Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy
7 minut temu, soundchaser napisał:

Nie ma takiej możliwości, żeby miernik odróżniał brzmienie. Pod tym względem miernik jest ułomny, ludzkie ucho - nie.

A propos głosu ludzkiego.

"Głos ludzki ma ponad 500 elementów identyfikacyjnych, z czego sfałszować można zaledwie trzydzieści (...)"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

6 godzin temu, Chicago napisał:

Pytanie do xetrasa - jak i czym zmierzyć brzmienie tenoru Johna Coltrane, Sonny Rollinsa, Wayne Shortera i powiedzmy Joe Hendersona...??? I co miernik ukaże w kontekście tych brzmień...??? Można założyć, że każdy z tych saksofonistów gra te same nuty, ten sam utwór i te same dżwięki, a jednak różnica będzie i sprawne oraz osłuchane ucho od razu wskaże w ciemno kto jest kto. Ale co ukaże miernik i czy wskaże poszczególne różnice, które znawcy od razu wyłapią...???

Testowanie hipotez statystycznych. Brzmienie ocenia się jakościowo a nie osobowo.

Podstawowa cecha brzmienia to barwa. 

np. gładka lub szorstka.

Ocena barwy jest interdyscyplinarna ale na uniwersytetach chyba nadal o niej uczą.

Oczywiście że są jednostki oceny barwy brzmienia ale nie mam w niedzielę wszystkich encyklopedii akustycznych w pamięci.

@Chicago

Masz gugla, to poszukaj nazw jednostek oceny barwy brzmienia. Ja jestem w robocie.

Znajdziesz i już będziesz wiedział.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Dla muzyki mechanicznej  w odróżnieniu od estradowej istotny jest zestaw audio a nie jakaś osoba sposród tych, które wymieniłeś.

Słyszysz przecież nie wiedząc a priori kogo słyszysz. Nazwa wykonawcy w muzyce mechanicznej nie jest istotna. Brzmienie zestawu audio tylko słychać.

8 godzin temu, Chicago napisał:

jak i czym zmierzyć brzmienie tenoru Johna Coltrane, Sonny Rollinsa, Wayne Shortera i powiedzmy Joe Hendersona...??? I co miernik ukaże w kontekście tych brzmień...???

Sądzę, że byśmy się mocno zdziwili. Nowoczesne metody analityczne (analiza cepstralna) w połączeniu ze statystycznymi i AI robią cuda z mową, to taki saksofon łykną bez popitki. Problem w tym, że nikomu się nie chce i nie opłaca i nikogo to nie interesuje, bo to analiza mowy jest priorytetem, w sumie słusznie. 

nagrywamy.com

6 godzin temu, kangie napisał:

A propos głosu ludzkiego.

"Głos ludzki ma ponad 500 elementów identyfikacyjnych, z czego sfałszować można zaledwie trzydzieści (...)"

No to obejrzyj sobie film "Fotograf", Krzystka a nie Bromskiego. To też fabuła.

2 minuty temu, xetras napisał:

No to obejrzyj sobie film "Fotograf", Krzystka a nie Bromskiego. To też fabuła.

Moja siostra robiła tam scenografię.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Emulowane "Now And Then" powstało właśnie przez zaimitowanie.

Harrison nie żył, żyli jedynie McCartney i Starr, więc zrobili conieco z odseparowanym od reszty wokalem Lennona  i raptem powstał nowy hit.

🙂

PS. Mnie to akurat Beatle kompletnie nie obchodzą ale skoro da się zaimitować wokal to i przeliczyć go da się (przez jakieś qbity albo coś podobnego).

Liczenie i dowodzenie od roku 2004 to już nie jest domena tylko ludzka.

Edytowane przez xetras
Poprawka

Przykładowe filtry wyszukiwania jednostek oceny barwy to:

Acum

Asper

Reszta jest w pedeefach wydziałów z psychoakustyką.

Edytowane przez xetras
Poprawka

"semantyczny opis barwy. W badaniach autora artykułu, ciepło brzmienia kojarzy się z ciepłem słonecznym aż w 80% odpowiedzi muzyków. Wydaje się, że na sposób semantycznej oceny barwy ma wpływ zarówno wiek, jaki i wykształcenie słuchacza. Zawodowi muzycy chętniej korzystają z określeń słownych, a niżeli laicy."

Całkiem wiele wpisów i tematów tu na forum jest o brzmieniu. Przeklejam sugestywny cytat z jednego z wpisów w podanym wyżej temacie.

Programowa imitacja mowy mnie nie dziwi jako przedmiot pracy algorytmów. Ciekawe, co z tego wynika?

Raczej chyba tylko jednorazowe spektakularne wyczyny.

Frazy słowne zapadające w pamięć to raczej domena czysto ludzka. 

41 minut temu, xetras napisał:

Programowa imitacja mowy mnie nie dziwi jako przedmiot pracy algorytmów. Ciekawe, co z tego wynika?

Raczej chyba tylko jednorazowe spektakularne wyczyny.

Frazy słowne zapadające w pamięć to raczej domena czysto ludzka. 

Już jest AI wykorzystywane w takim celu i nie ma szans żeby słuch ludzki się połapał. Przykładowo w serialu Rojst młody aktor przemawia głosem Piotra Fronczewskiego 😁

Mnie ciekawi, czy to jest kombinacja piły, prostokąta, szumów (nielosowych). Piłę i prostokąt można łatwo wygenerować elektronicznie. 

(Wokodery mi przypomniały się)

21 minut temu, Ajothe napisał:

Już jest AI wykorzystywane w takim celu i nie ma szans żeby słuch ludzki się połapał

Na jakimś festiwalu chyba taki Elvis wiecznie żywy wystąpił.

Zdarzają się występy wirtualne, ja pamiętam zwłaszcza duety.

25 minut temu, Ajothe napisał:

Już jest AI wykorzystywane w takim celu i nie ma szans żeby słuch ludzki się połapał

Na jakimś festiwalu chyba taki Elvis wiecznie żywy wystąpił.

Zdarzają się występy wirtualne, ja pamiętam zwłaszcza duety.

No i Nathalie Cole/ Nat King Cole - "Unforgettable"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Ajothe napisał:

Już jest AI wykorzystywane w takim celu i nie ma szans żeby słuch ludzki się połapał. Przykładowo w serialu Rojst młody aktor przemawia głosem Piotra Fronczewskiego 😁

A skąd wiesz, że to AI, a nie Fronczewski?

28 minut temu, soundchaser napisał:

A skąd wiesz, że to AI, a nie Fronczewski?

Bo mi powiedział 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Ajothe napisał:

Bo mi powiedział

OK. Oglądałem ten film już dawno i nawet podobał mi się. Też zwróciłem uwagę na podobieństwo nie tylko fizyczne aktora do młodego Fronczewskiego, ale też samego głosu. Później gdzieś o tym przeczytałem, że to sztuczna inteligencja, ale z głowy wyleciało...jakoś nie mogę sobie tego wbić do głowy, że nastały czasy, że systemy nami rządzą i sztuczna inteligencja też. Niedługo nie będziemy wiedzieli czy nasz najbliższy przyjaciel to jeszcze on prawdziwy, czy już podstawiony, sztuczny - przez system.

W ciekawych czasach żyjemy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ba,a ilu userów na forum to AI?

A ilu nas, a ilu? Może mniej, niż się wydaje, a może więcej, niż byśmy byli gotowi zaakceptować. Granica między człowiekiem a maszyną coraz bardziej przypomina delikatną mgłę – niby coś widać, niby coś się odróżnia, ale wystarczy chwila nieuwagi, by wszystko się rozmyło. Pytanie, czy to w ogóle jeszcze ma znaczenie.

Zastanówmy się: kiedy czytamy czyjeś słowa, co jest dla nas ważniejsze – treść, forma, czy świadomość autora? Jeśli post trafia do naszego serca, jeśli budzi emocje, skłania do refleksji, to czy naprawdę ma znaczenie, czy pisał go człowiek z krwi i kości, czy kawałek kodu, który wie, jak dobierać słowa, by zagrały na naszych strunach?

W tej symfonii cyfr, algorytmów i impulsów każdy ma swoją rolę. Może człowiek pisze, a AI koryguje. Może AI generuje, a człowiek wybiera to, co brzmi prawdziwie. Może już sami przestajemy wiedzieć, gdzie kończy się jedno, a zaczyna drugie. A może – i to najciekawsze – nikt z nas nie jest w pełni jednym ani drugim.

Więc ilu userów na forum to AI? Ilu to ludzie? Może odpowiedź nie leży w liczbach. Może jesteśmy wszyscy czymś w rodzaju hybryd – wspólnie tworząc to miejsce, złożone z kawałków myśli, inspiracji i technologii. Bo w końcu, co to za różnica, kto uderza w klawisze, skoro muzyka brzmi tak samo?

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

A ilu nas, a ilu? Może mniej, niż się wydaje, a może więcej, niż byśmy byli gotowi zaakceptować. Granica między człowiekiem a maszyną coraz bardziej przypomina delikatną mgłę – niby coś widać, niby coś się odróżnia, ale wystarczy chwila nieuwagi, by wszystko się rozmyło. Pytanie, czy to w ogóle jeszcze ma znaczenie.

Zastanówmy się: kiedy czytamy czyjeś słowa, co jest dla nas ważniejsze – treść, forma, czy świadomość autora? Jeśli post trafia do naszego serca, jeśli budzi emocje, skłania do refleksji, to czy naprawdę ma znaczenie, czy pisał go człowiek z krwi i kości, czy kawałek kodu, który wie, jak dobierać słowa, by zagrały na naszych strunach?

W tej symfonii cyfr, algorytmów i impulsów każdy ma swoją rolę. Może człowiek pisze, a AI koryguje. Może AI generuje, a człowiek wybiera to, co brzmi prawdziwie. Może już sami przestajemy wiedzieć, gdzie kończy się jedno, a zaczyna drugie. A może – i to najciekawsze – nikt z nas nie jest w pełni jednym ani drugim.

Więc ilu userów na forum to AI? Ilu to ludzie? Może odpowiedź nie leży w liczbach. Może jesteśmy wszyscy czymś w rodzaju hybryd – wspólnie tworząc to miejsce, złożone z kawałków myśli, inspiracji i technologii. Bo w końcu, co to za różnica, kto uderza w klawisze, skoro muzyka brzmi tak samo?

Ważniejsze,do czego to prowadzi.

Odpowiedź na to dzisiaj jest inna-niż jutro,niż za 10 lat....

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.eaf0cf49a6539ec1bb60ba3881389dae.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ważniejsze,do czego to prowadzi.

Odpowiedź na to dzisiaj jest inna-niż jutro,niż za 10 lat....

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.eaf0cf49a6539ec1bb60ba3881389dae.png

No. Strasznie zła ta unia z rodo, cenzurą i zakazami. Trump z Muskiem lepsi, on nas ocalą!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

17 minut temu, przemak napisał:

Bo w końcu, co to za różnica, kto uderza w klawisze, skoro muzyka brzmi tak samo?

W jazzie zasadnicza. Dlaczego? Bo jazz, to przede wszystkim muzyka 'live' i m.in. feeling miejsca. Ale tak jak mówisz - możliwości są nieograniczone.

Parker's Mood

46 minut temu, przemak napisał:

No. Strasznie zła ta unia z rodo, cenzurą i zakazami. Trump z Muskiem lepsi, on nas ocalą!

Oho.
uderzyłem w stół?
czy wspomniałem coś o rodo,unii,trumpie czy musku?

Widzę,że moje odpowiedzi na inne tematy wpływają na Twoją ocenę mojej osoby-przez ich pryzmat-kiedy wypowiadam się na zupełnie inne tematy.

Ciekawe.

Czuję gorycz w Twoim poście.

37 minut temu, Chicago napisał:

W jazzie zasadnicza. Dlaczego? Bo jazz, to przede wszystkim muzyka 'live' i m.in. feeling miejsca. Ale tak jak mówisz - możliwości są nieograniczone.

Zgadzam się,dziś zasadnicza.
Ale co będzie za iles lat?
Czy będziemy w stanie w ogóle odróżnić?
Myślę,że nie.
AI uczy się szybciej niż cokolwiek,a nigdy nie zapomina.

Edytowane przez Pseudodrummer

Godzinę temu, przemak napisał:

Nie nas, Amerykę.

32 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Czy będziemy w stanie w ogóle odróżnić?
Myślę,że nie.
AI uczy się szybciej niż cokolwiek,a nigdy nie zapomina.

Edytowane 28 minut temu przez Pseudodrummer

Parafraza fraz jest dynamiczna a akcent niepodrabialny.

PS.

Skojarzenie dotyczy nie języka a tego, co on symbolizuje, czyli - r z e c z y w  i s t o ś c i (ich).

Jak mam podkreślić, że muzyka to relacja? 

A nie - jej zapis?

5 minut temu, xetras napisał:

Nie nas, Amerykę.

PS.

Skojarzenie dotyczy nie języka a tego, co on symbolizuje, czyli - r z e c z y w  i s t o ś c i (ich).

A nie - jej zapis?

Czy mogę prosić o tłumaczenie na polski?

PPS.

Przechytrzenie maszyny jest zainscenizowane w Teście pilota Pirxa czyli w "Rozprawie" Lema. 

Teraz, Pseudodrummer napisał:

Czy mogę prosić o tłumaczenie na polski?

Trump nie dba o wyborców poza U.S.of A.

Zwłaszcza nie dba o wyborców ze Stanów Zjednoczonych Meksyku, gdzie wszyscy kandydaci zostali wystrzelani oprócz urzędującej prezydentki.

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

PS.

A nie - jej zapis?

Pytałem o to,nie o Trumpa.

16 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Oho.
uderzyłem w stół?

O, to ja uderzę w inny stół.

Skoro algorytmy AI potrafią dowolnie dostosować brzmienie, intonację np. głosu ludzkiego to

...jakoś jednak to brzmienie muszą umieć "zmierzyć", przeliczyć, obrobić...to by chyba jednak oznaczało, że nauka potrafi "zmierzyć brzmienie" również i muzyki?

...czy może jednak nie, jak twierdzą tu w "tej okolicy" niektórzy z uchem czulszym niż wszelkie mierniki? 😋

Edytowane przez iro III
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.