Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  110 członków

Lector Klub
IGNORED

Klub Lector

Rekomendowane odpowiedzi

Ja także mam sporo różnych lamp, ale JJ nie używam 😞

Chyba jest tu dużo zmiennych obiektywnych i subiektywnych. Cieszmy się że mamy tyle możliwości kształtowania dźwięku pod swoje upodobania i przyzwyczajenia. Ja używam teraz takich z nadrukiem i znaczkiem Telefunkena ECC801S, + kod seryjny, ale z drugiej strony lampy ma napis 6201 i pod nim USA i kilka kropek i brak diamentu na spodzie. Jak na razie lepszej dla mnie lampy nie znalazłem - daje dźwięk mocno nasycony z ogromną holografią, delikatnie przyciemniony, ale też szczegółowy i wyrazisty. Mam je w CD i DACu. Ostatnio taką parkę kupiłem u kolegi Airmike.

20 godzin temu, PatiJ napisał:

Ja także mam sporo różnych lamp, ale JJ nie używam 😞

Chyba jest tu dużo zmiennych obiektywnych i subiektywnych. Cieszmy się że mamy tyle możliwości kształtowania dźwięku pod swoje upodobania i przyzwyczajenia. Ja używam teraz takich z nadrukiem i znaczkiem Telefunkena ECC801S, + kod seryjny, ale z drugiej strony lampy ma napis 6201 i pod nim USA i kilka kropek i brak diamentu na spodzie. Jak na razie lepszej dla mnie lampy nie znalazłem - daje dźwięk mocno nasycony z ogromną holografią, delikatnie przyciemniony, ale też szczegółowy i wyrazisty. Mam je w CD i DACu. Ostatnio taką parkę kupiłem u kolegi Airmike.

Oczywiście. Pełna zgoda. Gra cały system. Gdy ma się neutralne kolumny to inaczej  dobiera się lampy czy całe elementy systemu niż w przypadku ciepłych czy chłodnych kolumn. 
Ja mam akurat kolumny neutralne i Lector z lampami JJ komponuje się idealnie. 
Do tego dochodzą preferencje danej osoby co do sygnatury dźwięku. Dobrze że są takie możliwości bo przynajmniej mając cierpliwość można zbudować system, który zagra tak jak się nam podoba. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

U mnie również kolumny na tą chwilę są dość neutralne, szczególnie na średnicy i dzięki zmianie lamp na JJ średnica dostała wypełnienia i lekkiego nasycenia. Przez ostatnie dwa lata przewinęło się u mnie dość dużo wzmacniaczy od mocarnego Musical Fidelity M6 500i, Roksan Caspian M2, Gato Audio DIA 250NPM, a na testach był też od znajomego system all in one Nami Unity Star. Było też kilka par kolumn... Pylon Sapphire 31 SLE, Pylon Diamond 28, Pylon Emerald 25, Jean Marie Reynaud Euterpe Jubile, Jean Marie Reynaud Bliss Jubile, Diapason Neos Sonus Faber Venere 2.5, Studio 16 Hz Canto Grand New, a aktualnie są Akkus F1S w wersji na Scan Speak ( góra i średnio niskotonowy). O kablach już nie piszę:). Tak naprawdę każda osoba ma swój gust i myślę, że wśród we. sprzętu ktoś coś by dla siebie znalazł. 🙂 Jeśli chodzi o mnie to lubię nasycony dźwięk szczególnie w średnicy, rozdzielczą ale nie przesadzoną górę i wypełnionyale nie rozlazlazły bas z dobrym tzw. kickiem. Zestaw ZOE+Z100 na tą chwilę ( podkreślam dla mnie) dał mi chyba największą muzykalność czyli dla mnie taką przyjemność słuchania. Kolumny Akkus budują niesamowitą stereofonię i źródła pozorne. Gdy miałem poprzednie lampy jak dla mnie było zbyt analitycznie i za mało nasycenia. Tak jak pisałem po zmianie lamp doszło wypełnienie i nasycenie głównie w średnicy. Lector na tą chwilę zostaje u mnie gdyż daje mi przyjemność ze słuchania ( co może w przyszłości zmienię to Z100 na VM 200 🙂 🙂...co do kolumn to te grają na tyle teraz fajnie z Lectorem, że owszem mam je na sprzedaż ale tylko dlatego, że zbieram na Jean Marie Reynaud Cantabile Jubile 😇.... choć tu już niestety "troszkę" muszę dołożyć 🥴...ale pamiętam jak Lector zagrał z Jean Marie Reynaud Bliss Jubile, a że Cantabile będą " gabarytowo" odpowiedniejsze do mojego salonu ( łącznie z otwartą kuchnią ok. 32 m.kw ) więc pozostaje mi zbierać 😇... choć już nie chcę się powtarzać ale już takiego ciśnienia nie mam....( tym bardziej, że audio na razie jest już u mnie jak dla mnie fajne to .. myślę nad zmianą tv....co Byście wybrali 77 cali Oleda Samsung S90C / LG C31 czy większego mini Leda Samsung 85qn85c.... choć nie wiem czy nie poczekać i dołożyć do 83 LG C31...to tak pytanie off topowe:)... szczególnie do osób co mieli u siebie i oleda i mini leda... odległość do ściany ok. 4.4 m.... aktualny tv Samsung 75q90t.... pewnie będzie na sprzedaż....ale tu już sorry za off top 😱😇..... podsumowując co do audio...czasem warto poczekać i skompletować audio choć nawet niekiedy tracąc na odsprzedaży...ale jak już się znajdzie swoje brzmienie to wynagradza te parę złotych straty 😇😇... się rozpisałem🙄🏁🏁🏁

IMG_20240412_192342.thumb.jpg.db4002469e4700236de61023cddf9d74.jpg

Witam szanownych forumowiczów.

Długo się przymierzałem do toru słuchawkowego. Wynikało to z tego ze kilka miesięcy temu pożyczyłem na odsłuch słuchawki oraz wzmacniacz znanych firm i ogólnie polecane. Niestety moje rozczarowanie wstrzymał te projekt. Zestaw brzmiał po prostu nijako i wiele gorzej niż tor głośnikowy. W końcu po przesłuchaniu jeszcze kilku sprzętów wróciłem jako syn marnotrawmy do Lectora. Słuchawki jakie wybrałem to Hifiman HE- 1000v3. Doradziłem je zresztą później Stasiowi. 

Ten zestaw z Lectorem ZUM zagrał rewelacyjnie na tyle że teraz większość moich odsłuchów jest teraz przez słuchawki.

Tutaj trzeba napisać że ZUM to naprawdę wspaniały wzmacniacz słuchawkowy który napędzi większość słuchawek bez żadnych kompromisów. Widać powtórnie ze urządzenia Lectora powstają z miłości do muzyki a nie pieniędzy. Obojętnie czego się szuka to najpierw lepiej posłuchać Lectora  a nie tracić czas na zbędne poszukiwania. Jeszcze jedna konkluzja a propos słuchawek. Sadze ze wiele firm które wiodły kiedyś prym jak AHG, Bayerdynamic czy Sennheiser niestety zostały w polu. Pojawiło się sporo wytwórców którzy robią naprawdę dobry sprzęt słuchawkowy.

W dniu 7.06.2024 o 15:23, Andrzej Szulczewski napisał:

IMG_20240412_192342.thumb.jpg.db4002469e4700236de61023cddf9d74.jpg

Witam szanownych forumowiczów.

Długo się przymierzałem do toru słuchawkowego. Wynikało to z tego ze kilka miesięcy temu pożyczyłem na odsłuch słuchawki oraz wzmacniacz znanych firm i ogólnie polecane. Niestety moje rozczarowanie wstrzymał te projekt. Zestaw brzmiał po prostu nijako i wiele gorzej niż tor głośnikowy. W końcu po przesłuchaniu jeszcze kilku sprzętów wróciłem jako syn marnotrawmy do Lectora. Słuchawki jakie wybrałem to Hifiman HE- 1000v3. Doradziłem je zresztą później Stasiowi. 

Ten zestaw z Lectorem ZUM zagrał rewelacyjnie na tyle że teraz większość moich odsłuchów jest teraz przez słuchawki.

Tutaj trzeba napisać że ZUM to naprawdę wspaniały wzmacniacz słuchawkowy który napędzi większość słuchawek bez żadnych kompromisów. Widać powtórnie ze urządzenia Lectora powstają z miłości do muzyki a nie pieniędzy. Obojętnie czego się szuka to najpierw lepiej posłuchać Lectora  a nie tracić czas na zbędne poszukiwania. Jeszcze jedna konkluzja a propos słuchawek. Sadze ze wiele firm które wiodły kiedyś prym jak AHG, Bayerdynamic czy Sennheiser niestety zostały w polu. Pojawiło się sporo wytwórców którzy robią naprawdę dobry sprzęt słuchawkowy.

Andrzej.

Nawijałem.

Chińczyki kupione.

Z ZUM śmigają jak ta lala.

Kto by pomyślał…

W dniu 10.04.2024 o 15:17, sebgla napisał:

Jeśli ktoś ma ochotę zmienić coś w swoim systemie to będę miał na sprzedaż, w ciągu kilku tygodni, rewelacyjną hybrydową końcówkę mocy stereo Lector VM200.  Ma trochę ponad dwa lata. Stan techniczny jak i wizualny idealny. 
Jeśli ktoś z Lectorowców zainteresowany to proszę o kontakt na priv. 

Temat nieaktualny. Wczoraj sprzęt znalazł nowego właściciela. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

W dniu 21.06.2024 o 08:21, sebgla napisał:

Temat nieaktualny. Wczoraj sprzęt znalazł nowego właściciela. 

Witam.
Kolego Sebgla, nowy właściciel VM 200, z czym porównywał, lub jaki ma system do którego podepnie Lector’a?

Godzinę temu, Cocojambo napisał:

Witam.
Kolego Sebgla, nowy właściciel VM 200, z czym porównywał, lub jaki ma system do którego podepnie Lector’a?

Nie wiem niestety. Wiem, że ma cdp707 i tyle. 

2 godziny temu, Cocojambo napisał:

Wszystko jasne i klarowne, czyli gość idzie drogą Czarnego Konia z Italii.

Tak 🙂 Tak samo jak ja kiedyś. I do dziś jestem wierny marce. 

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Z przyczyn budżetowych wystawiam na sprzedaż mój zestaw Lector ZOE oraz Lector Z100. Gdyby ktoś był zainteresowany to dla forumowiczów sprzedam za 8500 ( w gratisie dorzucę dwa kable zasilające Tomanek ( te fabryczne gdzieś mi się zapodziały ). Dla zdecydowanej osoby dorzucę kabel rca TMR Ramses 1 m. w cenie 1500 ( nowy kosztuje ok. 3900 ). Pozdrawiam serdecznie.

Przedwzmacniacz lampowy Lector ZOE CS, 

Nowa regulacja głośności oparta na drabince ze stałą impedancją, 

odseparowany zasilacz zapewnia lepszy stosunek sygnału do szumu,

kondensatory polipropylenowe i z czystej miedzi w obwodzie zasilania,

kondensatory foliowe selekcjonowane,

tylko 1 kondensator na wyjściu,

brak kondensatorów wejściowych w ścieżce sygnału,

rozbudowana stabilizacja napięcia,

obwód lampowy o bardzo niskim poziomie szumów / ECC81/12AT7, lub ECC802S / 

wym: 430/400/100/ waga 12 kg

IMG_8937.thumb.webp.1ac3c136524cc5e970f1ea22848d1d34.webp

IMG_9076.thumb.jpeg.4182ca68f3defd0d2f00631fd03f6a8b.jpeg

• 2 tygodnie później...

Ostatnio pierwszy raz po kilku latach użytkowania, zadałem sobie trud wyczyszczenia gniazd i wtyków RCA, wtyczek zasilania oraz gniazd lamp. Czas pracy i koszt niewielki, a efekty słyszalne. Popsikać, odczekać aż odparuje i gotowe. 
Używałem taki preparat :

kontakt-s-spray-300ml.thumb.webp.ea2849e75a97f260f2ab1ec324180092.webp.9e8bd05b3ce26915118ed807354481a0.webp

A jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie? Co czyścicie, jak, czym, jak często itp  😉 

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

Niestety musze się pozbyć części sprzętu. Wzmacniacz Lector ZXT70. Kolumny Pearl Evo HFE 2V monitory ( linia transmisyjna ) również kupione od Lectora do tego podstawki robione na zamówienie na podstawie granitowe. Kable głośnikowe Tiglon 2x2.5m Jak ktoś zainteresowany proszę o kontakt na pewno się dogadamy

W dniu 2.08.2024 o 15:38, guinness_bis napisał:

A jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie? Co czyścicie, jak, czym, jak często itp

Ja ma też, ale używałem tylko do czyszczenia nóżek lamp. Muszę wtyki też poczyścić. To mam u siebie taką płytkę CD od PADa, która puszcza sygnał takie trzaski, szumy itp, które to dźwięki przewody głośnikowe i sygnałowe stawia na baczność 🙂

A na dziś polecam fajne płytki do Lectora, same śpiewające Panie, ale jakie nietuzinkowe....

20240812_200557.jpg

Edytowane przez PatiJ
W dniu 12.08.2024 o 20:13, PatiJ napisał:

To mam u siebie taką płytkę CD od PADa, która puszcza sygnał takie trzaski, szumy itp, które to dźwięki przewody głośnikowe i sygnałowe stawia na baczność 🙂

Po wyłączeniu zasilania "czar pryska". Stosowane w salonach audio, żeby zrobić wrażenie.

Mam taką:

https://telluriumq.com/system-disc/

i faktycznie "działa".

Aktualizacja ceny na ZOE i Z100.. na "zwykłych" kablach zasilających 7500, a na prawie nowych Tomankach 7900 zł. W zestawie oczywiście oryginalne kartony i pilot. 

Edytowane przez kaziu106

Witam.

Kolejny klient przechodzi na topowe 4 elementowe źródło Lector.

Cdp 707 plus PSU 7T -R2R 1704 BB- / stan sklepowy / dla znawcy i konesera w dobrej cenie, kontakt ; 

http://www.lectoraudio-polska.com/

lub P.W.

• 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.