Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowy do GainClone-a

tomant

Rekomendowane odpowiedzi

Obudowy modu posiadają kilka mankamentów ale są wykonane na bdb poziomie. Obróbka czołówki jest perfekcyjna. 60EUR płaci sie za to, że firma posiada pomieszczenia, park maszynowy itd. a nie składa sie z notatnika szefa. Rozkładając cenę przygotowania wspólnego projektu na kilka osób wychodzi taka impreza taniej niż w Polsce.

Wykonywanie czołówek przez nalepianie tabliczek znamionowych to jakiś dowcip, natomiast prawdą jest że takie coś ładnie wychodzi z alu lub stali nierdzewnej jako czołówka do małych profili aluminiowych.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Poszukując obudowy do Ugody wpadłem na dość uniwersalny pomysł wykonania obudowy bazujący na radiatorach Kęt typu A5352

idea była taka aby 3 takie radiatory ułożone w kształcie litery H (patrząc z góry) tworzyły dwa boki i radiator główny

boki ( czyli z góry patrząc ramienia litery H) były wyższe o ok 1 cm od łącznika (radiator główny )

Elementem łączącym boki radiatora byłyby płyty czołowe i tylne wykonane z 4mm aluminium

zaś jako panel czołowy można by wykorzysać kawałek pięknie obrobionego drewna ( patrz wzmacniacze TENOR)

za pokrywę górną i dolną robiłyby płyty z perforowanego 3 mm aluminium , pokrywy ty byłyby mocowane do boków (radiatorów ) poprzez wpuszczanie w 3mm wyfrezowania wykonane w wewnętznej stronie radiatorów bocznych

Obudowa ta ma dwie wady :

1. nietypowy rozmiar wymusza zawieszenie transformatora pionowo ( co nie powinno stanowić dla nikogo problemu

2. miejsce dla PCB jest ograniczone do wymiarów wys. 15 cm ; szerokość 18,7 cm , długość - 8,8 cm

3. wymiary monobloku obudowy są niestandartowe tj. (bez nóżek ) wys. 16,5 cm ; szerokość ok 26 cm ; długość ok 20 cm

Robiłem wstępny koszt materiałowy dla 34 obudów i wyszedł mi ok 200 zł

zakładając koszt obróbki na poziomie 100% wkładu materiałowego (nie wiem czy to realne ) wychodzi 400 zł monoblok

Jest jedna wada tej kalkulacji ,dla obniżenia kosztów operacje musiałyby być wykonywane w Poznaniu , bowiem tam mieści się producent aluminiowej blachy perforowanej , a koszt jej wysyłki znacznie przedrażałby sprawę

34 obudowy , bowiem tyle można wykonać z pocięcia arkuszy blachy perforowanej i blachy 4mm na front i tył.

Zalety są takie :

- świetne odprowadzanie ciepła

- izolacja transformatora od części elektroniki

- krótkie odcinki połączeń

to tsk ku zastanowieniu

Pod tym linkiem rowniez ciekawe obudowy , moze kogos zainspiruja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znalazłem te same obudowy co w modushop, ale dają 10% zniżki, no i chyba koszty wysyłki też ciut niższe. Ktoś już może u nich coś zamawiał ?

Ukryta Zawartość

>Najmad

Wiadomo, że będą jeszcze droższe, niestety. Myślę że chassis, front, tył i góra będą tak o 70% droższe. Reszta bez zmian.

Proszę chętnych o deklarację na PW / maila do końca tygodnia. Na początku przyszłego zamawiam budy. Tak, jak się spodziewałem po podaniu przeze mnie ceny zainteresowanie drastycznie spadło ;). Dlatego nie ma co przeciągać terminu.

Nic dziwnego , i jeszcze az 70% podwyzki bedzie ?

Ceny i tak przypominaja te za rikena czy caddocka ...

Ja niestety rezygnuje , nie stac mnie . Poszukam obudow gdzies w niemczech lub zamowie bezposrednio u Petera Daniela

zrobienie obudowy (o czym mogę się na chwilę obecną przekonać) wg własnego wzoru wcale nie jest tak tanie jak Wam się wszystkim wydaje. Za wyfrezowanie dwóch front-paneli o wym 330x150 krzyczą na klasycznej frezarce 1000zł, na cnc boję się nawet zapytać. Nie rozumiem tylko tomanta, dlaczego babra się z aluminium z cięciem laserem, skoro to tylko nadtapia aluminium i sam sobie napędza dodatkowej roboty. Cięcie wodą zostawia piękne krawędzie.

Taka jest prawda, że w naszych warunkach najtaniej wychodzi zakup gotowców z Chin bo tam robią za czapkę ryżu

znacie inne firmy niż

Ukryta Zawartość

co sprzedają obudowy?

Ukryta Zawartość

>saczek_XTRM

Nadtapianie występuje tylko w grubym aluminium (powyżej 5, 6 mm. A 500 zl za surowy panel to naprawdę już grubo grubsza przesada ;).

Temat gałek aktualny - cały czas wybieram wykonawcę. Nie sugeruję się tylko ceną.

Co do cen w audio to pokażę wam niedługo, że jestem w stanie zapłacić całkiem sporo za jakość. Nie mam tutaj na myśli obudowy, gałek itp... Zresztą sami zobaczycie.

sory za offtop

panowie może ktoś wie o jakimś tokarzu co będzie chciał się pitolić z takimi przyciskami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sory za offtop

panowie może ktoś wie o jakimś tokarzu co będzie chciał się pitolić z takimi przyciskami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tomant, 12 Lut 2010, 22:04

>Nadtapianie występuje tylko w grubym aluminium (powyżej 5, 6 mm. A 500 zl za surowy panel to

>naprawdę już grubo grubsza przesada ;).

Zależy co ma się do zrobienia i odwieczny problem mocowania aluminium (tutaj blachy i obróbki dodatkowo skosów). W zależności od maszyny wychodzą 2-3 dni robocze na 2 panele. Niestety przy zamocowaniu 5mm nie można zebrać dużo materiału na raz bo wyrwie z mocowań. Zawsze pod górę z tym aluminium....

380 zł kosztowały mnie takie ,obudowy 2 sztuki łącznie z malowaniem drogo chyba nie wszystko wycinane na laserze front 10mm szlifowany na szlifierce taśmowej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze przed wierceniem przycisków bo do końca nie mogłem się zdecydować gdzie będą :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piotr_37,

stolik się robi ,ten to jest ikea za 70 zł :)

Ukryta Zawartość

post-21268-100002379 1266083033_thumb.jpg

post-21268-100002380 1266083033_thumb.jpg

post-21268-100002381 1266083033_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ma może ktoś ideę lub gotowiznę na przedłużkę do potencjometru.Interesuje mnie głownie, tulejka przejściowa we front-panelu.Może jakieś gotowe szpeje dopasowane średnicami,co by nie szukać tokarza.

Choć ostatnio znalazłem takiego co wytoczy mi kiełki do zawieszenia ramienia w G 601A i pochodnych, a szukałem go 2 lata.Tokarz -zawód wymarły.Operator CNC,godz pracy 50PLN i niewiele w tym czasie zrobi.

Odpowiedz na Twoje bolączki:

Ukryta Zawartość

Oprócz "przeepustu osi" mają też łączniki - kupowałem, polecam.

Ukryta Zawartość

artw, 13 Lut 2010, 22:44

>wez potencjometr za 2 zł rozbierz zostaw tylko przepust osi.Czy o tę część Ci chodzi?

Kicha, te potki po 2zł mają przepusty o średnicy sporo mniejszej niż oś.

dostałem wycenę na taką obudowę 420 zł wykończone lakierowanie proszkowe front naturalna anoda

wszystko wycinane wodą czy to jest dobra cena ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.