Skocz do zawartości
IGNORED

Roger Waters - broni się po latach ?

rykuj

Rekomendowane odpowiedzi

Żadnego impresjonizmu nie wprowadzili, a Wright żadnej rewolucji również nie przeprowadził - bzdura totalna :) Nights in White Satin rozumiem, że nie znasz, żeby podać krańcowo banalny przykład...

To jeszcze nie było to. The Moody Blues to był zespół bigbitowo-psychodeliczno-balladowy. Oni nie stworzyli żadnej formuły brzmieniowej którą mogli by dalej wykorzystywać i rozwijać inni wykonawcy.

Impresjonizm Pinków pochodził z dwóch żródeł: kwas i LSD. Ich ekspresjonizm natomiast, to wypadkowa tych żródeł... I tak im zostało już do końca.

Jeśli już to ich psychodelia z wczesnego okresu. Nie myl psychodelii z impresjonizmem.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Operujesz pojęciami, których nawet nie próbujesz wytłumaczyć Yodzisławie i powiedz mi proszę jaka, jest różnica między impresjonizmem, a psychodelią w muzyce. Zresztą wytłumacz mi co kojarzysz z impresjonizmem w muzyce... i jakie analogie muzycznej impresji odnalazłbyś w malarstwie? Gdyby to było możliwe, prosiłbym, żebyś to określił własnym językiem.

Parker's Mood

Impresjonizm - barwa, majestatyczna "spokojna" melodyka, bogate harmonie i aranżacje, efekty natury, b.wyraźny "obraz" kompozycji

Psychodelia - klimat odrealnienia i abstrakcji, efekty dźwiękowe, czasem transowy charakter utworów. Harmonie, melodyka, forma, nie są tak istotne, czy wręcz zbędne

Pink Floyd byli, moim zdaniem, prekursorami takich klimatów (w swojej drugiej fazie aktywności):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Impresjonizm - barwa, majestatyczna "spokojna" melodyka, bogate harmonie i aranżacje, efekty natury, b.wyraźny "obraz" kompozycji

Psychodelia - klimat odrealnienia i abstrakcji, efekty dźwiękowe, czasem transowy charakter utworów. Harmonie, melodyka, forma, nie są tak istotne, czy wręcz zbędne

Czemu nie... bardzo trafny opis moim zdaniem.

Coś w tym jest. W takim razie można zaryzykować tezę, że Floydzi są prekursorami impresji w muzyce rockowej,

tak jak Debussy, Ravel, czy nawet Szymanowski w muzyce klasycznej. :)

Moim zdaniem tak.

:D :D :D

Jak umrę ze śmiechu to będzie Twoja wina! :D

Podaj mi przykład czegoś podobnego "ideowo" do "tea in the sahara" z lat siedemdziesiątych. Znajdzie się tylko w dyskografii PF, np:

Ukryta Zawartość

W 70' grało się hard rock, soul, disco, glam, progrock, ballady i parę innych rzeczy, ale nie takie klimaty jak wyżej. Tylko PF tak grało, gdy zerwali z okresem psychodeliczno-eksperymentalnym.

Do mojego opisu impresjonizmu dodałbym jeszcze "obszerny i bogaty w detale drugi plan, pełniący tak samo ważną funkcję co pierwszy".

Ukryta Zawartość

O, Wright wprowadził klawisze do muzyki rockowej i popularnej, a teraz Pink Floyd zapoczątkowali New Wave i Talking Heads! Takie rzeczy to tylko w T-Mobile :D Człowieku, gdzie Us and Them, a gdzie Tea In the Sahara? Przecież to zupełnie inna muzyka, znacznie bliżej Us and Them ma do np. do Sun King bitelsów, posłuchaj sam.

Prędzej już uwierzę w to, że Pink Floyd stworzyli Sex Pistols, hehe ;)

gdzie Us and Them, a gdzie Tea In the Sahara? Przecież to zupełnie inna muzyka, znacznie bliżej Us and Them ma do np. do Sun King bitelsów

Ja też nie widzę podobieństwa i inspiracji, aczkolwiek sama idea prekursorstwa impresjonizmu w muzyce do mnie trafia.

Yodzisław coś w tym jest co piszesz niektórzy nawet w tych utworach podobieństwa nie załapią :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O, Wright wprowadził klawisze do muzyki rockowej i popularnej, a teraz Pink Floyd zapoczątkowali New Wave i Talking Heads!

Chyba tak bardzo chcesz mieć rację że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem - czy ja napisałem coś z tego powyżej? Napisałem gdzieś że Wright wprowadził do rocka klawisze? Wright zaczął używać ich w sposób w jaki nikt ich wcześniej nie używał.

Ja też nie widzę podobieństwa i inspiracji, aczkolwiek sama idea prekursorstwa impresjonizmu w muzyce do mnie trafia.

Te utwory nie są podobne, ale w podobny sposób kreują nastrój - w obu ważny jest bogaty "drugi plan" w którym instrumenty grają przede wszystkim barwą. Co do gry Summersa to nikt chyba nie zaprzeczy - on był prekursorem prostego grania barwą na gitarze, pół świata go wtedy naśladowało. Wright też grał na klawiszach przede wszystkim brzmieniem, barwą.

Z PF jest może tak, że raczej byli prekursorami niż rewolucjonistami, bo nie mieli w swoich czasach naśladowców. A napiszcie mi może, kto w latach 70' jechał na patencie żeby przy pomocy rocka tworzyć przede wszystkim klimat? Moim zdaniem nikt. Później w latach 80' stało się to b.popularne, weźmy takie 4AD.

Chyba tak bardzo chcesz mieć rację że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem - czy ja napisałem coś z tego powyżej? Napisałem gdzieś że Wright wprowadził do rocka klawisze? Wright zaczął używać ich w sposób w jaki nikt ich wcześniej nie używał.

No właśnie napisałeś :) Tak jakby przed Wrightem żadne klawisze w muzyce rock czy pop nie miały barwy, a dopiero te, których Wright grając dotknął zyskiwały barwę.

Posłuchaj np.

Ukryta Zawartość

Impresjonizm - barwa, majestatyczna "spokojna" melodyka, bogate harmonie i aranżacje, efekty natury, b.wyraźny "obraz" kompozycji.

Do mojego opisu impresjonizmu dodałbym jeszcze "obszerny i bogaty w detale drugi plan, pełniący tak samo ważną funkcję co pierwszy".

Wszystko się zgadza. Tylko w ten sposób 1/3 rocka to impresjonizm, a 2/3 to ekspresjonizm (3 akordy darcie mordy) :D Czy w tej piosence za pomocą rocka nie tworzy się przede wszystkim klimat? No tak, ale to rok 1969... A teza jest, że to Pink Floyd wynalazł klimaty w latach 70-tych, które spopularyzowało 4AD w latach 80-tych i jej się będziemy trzymać :D

Albo tutaj też, również 1969.

Ukryta Zawartość

W Impresjoniżmie wyczuwam więcej improwizacji niż przemyślanego i technicznego podejścia do tematu, a przecież PF, jak i zresztą w większości cały rock, to zapięte na ostatni guzik kompozycje... przemyślane, napisane i schematycznie zagrane.

Nie widzę w Impresjoniżmie bogatych detali, ani w pierwszym planie, ani w drugim... i jeżeli miałbym porównać muzykę do malarstwa impresjonistycznego, to bardziej i najszybciej skojarzyłbym impresję z jazzem niż z jakąkolwiek poukładaną i schematyczną muzyką rockową.

MOC00306.jpg

Parker's Mood

Nie piszę że PF był zespołem impresjonistycznym, tylko że był prekursorem w wykorzystaniu jego elementów rocku. Muzyka impresjonistyczna to moim zdaniem ambient. Wright pasuje tu jak ulał - posłuchajcie kilku jego "solówek", np z "Welkome to..." - jest to zupełnie inne podejście do gry-kompozycji, niż takiego Banks'a.

Zgadza się co do detali, źle to napisałem, chodziło mi o wagę i bogactwo tła, i to jest na obrazie powyżej.

Ukryta Zawartość

Szczególnie Tangerine Dream pasuje ale bardziej z późniejszego okresu, tu jest jeszcze dużo psychodelii, dodał bym jeszcze Vangelisa. To wszystko była jednak muzyka niszowa i nie stricte rockowa. A PF to wiadomo ile sprzedało "The Dark Side..."

Przed Stonsami był Chuck Berry i wielu bluesmanów, ale to oni wprowadzili tą muzykę, w swoim wydaniu, na salony.

Ukryta Zawartość

Nie piszę że PF był zespołem impresjonistycznym, tylko że był prekursorem w wykorzystaniu jego elementów rocku. Muzyka impresjonistyczna to moim zdaniem ambient.

Pink Floyd wykorzystywali elementy ambient w rocku? :D Nie, nie byli ani prekursorami, ani pionierami, ani rewolucjonistami. Grali podobnie do wielu zespołów w tamtym czasie - byli 'na czasie', ale nie wyprzedzali czasu.

Zgadza się co do detali, źle to napisałem, chodziło mi o wagę i bogactwo tła, i to jest na obrazie powyżej.

Spójrz jeszcze raz na wschód Moneta może. Przecież tło jest tam nawet mniej niż tłem, rozmazanym, jakby przez to mniej ważnym. O jakim bogactwie tła piszesz, jeżeli morze zlewa się tam z niebem w jedno? O jakiej wadze tła - jaka jest różnica mas hektarów wody i powietrza, które są tam niemal tym samym? ;) Na pewno widzisz ten obraz czy zasłania Ci go teoria, którą sobie zmyśliłeś?

Pink Floyd wykorzystywali elementy ambient w rocku? :D Nie, nie byli ani prekursorami, ani pionierami, ani rewolucjonistami. Grali podobnie do wielu zespołów w tamtym czasie - byli 'na czasie', ale nie wyprzedzali czasu

Kto grał podobnie do nich?

Spójrz jeszcze raz na wschód Moneta może. Przecież tło jest tam nawet mniej niż tłem, rozmazanym, jakby przez to mniej ważnym. O jakim bogactwie tła piszesz, jeżeli morze zlewa się tam z niebem w jedno? O jakiej wadze tła - jaka jest różnica mas hektarów wody i powietrza, które są tam niemal tym samym? ;)

A co jest na pierwszym planie i jak jest on istotny?

>Yodzisław

Nie chciałbym, żebyś mnie żle zrozumiał, bo każdy ma prawo przecież do własnej interpretacji i skojarzeń w muzyce... i moja trochę różni się od Twojej, co jest zupełnie normalnym zjawiskiem.

Napisałeś, że słyszysz bardzo wyrażny obraz kompozycji co zupełnie mi nie pasuje do opisu Impresjonizmu... a właśnie psychodelię jak najbardziej zaliczyłbym do impresji, bo czy klimat odrealnienia i abstrakcji, efekty dżwiękowe i trans nie będą właśnie odzwierciedlać impresji...?

Napisałeś jeszcze o melodyce, formie i harmonice... nie rozumiem. Twoja ocena, że nie są one tak istotne i wręcz zbędne, kojarzy mi się z muzyką totalnie free.

Parker's Mood

Napisałeś, że słyszysz bardzo wyrażny obraz kompozycji co zupełnie mi nie pasuje do opisu Impresjonizmu... a właśnie psychodelię jak najbardziej zaliczyłbym do impresji, bo czy klimat odrealnienia i abstrakcji, efekty dżwiękowe i trans nie będą właśnie odzwierciedlać impresji...?

Napisałeś jeszcze o melodyce, formie i harmonice... nie rozumiem. Twoja ocena, że nie są one tak istotne i wręcz zbędne, kojarzy mi się z muzyką totalnie free.

Dzięki za rzeczowe uwagi a nie irytację moim odmiennym zdaniem :)

Pisałem z marszu więc może trochę niejasno. Impresjonizm zawsze przedstawia jakąś formę, jakiś "krajobraz", a rozmyte kontury w malarstwie podkreślają tylko wagę ogólnego wrażenia, impresjonizm jest też b.estetyczny (częścią tej estetyki są bogate barwy). W psychodelii barwy, "krajobraz" i estetyka nie są tak istotne, za to liczy się efekt i poziom zniekształcenia form, być może do całkowitego ich zaniku. Im więcej "dymu" tym lepiej. Może też pojawić brud, który w impresjonizmie jest niedopuszczalny.

To jest psychodelia: MeddleCover.jpeg

Muzycznie to wczesne "jazdy" Tangerine Dream pasują.

Kto grał podobnie do nich?

Dziesiątki, setki zespołów. Ogromnie dziwię się, że o to pytasz, ale nie chce mi się ich wszystkich wypisywać, bo to dość żmudne zajęcie. Odnoszę wrażenie, że nie znasz żadnego zespołu rockowego z lat 70-tych poza Floydami ;)

Neu

Ukryta Zawartość

Pulsar

Ukryta Zawartość

Podobne do Floydów? Tak się wtedy po prostu grało, takiego muzycy rokowi mieli m.in. stajla. Nic wyjątkowego i niepowtarzalnego.

A co jest na pierwszym planie i jak jest on istotny?

A jakie to ma znaczenie, jeżeli Twoje uwagi o drugim planie w impresjonizmie kompletnie rozmijają się z prawdziwym impresjonizmem? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brzmienia fakt, podobne, ale używane w inny sposób. Neu to zespół transowy, a Pulsar, z jednej strony odjeżdżał w inne rejony muzyczne popularne wtedy (King Crimson), z drugiej to 1975 rok - dwa lata wiadomo po czym. Jeśli już są podobni do PF to z "Atom heart...". I znowu - oba zespoły niszowe.

A Pink Floyd z drugiego okresu działalności to konkret od początku do końca, z którego uczynili jakość.

Nie da się ukryć, że zapoczątkowali coś innego... progresywnego. Powstali w 1965 roku i trzeba by prześledzić skąd pochdzą influencje zespołu, bo tak na szybko, to można wywnioskiwać i usłyszeć w ich twórczości też i bluesa, R&B... z domieszką LCD, grzybów i pochodnych. W póżniejszym, drugim wcieleniu, nieoceniony wpływ na twórczość miał też koks, szczególnie u Wrighta... chociaż myślę, że u pozostałych chłopaków też. Stąd też się wzięły te wszystkie impresjonistyczne pomysły i w połączeniu z halogenami dały całkiem niezły obraz ciemnej strony...

Parker's Mood

Neu jest z 1972, a więc rok przed Ciemną Stroną, ale obie piosenki to i tak pochodne Sun King Bitelsów z 1969 :) Ten sam patent rytmiczny w trzech kawałkach, te same 7-mkowe akordy zapożyczone z podręcznika do nauki jazzu :>

Yodzisław - dziecko we mgle. Ale...rozumiem. Kazdy moze strzelic kula w plot.- Nic strasznego...Czasem sie zdaza. Tylko uporczywosc mnie dziwi...A Pink F byli najlepsi przed Dark Side....Moim zdaniem.

Neu jest z 1972, a więc rok przed Ciemną Stroną, ale obie piosenki to i tak pochodne Sun King Bitelsów z 1969 :) Ten sam patent rytmiczny w trzech kawałkach, te same 7-mkowe akordy zapożyczone z podręcznika do nauki jazzu :>

Tu się zgodzę - Beatlesi w ogóle formalnie zapoczątkowali wszystko, czasem tylko coś liznęli, a po jakimś czasie jacyś artyści szli w tym kierunku i powstawał cały nurt.

Powstali w 1965 roku i trzeba by prześledzić skąd pochdzą influencje zespołu

Tak naprawdę to wszyscy czerpali inspiracje od Chucka Berry i Elvisa. ;-D

A moim zdaniem prog rocka (zwanego wówczas art-rockiem) stworzyli właśnie Moody Blues w latach 60-tych. Dla mnie totalnie niedoceniany zespół który lubię. A że flirtowali z popem ... a kto nie flirtował ???

Heh, z zainteresowaniem przebrnąłem przez cały topic i cóż tu jeszcze dodać... Nigdy nie byłem fanem The Moody Blues, za to Floydów uwielbiam od zawsze. I zdecydowanie zgodzę się, że nawet jeśli można się spierać kto stworzył i zapoczątkował psychodelę w rocku to styl i brzmienie PF są na tyle rozpoznawalne i oryginalne, że to oni mieli wpływ na kolejne pokolenia muzyków.

Natomiast co do głównego pytania, to nie jestem fanem Watersa solo... Wolę solo Gilmoura, a najbardziej ich wypadkową w formie Pink Floyd.

• 8 miesięcy później...

Wg mnie Waters po latach broni się tylko i wyłącznie ATD, którą to uważam za znakomitą płytę, aczkolwiek jak napisał kolega wyżej, najbardziej Waters odpowiada mi wraz z PF.

CXN v2 // Roksan K3 // KEF R3

W 70' grało się hard rock, soul, disco, glam, progrock,

Kolega chyba nie słuchał kraut rocka czy choćby niektórych klimatów z Canterbury

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ja z solowego Watersa lubiłem ATD ale przyznaję, że obecnie najchętniej odpalam "Prons & Cons of Hitchiking", sam nie wiem czy muzycznie nie jest lepsze, choć słucha się "prościej"....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.