Skocz do zawartości
IGNORED

A może jednak zalegalizować narkotyki?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

"80 mln zł - tyle kosztuje ściganie miłośników jointa"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Dlaczego funkcjonariusze nazywają art. 62 „paragrafem statystycznym”? Bo, według ISP, w niewielkim stopniu przyczynia się on do walki z handlem narkotykami, poprawiając za to statystyki policji, prokuratury i sądownictwa. Przestępstwo polegające na posiadaniu narkotyków jest łatwe do przypadkowego wykrycia (np. podczas standardowych kontroli policji), a dochodzenia w sprawach „za posiadanie” są łatwe do przeprowadzenia. Oskarżeni często godzą się na przeprowadzenie sprawy w uproszczonym trybie, poddając się dobrowolnie karze. To również ułatwienie dla sądu. W niemal połowie przypadków dochodziło do posiedzeń sądu bez konieczności zwoływania rozprawy. „Oznacza to, że artykuł ten jest dobrym narzędziem podnoszenia wskaźników wykrywalności i zamkniętych spraw” – czytamy w raporcie.

Jak wynika z policyjnych statystyk, w ubiegłym roku tylko 24% spraw z ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii dotyczyło handlu, a ponad połowa (53%) – wykrycia substancji psychoaktywnych i środków odurzających."

Ukryta Zawartość

legalizować legalizować, chociaż tak, jak w Czechach. Albo coś ala UK (choć tam też wiatr wieje i zmieniają się wizje). Albo Kalifornia. Albo Holandia (choć tam też wiatry ostatnio). Rozmarzyłem się.

Legalize My Medicine - Nump FEAT M.I.A

nigdy nie pojmę, jak może komukolwiek przeszkadzać fakt, że dorosłe osoby palą sobie zioła, po których czują się miło, są spokojne i dobrze się im słucha muzyki.

????

oł szit, dopiero zobaczyłem mapkę wyżej. świetna, ciekawe na ile rzetelnie przygotowana...

speed powoduje same problemy, nie wolno tego brać pod żadnym pozorem!

tfu

????

• 3 tygodnie później...

Podobno: 1,5 grama heroiny, 1 grama kokainy, 2 gramów metamfetaminy, do 15 gramów marihuany, do 4 tabletek ecstasy i do 5 blotter'ów LSD. Dodatkowo, rząd pozwoli na uprawę w domu do pięciu krzaków konopi, koki i kilku innych roślin/grzybów.

Politycy walczą z legalizacją narkotyków bo chcą, żeby ludzie chodzili najarani ich debilnymi pomysłami zamiast najarać się zielem. Przykładem niejaki Ziobro rozpętujący mnóstwo afer z których żadnej nie wyjaśnił bo i po co?

"- Pewnego dnia zgłosił się do mnie Ziobro. Chciał kupić susz na skręta - opowiada tygodnikowi "Newsweek" Marek Krawczyk, kolega z czasów studenckich Zbigniewa Ziobry. Czy Zbigniew Ziobro palił marihuanę czy po prostu szukał haków na kolegę z czasów studiów?"

A jak został politykiem to proszę:

"Ministerstwo Sprawiedliwości chce, by do polskiego prawa wprowadzono możliwość niekarania za posiadanie nieznacznej ilości narkotyków. Jednocześnie resort opowiada się za zaostrzeniem kar dla dilerów i za skuteczniejszym leczeniem skazanych uzależnionych. Były szef resortu Zbigniew Ziobro uważa, że propozycja ta grozi zwiększeniem liczby osób uzależnionych od narkotyków oraz wzrostem przestępczości."

Jestem Europejczykiem.

zalegalizowanie choćby uprawy kilku krzaków wywróciło by do góry nogami wpływy z narkobiznesu.Ciekawe byłoby prześledzenie losów ustaw(y) liberalizującej posiadanie narkotyków....a przede wszystkim powiązania lobbystów przeciwnych zmianom.

• 3 lata później...

Portugal has arguably the most liberal laws concerning possession of illicit drugs in the Western world. In 2001 Portugal decriminalized possession of effectively all drugs that are still illegal in other developed nations including, but not limited to, marijuana, cocaine, heroin, and LSD. While possession is legal, trafficking and possession of more than "10 days worth of personal use" are still punishable by jail time and fines. People caught with small amounts of any drug are given the choice to go to a rehab facility, and may refuse treatment without consequences. Despite criticism from other European nations, who stated Portugal's drug consumption would tremendously increase, overall drug use rose only slightly, whilst use among teenagers dropped, along with the number of HIV infection cases, which had dropped 50 percent by 2009.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Do tej pory nie spotkałem się z sensowną alternatywą dla pomysłu przedstawionego we wstępie do wątku.Od razu zaznaczam,że nie jest to mój pomysł.

Pojęcie "narkotyki" jest mało precyzyjne.

Pod tą samą nazwą funkcjonują przecież substancje

wyraźnie wyniszczające (trucizny metabolizmu), takie jak opiaty,

jak też psychedeliki, z którymi można obcować choćby 100 lat,

jak to udowodnił sam wynalazca najsłynniejszego z nich.

Z uwalnianiem trucizn byłbym ostrożny (rejestracja).

Globalna legalizacja marijuana, cocaine, heroin, and LSD

wystarczyłaby, żeby pozbawić dochodów narkokartele, narkomafię i przemytników, a policję zagonić do bardziej pożytecznej roboty niż uganianie się za dealerami.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Na pewno świat by się nie zawalił gdyby Maryśka i psychodeliki były legalne. Tylko handlarze narkotyków byliby poszkodowani ale akurat ich los zwisa mi i powiewa.

Co do twardych narkotyków to jestem za ich pełną legalizacją POD JEDNYM WARUNKIEM.

Koniec leczenia ćpunów z państwowych pieniędzy!

Niech się ćpun leczy sam, za własną kasę. A jak nie ma kasy - nich zdycha.

Wtedy bym się zgodził by zalegalizować wszystko.

Podobnie jestem przeciwko darmowemu przeszczepianiu wątroby alkoholikom. Takie procedury winne być zarezerwowane dla osób które zachorowały bez własnej winy.

A pijak nich sobie kupi nową wątrobę i opłaci przeszczep na wolnym rynku.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Komuszku, ty byś zakazał wszystkim i wszystkiego a społeczeństwu kazał przymusowo składać się na terapię ćpunów i pijaków.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 1 miesiąc później...

Kto za, kto przeciw, kto się wstrzymał...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kąpać się też zakażesz czy spytasz kto za itd....

Ukryta Zawartość

a może to nie twój problem ?

Ukryta Zawartość

Sporo zapewne.

W Polsce jest znacznie więcej osób mających problem (delikatnie mówiąc) z alkoholem niż narkomanów. To jednak znów narkomani stanowią znacznie większy odsetek "przedwczesnych" zgonów w swojej grupie uzależnienia niż ci pierwsi.

Wladz, jestem pod wrażeniem :)

mnie to tez zastanawia czemu zlodzejski polski rzad nie chce zalegalizowac dodatkowych produktow ktore mozna by oblozyc akcyza bo wmawianie ludzikom ze narkotyki sa be a alkohol cacy jest kuriozalne i moim zdaniem trafia obecnie tylko do totalnych imbecyli lub kompletnych ingnorantow

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.