Skocz do zawartości
IGNORED

Kształt obudowy - wpływ na dżwięk.

palton

Rekomendowane odpowiedzi

Swietne efekty przestrzenne uzyskuje marka audio physic z podłogówek "kolumna głosnikowa nie powinna byc szersza niz głowa słuchacza" - gdzies słyszałem motto kiedys projektanta tych kolumn Josepha Gerarda czy jak mu tam. Miałem virgo 2 miałem spark 5 i te kolumny specyficznie kreują efekt przestrzenny w przypadku virgo z basem nieosiągalnym dla zadnych monitorów bo w spark 5 "basu jak na lekarstwo "choc wiecej niz na to wyglądają taka kolumna która brzmi jak monitor.

Ciekaw jestem czy warunki przestrzenne poprawieja takie nacięcia i skosy jak stosuje np firma avalon ?

nautilus81, 26 Sie 2009, 09:16

>Z deka przesadziełem z uzyciem słowa "monitor" ale tak to jest jak sie najpierw pisze a potem nie

>czyta. :)

Tak czy siak na jedno wychodzi, generalnie kolumna musi mieć kulawy bas, żeby przestrzeń audiofilska była. Im mniej basu, tym więcej, głębiej, szerzej i lepiej. Obojętnie czy z oddzielnego subwoofera, czy z głośnika w tej samej skrzyni, wyraźnie słyszalny bas będzie zawsze w jakimś stopniu maskował pozostałe podzakresy pasma. I tutaj tkwi odpowiedź na na zasadnicze pytanie wątku, a nie w szlifowaniu krawędzi skrzynek (o wpływie symbolicznym lub żadnym na cokolwiek), analizowaniu wydumanych teorii (wymyślanych na poczekaniu przez różnych magików), czy na przykład teraz w komponowaniu zwrotnicy idealnej (która nawet w teorii nie istnieje) ;)

Grubą książkę można by napisać o patentach i teoriach zastosowanych przykładowo w kolumnach JMlab PS 5.1 które to rozwiązania mają podobno ogromny wpływ na rewelacyjną przestrzeń, barwę i co tam jeszcze, z których te kolumienki od lat słyną. Tym czasem prawda o tych kolumnach jest niestety zupełnie zwyczajna i całkowicie pozbawiona magicznych wpływów czy rozwiązań, bo wystarczy postawić obok stare i ohydne Grundig Box 1500 Pro, żeby się przekonać, że z DWA RAZY SZERSZEJ zabytkowej kolumny TRÓJDROŻNEJ może być jeszcze lepsza przestrzeń, jeszcze więcej szczegółów i to wszystko za 1/6 ceny!!! Jest tylko jedno "ale" otóż Grundigi pomimo zastosowania całkiem sporego głośnika niskotonowego (ale za to w obudowie zamkniętej) mają jeszcze mniej basu od JMlabów oto cała tajemnica jest i recepta na super przestrzeń, bez dumania nad zwrotnicami i rzeźbienia skomplikowanych kształtów skrzynek ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Co do pogarszania "efektów przestrzennych" to wydaje mi sie ze ma na to wpływ " wyzszy bas " i nie całe pasmo tego podzakresu moze miec wpływ na wyzej wymieniony efekt. Moze pominiecie pewnego zakresu np od 30-45 hz by eliminowało ten problem a pozostawienie najnizszego pasma z dodatkowego suba by nie wpływało na efekty przestrzenne ?

Virgo 2 (swietne wg mnie kolumny miały wg mnie miały pominięty pewien zakres tzn był głosnik sredniotonowy który nie przenosił basu wcale i boczne raczej typowo niskotonowe) swietna przestrzen ale słyszalny brak wyzszego basu co akurat mnie odpowiadało.

Przestrzeń zaburzają zniekształcenia, a te w basie bywają największe. Idealny bas nie zaburzałby przestrzeni. Kto słuchał Genesisów, wie, że można pogodzić super przestrzeń z super basem.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najdroższe kolumny i kształty rozmaite.

Ukryta Zawartość

Tak, tyle że znakomita większość z nich jest przeznaczona do pomieszczeń przekraczających łączną kubaturę standardowego polskiego M-3 czy nawet M-4 i w takich warunkach uzyskanie dobrej przestrzeni jest nieporównywalnie łatwiejsze niż na kilku(nastu) metrach powierzchni użytkowej, gdzie pole manewru jest praktycznie żadne i już chociażby z tego jednego powodu "dobry bas pozbawiony zniekształceń" jest marzeniem ściętej głowy.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

parantulla, 26 Sie 2009, 12:35

>Tak, tyle że znakomita większość z nich jest przeznaczona do pomieszczeń przekraczających łączną

>kubaturę standardowego polskiego M-3 czy nawet M-4 i w takich warunkach uzyskanie dobrej przestrzeni

>jest nieporównywalnie łatwiejsze niż na kilku(nastu) metrach powierzchni użytkowej, gdzie pole

>manewru jest praktycznie żadne i już chociażby z tego jednego powodu "dobry bas pozbawiony

>zniekształceń" jest marzeniem ściętej głowy.

.... a ja się nie zgadzam :)

Szczególnie z niemożnością uzyskania na kilkunastu metrach kw. pomieszczenia niezniekształconego basu. Na monitorach bliskiego pola nie ma problemu z uzyskaniem częstotliwości 3x Hz i to z niskimi zniekształceniami ... przy nie wielkich pomieszczeniach włącznie.

Gość

(Konto usunięte)

Kyle, 26 Sie 2009, 14:50

>Szczególnie z niemożnością uzyskania na kilkunastu metrach kw. pomieszczenia niezniekształconego

>basu. Na monitorach bliskiego pola nie ma problemu z uzyskaniem częstotliwości 3x Hz i to z niskimi

>zniekształceniami ... przy nie wielkich pomieszczeniach włącznie.

tak, może z SPL 20dB, czyli niesłyszalne dla człowieka :)))) Przy małych monitorkach takie częstotliwości to są "symulowane" harmonicznymi... Czyli puszczasz 30Hz, a słyszysz drugą, trzecią harmoniczną.

Arek__45, 26 Sie 2009, 14:32

>Budowa kolumn to niewatpliwa frajda ale tu masz gotowa realizacje Twojego pomyslu i za te

>pieniadze nie znajdziesz lepszej ...

Jakiego, mojego ? Nie znam tych głośników.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

...no obudowa zamknieta 1 i 2 rzad dosc niski podzial( 2100 lub 2200 Hz),papier, male wychylenia na srednicy i basie,nie znasz ...toz to uznana slawa w USA ...NHT Super One..te za ia na srednicy,nie znasz toz to uznana slawa w USA ...NHT Super One..te za 170$ na audiogonie..170$ na audiogonie..

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

...te powtorki to lapy mojego kota ,sorry...

winnno byc...

...no obudowa zmknieta 1 i 2 rzad,dosc niski podzial(2100-2200 Hz),papier,male wychylenia na srednicy i basie,nie znasz,toz to uznana slawa w USA...NHT Super One...te 170 $ na audiogonie..

XYZPawel, 26 Sie 2009, 15:38

>tak, może z SPL 20dB, czyli niesłyszalne dla człowieka :)))) Przy małych monitorkach takie

>częstotliwości to są "symulowane" harmonicznymi... Czyli puszczasz 30Hz, a słyszysz drugą, trzecią

>harmoniczną.

KRK VXT8

Frequency Response: 37Hz - 22kHz +/-1.5dB

Dla porównania :

KRK VXT6

Frequency Response: 49Hz - 22kHz +/-1.5dB

a tu pomiar przez niezależny portal:

Ukryta Zawartość

Czyli przy -1,5 dB mamy nawet ~45 Hz ... więc 39 Hz przy - 1,5 dB na VXT8 w najgorszym przypadku będzie.

... masz coś do dodania ?

Ukryta Zawartość

arek

Kiedys tego słuchałem - nic specjalnego NHT ma o wiele lepsze rzeczy a raczej miało. Nie wiem jak obecnie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)

Kyle, 26 Sie 2009, 16:08

>KRK VXT8

>Frequency Response: 37Hz - 22kHz +/-1.5dB

>KRK VXT6

>Frequency Response: 49Hz - 22kHz +/-1.5dB

>a tu pomiar przez niezależny portal:

>http://www.ixbt.com/proaudio/krk-vxt6.shtml

>Czyli przy -1,5 dB mamy nawet ~45 Hz ... więc 39 Hz przy - 1,5 dB na VXT8 w najgorszym przypadku

>będzie.

>... masz coś do dodania ?

widzisz tam gdzieś wykres zniekształceń ?!?

arek

Szkoda, że potrktowałeś to jako przytyk. Tym bardziej, że modele NHT traktowałem zawsze jako udane modele zwłaszcza wolnostojące, Ich patent z ukośną przednią ścianka był przedni.

To, ze nosiłes Zollery nic nie znaczy.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Pomiarów THD nie ma ... a w low end ESI 05 wygląda to :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz Pawel jeszcze wyszą klasę - ADAM 2.5a

Ukryta Zawartość

THD przy 39 HZ -50dB (całej kolumny) czyli mniej niż 1%. Natężenie przy 39 Hz na pewno większe niż 20 ... 40 ... a nawet 60 dB (coś tam piszą o 93 dB ... -12 = 81dB z monitorów - Ty pisałeś o 20dB i to w samych zniekształceniach)

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Kyle, 26 Sie 2009, 17:58

>Masz Pawel jeszcze wyszą klasę - ADAM 2.5a

>

>http://www.ixbt.com/proaudio/adam-s25a.shtml

Для ориентира -20 дБ = 10%, -40 дБ = 1%, -60 дБ = 0,1%.

Nie wiem dokładnie jak przeliczyli, ale widać, że im głośniej tym gwałtownie wzrasta poziom thd.

Przy małych głośniczkach niestety thd dla basów jest bezlitosny przy wyższych poziomach.

Zobacz jakie są zniekształcenia dla 12 calowego woofera:

http://www.linkwitzlab.com/thor-measmt.htm

A co dopiero dla małej pierdziawki...

Paweł:

>”Nie wiem dokładnie jak przeliczyli, ale widać, że im głośniej tym gwałtownie wzrasta poziom thd.

Для ориентира -20 дБ = 10%, -40 дБ = 1%, -60 дБ = 0,1%.

Noo. Tego nikt nie przeliczy. . .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.