Skocz do zawartości
IGNORED

Prawidłowa polaryzacja kabla sieciowego DIY

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma jakiś rysunek przedstawiający prawidłową polaryzację kabla sieciowego ?

Teoretycznie nic prostszego - wystarczy sprawdzić na dowolnym kablu komputerowym w domu, i będzie wiadomo jak skręcać kabel ...

Problem w tym, że mam w domu w różnych miejscach 7 (gotowych) kabli komputerowych - w 3 jest jedna polaryzacja, a w 4 inna :-) Ot i Chińczyk się popisał !

Pytam więc jak być powinno, trzymając obie wtyczki Schuko i IEC w ręku, i patrząc na nie od strony bolców/gniazd ...

gdzie: L = faza, N - neutralny, ^ - zero

L^N i L^N

czy może raczej lustrzane odbicie

L^N i N^L

???

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Motyla noga - miało iść do zakładki DIY.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>Motyla noga - miało iść do zakładki DIY.

Przeniosłem. Ale szczerze mówiąc nie za bardzo rozumiem to pytanie. W sieciówce żyły, a Ty zdaje się że piszesz o czterech.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

* W sieciówce są trzy żyły

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Przejdź do wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wpis kol. wiktor.pl

13 Paź 2009, 19:39.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Sprawdzałem to już na kilku gniazdach IEC i zawsze było na nich oznaczenie jak poniżej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli we wtyku IEC powinno to wyglądać tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak, zakładając,że od licznika,a wcześniej transformatora tak właśnie ktoś kable założył.

to nie jest trochę mrzonka z polaryzacją w prądzie zmiennym?oraz nieprawdopodobnych różnic sonicznych przy właściwym połączeniu?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Jest. To znaczy; może być.

A jak ktoś nie ma instalacji 3-przewodowej tylko 2 przewodową (stara) i łączy PE na masę urządzenia; to może go szlag trafić ;(.

Chodzi mi o układ żył po 2 stronach kabla - we wtyku Schuko i w IEC.

Znaczek ^ użyłem po to aby pokazać że bolec uziemiający jest na górze, i w ten sposób pokazać orientację wtyku.

Dlatego gdziekolwiek nie montowałem sprzetu zawsze sprawdzałem polaryzacje w gniazdkach i ewentualnie przepinałem przewody aby była prawidlowa. Natomiast we wszystkich jak dotąd urzadzeniach ktore rozkręciłem polaryzacja była taka jak powyzej, z resztą prawie zawsze była opisana na płytce.

takie coś kiedyś znalazłem, zgadza się z powyższymi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki, o to mi chodziło !

A z drugiej strony w jakim świecie my żyjemy - już nawet gotowe, zalewane kable mają pozamienianą polaryzację :-(

rysunki Karmaja sa poprawne w 95%

natomiast kabel przedstawiony przez gaballus w 5%, no chyba ze to z lewej to jest widok gniazda a nie wtyczki kabla od strony gniazda ;-)

No to w sumie rysunek Elecaudio więc kto ich tam wie, może odwracają polaryzację. Chociaż faktycznie przyjąłem że jest poprawna ale jak widać trzeba by do normy sięgnąć żeby sprawę na 100% wyjaśnić.

Myślę, ze jeżeli polaryzacja w kablu zasilającym nie jest istotna. Istotne jest natomiast, aby wszystkie elementy naszego systemu posiadały taką samą polaryzację. Innymi słowy, jeżeli korzystamy ze schematu zaproponowanego przez gaballusa - to schemat ten stosujemy dla wszystkich urządzeń.

Jak ja to lubię, ze nie ma opcji EDIT

Miało być tak:

Myślę, ze polaryzacja w kablu zasilającym nie jest istotna. Istotne jest natomiast, aby wszystkie elementy naszego systemu posiadały taką samą polaryzację. Innymi słowy, jeżeli korzystamy ze schematu zaproponowanego przez gaballusa - to schemat ten stosujemy dla wszystkich urządzeń.

gaballus, 26 Paź 2009, 03:52

takie coś kiedyś znalazłem, zgadza się z powyższymi

I ten obrazek jest jedyny poprawny logicznie (technicznie też) - te wszystkie poprzednie (z nadmienionym Wiktorem) zawierają błędy - wbrew logice! - zamienione żyły na końcówkach kabla)

Ale co wam po tej polaryzacji jak i tak nikt nie wie (producent najczęściej też) jak jest podany początek pierwotnego z trafa sieciowego do gniazda?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Prawidłowa polaryzacja: patrząc na gniazdko w ścianie faza powinna być po lewej stronie, w kablu sieciowym patrząc na wtyczkę od strony bolców mając otwór uziemiający u góry - faza po prawej stronie, patrząc na wtyk ICE (od strony otworów)mając utwór uziemiający u góry - faza po prawej stronie.

Pozdrawiam

Panowie, ostatnio jak robiłem instalacje klient zakupił takie oto podwójne gniazda z uziemnieniem montowane na wspólnej, poczwórnej ramce. Sęk w tym ze nie da sie ich prawidłowo podłaczyc - albo górne beda miały prawidlową polaryzacje albo dolne :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomar też mam takie gniazdka i wszystko jest ok :) NIE MA NA ŚWIECIE NORMY NA ROZMIESZCZENIE FAZY I NEUTRALNEGO W GNIAZDKACH SIECIOWYCH! Trzeba to sobie raz wbić do głowy zapamiętać. Różnicy nie zauważycie ani w działaniu jakiegokolwiek sprzętu gospodarstwa domowego jak również w brzmieniu sprzętu audio! Ma być tylko ochronny na bolcu, a reszta wedle uznania.

Przyjęte jest tylko zwyczajowo iż kładąc instalacje elektryczną w domku lub innym obiekcie przewód neutralny wszędzie podłącza się z tej samej strony (ułatwia to późniejsze pomiary), a norm faktycznie na to niema :)

W porządku, różnicy w działaniu sprzętu agd nie zauważe ale jesli chodzi o sprzet audio... z autopsji, naprawde szczerze, miałem do czynienia ze sprzetem dla ktorego nie było to obojętne i słyszałem róznice. Poza tym skoro nawet na płytce drukowanej zasilacza w wiekszoci wzmacniaczy i odtwarzaczy cd jest oznaczenie fazy i zera to być może ma to jakies znaczenie. Sa z resztą urzadzenia audio z sygnalizacja prawidlowej polaryzacji zasilania, prawda ? Transormatory tez nie maja symetrycznych uzwojen po stronie pierwotnej, itd itd...

Z góry uprzedzam, ze nie będe ciągnął dalej tego tematu bo kazdy ma swoje zdanie juz wyrobione i ja to szanuje. Prosze tylko nie uogólniac ze nikt nie uslyszy. Jeden usłyszy, inny nie usłyszy, a jeszcze inny podda sie tylko sugestii. JA SŁYSZAŁEM.

>"NIE MA NA ŚWIECIE NORMY NA ROZMIESZCZENIE FAZY I NEUTRALNEGO W GNIAZDKACH SIECIOWYCH!"

No z tym to bym uważał.

Nie mam niestety w tej chwili dostępu do norm, ale jeśli ktoś ma niech spojrzy

IEC-364 polski odpowiednik: PN-91/E-05009 tam powinno to być.

Jak pisałem nie mam tych norm przed sobą więc na 100% nie jestem pewien ale to raczej będzie to.

Jesli montuje u klienta jakies dodatkowe gniazda zasilajace do pomp ciepla itp.itd to zawsze faza jest po lewej stronie takie sa normy i zarzadzenia i jesli faza bedzie odwrotnie to zaden autoryzowany serwisant nie zrobi pierwszego uruchomienia i nie da pieczatki.

Pozdrawiam

>Krawiec "faza jest po lewej stronie takie sa normy i zarzadzenia i jesli faza bedzie odwrotnie to zaden autoryzowany serwisant nie zrobi pierwszego uruchomienia i nie da pieczatki."

takie podłączenie wynika tylko i wyłącznie z ustaleń , w książkach i materiałach dotyczących spraw elektrycznych jest zawsze faza rysowana z lewej strony ale jest to umowne i nie jest to określone w żadnej polskiej normie ,a co do uruchomienia to jeżeli są aktualne pomiary sieci elektrycznej odnośnie skuteczności zerowania ,badania wyłaczników różnicowo-prądowych itp. to serwis musi wykonać rozruch danego urządzenia chyba że w specyfikacji warunków technicznych eksploatacji urządzenia wyraźnie zaznaczył iż układ przewodów w gnieździe sieciowym ma być taki a nie inny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.