Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz stabilizowany do GC - PCB

mar_70

Rekomendowane odpowiedzi

Ale dlaczego liczysz napięcie 2x22V ? Przeciez na każdą zyłe dajesz 1x22V co po przefitrowaniu da jakieś 30V i od tego trzeba odjąc spadek na stobilizatorze ( min. około 1,5V ) co na wyjściu każdej gałęzi da ci max 28,5V .

Ja stosuję trafa 2x28V i po przefiltrowaniu mam 39V na wejściu stabilizatora a na wyjściu ustawiam 34V .

...there is no spoon...

No tak , dwa niezalezne uzwojenia - inaczej z tego stabilizatora nic nie zrobisz , to są staby tylko na gałąź dodatnią .Na załaczonym schemacie widac to wyraźnie .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

>Przeciez na każdą zyłe dajesz 1x22V co po przefitrowaniu da jakieś 30V i od tego trzeba odjąc spadek >na stobilizatorze ( min. około 1,5V ) co na wyjściu każdej gałęzi da ci max 28,5V .

NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

30V bedzie tylko bez obciazenia pod pelnym obciazeniem napiecie siadzie duzo wiecej i moze spasc nawet do tych 22V! Dodatkowo trzeba uwzglednic mozliwy spadek napiecia sieci i tetnienia zasilania.

Dlatego po raz kolejny pisze ze ustawienie napiecie wyjsciowego bez odpowiedniej wiedzy i aparatury jest niemozliwe! No chyba ze zrobi sie duzy zapas na stabilizatorze ale wtedy szybko go usmarzymy.

LM317 przy 1,5A ma nasycenie blisko 2,5V a nie 1,5V

Prad wyjsciowy nie jest jedynym ograniczeniem jest jeszcze napiecie oraz maksymalna moc strat. Przy duzym napieciu na stabilizatorze nie mozna ''pociagnac'' 1,5A.

Wzmacniacz audio bedzie dzialal na zasilaczu stabilizowanym jak i na niestabilizowanym. Jesli zrobisz stabilizator i zle go ustawisz to nie bedzie on pelnil swojej funkcji a wzmacniacz nadal bedzie dzialal. Jesli sam fakt budowy stabilizatora poprawi Ci dzwiek to ok.

Szkoda ze tak malo ludzi ma pojecie o budowie tak prostych ukladow jak stabilizatory.

>irek2, 10 Gru 2009, 13:21

>Szkoda ze tak malo ludzi ma pojecie o budowie tak prostych ukladow jak stabilizatory.

No właśnie ;-)!

Jestem Europejczykiem.

Irek2 - trochę wyżej poruszyłeś ciekawą sprawę i jeśli wolno to bym chciał żebyś to rozwinął. Abstrahuję tutaj od tego nieszczęsnego rozwiązania na lm`ach .... chodzi mi o to, że powiedziałeś iż kondensatory "audiofilskie" nie będą mieć znaczenia. No i chciałbym pogadać. Prąd "powrotny" niejako moduluje to co się dzieje na kondensatorze filtrującym wzmacniacza mocy oraz wchodzi w oddziaływanie z uzwojeniem wtórnym trafa. Czy więc wsadzanie różnych kondensatorów po mostku nie może wywierać różnego wpływu na dźwięk?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo, chodzilo mi o to ze w momencie gdy mamy stabilizatory to glownie ich parametry decyduja o zasilaniu wiec jakosc kondensatorow zaczyna miec drugorzedne znaczenie. Dobry kondensator ma niska impedancje wiec mozna go ladowac i rozladowywac duzym pradem. Rozladowanie w tym przypadku bedzie ograniczone mozliwosciami stabilizatora.

Oczywiscie jest ktos slyszy roznice to niech eksperymentuje bo o to w tym wszystkim chodzi.

Aby stabilizator dzialal prawidlowo konieczne jest aby przy maksymalnym obciazeniu (i min napiecia sieci) napiecie na jego wyjsciu nie spadlo ponizej prawidlowej stabilizacji. Mozna to zaobserwowac (oscyloskop, moze byc z PC-ta) na wyjsciu stabilizatora bo pojawia sie wtedy tetnienia.

Najlepiej wysterowac wzmacniacz pelna moca na minimalnym obciazeniu przy 20hz, bo wtedy mamy najwieksze tetnienia zasilania i tak ustawic napiecie wyjsciowe aby nie bylo w nim zadnych tetnien. Nalezaloby to zrobic z 10-15% zapasem na spadek napiecia sieci.

Pytanie czy taka dokladna regulacja jest konieczna. Oczywiscie nie! Bo przeciez stabilizator zasilania koncowki mocy tez nie jest konieczny! Wiec kto chce miec prawidlowo stabilizowane napiecie to to zrobi a reszcie pewnie wystarczy tylko swiadomosc posiadania stabilizatora.

no tak, to się zgadza z regulatorem (z tym że na pewno dojdzie jeszcze dużo ciekawostek wynikających z działania sprzężenia zwrotnego w takim regulatorze)... ale ja raczej pytałem w kontekście prostego zasilacza tj. trafo mostek i kondensator ... i zjawisk jakie tam zachodzą przy "zwrotnym" prądzie.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Jesli chodzi o Twoje pytanie.

>Czy więc wsadzanie różnych kondensatorów po mostku nie może wywierać różnego wpływu na dźwięk?

To oczywiscie taki wplyw jest choc malo kto go slyszy, gozej jest z udowodnieniem tego w sposob techniczny.

Generalnie kondensatory roznia sie wartoscia ESR co mozna zmierzyc i da sie przewidziec wplyw ESR na zachowanie napiecia. Same parametry napiecia beda zalezaly scisle od prowadzenia sciezek na plytce ich dlugosci i grubosci. Brzmienie to juz zupelnie inna kwestia.

• 2 tygodnie później...

W pewnym uproszczeniu mozna tak napisac. Minimalne napiecie miedzy wejsciem a wyjscie jest podawane w notach katalogowych stabilizatorow. Zmienia sie ono wraz z pradem, a napiecia na wejsciu nie sposob zmierzyc zwyklym miernikiem, bo nie okresla on tetnien.

• 4 lata później...

Panowie chcę zrobić stabilizacje na 338 z powyższego schematu ale w wersji regulowanej , powiedzcie czy potencjometr wstawiam zamiast kondensatora C6 czy rezystora R6 i czy starczy 5K ?

Potencjometr zamiast rezystora R6 , 5k jest odpowiednią wartością . Warto tylko sprawdzić jaki prąd tam popłynie bo taki maluszek na 100mW może się spalić . Dla spokoju można wstawić potencjometr o mocy 1W .

...there is no spoon...

Czy ktoś próbował uruchomić GC z zasilaczem typu Salas ?

Ukryta Zawartość

Nie. To może spróbujcie.

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ta wirtualna masa w przypadku obu zasilaczy połączonych w symetryczny nie najlepiej wygląda - takie mam zdanie.

Zwłaszcza ze trochę się tym tematem zajmowałem i co prawda wykorzystywałem LM317/LM337 i tranzystory mocy, aby pociągnąć już "słuszny" prąd, ale zaczynały się wraz z nagrzaniem kłopoty z równowagą napięć w gałęziach stabilizatora.

Może inny stab. zechcą Koledzy sprawdzić w działaniu ? - http://mirley.firlej.org/lab_zasilacz_symetryczny

Ale (chyba) salas daje max 400mA . to trochę za mało dla gainclona .

To raczej kwestia wielkości radiatorów w tego typu zasilaczu, czy oddadzą tyle ciepła by mógł płynąć większy prąd.

Przy prądzie 2A muszą być naprawdę duże, ale do GC chyba wystarczy 1A. Ograniczenie 400mA o którym mówisz wynika z wartości oporu jednego rezystora, który można zmienić. Moim zdaniem Salas w porównaniu z tymi bardzo prostymi zasilaczami do GC, które niewiele filtrują jest wręcz za dobry i może niewiele pomóc w poprawie jakości dźwięku, bo najsłabszy element układu będzie na końcu. Ale z drugiej strony interesujące byłoby jak GC zagra z czymś takim w porównaniu z oryginalnymi propozycjami Petera Daniela, w których kondensatory filtrujące w zasilaczu były raczej skromne, a Peter upierał się że tak właśnie jest najlepiej. Mam na myśli również głosy mówiące że kondensatory przy LM muszą być jak najbliżej, problemy z wystarczającą ilością basu itd. Inaczej mówiąc, na ile dobrze znane problemy by zniknęły przy zasilaczu typu Salas.

/

Puszczanie 3 A w powietrze z radiatorów to chyba nie najlepszy pomysł, Salas nie nadaje się do takich prądów.

Jak z tej wypowiedzi widać Burning Amp Festival nie jest dla każdego (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

W moim Gainclonie z LM 3886 radiatory ledwo się grzeją z porównaniu ze wzmacniaczami klasy A.

Ukryta Zawartość

Sądzę ,że jednak salas nie da rady .

Według Jerzego Częstochowskiego , cyt: ,, wzmacniacz o rzeczywistej mocy wyjściowej 50W pobiera nieco ponad 2,5A, stąd wzmacniacz stereo 2x50W będzie pobierał w szczytach ponad 5A. Przy obciążeniu 4Ω pojedynczy wzmacniacz 100W pobiera ponad 5A. Natomiast wzmacniacz 2x50W z obciążeniem 4Ω będzie w szczytach wysterowania pobierał ponad 7A prądu ".

...there is no spoon...

Przy obliczaniu poboru prądu wystarczy moc oraz impedancja...stąd 50w=4*i*i=>i=pierwiastek z 12=>3,5A. Jednak nie sądzę, aby sygnał muzyczny dawał stany ustalone, dlatego ja bym optymistycznie przyjął impedancję 2 Om, co daje 1 Om przy stereo i w rezultacie potrzeba w impulsie 4x3,5A=14A. Sytuacje poprawia obecność elektrolitów na wyjściu stabilizatora i granie w domu na poziomie kilku watów...konstrukcja Salasa wg. mojego rozumienia opiera się na regulowanym obciążeniu, czyli podczas większego niż znamionowy pobór prądu napięcie sobie siądzie dzięki rezystorowi na wejściu zasilacza...potencjalny wpływy na brzmienie.

Jak bym miał robić zasilanie do GC, to na akumulatorach Lion i dałbym stabilizatory aby zmniejszyć impedancje i wahania napięcia. Koszt takiej operacji to 100-200 za ładowarkę, ogniwo 10-20 zł...można by dać 4x3 ogniwa na gałąź napięcia i stabilizować LDO na 14 V.

Sądzę ,że jednak salas nie da rady .

Jeżeli zechcecie wycisnąć pełną moc, to nie da rady, macie rację. Teoretycznie można by dublować tranzystory (łączyć równolegle), ale coś takiego dla LM3886 to już na pewno nie ma sensu.

Z drugiej strony LM338 ma wg danych obciążenie 5A, natomiast np. tranzystory IRFP9240 i IRFP240 mają większe prądy dopuszczalnego obciążenia (7.5A i 12A przy 100st Celsjusza a przy niższych temperaturach nawet więcej). Można znaleźć inne MOS FETy na większe prądy. Ale to takie tam rozważania teoretyczne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.