Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Pro-Ac Klub
IGNORED

Klub marki ProAc

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem Studio 125 z elektronika Primare i kablami Nordost.Trudno to nazwac nudnymi zrodlami:-).Preciutko wrocilem do JMLabow a ivelektronika pojawila sie inna.Daaaawno temu.Dzis nowe warunki mieszkaniowe pozwola mi na kolumny polkowe.W tym kontekscie pojawil sie pomysl o Studio 118.Recenzje interesujace....

Czy ktos z kolegow sluchal Studio 118?

Miałem przyjemność słuchać 118 w zeszłym tygodniu z elektroniką NADC375 w pokoju ok 25-30m2 czyli dość dużym jak na takie monitory. Nie mam niestety porównania z żadnym innym modelem Proaca, był to mój pierwszy kontakt z kolumnami tej firmy. Wrażenia - więcej niż pozytywne. Odebrałem ten dźwięk jako bardzo kulturalny,równy, spójny, bez ekstrawagancji. Świetna średnica, szczegółowa i przyjemna, bez żadnego podgrzewania i czarowania ale przede wszystkim zwróciłem uwagę na stereofonię która jest kapitalna i na rozdzielczość. W "Czterech porach roku" mogłem wskazywać palcem gdzie siedzą poszczególni skrzypkowie :-) Oprócz tego słuchałem Claptona, Włodka Pawlika i czarną Metallicę. Na pewno nie są to kolumny do ciężkiego rocka ale lipy nie ma , zdały test wysokich tonów, który na tej płycie Metallicy zdyskwalifikował już wiele reklamowanych kolumn ( syczenie wysokich ). Podsumowując - możnaby żyć z tymi 118 długo i przyjemnie. Porównywałem je bezpośrednio z VA Haydn i B&W CM6 s2. W mojej opinii 118 prezentują się klasę lepiej choć są w chwili obecnej najtańsze z całej trójki. VA i B&W jak dla mnie dźwięk zbyt podkolorowany, "zrobiony" i efekciarski. Podbity bas, nienaturalnie cykająca góra i zgaszona w porównaniu do 118 średnica. Szukam dalej monitorów ale 118-ki pozostaną mocnym faworytem :-)

Fajny i rzetelny opis Łukaszu!

Oby takich więcej!

Kupilem Studio 125 z elektronika Primare i kablami Nordost.Trudno to nazwac nudnymi zrodlami:-).Preciutko wrocilem do JMLabow a ivelektronika pojawila sie inna.

Ta elektronika - domyślam się że serii 2. z kablami Nordosta, mogła nie stworzyć ekscytującego zestawienia z Proakami 125....nie wiem tylko, czy należy za to winić kolumny;-)

a starszych braci z serii Studio można nazwać neutralnymi, w sensie oddającymi charakter brzmienia pozostałych elementów i jakości nagrania, a nie nudnymi!

Chyba, że lubimy dźwięk efekciarski.....

Miałem przyjemność słuchać 118 w zeszłym tygodniu z elektroniką NADC375 w pokoju ok 25-30m2 czyli dość dużym jak na takie monitory. Nie mam niestety porównania z żadnym innym modelem Proaca, był to mój pierwszy kontakt z kolumnami tej firmy. Wrażenia - więcej niż pozytywne. Odebrałem ten dźwięk jako bardzo kulturalny,równy, spójny, bez ekstrawagancji. Świetna średnica, szczegółowa i przyjemna, bez żadnego podgrzewania i czarowania ale przede wszystkim zwróciłem uwagę na stereofonię która jest kapitalna i na rozdzielczość. W "Czterech porach roku" mogłem wskazywać palcem gdzie siedzą poszczególni skrzypkowie :-) Oprócz tego słuchałem Claptona, Włodka Pawlika i czarną Metallicę. Na pewno nie są to kolumny do ciężkiego rocka ale lipy nie ma , zdały test wysokich tonów, który na tej płycie Metallicy zdyskwalifikował już wiele reklamowanych kolumn ( syczenie wysokich ). Podsumowując - możnaby żyć z tymi 118 długo i przyjemnie. Porównywałem je bezpośrednio z VA Haydn i B&W CM6 s2. W mojej opinii 118 prezentują się klasę lepiej choć są w chwili obecnej najtańsze z całej trójki. VA i B&W jak dla mnie dźwięk zbyt podkolorowany, "zrobiony" i efekciarski. Podbity bas, nienaturalnie cykająca góra i zgaszona w porównaniu do 118 średnica. Szukam dalej monitorów ale 118-ki pozostaną mocnym faworytem :-)

Fajny opis ale jak widać monitorki doopy nie urywają bo nie są w stanie tego zrobić. B&W to ogólnie rozczarowanie,

jednak VA to jest zdecydowanie najlepsza liga z całej trójki.Jak chcesz mieć naprawdę dobry dźwięk z monitora

to tylko Ecoustic Energy studio 1 http://www.acoustic-energy.co.uk/

Kupilem Studio 125 z elektronika Primare i kablami Nordost.Trudno to nazwac nudnymi zrodlami:-).Preciutko wrocilem do JMLabow a ivelektronika pojawila sie inna.Daaaawno temu.Dzis nowe warunki mieszkaniowe pozwola mi na kolumny polkowe.W tym kontekscie pojawil sie pomysl o Studio 118.Recenzje interesujace....

Teraz wiem co miałeś na myśli pisząc, że seria Studio była nudna. Proac prezentuje skrajnie inne granie od JmLab. Jechałem kiedyś na Cobaltach 816 i w zestawieniu ze Studio były one mega szybkie, jednak mam nieodparte wrażenie, że miały one podbarwione skraje pasm, a szczególnie bas który był strasznie podbity i efekciarski. Niewątpliwie jednak granie Focala, Zollera itp. może się podobać, zależy kto czego oczekuje. Z Proacami to chyba jest tak, że jeśli nie oczarują Cię w pierwszych minutach słuchania to lepiej sobie odpuścić, niż przekonywać się na siłę. Mnie oczarowały, czarują i jest jeszcze trochę osób które pewno też tak mają :)

Jak chcesz mieć naprawdę dobry dźwięk z monitora

to tylko Ecoustic Energy studio 1 http://www.acoustic-energy.co.uk/

Słuchałem AE1, często słucham AE2 i przyznaję, że są godne uwagi.
Gość

(Konto usunięte)

Fajny i rzetelny opis Łukaszu!

Oby takich więcej!

Ta elektronika - domyślam się że serii 2. z kablami Nordosta, mogła nie stworzyć ekscytującego zestawienia z Proakami 125....nie wiem tylko, czy należy za to winić kolumny;-)

a starszych braci z serii Studio można nazwać neutralnymi, w sensie oddającymi charakter brzmienia pozostałych elementów i jakości nagrania, a nie nudnymi!

Chyba, że lubimy dźwięk efekciarski.....

Podpisuję się obiema rękoma...Pozdrawiam :-)

Trochę mi to przypomina dyskusję, czy lepsza jest czekolada gorzka, czy słodka!? :) Na szczęście, ProAc stworzył słodycze wszelakiej maści i dla każdego coś dobrego...

Ja aktualnie myślę o zmianie setek na D28, D18 lub D20R, ale boję się, że w 20mkw te konstrukcje będą się męczyły. Za mało powietrza mam dla nich chyba. D2 były świetne, ale brakowało mi w nich nieco dynamitu.

Edytowane przez WuMike

Ja 1SC mam w 22m2 i jest dobrze. Ale wszystko zależy od ustawień. Ja mam obniżony sufit do 2,2m (piwnica). To pewnie też ma znaczenia. Kolumny u mnie stoją w połowie długości pomieszczenia, czyli bliskie pole odsłuchu. Wzmacniacz ma sporo basu. Dynamitu mi nie brakuje. Ale pewnie każdy potrzebuje innego dynamitu.

Trochę mi to przypomina dyskusję, czy lepsza jest czekolada gorzka, czy słodka!? :) Na szczęście, ProAc stworzył słodycze wszelakiej maści i dla każdego coś dobrego...

Ja aktualnie myślę o zmianie setek na D28, D18 lub D20R, ale boję się, że w 20mkw te konstrukcje będą się męczyły. Za mało powietrza mam dla nich chyba. D2 były świetne, ale brakowało mi w nich nieco dynamitu.

Słuchałeś D2 u siebie?

W 20 mkw bezpieczniejsze będą podstawkowce niż podłogówki, chyba, że masz dobre warunki akustyczne....

Nie uważam, że Proac tworzy "słodycze wszelkiej maści" itp.. tylko ma , a przynajmniej miał własny, przemyślany pomysł na brzmienie....

Materiały ewaluują. Papier wydawał się by nieśmiertelnym, ale np. Magico weszło w kosmiczne technologie. ProAc używa włókien szklanych oraz węglowych - w najwyższych seriach, plus wstęgi. Postęp tego wymaga i tyle. Ktoś zaprzeczy, że szczytowe Carbon 8 grają kapitalnie?

Nie przesadzajmy koło 4 tyszł, Pięć klocków to już przesada

Ok - pewnie i przesada-pamietaj,ze one przeschodzily lekki "lifting" -na zewnatrz jak i zwrotnica.Stad taki rozrzut cen.ahoj

Pięć tysięcy to b. dużo, chociaż to dobre kolumny....

za podobne pieniądze można nabyć Response 2 lub 2S;-)

To nie tak - ja nie handluje proakami - tak po prostu ksztaltuja sie ceny ( bynajmniej wyjsciowe) na swiatowym rynku wtornym.P.S. Nie dziwi mnie to.

Rynek sh jest dość ciężki. Na kształtowanie sie cen legendarnych 1sc spory wpływ ma kurs GBP. Przeważnie ich koszt w UK to 700-900 GBP w zależności od stanu i z tego co obserwuje rynek 900 GBP za stan idealny zaczyna być normalnością. Na dzien dzisiejszy gdy funt złamał 6, to sporo ponad 5000.

Płac i płacz. Bedą to jednak łzy radosci ;)

----------------------------------------------------

Rynek sh jest dość ciężki. Na kształtowanie sie cen legendarnych 1sc spory wpływ ma kurs GBP. Przeważnie ich koszt w UK to 700-900 GBP w zależności od stanu i z tego co obserwuje rynek 900 GBP za stan idealny zaczyna być normalnością. Na dzien dzisiejszy gdy funt złamał 6, to sporo ponad 5000.

Płac i płacz. Bedą to jednak łzy radosci ;)

Dokladnie-tak to obecnie wyglada.

To nie tak - ja nie handluje proakami - tak po prostu ksztaltuja sie ceny

Nic takiego nie napisałem, sugerowałem, ani nawet nie pomyślałem!

Wiem, że ceny odpływają - Darek podał jeden z powodów, tak bywa z b. udanymi konstrukcjami;-)

A może ja miałem szczęście, przy swoich zakupach....

Nic takiego nie napisałem, sugerowałem, ani nawet nie pomyślałem!

Wiem, że ceny odpływają - Darek podał jeden z powodów, tak bywa z b. udanymi konstrukcjami;-)

A może ja miałem szczęście, przy swoich zakupach....

Jestem o tym przekonany,ze tak nie myslisz.A tak przy okazji to i ja mialem farta -choc troche kilometrow mialem do przejechania po te moje jedynki.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.