Skocz do zawartości
IGNORED

DAC DIR9001 + WM8740 by pkrecz

Rekomendowane odpowiedzi

madly,

>Brawo za odwagę! ;-).

Jaką znów odwagę? Zaczepiłeś, odpowiedziałem i tyle. Jak ktoś lubi zimny, ziarnisty dźwięk to współczuję, ale doprawdy nie widzę powodu aby nie zająć stanowiska. A opisy Michelangelo są bardzo precyzyjne, wystarczy przeczytać a nie wyważać otwatre drzwi, pozdr.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Brzmiec to moga kolumny. Dobry bufor nie powinien brzmiec, tylko byc dobry :P Chyba, ze ktos wyznaje filozofie slodzenia i lubi herbate z 4 kostkami cukru trzcinowego mieszac patyczkiem z cukrem kandyzowanym :>

xed, jeśli w nie za bardzo rozumiesz o czym mowa to po co się udzielasz?

Trochę sensu poproszę.

gagacek, jesli nie za bardzo rozumiesz co chcialem powiedziec, to... po co przeplacac?

Chodzilo mi o tylko o to, ze nie lubie na dluzsza mete brzmienia klasy A. Fety w prostych konstrukcjach jakich sluchalem mialy wlasny charakter (i szumialy, ale moze to moja wina :P). Nie widze sensu rozwazania niesprawdzonych konstrukcji (chyba, ze w innych watkach). Osobiscie jestem za diamond bufferem. Mam taki w aplikacji Mark Levinson, ktory uwazam za transparenty. W taki wlasnie charakter bez charakteru bym celowal.

Jak widzę moja uwaga była słuszna, nie mam z tego powodu żadnej satysfakcji:(

Trochę sensu poproszę.

gagacku

Napisałeś, że "rozwiązanie jest kiepskie, znam je też z autopsji stąd moja uwaga.

No chyba że taki dźwięk lubisz, ja wybacz zdecydowanie nie."

Może trochę wyjaśnisz to ? Co dokładnie tak cię przeraziło.

Dlatego, że preferujesz inny rodzaj brzmienia, to już nie nadaje się ?

Bo mi taki dźwięk naprawdę przypasował. Nie wiem może to kwestia zwiększenia trochę prądu tranzystorów.

A zamiast wyjściowego BS170 ja wstawiłem BSP295. I zapewniam cię, że brzmało to dobrze. Może chłodno, ale szczegółowo, dokładnie.

Co było nieosiąglane przy wzm. OPA2604, OPA227, OP275, LM833, NE5532 w trzech konfiguracjach.

A co do Diamond Buffera, to też jestem za, gdyż rzeczywiście ta aplikacja akurat ciekawie brzmi.

Też przypadła do gustu.

Ale mam pomysł.

Skoro już tyle przeszedłeś, osłuchałeś ja również ponawiam prośbę. Pokaż coś na dyskretnych elementach, co naprawdę dobrze zabrzmi.

może lekko poza tematem - próbowałem kiedyś opampów na FETach, też mnie nie zachwyciły. Pierwsze wrażenie nie jest złe, ale na dłuższą metę nie dawały tego co tygryski lubią najbardziej. FETy to nie to samo co lampy, chociaż zasada działania podobna - może stąd od czasu do czasu pojawia się krótkotrwała moda na ich stosowanie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Prototypowa płytka już jest :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zamówiłem jedną sztukę jako prototyp, żeby sprawdzić czy zagra :))) Prototyp był drogi, a jaka cena płytek będzie później to nie mam na razie pojęcia. Póki co, to trzeba uruchomić to co mam :)))

Bliżej niż dalej do końca :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ladna plyteczka. gdzie mozna scalaki dostac?

na marginesie: czytajac watek o COCO nasunal mi sie pomysl o dac'u na WM'ach. ciekawe jak takie cos by gralo. takiego watku jeszcze nie ma (czyli WM8804 i WM8740)

>jacent3

Na istotny koszt elementów składa się: DIR9001, WM8740, stabilizatory, odbiornik. Reszta to raczej drobnica. A cena ? Zależy gdzie kupisz :)))

Sprawdzałem ceny w TME, nie jest aż tak źle :))

Czekam na dalszy rozwój projektu:)

Tak sobie wymyśliłem żeby kupić jakiegoś CDeka, wyciąć z niego środek i sygnał spdif z napędu puścić na tego DACa. Ma to sens? Napotkam po drodze jakieś problemy natury technicznej? Czy będzie to raczej operacja typu plug & play? :)

I co ze stopniem analogowym? Będą lampy?

jacent3, 13 Wrz 2009, 20:19

>Tak sobie wymyśliłem żeby kupić jakiegoś CDeka, wyciąć z niego środek i sygnał spdif z napędu puścić

>na tego DACa. Ma to sens? Napotkam po drodze jakieś problemy natury technicznej? Czy będzie to

>raczej operacja typu plug & play? :)

Ma to sens ale z pominięciem toru SPDIF, sygnały z dekodera od razu na DACa.

Będzie PnP.

Wyjścia demodulatora EFM lub wejścia filtru cyfrowego, do tego potrzebny też jest sygnał master clock (MCK), pozostałe to LRCK, BCK i DATA oraz masa.

Po skorygowaniu pewnego błędu DAC'a uruchomiłem. Sprawdziłem na prowizorycznym wzmacniaczu słuchawkowym, więc co do jakości dźwięku się nie wypowiem :))) Na pewno gra, więc pod względem technicznym jest OK. Przy połączeniu optycznym nie ma żadnego brumu. Po podłączeniu CD przez S/PDIF pojawił się lekki brum i sygnał jakby nieco cichszy. Co do brumu to spodziewam się, że przyczyną jest prowizorka, a co do nieco niższego poziomu głośności to nie wiem :((( Może Wy macie jakieś pomysły ? Może kabelek nie taki ... :))) Uwagi mile widziane.

Być może niższy poziom sygnału to tylko złudzenie polegające na tym, że relatywnie pojawienie się lekkiego brumu obniżyło odbiór właściwego sygnału :)))

Ale bez trafka też nie powinno być moim zdaniem.

Coś jest nie tak ze ścieżkami (tam są w końcu MHz) lub prowadzeniem mas.

Na przyklad dac na DIR9001 + PCM56x2 oraz Lampucere podłączałem bez trafka i nawet pod 3 kompy. Choć dwa razy nawet dzwnie się zachowywała, (opisałem w tamtym wątku) to nigdy nic nie brumiało.

Dobrze, że płytki nie poszły jeszcze do zakładu, najpierw trzeba to posprawdzać.

Żeby oddać taki projekt do zakładu bez prototypu to musiałbym być mocno zdesperowany :))) Wszystko pod kontrolą. Jutro jeszcze się pobawię, bo dzisiaj to tak wszystko na szybkiego :)))

pkrecz - patrzyłem na PCB i zastanawia mnie czy nie lepiej górną stronę wykorzystać na jedną masę dla analog i cyfry (można z na niej wyjątkowo coś poprowadzić jak już nie zmieści się na spodniej części) a spód na połączenia innych rzeczy.

Wydaje mi się, że to najlepsza koncepcja dla szybkich układów analogowo-cyfrowych.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi