

zdjęcia (z obu sal) i krótki opis wrażeń nausznych postaram się zamieścić w dniu dzisiejszym. Wczoraj niestety nie dałem rady - w drodze powrotnej z SoundClubu wstąpiliśmy jeszcze "na chwilę" do Redaktora w celu "rzucenia uchem" na ModWrightowe phono i koniec końców dotarłem do domu o północy ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

W międzyczasie zainteresowani mogą poczytać o prezentowanych w małej salce monoblokach Monos 2A3 wykonanych przez Dona Garbera:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Tak zachęcacie - trzeba będzie się wybrać aby posłuchać/obejrzeć.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Bardzo trafiona nazwa..."Klub koneserow dzwieku" :))))

...a muzyka?

Muzyka jak zwykle gdzies w kacie zupelnie sie ne liczy.Przeszkadza tylko i zawadza wytrawnym tropicielom i zagorzalym badaczom pasma.

• Redaktorzy

Ech, Arek może nie odróżnia salonu audio od filharmonii i stąd ta niczym nie podyktowana, bezinteresowna zawiść ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

wczoraj wieczorem miała miejsce "powtórka z rozrywki", ale w bonusie był zestaw triodowy i lampowe zasilanie do pre.

Ludków przybyło całkiem sporo, ale dzięki dwóm pomieszczeniom i diametralnie różnym systemom "wędrówki ludów" zapobiegały ściskowi.

Tym razem zadziałał w moim przypadku efekt "skażenia triodą", gdyż ModWright już tak entuzjastycznie nie był przeze mnie odbierany. Oczywiście nadał było dynamicznie z masą i wykopem, ale brakowało niezwykłej umiejętności kreowania sceny, holograficzności i eteryczności jaką oferował dzielony zestaw Fi (na 2A3) i kolumny Zu Audio Essence. Ale nie ma róży bez kolców. Podczas odsłuchu bardziej dynamicznych utworów ("Carmen") zauważalny był brak mocy, ale jak na 3 czy 4W pochodzące ze śmiesznie małych (i lekkich) monobloczków Fi i tak było bardzo przyjemnie.

Poniżej parę zdjęć z wczorajszego odsłuchu:

Z "dużego pokoju" mocno i tranzystorowo (przynajmniej na wyjściu):

stolikowo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-2651-0-24355900-1352226314_thumb.jpg post-2651-0-28358600-1352226315_thumb.jpg

panoramicznie:

post-2651-0-20845800-1352226365_thumb.jpg post-2651-0-61911100-1352226366_thumb.jpg

i bonusowo-dekoracujne Kronzill z prawej i lewej:

post-2651-0-39467800-1352226428_thumb.jpg post-2651-0-11138200-1352226471_thumb.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Z małego pokoju (lampowo i kameralnie):

Małe jest piękne:

post-2651-0-52401300-1352226534_thumb.jpg

źródełko (niby tranzystorowe a też świeci):

post-2651-0-63743800-1352226586_thumb.jpg

Pre w pełnej krasie:

post-2651-0-16906600-1352226584_thumb.jpg

i dla równowagi monobloczek:

post-2651-0-32691000-1352226585_thumb.jpg

zgrabny również z tyłu:

-

Ukryta Zawartość

cały zestaw z najszybszymi (w końcu czerwone samochody są najszybsze, więc z kolumnami pewnie jest tak samo) kolumnami:

post-2651-0-67565200-1352226788_thumb.jpg

ustrzelony z boku:

post-2651-0-43014200-1352226791_thumb.jpg

i adaptacja akustyczna pokoju:

post-2651-0-04010800-1352226790_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

a czemu miało by być w sponsorowanych? Odsłuchy odbyły się mocno spontanicznie, niemalże "przy okazji". Z tego co wiem nikt niczego nie kupił, nie mówiąc o tym, że w większości przypadków nie miałem zielonego pojęcia ile co kosztuje.

ps. Jeśli inne salony będą organizowały tego typu odsłuchy to z chęcią się pojawię i porobię zdjęcia. Nie ma problemu ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Jak wszystkie salony w PL będą miały takie pokoje odsłuchowe, to mogą wklejać ich zdjęcia nawet codziennie. Aż miło popatrzeć !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.