Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Pro-Ac Klub
IGNORED

Klub marki ProAc

Rekomendowane odpowiedzi

Grzegorz274, z tego co widzę to możemy założyć klub Studio 100 Ursynów :).

A czy ktoś zna jakieś inne kolumny w których zastosowano SS 18w8542 który siedzi w 100?

Wiem, ze były Studio 150 czy 200 ale nie znalazłem nic innego/ innej firmy.

SS 18w8542 siedzi jeszcze w Studio 200 i Super Tower. Żadnego z tych wynalazków nie słyszałem. Również nie słyszałem o innych producentach używających tych przetworników.

Powiedz sąsiedzie czym napędzasz swoje setki?

SS 18w8542 występował jeszcze w pierwszej wersji Xaviana XN 185.

W wersji "mk II" został zmieniony na węglową 18-tkę i tutaj zdania są mocno podzielone co do słuszności tego posunięcia pod względem sonicznym.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Obecnie i chyba jeszcze długo - Jolidą 1501. Ten wzmacniacz brzmi o minimum klasę lepiej od ECI 2, którego miałem ze 3 wzmaki temu. A cena - śmieszna można by rzec.

A Ty?

Minimalnie czy klase lepiej ,bom sie zaciekawil ? serwus

Jest moim zdaniem wyraźnie lepszy. Wiadomo, że różnica klasy to umowna sprawa.

Sluchalem moich ProAcow z wieloma wzmacniaczami w tym z kilkoma dość drogimi (np. Ayon Spirit czy końcówka Brystona).

I ta Jolida (hybryda) od nich dużo nie odstaje.

Ja sam u siebie napędzałem je chyba 7 wzmakami i już się zastanawiałem czy nie kupić "prostszych", mniej wybrednych kolumn. A tu pierwszy raz czuć, ze te Scany są naprawde wysterowane.

Dotychczas moje setki grały po prostu dobrze (czasem bardzo jezeli wybitna jakość nagrania na to pozwalała).

Teraz jest dynamika, bas spory i mocny ale pod kontrolą, świetna przestrzeń, piękna średnica, wyraźne i wyrafinowane wysokie, sporo szczegółów.

Jest magia i lekkie podkolorowanie ale przy tym o dziwo naturalność i realizm.

O, Jolide mogę porównać np do Haiku Brighta bo to też hybryda i jest prawie pod każdym względem lepsza, prawie bo nie jest aż tak żywa, szybka jak Haiku.

Można by mnożyć zalety. Na pewno i tak jest jeszcze sporo rezerwy w tych kolumnach.

Gość

(Konto usunięte)

Minimalnie czy klase lepiej ,bom sie zaciekawil ? serwus

Zapraszam do siebie...nie gram na Proacach ale fanem wielkim jestem...znam za to "setki" doskonale...posłuchasz Joli z całym setem jej zalet...

Pozdrawiam serdecznie A.

prawie bo nie jest aż tak żywa, szybka jak Haiku.

U mnie na 2x polypropylenie na kolumnę szybkość jest zabójcza...

Edytowane przez Gość

Jest moim zdaniem wyraźnie lepszy. Wiadomo, że różnica klasy to umowna sprawa.

Sluchalem moich ProAcow z wieloma wzmacniaczami w tym z kilkoma dość drogimi (np. Ayon Spirit czy końcówka Brystona).

I ta Jolida (hybryda) od nich dużo nie odstaje.

Ja sam u siebie napędzałem je chyba 7 wzmakami i już się zastanawiałem czy nie kupić "prostszych", mniej wybrednych kolumn. A tu pierwszy raz czuć, ze te Scany są naprawde wysterowane.

Dotychczas moje setki grały po prostu dobrze (czasem bardzo jezeli wybitna jakość nagrania na to pozwalała).

Teraz jest dynamika, bas spory i mocny ale pod kontrolą, świetna przestrzeń, piękna średnica, wyraźne i wyrafinowane wysokie, sporo szczegółów.

Jest magia i lekkie podkolorowanie ale przy tym o dziwo naturalność i realizm.

O, Jolide mogę porównać np do Haiku Brighta bo to też hybryda i jest prawie pod każdym względem lepsza, prawie bo nie jest aż tak żywa, szybka jak Haiku.

Można by mnożyć zalety. Na pewno i tak jest jeszcze sporo rezerwy w tych kolumnach.

Ok -dzieki -mialem kilka lat ECI-2 -mam do niego duzy sentyment.

Zapraszam do siebie...nie gram na Proacach ale fanem wielkim jestem...znam za to "setki" doskonale...posłuchasz Joli z całym setem jej zalet...

Pozdrawiam serdecznie A.

U mnie na 2x polypropylenie na kolumnę szybkość jest zabójcza...

Podejrzalem zes z trojmiasta -i to Kowale-mam tam rodzine.Trzeba by kiedys rzeczywiscie Cie odwiedzic.Rowniez pozdrawiam.jacek
  • 2 tygodnie później...

Cześć.

Zastanawiam się nad kupnem monitorów podstawkowych. Darzę sympatia Proacki bo kiedyś slyszałem response (dokladnie nie pamiętam modelu). Jakie monitory polecilibyście.

Wzmacniacze(biamping) są lekko ocieplone. Pokój odsłuchowy 15m2. Lubię gęstą średnice, lekko ocieploną, bas szybki, wysokie nienarzucajace się. Raczej monitory nie powinny faworyzować żadnego pasma. Najlepiej monitory 8ohmowe.

Wzmacniacze mają 100 i 45W.

Dziękuję Panowie.

A tabletki? 2000,50s? Za małe?

I jeszcze pytanie. Jaka jest regularna cena za używki 1sc?

Już sobie przypomniałem, że słuchałem s100. Wspaniale monitorki. Trochę basu mi brakowało. Ale to nic dziwnego bo teraz mam jeszcze Vandersteen 1ci, Diy na ss iluminator i kef reference. W tych kolumnach bas jest miesisty.

W Proac podziwiałem przestrzeń i rozdzielczość. Troszke słaba kopułka w s100.

Tablette 50 Signatures pod względem przestrzeni i czarowania sa lepsze od Studio 100. Tak się kiedyś złożyło, że mając Studio 100 zawitał do mnie kolega z T50 Sig. Byłem w małym szoku, tylko często w zestawieniu ze S100 brakowało mi basu. Osobiście po tych porównaniach śmiało zamieniłbym S100 na T50 Sig. pozdrawiam

I dochodzimy do sedna sprawy (po raz kolejny zresztą).

Wszystko się zgadza - w kwestii kreowania przestrzeni Response 1SC mogą stanowić wręcz punkt odniesienia.

W tym aspekcie Studio 100 nie są dla nich żadnym konkurentem, bo akurat ten element jest jedną z ich mocno przeciętnych stron. Podobnie jak wyczynowe efekty na skrajach pasma.

1SC w większości sytuacji grają bez dwóch zdań bardziej efektownie i po prostu ładniej - nie ma w tym stwierdzeniu niczego negatywnego.

Setki za to potrafią zagrać porażająco prawdziwie i jednorodnie w całym paśmie, co jest wbrew pozorom niezbyt często spotykane nawet na znacząco wyższych poziomach cenowych.

Warunkiem jest jednak zapewnienie im adekwatnych partnerów w postaci elektroniki - i tutaj z reguły większość odpuszcza, bo jeżeli ma się już jakieś zestawienie: źródło + wzmocnienie i dobiera się do niego głośniki, to po prostu zostają, te które bardziej pasują w danym momencie naszej przygody z audio.

Przechodząc na coraz wyższe poziomy cenowe elektroniki, automatycznie uwaga jest kierowana również na droższe kolumny, co jest zresztą niby oczywiste, ale akurat tutaj właśnie tkwi najczęstszy błąd popełniany z setkami.

Ich dźwięk potrafi stanowić całościowo więcej niż suma poszczególnych składowych - to są po prostu głośniki dla tych, którzy wolą zmieniać pozostałe elementy toru.

Ps. Naprawdę nie ma sensu psuć facjaty czystych frontów D2010 - to jest mówiąc delikatnie (...)

Pozdrawiam Proakowców.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

I dochodzimy do sedna sprawy (po raz kolejny zresztą).

Wszystko się zgadza - w kwestii kreowania przestrzeni Response 1SC mogą stanowić wręcz punkt odniesienia.

W tym aspekcie Studio 100 nie są dla nich żadnym konkurentem, bo akurat ten element jest jedną z ich mocno przeciętnych stron. Podobnie jak wyczynowe efekty na skrajach pasma.

1SC w większości sytuacji grają bez dwóch zdań bardziej efektownie i po prostu ładniej - nie ma w tym stwierdzeniu niczego negatywnego.

Setki za to potrafią zagrać porażająco prawdziwie i jednorodnie w całym paśmie, co jest wbrew pozorom niezbyt często spotykane nawet na znacząco wyższych poziomach cenowych.

Warunkiem jest jednak zapewnienie im adekwatnych partnerów w postaci elektroniki - i tutaj z reguły większość odpuszcza, bo jeżeli ma się już jakieś zestawienie: źródło + wzmocnienie i dobiera się do niego głośniki, to po prostu zostają, te które bardziej pasują w danym momencie naszej przygody z audio.

Przechodząc na coraz wyższe poziomy cenowe elektroniki, automatycznie uwaga jest kierowana również na droższe kolumny, co jest zresztą niby oczywiste, ale akurat tutaj właśnie tkwi najczęstszy błąd popełniany z setkami.

Ich dźwięk potrafi stanowić całościowo więcej niż suma poszczególnych składowych - to są po prostu głośniki dla tych, którzy wolą zmieniać pozostałe elementy toru.

Ps. Naprawdę nie ma sensu psuć facjaty czystych frontów D2010 - to jest mówiąc delikatnie (...)

Pozdrawiam Proakowców.

Podpisuję sie obiema rękami.

Dziękuję Panowie.

A tabletki? 2000,50s? Za małe?

I jeszcze pytanie. Jaka jest regularna cena za używki 1sc?

Już sobie przypomniałem, że słuchałem s100. Wspaniale monitorki. Trochę basu mi brakowało. Ale to nic dziwnego bo teraz mam jeszcze Vandersteen 1ci, Diy na ss iluminator i kef reference. W tych kolumnach bas jest miesisty.

W Proac podziwiałem przestrzeń i rozdzielczość. Troszke słaba kopułka w s100.

1sc w bardzo dobrym stanie z ostatnich lat produkcji jeżeli znajdziesz za 4500zł to łykaj jak pelikan :D

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Dziękuję za zainteresowanie. A szczególne podziękowania dla Piotra.

Szybko działam ;). Kupiłem ProAc tablette 50 signature i czekam na dostawę. 1sc są żadkie, a ja potrzebowałem monitorki na już :). Myślę, że jeśli mi nie spasują brzmieniowo to z ich odsprzedażą nie będę miał problemu bo żadkie i ładnie grają.

Liczę jednak na to, że szybko nie pojawią się na A czy O. Nie omieszkam oczywiście w klubie zapytać czy ktoś nie chce.

1sc w bardzo dobrym stanie z ostatnich lat produkcji jeżeli znajdziesz za 4500zł to łykaj jak pelikan :D

Były nie dawno na alledro,, chyba koło 5tys ,ale oficjalnie sie nie sprzedały pewnie poszły po za al,,,ogo :) ale za ile to nie widomo bo cena była jak dobrze pamiętam do licytacji

Były nie dawno na alledro,, chyba koło 5tys ,ale oficjalnie sie nie sprzedały pewnie poszły po za al,,,ogo :) ale za ile to nie widomo bo cena była jak dobrze pamiętam do licytacji

To była pierwsza wersja z początku produkcji.

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Tak sobie popsułem.

No ladnie zes to wyrzezbil - brawo !

Wy na poważnie, czy jaja sobie robicie?!

Nie tak dawno został tutaj przez autora tego "arcydzieła" totalnie wyszydzony człowiek, który napomknął o klonach małych Responsów.

A teraz zachwycacie się nieudolnie wykonaną podróbą oryginalnego logo Proaka, która wygląda jakby pijanej sekretarce dać do ręki korektor?

Pas.

Dziękuję za zainteresowanie. A szczególne podziękowania dla Piotra.

Szybko działam ;). Kupiłem ProAc tablette 50 signature i czekam na dostawę. 1sc są żadkie, a ja potrzebowałem monitorki na już :). Myślę, że jeśli mi nie spasują brzmieniowo to z ich odsprzedażą nie będę miał problemu bo żadkie i ładnie grają.

Liczę jednak na to, że szybko nie pojawią się na A czy O. Nie omieszkam oczywiście w klubie zapytać czy ktoś nie chce.

rzadkie!!!

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Czy posiada ktoś z Was ProAc DB1?

Chciałbym zestawić te małe monitorki z Heglem H360.

Z czym u Was grają te głośniki i na jakiej powierzchni użytkowej pomieszczenia?

Ogólnie jak się sprawdzają te nie pozorne DB1?

Ps.

Moje pomieszczenie 15m

Wy na poważnie, czy jaja sobie robicie?!

Nie tak dawno został tutaj przez autora tego "arcydzieła" totalnie wyszydzony człowiek, który napomknął o klonach małych Responsów.

A teraz zachwycacie się nieudolnie wykonaną podróbą oryginalnego logo Proaka, która wygląda jakby pijanej sekretarce dać do ręki korektor?

Pas.

E tam Asmon - czepiasz sie szczegolow

- he,he.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.