Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  42 członków

Velodyne Klub
IGNORED

Klub Velodyne - bas a nie halas...

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego ale na pytanie nie odpowiedziales moje :-) pozdrawiam i jak mozesz to napisz odpowiedz do mojego pytania..

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

jest kolego w /o mnie/ co z czym gra- sub uzywany jedynie do kina- jak wyzej wspomnialem jest bardziej wydajny od tych co mialem wczesniej z wieksza buda i na przetworniku 30cm- max ustawione vol 40%- mozesz i spl1200 ultra do tego metrazu ale wg mnie bedzie to wywaleniem pieniedzy...

Wiesz ja mam wieksze troche salon choc mwoia ze 1000 ultra nawet do 30 m moze byc stawiany choc ja bym tu byl ostrozny, choc nie mowie ze nie .... a teraz odnosnie straty pieniedzy to w chwili obecnej po dobrych znizkach roznica jest miedzy jednym a drugim okolo 1000 zl .... wiec to nie jest majatek, prawda.... ale i nie jest to pestka, choc nie mowie ze nalezy kupowac ja mam jeszcze chwile wiec sie zastanawiam na razie i tak dopiero plyna za oceanu suby :-) poprostu jak ktos ma taki w domu to w maire jest w stanei odpwoiedziec czy np na twoich 20 m. jest on w 100% wystrczajacy do filmow akcji, ja mialem mozliwosc testow tego suba przede wszystkim w stereo i mnie zachwycil wiec w kinie tym bardziej ale chce zeby pozniej nie zastanawial sie czy nie warto bylo dolozyc 1000 zl i miec wiekszy, a zawsze mozna mniej rozkrecic jesli roznica 2 cali na membranie mialaby roznice w ilosci basie... przy kinie domowym... choc ta sama moc jest wiec az tak duzej rzonicy mysle nie bedzie zeby sie okazalo ze jest za duzy do dwudzistu kilku metrow ...

lolek

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Duży głośnik będzie pompował większa objętość powietrza, więc będzie głębszy bas i bardziej "namacalne" wrażenia - natomiast większa membrana jest cięższa i musi mieć mocniejsze (czytaj: sztywniejsze) zawieszenie. W związku z tym przy cichym słuchaniu mechanika membrany może ograniczać ilość basu. W połączeniu z naszym niedoskonałym uchem tego basu możemy słyszeć jeszcze mniej.

Dlatego lepiej stosować 2 ciut mniejsze suby niż jeden wielki, no chyba, że amplituner ma funkcję kompensacji basu przy cichym słuchaniu (np. niektóre modele NAD'a).

sn

Gość Gosc

(Konto usunięte)

I tu właśnie kłania się wydajność prądowa końcówki mocy.

A niektórzy się pytają po kiego licha ponad 1kW RMS na jeden przetwornik. No właśnie po to żeby nawet przy cichym odsłuchu czuć stopę basu.

Ta stopa po dłuższym słuchaniu może zacząć męczyć uszy a potem już całe ciało. Niektórzy więc preferują milusińskie aczkolwiek nisko wchodzące plumkanie kojące uszy a potem duszę :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zgadzam sie z HQ 150 , do tego Panowie o czym my mowimy velodyne spl 1200 ultra to nie jest jakis subisko zeby sie jakos bac zeby on przy cichszym sluchaniu nie bylo go czuc ... to jest 12 cali membrana .... trzeba zobaczyc suby ktore maja 15, 18 ,20 cali to sa suby wielgachne, ale nie przesadzajmy ze do 12 calowego suba potrzeba zaraz elektrowni.... wystarczy popatrzec na zdjecia u amerykancow co oni maja za kina i do czego to jest podpiete, a 1200 ultra to fajny sub ale na pewno nie lepiej zagraja 2 spl 1000 ultra bo wg mnie wtedy wlasnie potrzeba bedzie wiekszej mocy zeby napedzic obydwa suby niz jeden deko wiekszy... ludzie maja np onkyo amplituner 609 a suba maja z mebrana 15 cali i jak bylem u kumpla to jakos nie odczulem zeby trzeba nadsluchiwac uszu zeby bylo go slyszec przy niskim poziomie glosu... do tego jakbym mial kupic 2 spl 1000 to wolalbym kupic jednego DD chocby 10 nie wspomne o 12 ( troszke najwyzej by czlowiek dolozyl ) bo to jak gra ten sub to niech powie HQ 150 :-) liga mistrzow przy tym subie to pikus a lubie pilke nozna :-)

lolek

Edytowane przez lolek126

• 2 tygodnie później...

Witam

Chciałbym dołaczyć do klubu Velodyne. Chciałbym dodać moim Audio Physic Tempo VI trochę więcej basu.

Moje pomieszczenie ma ok. 23m2. Zastanawiam się nad nowym Velodyne EQMax12 lub uzywanym SPL1000.

EQMax12 pewnie zatrzęsie ścianami, jednak suba bardziej potrzebuję do stereo. Filmy też czasem oglądnę, więc fajnie mieć również trochę fajnego dołu podczas filmów akcji :)

Nie miałem nigdy do czynienia z subami - to będzie moja pierwsza przygoda. Czy SPL1000 potrafi zejść nisko, dając wrażenie "ciągnącego" się basu? Ze względu, że mieszkam w bloku, nie będę rozkręcał suba bardzo głośno, mając na uwadze komfort sasiadów mieszkającym podemną ;)

Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje :)

Pozdrawiam,

Wojtek

Kolego nawet sie nie zastanawiaj jak masz kase i kupuj spl 1000 roznica miedzy nim a EQ MAX jest tak duza ze warto wydac te kase ( oczywiscie jak sie ja ma ) to taka jest roznica miedzy tymi subami jak roznica miedzy spl a DD .... to jest zupelnie inny sub poczawszy od wizulanego aspektu a skonczywszy na technologii... i te wrazenia warte tych pieniedzy.... ja odsluchiwalem kilka subow w granicach 3-5 tys pozniej posluchalem Rela serii R i velodyna i wiedzialem jaki kupie sub - i kupuje spl 1000 lub 1200 jest swietny...

lolek

• 2 tygodnie później...

Witam, mam dwa pytania? Posiadam suba Velodyna CHT 10 R ale z tego co wiem to ta seria już jest wycofana, która w takim razie zajęła jej miejsce ponieważ znajomy chce dokupić suba i mamy zagadkę. Drugie pytanie to czy ktoś porównywał Velodyna z Rel T 5 ponieważ on także ewentualnie wchodzi w grę?

• 3 tygodnie później...

Dla tych co mysla o velodyne a chcą kupic poza Polska, otóż dostałem informacje od naszego dystrybutora ze kupując sub tej firmy poza granica nie będzie respektowana gwarancja, gdyż umowa miedzy velodynem a konkretnymi dystrybutorami jest taka ze gwarancje udziela tak jakby dystrybutor a nie velodyne... i wszelkie koszty pokrywa dystrybutor a wiec nie ma w tym zadnego zysku żeby reperować sub kupiony za granica... za który audiofast nic nie zarobil...

Edytowane przez lolek126

• 1 miesiąc później...

Witam wlasnie do mnie przyjechal jak ja to mowie mistrz Europy velodyne spl 1200 ultra jest naprawde dobry a jak sobie pogra ze 100 godzin i sie membrana bedzie mniej sztywna to dopiero bedzie czad tak jak mialem na odsluchu... Pozdrawiam i goraco polecam tego suba - drogawy ale warty grzechu... Takze zapisuje sie do klubu velodyne.

Edytowane przez lolek126

Bardzo dobre suby :) Posiadam i jak narazie nie zmieniam :)

Panowie nie moglem edytowac ale powiem ze SPL to dobra seria I wystarcza na 30m nie wiem po co az tak bardzo mocny bas u mnie to az wlosy chca stanac deba :) a o DD nie wspomne :) link do strony z metrazami :) http://velodyne.com/subwoofers/shop-by-room-size/3934-4808.html / zobaczcie :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Bardzo dobre suby :) Posiadam i jak narazie nie zmieniam :)

Panowie nie moglem edytowac ale powiem ze SPL to dobra seria I wystarcza na 30m nie wiem po co az tak bardzo mocny bas u mnie to az wlosy chca stanac deba :) a o DD nie wspomne :) link do strony z metrazami :) http://velodyne.com/subwoofers/shop-by-room-size/3934-4808.html / zobaczcie :)

Q....a, chyba mam za dużego:-)

panowie jak ma sie klasa cht do dd? sprzedalem ostatnio mojego cht-10q bo nie wyrabial w stereo z atc ale cos mnie korci aby pojsc o klase wyzej. pytam glownie o stereo bo do kina doskonale dawal rade.

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

panowie jak ma sie klasa cht do dd?

Jak Dacia do Renault :-)

A czy się spodoba? Są tacy co twierdzą że Daćki nie zamienią na żaden inny.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

panowie jak ma sie klasa cht do dd?

Hehe no nie zupelnie to teraz 2 klasy wyzej :) wczesniej masz SPL ktora jest tez bardzo dobra i ciekawa, mianowicie DD to juz bardzo wysoka półka masz tam mnóstwo kalibracji ustawien ze ten sub bedzie gral tak jak ty chcesz !! :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No nie wiem. Za dużo ich nie miałem. Ale DD jest moim pierwszym w którym mam taką możliwość.

Poprzednie nie wymagały, żebym je podłączał do amplitunera jako źródła dźwięków. Sam sub generował dxwięki podczas kalibracji a tutaj jest podłączony do amplitunera i wysyła poprzez niego sygnały również do kolumn frontowych.

Jak Dacia do Renault :-)

A czy się spodoba? Są tacy co twierdzą że Daćki nie zamienią na żaden inny.

Ja bym powiedzial ze nawet wieksza jest roznica, duza jest roznica pomiedzy cht a spl a dd to juz szal... dla mni DD to mistrz swiata najlepszy sub na swiecie, oczywiscie nei mowie o jakis subach specjalistycznych do sal kinowych w domu... jak sie oglada jakies zdjecia sal kinowych z USA... Choc mysle ze przy tamtych DD 18 tez nie mialaby sie czego powstydzic...

• 2 miesiące później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.