Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Classe Audio

Rekomendowane odpowiedzi

No i słowo się rzekło, monobloki classe cam-200 są u mnie od dwóch miesięcy, nie obyło się bez problemów, ale z pomocą kolegi @mol01 udało się je przezwyciężyć 😉 Może ma ktoś doświadczenia z monoblokami tej firmy, ciekaw jestem opinii nt cam350 lub cam400, u mnie na razie maluchy spisują się dobrze, słychać większy nacisk na bas niż w rotelu i raczej brak kocyka, co daje brzmienie bardziej koncertowe i angażujące, jednak mniej relaksujące, można czasem usłyszeć gorzką prawdę nt jakości nagrania. Mają na prawdę duże wzmocnienie i w połączeniu z głośną Thetą i głośnym classe cp60 ciężko wyjść poza 10 na skali preampu. Jakość wykonania oceniam wysoko.

• 3 miesiące później...

Witam was 

czy może ktoś miał odczynienia z classe ca 2100? Mam możliwość za dobra kase kupić go 5k czy warto? Będzie to grało usher dancer mini diamond w Stereo.

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Osobiście wolałbym CA-2200, ale myślę, że w tej cenie niema się nad czym zastanawiać - najwyżej odsprzedasz z ewentualną korzyścią.

27 minutes ago, mol01 said:

Osobiście wolałbym CA-2200, ale myślę, że w tej cenie niema się nad czym zastanawiać - najwyżej odsprzedasz z ewentualną korzyścią.

Super, dzieki. 

Myslisz ze bedzie duza roznica czy raczej nie oplacalna od Naim Nait XS ? 

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

3 godziny temu, anxion napisał:

Myslisz ze bedzie duza roznica czy raczej nie oplacalna od Naim Nait XS ? 

Nie słyszałem żadnego z nich, więc w tej kwestii nie pomogę. Po konstrukcji patrząc, Classe jest dużo bardziej zaawansowany, ale Naim znowu słynie z konstrukcji prostych do bólu, a dobrze grających dzięki odpowiedniej selekcji elementów. Z drugiej jednak strony, wątpię by w nowej produkcji Naima nadal ręcznie parowano elementy do budowy każdego egzemplarza jak to było niegdyś, a Classe też nie oszczędza na użytych komponentach i to się sprawdzało w starszych klockach tej marki.

Pomijając wszystko, Nait XS to integra, a CA-2100 to końcówka mocy (no chyba, że chodziło Ci o integrę CAP-2100?), więc też sporo zależy od zastosowanego preampu...

Edytowane przez mol01
1 hour ago, mol01 said:

Pomijając wszystko, Nait XS to integra, a CA-2100 to końcówka mocy (no chyba, że chodziło Ci o integrę CAP-2100?), więc też sporo zależy od zastosowanego preampu...

Narazie chce podłączyć do ca 2100 Daca ze streamerem (w tej sytuacji arcam), 

Edytowane przez anxion

35 minut temu, anxion napisał:

w tej sytuacji arcam

FMJ D33? Jeśli tak, to jestem ciekaw, czy z czymś go porównywałeś i jak wypadł na tle tych porównań? 

35 minut temu, anxion napisał:

ze streamerem

Aha, no to pewnie nie FMJ D33, a wymieniony rPlay - myślę, że może to kiepsko wypaść z nim w roli preampa.

Edytowane przez mol01
8 hours ago, mol01 said:

FMJ D33? Jeśli tak, to jestem ciekaw, czy z czymś go porównywałeś i jak wypadł na tle tych porównań? 

Aha, no to pewnie nie FMJ D33, a wymieniony rPlay - myślę, że może to kiepsko wypaść z nim w roli preampa.

Aha, Dzieki za info, czyli raczej musiałbym polować na integre ? Żeby to lepiej zagrało. 

30 minut temu, anxion napisał:

Aha, Dzieki za info, czyli raczej musiałbym polować na integre ? Żeby to lepiej zagrało. 

Raczej musiał byś dokupić preamp tej klasy, co ta bardzo dobra końcówka... docelowo 😊

2 godziny temu, anxion napisał:

czyli raczej musiałbym polować na integre ? Żeby to lepiej zagrało. 

Tak, jak powiedziałem, w tej cenie kupić zawsze można i sobie popróbować - bezpieczniej byłoby kupić integrę przy takim "grajku", ale na początek można by też spróbować Naima użyć w roli preampa (tylko jest komplikacja, że jego pre-out jest na gnieździe DIN, więc z gotowych kabli DIN>RCA dostępne będą tylko te za 5zł), a później pomyśleć o jakimś docelowym preapie albo chociaż czymś podobnej klasy z wyjściem regulowanym zamiast tego rPlay-a, bo jego uważam za najsłabszy element Twojego obecnego zestawu. Wszystko zależy, jak lubisz sobie komplikować sytuację i czy masz miejce na więcej dużych klocków (w końcu Nait XS to "naleśnik", a rPay to maleństwo).

Ale zaznaczam - wszystko opieram na domysłach na podstawie konstrukcji tych urządzeń. Najlepiej jakby się wypowiedział ktoś, kto posiadał CA-2100 i podpinał go bez preampa. Napewno ta końcówka daje sporą nadzieję na wyższy poziom grania, ale wszystko zależy od jej towarzystwa i gustu słuchacza...

2 hours ago, mol01 said:

Tak, jak powiedziałem, w tej cenie kupić zawsze można i sobie popróbować - bezpieczniej byłoby kupić integrę przy takim "grajku", ale na początek można by też spróbować Naima użyć w roli preampa (tylko jest komplikacja, że jego pre-out jest na gnieździe DIN, więc z gotowych kabli DIN>RCA dostępne będą tylko te za 5zł), a później pomyśleć o jakimś docelowym preapie albo chociaż czymś podobnej klasy z wyjściem regulowanym zamiast tego rPlay-a, bo jego uważam za najsłabszy element Twojego obecnego zestawu. Wszystko zależy, jak lubisz sobie komplikować sytuację i czy masz miejce na więcej dużych klocków (w końcu Nait XS to "naleśnik", a rPay to maleństwo).

Ale zaznaczam - wszystko opieram na domysłach na podstawie konstrukcji tych urządzeń. Najlepiej jakby się wypowiedział ktoś, kto posiadał CA-2100 i podpinał go bez preampa. Napewno ta końcówka daje sporą nadzieję na wyższy poziom grania, ale wszystko zależy od jej towarzystwa i gustu słuchacza...

Dzieki wielkie, uswiadomiliscie mnie ze za duzo komplikacji, a nie chce wydawac extra kasy na pre amp, hmm ale w sumie mam Dim to Rca Chord Anthem. 

Mam mozliwosc tez kupna Micromega M-One 150 za 1200 euro. Z tego co wyczytalem i slyszalem, to zacny sprzet. https://micromega.com/en/products/mone-range/ 

Edytowane przez anxion

• 1 miesiąc później...

Szarpnąłem sie na cp-65, za jakiś tydzień powinien być u mnie, kierowałem się podobieństwem wizualnym do posiadanych monobloków ca-m200 😜  Zdam relację z porównania z CP-60 i pewnie któryś zbędę, nie mam w zwyczaju kolekcjonować. @mol01 słuchał obydwu i stwierdził podobny poziom jakościowy z niewielką przewagą nowszego modelu. Postaram się zrobić ślepą próbę jak ostatnio z kablami za 2500zł w której nie słyszałem żadnej różnicy. Dało mi to do myślenia...

• 4 tygodnie później...
9 godzin temu, wit-told napisał:

i...... jak???

Nie chcę pisać pochopnych opinii. Potrzebny drugi odsłuch... na pewno mogę ocenić stronę wizualną i techniczną, tu wszystko wygląda i działa świetnie, można ustawić poziom na każdym wejściu, skala głośności jest skokowa, ale ilość punktów jest wystarczająca, by ustawić poziom precyzyjnie. Jest też opcja standby i są wyzwalacze do końcówek mocy, jest też wyłącznik zasilania z tyłu obudowy zasilacza.

51 minut temu, wit-told napisał:

lepiej zbyt długo nie słuchaj;-))))))))

Mówisz, że w ślepym teście znowu może nic nie wyjść? Myślę że poziom szumu zdradza tajemnicę który wzmak gra...

Jestem po drugim spokojnym odsłuchu i nie żałuję wydanych pieniędzy. Porównując z CP-60 jest więcej basu, mniej szumu, więcej sopranów, dźwięk wydaje się żywszy, dynamiczniejszy, złe nagrania znowu zaczynają zasługiwać na swe miano, są mniej znośne. Brzmienie traci pewien analogowy szlif, który pozwala na spokojne, mniej emocjonalne słuchanie, jeśli ktoś tego szuka w brzmieniu, to się zawiedzie, ale to wszystko są drobiazgi, niuanse, niewielkie różnice w obrębie tego samego stylu prezentacji... największe fajerwerki dzieją się w obrazowaniu przestrzennym, po raz pierwszy usłyszałem tak wyraźne kształty dźwięku, pierwszy raz muzyka w mojej wyobraźni tworzyła trójwymiarowe obiekty mające swój kształt, wielkość i strukturę, mógłbym wyjąć kartkę i ołówek i to namalować, ale obawiam się, że moje zdolności w tej dziedzinie są nikłe... np w jednym utworze dźwięki układały się w wachlarz przechylony w moją stronę górą o jakieś 15 stopni, a jego górna część rozciągała się o jakiś metr nad sufitem w poziomie, kłębiąc się jak morskie fale w okolicy mojego fotela, z tym że morze to było do góry nogami względem mojej głowy. Ogólnie stwierdzam, że dokładnie tych zjawisk 3D w muzyce szukałem i dlatego przypadła mi do gustu elektronika cyfrowa theta, kolumny audio physic z epoki świetności tej marki i jak się okazuje wzmocnienie classe. To co robi ten preamp to ekstraklasa, cp-60 to pierwsza liga w górnej części tabeli. Chyba mam chwilowo skompletowaną elektronikę, pora na hiendowe kolumny.

Edytowane przez baksiu
  • 7 miesięcy później...

Zdaje się, że zaklepałem monobloki classe cam-350, są w Norymberdze, ktoś słuchał? Ja przez chwilę słuchałem 1,5 roku temu cam-400 i mi się podobały, poza ceną oczywiście. Cam-350 bardziej mi odpowiadają wizualnie- gabarytowo, cieszą się też większą estymą, jednak nie jestem przekonany w 100%, to jednak sporo €. Aktualnie mam mniej utytuowanych braci cam-200 i jestem kontent, jednak oko chodzi 😜 

1 godzinę temu, baksiu napisał:

Nawet weszły 😉

Lepiej się pochwal wrażeniami z odsłuchów dla potomnych, a nie tam niemymi zdjęciami 😉

A już w ogóle jestem ciekaw, jak by wyszły ślepe testy CAM-350 względem CAM-200. Wiem, że kiedyś po takim teście mocno zweryfikowałeś swoją opinię na temat kabli, sprzęt też chyba kiedyś jakiś tam przetestowałeś w ślepym teście, czy się mylę?

8 godzin temu, mol01 napisał:

Lepiej się pochwal wrażeniami z odsłuchów dla potomnych, a nie tam niemymi zdjęciami 😉

A już w ogóle jestem ciekaw, jak by wyszły ślepe testy CAM-350 względem CAM-200. Wiem, że kiedyś po takim teście mocno zweryfikowałeś swoją opinię na temat kabli, sprzęt też chyba kiedyś jakiś tam przetestowałeś w ślepym teście, czy się mylę?

Na razie słuchałem raz i to totalnie wyjechany po robicie, więc jeszcze nie czas na ostateczne osądy. Wczoraj włożyłem je na miejsce i podpiąłem jak należy, jeszcze muszę rozwiązać temat kabli głośnikowych, bo wtyki bananowe nijak nie pasują do śrub w cam-350, na razie pomogły wykałaczki 🤪. Ślepej próby nie będzie bo po pierwsze to sporo przepinania, więc nikt tego za mnie nie zrobi, po drugie większe końcówki grają sporo głośniej, po trzecie dźwięk jaki prezentują jest zupełnie inny, jest bardziej otwarty na górze, przez co balans tonalny całościowo odbieram jako jasny, podczas gdy cam-200 grały ciemniej. Dzięki większej ilości szczegółów w aurze pogłosowej nagrań dźwięk wydaje się bardziej przestrzenny, no i dynamika jest lepsza nawet przy cichym słuchaniu, to już jest dźwięk koncertowy. Z resztą recenzji poczekam do drugiego odsłuchu 🙂

2 godziny temu, baksiu napisał:

po drugie większe końcówki grają sporo głośniej, po trzecie dźwięk jaki prezentują jest zupełnie inny, jest bardziej otwarty na górze, przez co balans tonalny całościowo odbieram jako jasny, podczas gdy cam-200 grały ciemniej.

Z głośnością niema problemu - wystarczy niżej ustawić na preampie, ale skoro twierdzisz, że cała charakterystyka brzmienia jest zupełnie inna, to rzeczywiście ślepy test byłby bardzo łatwy. Trochę dziwi mnie fakt, że preferowałeś ciemniejsze brzmienie Thety Generation V od jasnej i przetrzenniejszej prezentacji Basic III A, by teraz preferować na powrót jaśniejsze i bardziej przestrzenno-szczegółwe końcówki mocy. Wiem, że nie chodzi tylko o to, bo piszesz też o dynamice, a i pewnie parę innych aspektów też jeszcze się znajdzie na korzyść CAM-350, zwłaszcza że pewnie teraz balans tonalny całego zestawu może być bardziej wyrównany, bo ja akurat CAM-200 nie odebrałem za jakoś przesadnie ciemne, zaś Theta Basic III wydaje się wyraźnie jaskrawym DAC-iem w połączeniu z pre Classe.

38 minut temu, mol01 napisał:

Z głośnością niema problemu - wystarczy niżej ustawić na preampie, ale skoro twierdzisz, że cała charakterystyka brzmienia jest zupełnie inna, to rzeczywiście ślepy test byłby bardzo łatwy. Trochę dziwi mnie fakt, że preferowałeś ciemniejsze brzmienie Thety Generation V od jasnej i przetrzenniejszej prezentacji Basic III A, by teraz preferować na powrót jaśniejsze i bardziej przestrzenno-szczegółwe końcówki mocy. Wiem, że nie chodzi tylko o to, bo piszesz też o dynamice, a i pewnie parę innych aspektów też jeszcze się znajdzie na korzyść CAM-350, zwłaszcza że pewnie teraz balans tonalny całego zestawu może być bardziej wyrównany, bo ja akurat CAM-200 nie odebrałem za jakoś przesadnie ciemne, zaś Theta Basic III wydaje się wyraźnie jaskrawym DAC-iem w połączeniu z pre Classe.

CAM-200 nie jest przesadnie ciemny, gra chyba równiej, niż CAM-350, wydaje mi się, że większe końcówki mają blask, coś bardzo uzależniającego, jak ktoś lubi wiedzieć wszystko o nagraniu, pomieszczeniu studyjnym i użytych efektach, słychać też wszystkie szycia realizacyjne, jeden to lubi, innemu to może przeszkadzać, nie jest to jednocześnie sztuczne nadmuchanie dźwięku, o które można było posądzić Thetę basic IIIA, dlatego uznałem jej większą siostrę Generation VA za krok na przód w poszukiwaniach naturalności dźwięku. Tak jak mówię, CAM-350 są dla mnie nowością, zobaczymy czy tak szczegółowy przekaz wytrzymam na dłużej, czy nie będzie męczący itp, dynamika oczywiście jest jednoznacznie in plus. Pozostaje jeszcze odkurzanie wnętrza, regulacja prądu podkładu, może jakaś wybiórcza kontrola elektrolitów, wszak sprzęt oddaje 80W w klasie A, co go dość mocno zagrzewa, ciekawe, że konstrukcja totalnie zrywa ze stereotypem ocieplonej, bułowatej klasy A! 

Tsa 51 z płyty live słuchać się nie da... a w dzień zaduszny chciałoby się posłuchać... zostaje utwór trzy zapałki. Zobaczymy czy Ok 🙂

Edytowane przez baksiu
  • 4 miesiące później...

Moje Stare Classe znalazły nowego nabywcę w Warszawie, zostałem z monoblokami CAM-350, trudno je będzie szybko przebić na dynamice, ostatnio poprawiłem zasilanie, zamontowałem UPS 5000kVA i mam nieodparte wrażenie, że bas się uwydatnił, chyba prąd z gniazdka je ograniczał, jutro zmieniam jeszcze kabel zasilający na taki z podwojoną liczbą żył 5x2,5mm2, żeby dwustronnie zasilić długi rząd gniazd ściennych, poprawiłem podpięcie oplotów w kablach do końcówek, zakońcówkowałem wszystkie luźno wpięte kable, a do głośnikowych dokupiłem solidne widełki, teraz sprzęt powinien zagrać na maks swoich możliwości, no może jeszcze rozważę XLR z osobną masą i ekranowaniem, bo te posiadane van den hul mają dwie żyły i oplot w roli masy. Prąd jednak ma znaczenie, nie wystarczy kupić fajnie wyglądającego kabelka od gniazdka, albo audiofilskiej aluminiowej listwy...

4 godziny temu, baksiu napisał:

Prąd jednak ma znaczenie, nie wystarczy kupić fajnie wyglądającego kabelka od gniazdka, albo audiofilskiej aluminiowej listwy...

Audiofilskie listwy i kabelki to strata kasy gdy biegnie nimi "zapaskudzone" napięcie z sieci energetycznej (tym bardziej, jeśli są to kable ekranowane i "kiszą" w kablu zakłócenia z sieci). Niema nawet co przesadzać z kablami zasilającymi za stabilizatorem/UPS-em (najważniejsza jest i tak rezystancja styków - wtyczki i gniazda z miedzianymi stykami i konkretne dokręcenie końcówek kabli, zwłaszcza jeśli to prądożerny sprzęt, np. pracujący w klasie A), ale przynajmniej wtedy ma to jakąkolwiek rację bytu, gdy nie chodzi tylko i wyłącznie o wrażenia estetyczne (choć mi osobiście grube "pytony" kojarzą się jednoznacznie z kompleksami ich właściciela...).

Edytowane przez mol01

Witam wszystkich. Mam pytanie do posiadaczy urządzeń firmy Classe. Chciałbym podłączyć dwa subwoofery do pre Classe. I tu jest pytanie czy CP800 jest w stanie  taki manewr wykonać czy dopiero Delta 3 pre jest w stanie takie połączenie ogarnąć ? A może jest jakaś inna alternatywa?

Pozdrawiam Mariusz 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.