Skocz do zawartości
IGNORED

AWX series by STX

dolphin123

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba nie do końca o to mi chodziło. Miałem na myśli coś takiego jak na zdjęciu. W kolumnach STXa tweeter jest przysunięty w kierunku jednej ze ścianek. W swoich kolumnach planuję dać go na środku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mysle ze to pomoze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

dzięki za linka

czyli faktycznie przerzucenie br na tył w mx140 nie wiązało by się z przeprojektowaniem zwrotnicy ale efekt mógłby być słyszalny przez lekkie podbicie basu przy dostawieniu do ściany jak rozumiem?

Focal + Naim

Zrobiłem projekt, który by mnie wizualnie satysfakcjonował. Kolumny maja 105cm wysokości z podstawką i nóżkami. Kopułka umieszczona centralnie i skosy na froncie 5cm- schodzą się do osi niskośredniotonowca. Górny monitor wymiarami praktycznie jak w MX-140, br zewnętrznie ma 72mm, a dolny br chce dać większy o wymiarze zewnętrznym 100mm.

Poniżej rysunek jakby to miało wszystko wyglądać:

Odleglosc miedzy środkami 18tek AWX to 314mm, a krawędziami koszów 130mm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Wymiary jak w MX-140 :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

wizualizacja na szybko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dolphin123 - bardzo fajny projekt.

Jednak wydaje mi się, że otwory B-R psują nieco ogólny wygląd (może dać je z tyłu?).

Ciekawe jak wypadła by w symulacjach nadstawka albo dół w wykonaniu zamkniętym?

Czy aby nie jest zbyt masywny ten moduł górny w stosunku do dolnego?-który bądź co bądź powinien być jego solidna podstawą.Ogólnie rzecz biorąc-ładnie się zapowiada-kolejny modułowiec:)

Też zrobiłem małą wizualizację:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyglądają jakby stały już u kogoś w salonie. Rewelacyjnie to wygląda, choć sam stosunek wielkości monitor sekcja basowa delikatnie dla mnie zachwiany. Piękny fornir.

Jakim to programem zrobione jest?

Pzdr

Za chwilę wylądujemy na:

Ukryta Zawartość

post-17766-100001448 1276328690_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jozefkania - i to jest właściwa koncepcja :)

Bez zbędnych ozdobników.

Co do masywnego górnego elementu to wydaje mi się że w tym przypadku jest on OK.

Można by nawet spróbować projektu gdzie góra - dół był by w stosunku 40/60.

Koledzy co myślicie o zastosowaniu membrany biernej w tej konstrukcji. Łączy ona wiele zalet ...mam na myśli również STX-a -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem lepiej by było dać MB w monitorze, gdzie mamy mniejszą objętość, a podstawkę zostawić z BR. Układ bass reflex jest bardziej efektywny, a większą objętość łatwiej nim stroić niżej.

MB w monitorze zapewniłaby równie niskie strojenie co w podstawkach, bez knoieczności stosowania portu o zbyt małej średnicy.

Po pierwsze panowie - zaaplikowanie membrany biernej tak jak powiedzieliście wymaga odpowiedniego litrażu w naszym przypadku jest to 17-19 litrów jeśli padła propozycja strojenia tego układu do 45Hz to musimy zmniejszyć litraż proponuje zmniejszenie go do ok 15- 12 litrów za pomocą przegrody zastosowanej pod kątem, pozwoli to na uniknięcie fal stojących i rezonansów. Jeśli chodzi o tłumienie obudowy polecam maty bitumiczne choć one z drugiej strony zmniejszają litraż.

Najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o wersję membrany biernej jest wykorzystanie membran doradzanych przez producenta do danego typu głośnika. W tym przypadku nie mamy takiej dogodności. STX proponuje tylko jeden typ membrany i w dodatku beż najważniejszych danych producent mówi tylko o strojeniu na 45Hz przy jeśli się nie mylę 15 litrowej obudowie i głośniku o innych parametrach. Pomimo tego i tak sądzę że MB jest najciekawszym rozwiązaniem, łączy wiele zalet.

ulan66 piszesz że kolumny powinny być w takim wypadku blisko ściany. ---> boisz się o efektywność? Jeśli tak muszę Ci uspokoić przy wprowadzeniu MB do układu zyskujesz efektywność porównywalną do BR przy naprawdę dobrym zestrojeniu może nawet go przewyższać. I co najważniejsze pozbywasz się pasożytniczych rezonansów jakie BR często generuje.

Najlepszym rozwiązaniem była by symulacja w jakimś dobrym programiku wtedy dowiemy się jaka objętość będzie ambiwalentna do MB. Choć nadam mamy tu duży problem jeśli chodzi o parametry MB których STX nie podaje ...choć MB jest ustrojem na tyle prostym że możemy zrobić ją sami mianowicie wymontowując jedynie magnes i dolepiając krążek aluminiowy o masie jaka nam odpowiada do zestrojenia membrany a poza tym znamy wszystkie parametry głośnika :)

Po rozmowie z misiomorem MB jednak nie bedzie. Dlaczego...?

Buduje 2,5 drogi dlatego, ze jedna 18tka na basie nie do konca sobie radzila tak jak chcialem w niecalych 25m^2. Dodanie dolu powinno mi dac zadowalajace wyniki bo juz dwie 18tki pracuja na basie.

17litrow to dla MB troche za duzo, takze musialbym zmniejszyc litraz, a robiac to zmniejszam automatycznie efektywnosc na basie jednej 18tki i wracam do punktu z ktorego chcialem wyjsc.

Tak jak mi autor wytlumaczyl- u Servantessa bylo 2,75way i na dole pracowal 22cm seas w 50litrach, z tego basu jest sporo. U mnie dwie 18tki, takze sprowadzanie do mniejszego wychylu gornej 18tki i wstawianie go w ok 12litrow troche minie sie z celem.

Co innego jakby byl dostepny 8calowiec AWX:)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Kolego dolphin123 słyszałeś kiedykolwiek MB? przeczytaj choćby recenzje JBL LX 2004 posiadają efektywność 90dB !!! przy zastosowaniu membrany biernej daje wyeksponowany i nisko sięgający bas. Słuchałem tych kolumn bas był porywający silny nie miał potknięć sięgał nisko i zdrowo wkurzał sąsiadów niejedna 20- centymetrówka mogła by mu pozazdrościć ! Wiem że subwoofery REL-a i earthquaka stosowały MB z świetnym skutkiem wiec dlaczego nie miał byś spróbować czegoś nowego pamiętaj że MB można stroić BR ;) więc efektywność nie ucierpi :)

zone

Chyba zostałem żle zrozumiany. Chodziło mi o to, że w moim przypadku kolumny muszą stać bardzo blisko ściany i dlatego wystrzegam się bass reflexów z tyłu obudowy. MB mam, że tak powiem sprawdzoną (na tym jednym przypadku) i wcale nie dedykowaną do głośnika nisko-średnio tonowego. Jestem z nich bardzo zadowolony. Piszę "z nich" w liczbie mnogiej bo są po dwie na kolumnę.

Pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.