Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  210 członków

Spendor Klub
IGNORED

Spendor Club

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, tymek napisał:

25 metrów i jest dobrze, kolumny oddychają pełną piersią.

Kolumny są dwie za tym…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 17.02.2024 o 18:27, Berbeć napisał:

Moim zdaniem trochę lipa. Taki taboret nawet nie pociągnięty woskiem lub olejem, który by  pasował do forniru kolumn.

Ja by chciał te oryginalne ale Spendor jak sama nazwa wskazuje spend.... 8000 za metalowe standy to pogrzało kogoś..... Zna ktoś kogoś kto robi na zamówienie  standy otwarte pod brytyjskie monitory ?

12 godzin temu, tymek napisał:

Tak, to te z olx, doszliśmy do porozumienia, chciałem jakieś Harbety ale pojawiły się S100 więc dla odmiany posłucham Spendorów. Faktycznie te stołki wyglądają słabo, pociągnę jakąś lakierobejcą pod kolor kolumn. Chwilowo muszą być takie, przynajmniej drewno solidne - wygląda na jesion.

To że to solidne drewno właśnie jest plusem.

10 godzin temu, tymek napisał:

Tak pierwsze wrażenia to wielkość mnie zaskoczyła, myślałem że są bardziej kompaktowe. Mam Quadrale Montan, kawał klocka, Spendory są głębsze,waga przy tym rozmiarze słuszna, raczej nie ma tu koncepcji grającej obudowy, ciężka, sztywna i głucha. Dźwiękowo to bardziej muzykalne niż techniczne, ale bez mulenia, bas szybszy od quadrala ale nie schodzi tak nisko, tam 2 x większa skrzynia. Bardzo dobre granie bez udziwnień, wszystko jest bardzo czytelne od linii basu po wysokie z dużą albo nawet bardzo dużą kulturą.

A takie zupełnie pierwsze wrażenie to włączyłem płytę i gra muzyka,  nic nie drażni, nie przeszkadza wszystko jest na miejscu, nie szukałem słabych punktów tylko słuchałem, odpaliłem nieśmiertelną Dianę Krall jakąś koncertową i nawet nie chciało mnie się płyty zmieniać.

Dokładnie takie miałem wrażenie na moich Spendorkach 2/3.... Byłem pod wrażeniem jaką przyjemność daje ich słuchanie... ani basu za dużo ani męczących wysokich wszystko jest takie akuratne dla perecepcji słuchacza...

big_big-Spendor-Classic-100-1024x768.thumb.jpg.2b28033ed71a9d3e815a0b00e900fef1.jpg

Faktycznie odjechali, tylko cena jest 10 390 zł za ten stelaż.

U mnie dźwięk zmienia się, pewnie kolumny nie grały jakiś czas. Bas zaczyna schodzić nisko z większym wypełnieniem i średnica zaczyna czarować, wszystko świetnie połączone. Cały dzień były pod prądem. Jak tak zostanie to temat kolumn mam na dłuższy czas zamknięty.

Edytowane przez tymek
  • 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Faktycznie, w porównaniu do wszystkich dotychczasowych kolumn są wyjątkowo szybkie, rozdzielcze i szczegółowe z zachowaniem dozy spendorowskiej średnicy, bas punktowy i zwarty i bez problemu można je ustawić blisko ściany

Podjąłem decyzję o sprzedaży bo idę w model D9.2

Witam,

Myślę nad zmianą Usher s520 na Spendorki. Gra obecnie to z lampą Musical Paradise MP301 mk3.

Mam na oku paczki BC1 - czy jest ktoś z grona na terenie Wawy gdzie można uprzejmie odsłuchać takowe?

Jaka jest skuteczność tych BC1?

pozdr

Seb

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Dzień dobry, witam wszystkich serdecznie. Pierwszy raz w Waszych progach jestem, stąd też te słowa.
Od lat słucham kolumn Kef. Najpierw r300. Potem i najdłużej R500. Mam je z siedem, sześć lat. Zawsze dźwięk mi wystarczał, były idealne. Ostatnio jednak pomyślałem sobie, że one są właściwie nudne, grają bez emocji. Chociaż emocji nie szukam, to jednak pewnego zaangażowania emocjonalnego. I znów. Nienawidzę głośników o swoim ustalonym brzmieniu, z pewnym jasno określonym charakterem. Takie są na przykład polskie Pylony Diamond , które można przyrównać tylko do kobiety, która zwabia nad swym urokiem, pięknem seksapilem, a rano budzimy się być pieniędzy i bez fiutka.
I pomyślałem sobie, że idealne będą dla mnie Spendory A4. Czy ktoś porównywał Kef R500 i Spendora ? To niby podobne szkoły grania, ale różne. Byłem dziś na odsłuchu A4 . I bardzo mi się podobają, ale tak szczerze, to wielkich różnic nie słyszałem poza innym charakterem góry, wysokie tony inaczej brzmią i to na pewno zmienia obraz całości.
Trzeba by postawić obok siebie ona głośniki i bezpośrednio porównywać.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

• 3 tygodnie później...
7 godzin temu, Artistplant napisał:

cześć, mieliście okazję porównać Classic 1/2 z Harbeth shl5plus xd?

Ciekawy wątek, może ktoś bezpośrednio porównywał ? ew. Spendor Classic 100 ?

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

W dniu 13.09.2024 o 21:54, PanAntoni napisał:

Ciekawy wątek, może ktoś bezpośrednio porównywał ? ew. Spendor Classic 100 ?

Słuchałem Shl5, mam classic100. Spendor lepiej kontroluje bas przy lepszym wypełnieniu i niższym zejściu. Delikatniejsze wysokie tony w Spendorze, bez utraty czytelności. Obydwie kolumny czarują, mają to coś, płynność, muzykalność, ale jak trzeba to i pazurki pokazują.

Panowie, może ktoś ma sprawdzone zasilanie dla S100. Może jest jakaś końcówka mocy albo wzmacniacz który tworzy idealne połączenie z tymi kolumnami. Obecnie mam Accuphase E302 wykorzystywanego jako końcówka mocy. Przedwzmacniaczem jest klon Marantza 7  po lekkim tuningu. Obecnie gra to całkiem całkiem, ale wiadomo chciałoby się lepiej albo inaczej. Używany tak do 8000 zł? Może Krell Ksa100?

• 2 tygodnie później...

Dzień dobry, dołączyłem do klubu. Chciałem się przywitać. Jestem użytkownikiem spendor 7.2 jestem bardzo zadowolony. Grają z lampą se 55 na kanał, 20 metrów pokój. Jedynie chciałbym więcej basu. Czy miał ktoś okazuję słyszeć spendor 9.2 w takim metrażu? Mam dość daleko do najbliższego salonu z nimi. Realnie duża jest różnica w brzmieniu?

Dziękuję za informację.

4 godziny temu, infsynk napisał:

Dzień dobry, dołączyłem do klubu. Chciałem się przywitać. Jestem użytkownikiem spendor 7.2 jestem bardzo zadowolony. Grają z lampą se 55 na kanał, 20 metrów pokój. Jedynie chciałbym więcej basu. Czy miał ktoś okazuję słyszeć spendor 9.2 w takim metrażu? Mam dość daleko do najbliższego salonu z nimi. Realnie duża jest różnica w brzmieniu?

Dziękuję za informację.

Nie słuchałem D 9.2, ale mialem dłuższy czas A9. I w porównaniu z np. A6R czy A7 bas był o klasę lepszy i większy. Te D 9.2 to taka półka wyżej w tych największych trójdrożnych Spendorach, więc jeśli w D 7.2 brakowałoby mi basu, to te D 9.2 brałbym w ciemno. O ile oczywiście ten niedostatek to wina kolumn, a nie czegoś w torze. 

Tor jest z bardzo wysokiej półki. Po prostu w innych kolumnach bas był bardziej dociążony. Całością jednak 7.2 mnie przekonują. Kwestia tylko czy  9.2  do 20 metrów to nie za mało.

Witam .

Zainteresowałem się spendorami classic 2/3 przez przypadek. Byłem w salonie na odsłuchu  Dynaudio ze swoim wzmakiem i coś mi w tym dźwięku nie pasowało i poprosiłem o podłączenie w/w kolumn i przepadłem z kretesem. Zabrałem do domu na odsłuch. Gra to naprawdę zacnie na 30 m/kw. Przeczytałem to forum od deski do deski i ktoś napisał o problemach z głośnikami średnioniskotonowym (chodzi o zawieszenie głośnika)w tych paczkach i mam pytanie czy faktycznie coś jest na rzeczy .

Pozdrawiam.

Godzinę temu, jarrro napisał:

Jakby ktoś miał na sprzedaż A4 w kolorze drewna ciemnego, to chętnie kupię

Ja mam ładne A5r w ciemnym orzechu do sprzedania. 

Warto rozważyć zamiast A4... 

Ja mam ładne A5r w ciemnym orzechu do sprzedania. 
Warto rozważyć zamiast A4... 

To przekonaj mnie, w czym są lepsze, bo nie mam wiedzy w tym zakresie.
Czyli reklama dźwignią handlu

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Konstrukcja 2,5 drożna vs 2 drożna. 

2 x 15 cm vs 1 x 18 cm

Obudowa zamknięta vs bass reflex

IMHO wszystko przemawia na korzyść A5r

Zapraszam po więcej szczegółów na priv

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.