Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizon 46 cali - prośba o pomoc

creasy

Rekomendowane odpowiedzi

Dojrzewałem długo do zmiany TV w salonie ( ok 40m2,TV 4 metry od kanapy),jest kasa ok 4tys,i wybór rozmiaru - 46 cali wydaje się idealnym strzałem

Oglądam w MM różne modele,obraz generalnie w wszystkich podobny,wolę zasięgnąć opinii u użytkowników,i tu zasugerować się przez zakupem

A więc pytania - plazma czy LCD,full HD czy ready,itp itd

TV u mnie do tylko cyfra,i sporo filmów w dvd i dvix

Liczę na wskazówki i ciekawe podpowiedzi,jak i oczywiście wskazania modeli których nie polecacie

Z góry dziękuję!

https://www.audiostereo.pl/topic/57651-telewizon-46-cali-pro%C5%9Bba-o-pomoc/

Plazma czy LCD - zależy od tego które wady bardziej Ci przeszkadzają. Jest tu kilka fanboyów plazm twierdzących "plazma only" - typowe bredzenie.

Za 4 tys. trochę będzie ciężko kupić wyższej klasy 46".

Z plazm o rozdzielczości obrazu ruchomego 1080 linii Panasonic TX-46G10E (~4,8 tys) ... z LCD Samsung LE46B650 (~4,5 tys.)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - klikać na stronce = pięknie podstawy zakupu "wyłożone" (nawet kalkulator odległości)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wielkość już wybrana - 46 - większego nie chcę:)

Co powiecie na takie modele

- plazma

Ukryta Zawartość

- lcd

Ukryta Zawartość

Soniacz podoba mi się wizualnie,ale wiadomo,że to najmniej ważne kryterium,zaś ta plazma Panasa to po prostu mój zasięg cenowy - proszę o opinie:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kyle, obecna technologia LCD już jest skreślona , ale kasa jaka w nią wpompowano musi się zwrócić. Kolejne technologie powiązane lub wywodzące się z LCD to już co innego.A tak po za tym to znajdź mi LCD w tej samej cenie co plazma które odbiera lepiej.

Kyle

21 Sie 2009, 19:44

>... myślę że Tobie już żaden nie jest w stanie pomóc ...

Ja już byłem, opowiedziałem całe zdarzenie i stwierdził że nic mi nie dolega.

Stwierdził również że nie ma czasu do stracenia dla kolegi z netu.

TomekL3, 21 Sie 2009, 19:24

>Kyle, obecna technologia LCD już jest skreślona , ale kasa jaka w nią wpompowano musi się zwrócić.

>Kolejne technologie powiązane lub wywodzące się z LCD to już co innego.A tak po za tym to znajdź mi

>LCD w tej samej cenie co plazma które odbiera lepiej.

podał przecież wyżej, tego LCD Samsunga :P

Creasy,

Jeżeli jest to dla Ciebie zakup istotny i na dłużej, to najlepiej wybierz jakiś mniejszy kameralny sklep, zarezerwuj sobie pół dnia w godzinach południowych, weź swój odtwarzacz z dobrej jakości filmem który znasz na wylot, takim z dziennymi plenerami typu "Pośledni Mohikanin", własny kabel hdmi, i sprawdź który telewizor pokazuje obraz miły twoim oczom.

Na twoim miejscu (budżet i zastosowanie) kupiłbym bez dużego wachania "Toshibe Z". Na kilkumiesięcznych urlopach najmowałem się jako niań(ka?) do przeziębionych przedszkolaków, miałem więc okazję rozregulować kilka telewizorów. Ogólnie raczej bardziej różniły się łatwością obsługi (bachory też) niż jakością obrazu. Wyjątkiem na plus była właśnie ta toshiba. Ale w sklepach trudno ją spotkać więc trzeba specjalnie sobie zamawiać.

A w ogóle to zbliża się sezon grypowy, zacznij pilnować dzieci. Odstawione od kreskówek nie płaczą tak długo jak możnaby się spodziewać, więc bedziesz miał sposobność do testowania telewizorów.

TomekL3:

Ja mam LCD w salonie a za ścianą plazmę.

Każdy, kto widzi te same programy na obu jakoś woli pastelowy, stonowany obraz w LCD.

I nie uwierzysz co to za plazma. . .

Ta jej czerń i kontrast są wk. . .jące. Że nie wspomnę o odbiciach w szkle. . .

Nie feruj wyroków.

Obejrzałem Toshibę Z - na 47 mnie nie stać,ale wymierzyłem,porównałem i na 100 procent biorę tą 42 cale

Mimo zdziwienia jakie powstało w wyniku Twojej podpowiedzi,pojechałem do kilku sklepów,porównałem obraz,ustawienia itp i powiem że za tą cenę tak dobrego LCD innej marki nie kupię

Jeszcze raz dzięki,bo wybór dokonany

Gość ata77

(Konto usunięte)

Mialem podobny problem. Wybor byl miedzy Bravia(panele samsunga) Toshiba (mala skutecznosc w dostosowaniu obrazu(strasznie duzo ucina) Kupilem szajsunga 52 cale LCD. Do 40m2 46 bedzie za maly. Uwierz. Dalem kolo 4000 z 5 letnią dodatkowa gwarancja. Swieci jak Led. :) ktory stal obok. Wady brak MPEG4 (jak masz antene za oknem) nie ma swiatlowodu. Pilot taki sobie. Reszta jest cacy. W full hd pokazuje co potrafi. Podlącz do niego konsole :)

post-17238-100007173 1251586582_thumb.jpg

Wczoraj b. spodobał mi się obraz z plazmy" LG 47 LH 3000 (3,4 kzł w MM).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj, to był LCD :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Salon może spory,ale na ok 4 metry od kanapy sądzę że 42-46 tragiczny nie będzie

A porównanie obrazu Toshiby klasy Z,Sony 50 Hz czy Samsunga - bo niestety określa mnie przede wszystkim budżet - wypada z korzyścią na tego pierwszego

Do tej pory TV zawsze kupowałem marki Sony,ale jak widzę sama nazwa sporo kosztuje

Parametry tej Toshiby w kaście Sony to + ok 3000

Wg mnie to dużo za dużo:)

Samsung jakoś mnie zachwycił,może po prostu nie trafiłem na dobry model

Jeśli mielibyście jeszcze jakieś ciekawe pomysły - dawać :)

Nie wiem, czy już jasno było powiedziane o przekątnej i odległości oglądania. Na podstawie opinii wielu moich gości, stwierdzam:

42 cale to wcale nie za dużo do pomieszczenia 20 m2. Najlepiej tą przekątną ogląda się z 3 m. I nie ma znaczenia czy to LCD czy Plazma. Mówię o proporcjach. Z 5 m taki ekran jest już wyraźnie mały.

Z 3 metrów nie przeszkadza „ziarno” kablówki. I to wszystko przy źródle UPC analogowe w Szczecinie.

Przy źródle z BD to można to wszystko oglądać z metra ;).

Nie ma co się bać wątkowych 46 cali.

Acha. Kubańczyk ma oczywiście racje. Jeśli BD i inne źródła zbliżone do 1080 (komputer) to 3 m to maksymalna odległość (dla 42 cali) aby delektować się szczegółami.

Krzychu:

Nigdy nie szermuje markami, bo ani wszystkiego nie widziałem (jak koledzy audiofile w audio;) ); a i sądzę, że producenci mają zbliżone osiągnięcia.

Musisz zaryzykować, mniej słuchać podpowiadaczy. Twój wybór 46 cali dla 4 m jest prawidłowy.

Kiedyś doradziłem Sąsiadowi, nazajutrz odesłał ;). A była to marka uznawana za bardzo niezawodną, miał szczęście ;).

Bardziej mogę Ci powiedzieć o funkcjonalności:

Ważna jest prostota pilota i menu. Jak używasz teletextu to weź taki co wczytuje od razu wszystkie strony (ale pewnie wszystkie tak mają), nie ekscytuj się dobra oceną dźwięku (zakładam, że słuchasz przez amplituner), nie używam wejścia USB (zdjęcia i mp3- bez sensu). Mimo mojego sceptycyzmu związanego z ambilight, jest on wciąż włączony i wszyscy to zachwalają (wolą ten TV niż pewnej uznanej marki plazmę, być może również z tego powodu). No i musi pasować do wnętrza ;). Zalecam powieszenie (niestety wówczas robi wrażenie mniejszego – autentycznie!).

Każdy TV określonej klasy da się wyregulować tak aby obraz był przyzwoity (a nie taki jak w markecie).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.