Skocz do zawartości
IGNORED

Zimowe opony i felgi

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

A może Uniroyal MS plus 66 ? Zdaje się że to pod Continentalem siedzi. Rozmiar 195/65/15 kupiłem za jakieś 680zł za 4szt. Bardzo wyraźnie hałasują w zakrętach lecz poza tym na prostej są ciche i nie wykazują jakichś widocznych wad. W śniegu po pas miałem problemy ale na to żadne opony by nie pomogły w warunkach jakie mieliśmy w poprzednim sezonie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

"Może jednak Koreańce będą solidniejsi od Chińczyków. Ciekawe że ci ostatni (chyba oni) próbowali jeszcze rok temu sprzedawać opony pod marką "Fate". Ponieważ owej marki obecnie nie znajduję, daje to powody do optymizmu w kwestii coraz lepszej znajomości lengłydżu wśród rodaków."

Mogli jeszcze spróbować pod marką "Fart".

w tym sezonie hitem w handlu jest ponoc Kleber -dlaczego? poza ceną - nie wiem ponoc tez jakosciowo jest dobra

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

UG7+ są rewelacyjne w zimie, ale trzeba użytkować je z głową. W temperaturach jakie teraz panują (powyżej +10 stopni) auto nie prowadzi się pewnie (Rover 45 dezelek, opony 185/60/R15) gdyż wykazuje tendencję do pływania w zakrętach. Oczywiście porównuję je z letnimi (Dunlop SP Sport 01 195/60/R15)więc nie należy sądzić, że auto na zimówkach prowadzi się źle (obiektywnie). Kiedy temperatura wyraźnie spada prowadzenie i przyczepność znacząco się poprawiają.

misiomor,

Hankooki odpuść. Dopiero co się wpisałem ze wspomnieniami w innym wątku i teraz widzę, że ten się uruchomił pare dni temu:)

Hankook jest świetny trakcyjnie na szosie bez śniegu (może być mokro), ale ma wadę, która w mercu da się we znaki- szumi głośno. Poza tym, jak już wcześniej mówiłem, drastycznie spada jej skuteczność wraz ze zużywaniem się. Na tył w mercu potrzebujesz czegoś naprawdę wgryzającego się i wolałbym polskie najtańsze kupić, niż te Hankooki. Może się okazać w następnym sezonie zaraz jak śnieg spadnie, że nie ma czym z zaspy wyjechać i chociaż na tył trzeba będzie szybko zmienić. W tylnionapędach jest tak, że tył pcha i opony zużywają się w równiej, niż w napędzie na przód- nie ma łatwego argumentu przełożenia tyłu na przód (w przednim napędzie- tyły są o wiele mniej obciążone i nowe, po sezonie jeżdżenia- dalej są prawie jak nowe).

Moim skromnym zdaniem....w sprawie opon od lat tworzy się wiele przejaskrawień tak jak w innych sprawach gdzie marketing i pieniądze grają dużą rolę.

Z mojego jeżdżącego doświadzenia wynika zwyczajnie (i bardzo odkrywczo :) ), że opony trzeba dostosować do dominującego otoczenia, okolicznosci i stylu jazdy. Jeżeli przez rok jeździsz w 95% po mieście w korkach to kup bardzo dobre całoroczne lub przeciętne zimowe. Jeździsz zimą często w trasy po Polsce to kup zimówki dobrze spisujące się w ciapie czyli (TAK JAK SZUKAM W LETNICH) dobrze tolerują aquaplaning; jeźdisz chociaż raz w roku na narty w Alpy to kup coś na wodę oraz na śnieg i mróz...czyli... niestety... najlepsze na jakie Cię stać. Znajduję się od lat w grupie która doświadcza co roku wszystkich wariantów więc wybieram coś z najwyższej półki Goodyear (rozpatrywałem teź Michelin lub Dunlop) . Teraz mam Goodyear UltraGrip 7+ na Avensis 2.0 benz i stykają. Poprzednio Goodyear UG6 a wcześniej, na Civicu, Pirelii winter coś i też Goodyear UG6.

Generalnie, mam zdanie, że nie ma co generalizować tylko każdy facet musi dobrać gumki do swoich przyzwyczajeń i otoczeń.

Grześ.

No i problemu ciąg dalszy - nieopatrznie kupiłem felgi 6.5J zamiast polecanych 7J (pozostałe parametry są identyczne). Wg książek serwisowych są one do sedana pod rozmiar 195/65R15 - w kombiaku niedopuszczalny pewnie z racji typowego indeksu nośności 91 - o 70kg na tylnej osi za mało. No i teraz mam zagwozdkę co robić:

- 205 pasuje do felgi 6.5J wg. wszelkich oponiarskich tabelek. Dać 205 i zapomnieć o problemie.

- Wrzucić 195/65R15 jak w sedanie, tyle że wybrać wersję o nośności podwyższonej do 95. Trochę mi się to nie uśmiecha - w porównaniu do 205-tek stracę 6.5mm prześwitu, i tak skandalicznie małego w tej furze - że aż trze osłonami w świeżo wyżłobionych śniegowych koleinach.

- Dać 195/70R15. W porównaniu do 205-tek zyskam 3mm na prześwicie, będzie wąska guma - dobra na śnieg i wodę, wysoki profil na dziury, tylko wybór opon trochę mały - Kleber Krisalp HP wygląda najlepiej chyba. No i profil kojarzony bardziej z dostawczymi - mogę się jednak poświęcić i jeździć nieco wolniej na suchym.

- Zepchnąć felgi 6.5J i kupić 7J.

Misimor, moim skromnym zdaniem to pewnie najlepsza byłaby opcja ze sprzedaniem tych 6.5 i kupieniem dedykowanych. Nie wiem, ile możesz być na tym stratny, ale próba ratowania sytuacji poprzez dokupywanie opon na 6.5 etc. to brnięcie dalej w problemy, które moga sieujawnić dopiero właśnie w głębszym śniegu, etc. Albo jeśli 205 pasują, to dać 205 i się nie martwić faktycznie.

Powrót po dłuższej przerwie...

Według tabelek 6.5J jest rozmiarem polecanym do gum 205 - dokładnie w środku polecanego zakresu, 7J też dobre ale po tej szerszej stronie:

Ukryta Zawartość

Skoro oni dopuszczają +- cal, to 0.5 cala odchyłki od wskazań producenta chyba tragedii nie zrobi.

No i jeszcze jest taki fakt że Mercedes bardzo asekurancko podchodzi do rekomendacji opon. Standardowa dla rozmiaru nośność nie pasuje do wozu - odrzucamy rozmiar mimo że są przecież XL-ki. Ja już nawet kombinowałem jak założyć na niego 195-tki, tyle że za gwoździa nie mogę znaleźć felg 6.5J x 16 pod opony 195/60R16. Posiadane 7.5J nie pasują wg. owej tabelki.

Ukryta Zawartość

Tutaj jest to lepiej opisane:

Ukryta Zawartość

Jak widać na optymalną szerokość felgi wpływ ma profil opony. U Ciebie felga 6,5" będzie odpowiednia, oczywiście pod warunkiem że ma prawidłowe ET.

195/70/R15 to po pierwsze niezły balon (marny aspekt wizualny), a po drugie zwiększone "pływanie" auta w zakrętach z racji czego nie brał bym tego rozmiaru w ogóle pod uwagę.

Ukryta Zawartość

Dzięki za tabelkę - potwierdza ona że tragedii być nie powinno przy montażu 205/65R15 na felgę 6.5. U brata kiedyś założyliśmy zimówki 205/55R15 na felgę oryginalnie pod 195/55, bo akurat takie się trafiły po okazji. Niższy profil a problemu nie było, gumy dobrze służyły aż do zużycia.

Z drugiej strony 195 o większej średnicy jednak kusi - zimówki to 4 miesiące, w czasie których suchy asfalt i zachowanie na takowym naprawdę nie jest najważniejszym problemem.

Dzięki za tabelkę - potwierdza ona że tragedii być nie powinno przy montażu 205/65R15 na felgę 6.5. U brata kiedyś założyliśmy zimówki 205/55R15 na felgę oryginalnie pod 195/55, bo akurat takie się trafiły po okazji. Niższy profil a problemu nie było, gumy dobrze służyły aż do zużycia.

Z drugiej strony 195 o większej średnicy jednak kusi - zimówki to 4 miesiące, w czasie których suchy asfalt i zachowanie na takowym naprawdę nie jest najważniejszym problemem.

Che, che a ja dzisiaj wlasnie 'zakladam' zimowe opony 215/45/18 bo nie lubie 'miekkich' gum.

Na kopny snieg swietne sa Debica Frigo czy Kormorany Wintery. Jak ktos ma nieodsniezana droge do domu to warto.

Niestety mokra autostrada to katorga dla tych opon...cos za cos.

Uniwersalna zimowka ktora na sniegu daje rade, na mokrym jest bardzo przyzwoita i mozna latac po autostradzie bez wiekszej straty komfortu jest dla mnie Goodyear UG7.

Swietna opona na polska zime.

Misiomor

Skoro masz już te felgi 6,5 cala i już nawet, wiesz że pasują z oponami o szerokości 205mm to w ogóle się nie przejmuj tylko zakładaj przepisowe opony, co tu więcej kombinować?

• 3 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.